papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Re: Olkapäälle? Siipien leikkaus?
« Vastaus #15 : 05.03.07 - klo:21:56:10 »

Jos lintu ei ole oppinut poikasena lentämään, se varmasti kiipeilee mieluummin -> pelkää lentämistä. Pienestä saakka lentänyt lentää päivittäin mielellään, ja saa siinä samalla päivittäisen liikunnan, joka on tarpeellista keuhkojen terveydelle.


Uskoisin että meidän lintumme on lennellyt poikasena koska se oli meille tullessaan lähes kaksivuotias
ja typistys tehtiin vasta samana päivänä kun luovutettiin lintu meidän haltuumme.

Heh, kasvattaja perusteli myös lentämistä näin: "Amazonit lentävät luonnossakin vain aamuisin ruokapaikalle jossa kiipeilevät koko päivän ja sitten taas takaisin pesälle".

Timolle vielä tiedoksi että kyllä meillä teidän lintunne veljenpoika (isän nimi Topi) taitaisi olla  ;D

Re: Olkapäälle? Siipien leikkaus?
« Vastaus #16 : 05.03.07 - klo:22:11:55 »
Heh, kasvattaja perusteli myös lentämistä näin: "Amazonit lentävät luonnossakin vain aamuisin ruokapaikalle jossa kiipeilevät koko päivän ja sitten taas takaisin pesälle".

Sanonko minä mistä tämä perustelu on ;) Jos linnulle on lentokykyiset siivet annettu, niin kyllä se syy on jo tarpeeksi hyvä, siihen, ettei niitä leikata. Lentämällä ne pääsevät vihollistaan pakoon, etsivät eri ruokapaikkoja(eivät ne samassa paikassa koko ajan ruokaile), ja lentävät oksalta oksalle..eivät ne kuitenkaan mitään apinoita ole, jotka kiipeilevät koko päivän ja hyppivät oksalta oksalle ::)

Nooh, jokainen näkee asian miten tahtoo..

Ja jos syy on turvallisuus tuollaisessa tilanteessa niin eipä tuo sitä turvallisuutta ainakaan luo. Ihan hyvin kodin pystyy tehdä linnulle turvalliseksi sen tullessa kotiin täysillä siivillä. Jos ikkunoita pelkää, niin ne voi peittää jollain kun lintu lentää(tai vaikka laittaa tarroja, jotta lintu ymmärtää, jotta edessä on kova este). Ja kuten millakin kertoi, voi tutustuttaa linnun koko kotiin. Meillä ara oli surkea lentäjä tullessaan, mutta ajan kanssa oppi ja nykyään lentää taitavasti koostaan huolimatta sisätiloissa. Eipä se siipien leikkaus turvallisuutta auta, siirtää vain oppimista..ei se lintu maasta käsin opi väistämään ikkunaa tai muutaa väistettävää.

sanne
höyhenmäistä elämää...

Re: Olkapäälle? Siipien leikkaus?
« Vastaus #17 : 05.03.07 - klo:22:21:35 »
Heh, kasvattaja perusteli myös lentämistä näin: "Amazonit lentävät luonnossakin vain aamuisin ruokapaikalle jossa kiipeilevät koko päivän ja sitten taas takaisin pesälle".

;D ;D ;D

Ei tullut mieleenkään miten se sitten vaikuttaa linnun korvien väliin, kun se ei pääse millään pakenemaan säikähtäessään? Jos luonnollisilla oloilla perustellaan, niin kannattais ehkä huomioida että siivetön lintu = kuollut lintu. Ja ne ruokapaikat saattaa btw olla monen kilometrin päässä.... ;)

Kädelletulosta sen verran, että mun mielestä sekä Sanne että Timo ovat oikeassa. Kyse on linnun lukemisesta. Itse olen nähnyt molempia tapauksia: 1) amatsonivauva juoksuttaa omistajaa ihan piruuttaan ja 2) luonteeltaan herkempi amatsoni oppii pelkäämään omistajaa joka väkisin tunkee ottamaan kädelle silloin kun lintua pelottaa.

Näistä ekassa tapauksessa ei saa antaa perään ettei lintu opi juoksuttamaan omistajaa tai "lypsämään namuja" karkuun juoksemalla. Siis jos olet ottamassa lintua ja se nipistää (kokeilee, vauvat tekee sitä), käyt hakemassa namun ja houkuttelet sitten sillä, lintu oppii että kannattaa nipistää jos ei ole namua -> paha juttu.

Tokassa tapauksessa taas pitää havaita linnun pelko, antaa periksi ja käyttää namuja, ettei vahingoita luottamussuhdetta.

Mielestäni tähän ei ole suoraa netissä annettavaa neuvoa "tee aina näin", ennemminkin "yritä samaistua linnun tilanteeseen, selvitä mitä se ajattelee, sen jälkeen valitse oikea toimintatapa"... ::) Eli ei oikotietä onneen tässäkään tapauksessa, vaan pitää ihan oikeesti oppia lukemaan sitä lintua ;)

PS. Ekku on tehnyt molempia, eli kyse ei ole pelkästään yksilöstä vaan myös tilanteesta.

Milla
« Viimeksi muokattu: 05.03.07 - klo:22:35:50 kirjoittanut milla »

Re: Olkapäälle? Siipien leikkaus?
« Vastaus #18 : 06.03.07 - klo:11:40:06 »
Kasvattajan perustelu tuolle typistämiselle on täysin järjetön. Mutta jos tuolla teidän linnulla on luonnetta samalla tavalla kuin sedällään, ei se tuosta lentokyvyn rajoittamisesta kärsi pätkääkään. Setämies kun ei pelkää mitään, eikä ketään. Että voi olla pienessä kropassa egoa.

