papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


pesänrakennusta
« : 10.08.08 - klo:16:49:24 »
Heip! :)
Sinikelta-arakoiraat Sulo ja Tero, nyt puolitoista vuotta yhdessä olleet, ovat jo kuukausia rakennelleet innoissaan pesää, aina kun tarveaineita vain on tarjolla. Käytännössä pesä on siis hirmu läjä paperi-, pahvi- ja puusilppua huoneen nurkassa ;D (Ja näitä tarvikkeitahan huoneessa tietysti riittää aina) Kun päästän ne vapaaksi huoneestaan muualle kämppään, etsiytyvät taatusti jokaiseen pesää muistuttavaan komeroon ja koloon kuhisemaan.
Onko tietoa/käsitystä, kuinka paljon pesänrakennusta kannattaa "rohkaista"? Mitä "valmiimmaksi" pesä tulee, sitä enemmän varsinkin Tero alkaa sitä puolustaa.
Liekö linnuille kovin haitallista ja traumaattista, kun hygienian nimissä, ja estääkseni enemmät aggressiot, toisinaan siivoan koko "pesän" huitsinnevadaan? Kun toisaalta tuntuu, että touhu on tipuista hurjan kivaa ja käy ainakin ajanvietteestä. Entä liekö jotain haittaa siitä, että rakentavat ja rakentavat, ja varsinkin Tero ilmiselvästi toisinaan kuvittelee hautovansakin, mutta että ikinä ei synny mitään valmista... ??? (Onneksi - toivon todella, että DNA-testit pitävät paikkansa, ja nuo OVAT koiraita... ::))

Ps. Vaihdoin nimimerkkiä, ennen olin Sulqvist. Nimenvaihdolle ei ole mitään hämärää syytä. Toi edellinen oli vaan niin kamala, hätäpäissä rätkästy johdannainen Sulon nimestä. Se toi ittellenikin mieleen aina vaan entisen pankkihuijari Ulf Sundqvistin, jonka ainakin vanhemmat foorumin jäsenet vielä saattavat muistaa... Joten nyt sitten tuo tyylikäs johdannainen omasta nimestä ;D

Re: pesänrakennusta
« Vastaus #1 : 11.08.08 - klo:11:08:04 »
No dna testin luotettavuutta minäkin tässä aloin ensin miettimään :D Vaan onpa noita erittäin tasapainoisen heterosuhteen oloisia pareja ollut aroissa ennenkin jopa siinä määrin että on hämätty monta kymmentä vuotta arojen kanssa pelannutta kasvattajaa... Tässä sitä ollaan taas peruskysymysten äärellä... Samat on ongelmat neidoista araan... Ensin kovalla työllä saadaan pari yhteen ja sitten alkaakin se viilentämis vaihe kun homma tuntuu karkaavan käsistä.

Vaihtoehtoja on monia enkä todella uskaltaisi edes arvata mikä niistä voisi vaikuttaa mitenkin eri tilanteisiin... Yksi on kuitenkin varma niinkuin varmaan tiedät... Mitä enemmän mennään pesinnän suuntaan niin sitä korkeammalle nousee kierrokset ja sitä varmemmin tilanne muuttuu tukalaksi hoitajan kannalta. Se sitten että aina siivoaa pois ja aina uusi pesä rakennetaan pitää yllä jatkuvaa tilaa joka ei laukea, toisaalta jos niiden antaa "pesiä" rauhassa voi olla pahimmassa tapauksessa niin että pian on sellainen hulabaloo käynnissä ja pesimäinnossa nypitään päät kaljuiksi ja siinä sivussa tuhotaan puoli kämppää... Taas jälleen kerran totean vaan että enpä haluaisi olla taas sinun tilallasi päätöksiä tekemässä mutta toivottavasti tilannetta seuraamalla ja harkintaa käyttämällä löydät sopivan ratkaisun.
Käytä vain sulavia sanoja, sillä jo huomenna voit joutua syömään niitä!

Re: pesänrakennusta
« Vastaus #2 : 11.08.08 - klo:12:06:53 »
Mitä enemmän mennään pesinnän suuntaan niin sitä korkeammalle nousee kierrokset ja sitä varmemmin tilanne muuttuu tukalaksi hoitajan kannalta...  toisaalta jos niiden antaa "pesiä" rauhassa voi olla pahimmassa tapauksessa niin että pian on sellainen hulabaloo käynnissä ja pesimäinnossa nypitään päät kaljuiksi ja siinä sivussa tuhotaan puoli kämppää...  toivottavasti tilannetta seuraamalla ja harkintaa käyttämällä löydät sopivan ratkaisun.

Joo, ei täällä tilanne onneksi hirveän dramaattinen ole. Poitsut touhuavat toki välillä muutakin, ja into pesähommaan vaihtelee vähän päivittäin. Ja sitten kun tulevat pois huoneestaan, niin joskus etsivät niitä pesäkomeroita muualtakin, mutta toisaalta viihtyvät myös standintapaisellaan olkkarissa ainakin jonkin aikaa, kunnes Teron sitten on lähdettävä taas ainakin tarkistamaan pesää... ;D Ja toisaalta onhan tätä jatkunut kuukausia ilman että tilanne on vielä pahentunut.
Mutta tuosta nyppimisestä: Onko tosiaan niin, että luonnossakin saattavat nyppiä pesiessään toisiaan? Jotenkin maalaisjärki sanoisi, ettei siinä ole mitään järkeä ???


Re: pesänrakennusta
« Vastaus #3 : 11.08.08 - klo:12:47:25 »
ei se ole missään nimessä mikään luonnollinen juttu... häirintä ja stressaantuminen pesinnän aikana kaiketi voisi olla hyviä syitä miksi moista tapahtuu...
Käytä vain sulavia sanoja, sillä jo huomenna voit joutua syömään niitä!