Kädelletuloa kannattaa harjoitella päivittäin pari kertaa muutaman minuutin sessioina, jolloin sen oikeasti saa automaatioksi. Muut temput kannattaa tässä vaiheessa unohtaa. Se että saa linnun pois tilanteesta kuin tilanteesta, itsensä ja linnun hätääntymättä on tärkein temppu ja taito! Tämä tarkoittaa myös sitä että sinä totut sen käsittelyyn tilanteessa kuin tilanteessa, etkä hätkähdä mitään.

En minä mitään pahoinpitelyä tällä tarkoita.

Jos lintu ei pelkää kättäsi, niin allamainitulla toiminnalla me pärjäsimme ja pärjäämme edelleen (lievä varautuneisuus ja pelko ovat eri asioita! lintua pitää kyetä siis lukemaan):
 Harjoittelet kädelletuloa porraskaiteilta, häkistä, häkin katolta - ihan mistä tahansa. Annat komennon: "Tule!" (tms.) ja tarjoat kätesi linnun rintaa vasten, jolloin se nostaa yleensä automaattisesti jalkansa. Samalla työnnät kättäsi ylös lintua vasten, jolloin sen on käytännössä noustava kädelle. Tätä samaa voi tehdä kepillä (kannattaakin!) ja kädeltä kädelle, kepiltä kädelle, kädeltä kepille. Tässä se oppii myöskin sen, että kättä ei tarvitse pelätä, se on sille periaatteessa vain liikkuva orsi. Jos se nipistää nokalla, se todennäköisimmin on vain tuen hakemista. Siitä ei pidä sen kummemmin välittää. Mutta jos se tarttuu kiinni lujaa, sano: "ei" ja puhalla nopeasti nokkaan (yleensä riittää hämäämiseen, jolloin se heittää irti). Näihin harkkoihin ei käytetä sitten makupaloja. Vasta session jälkeen sitä voi palkita niillä. Äläkä vie sitä joka kerta pois, varsinkaan häkkiin, jolloin se oppisi yhdistämään kädellenousun häkkiin sulkemiseen. Ja KEHU aina oikeasta suorituksesta.

Aina kun tarjoat kättä linnun rintaa vasten sano komentosana. Pikkuhiljaa kun tämä alkaa olla automaatio, voit ruveta kasvattamaan matkaa, jolta se kädelle tulee. Tällöin sitä voi sitten jo palkitakin kädelle saapumisesta. Parasta olisi jos palkinnoksi riittäisivät sanalliset hyväilyt. Silloin tällöin tässä kannattaa kyllä antaa makupalojakin, mutta EI AINA. Lintu oppii kusettamaan sinua hyvinkin nopeasti jos palkkio on ruokaa (nämä juuttaat on aika ahneita). Urhokin kyllä osaa juoksuttaa jos sille päälle sattuu.

Maapähkinöillä ja ruokakupilla tehostamalla, sekä tuolla "tule"-komennolla Urho on "pelastettu" pari kertaa reilun kymmenen metrin korkeudelta männystä (kerran), kuusesta (2sti - piti noutaa itse) ja koivusta (kerran). Jopa vaimon toimesta, jota herra ei juurikaan siedä kun minä olen kotona ja tottelee tätä selvästi huonommin.« Viimeksi muokattu: 06.03.07 - klo:11:46:31 kirjoittanut Timo »
Timo

"Pain decreases as nerve damage accumulates" Anonymous physiologist

Re: Olkapäälle? Siipien leikkaus?
« Vastaus #19 : 26.10.10 - klo:10:54:17 »
Edellä mainittua Timon neuvoa ei missään nimessä tule tehdä. Kun opetetaan kädelle, niin ei koskaan paineta rinnasta tai työnnetä keppiä kiinni rintaan... Vaan aluksia herkulla opetetaan lintu astumaan kädelle, jota pidetään hieman irti linnusta sen edessä. Ja ensimmäinen askel on jo palkkaaminen, kun kurottaa käden yli ottamaan namia, seuraavana, kun laittaa jalan tai koskee jalalla käteen, niin palkka ja lopulta päästään siihen, että lintu oppii posiitivisella vahvistamisella, että käsi on hyvä ja kiva asia.

Tätä tulee harjoitella usien, jotta toiminnasta saa varman ja siihen kannattaa liittää jokin sana, kuten "tule". Jos lintu ei nouse kädelle tai tullaan pisteeseen, joka on linnulle liikaa, niin silloin lopetetaan ja jatketaan myöhemmin, mutta EI MISSÄÄN NIMESSÄ paineta rintaan tai työnnetä keppiä rintaan, ja pakoteta lintua siihen. Edellä mainittu etenkin paha linnuille, jotka klipattu ja jotka eivät pääse lentäen pois tilanteesta. Timon neuvoilla saa luultavammin linnun, jolle on opetettu pureminen...
CAG Ukko, MA Rapa, YNA Nooa, SM:t Clara & Lawrence

Re: Olkapäälle? Siipien leikkaus?
« Vastaus #20 : 26.10.10 - klo:12:20:38 »
Vilmaa ei ainakaan voi pitää olalla (kyseessä keltaotsa-amatsoni, joka kai nykyisin luokitellaan kuumapäihin). Muutamia kertoja on kokeiltu ja niillä kerroilla meinas lähteä korvasta palanen saman tein. Luultavasti hiukset on niin kiihdyttävä asia  kun zoomailee niitä hipelöidessään ::)