papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Poicephalus-lajeista.. Uusi
« : 05.07.04 - klo:20:44:04 »
Tässä Poicephaluksista taas selaillessa törmäsin tähän lintuun ja alkoi kiinnostamaan josko Suomesta löytyisi näitä.

Tarkempi tieteellinen nimi on siis Poicephalus rufiventris rufiventris (Red-bellied parrot).

Onko tämä nimitys vanhentunut vai onko se sama vielä?suomennos on birdlifen sivuilta,mutta siellä oli vielä ruskeapääkin(P. cryptoxanthus) vanhalla nimityksellä:mosambikin kaija, joka käsittääkseni on nykyisin siis ruskeapääkaija

Eli sattuuko kukaan tuntemaan/tietämään ihmisiä,joilla olisi lemmikkeinä näitä vai löytyykö niitä Suomesta laisinkaan?

« Viimeksi muokattu: 09.03.16 - klo:08:49:36 kirjoittanut Lintunen »
höyhenmäistä elämää...

Re:Somaliankaija
« Vastaus #1 : 06.07.04 - klo:07:57:53 »
Kyllä mosambikinkaija taitaa olla edelleen ruskeapään virallinen nimi... Ruskeapää on vaan kääntynyt kätevästi englannista ;)

Re:Somaliankaija
« Vastaus #2 : 06.07.04 - klo:10:42:40 »
onko todella näin,muistin että joku olisi joskus korjannut minua nimittäessäni tuota mosambikiksi..
mutta hyvä tietää vastaavan varalle :)
höyhenmäistä elämää...

Re:Somaliankaija
« Vastaus #3 : 06.07.04 - klo:11:05:58 »
onko todella näin,muistin että joku olisi joskus korjannut minua nimittäessäni tuota mosambikiksi..

Jaah... Mä ainakin luottaisin birdlifeen.

... Vaikka olenkin sitä mieltä että ruskeapäät ja punavatsat (?) ovat paaaljon parempia ja selkeämpiä nimiä näille, ainakin tietää heti mistä on kyse ;D
« Viimeksi muokattu: 06.07.04 - klo:11:18:21 kirjoittanut milla »

Re:Somaliankaija
« Vastaus #4 : 07.07.04 - klo:09:35:03 »
Somaliankaija ja mosambikinkaija ovat edelleen viralliset suomenkieliset nimet. Näistä muutama vuosi sitten tehdyistä uusista nimistä ollaan montaa mieltä - ja aiheestakin muutamissa tapauksissa.
Itse en oo somaliankaijaan törmännyt täällä koskaan enkä niistä juuri kuullutkaan mutta kyselemällä voi löytää...ehkäpä ainakin lisätietoa  ;)

leena  8)
Leena Pätiälä 25.3.1949 - 1.3.2010

Nimistö
« Vastaus #5 : 06.01.05 - klo:06:58:36 »
Lainaus
Näistä muutama vuosi sitten tehdyistä uusista nimistä ollaan montaa mieltä - ja aiheestakin muutamissa tapauksissa.

Olet oikeassa Leg.
Näihin uusiin " virallisiin" nimiin ja kyselijöihin jotka eivät tiedä mikä lintu on kyseessä kun joku sanoo ostaneensa harvinaisen suomumanikin niin...


oli pakko sekoittaa soppaa tuolla toisen yhdistyksen keskusteluissa ja samalla myös täällä, kun tämä tuntuu olevan yhä ajankohtaista.http://www.papukaijayhdistys.fi/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1495&sid=2e504fb4b38939e09fdd81fa5a80fe6e

Ihan mielenkiinnosta kyselen.....

Kuka/ketkä aikoinaan ovat nämä "uudet viralliset" nimet sorvanneet ?
Osa niistä tuntuu kyllä niin kaukaa haetutuilta ja väkisin väännetyiltä että, ihan pahaa tekee. Joku on niistäkin varmaan kerännyt mainetta ja kunniaa. 

Hyvänä esimerkkinä "harlekiinipeippo".
(Kieltämättä yksi parhaiten onnistuneita ja kuvaavia "suomennoksia".) Miksi gouldinamadiini yhä pysyy puhekielessä linnun nimenä.

Haulla
- Gouldian finch 16 400 osumaa
- Gouldamadine 3760 osumaa
- Chloebia gouldiae 1040 vain....
- harlekiinipeippo 135 

Manikeista, hempoista yms.en viitsi tässä vaiheessa sanoa mitään. Yrittäkää kääntää esim. niiden nimet suoraan englanniksi / saksaksi mikäli ei suomenkielisellä haulla löydy niin metsään mennään ja lujaa.  ;)

-Hempot on hemppoja ja linnut lintuja sekä kanarialla käydään lomalla-

Pepe

Re: Somaliankaija ja vähän muustakin..
« Vastaus #6 : 06.01.05 - klo:14:21:28 »
Ja puhekielessä saa olla muitakin nimiä, heillä jotka asiaa harrastavat. Sehän on jo kielellinen rikkaus.

Tieteelliset ja viralliset julkaisut ovat tämän ulkopuolella. Ja niissä on noudatettava erittäin tarkasti viimeisimpiä hyväksyttyjä nimiä. Samoin lintujen pesyeistä, kuoriutumisista, sukupuolista ja jne..

Proosassahan näitä tai tällaisilla yleisillä, kaikille avoimilla, keskutelualueilla ei tarvita. Pelkkää muistomerkkien rakentamista, kuten ehkä jo mainittu - nimiuudistus - joiltain osin.
Yhdistys itse voi valita tai päättää mikä on käytäntö, ja sitä sitten noudatetaan. Siitä on myös oltava ohje.  - Mutta jos keskustelut ovat vain nimien kirjoittamisen oikeellisuudesta johtuvia, ovat ne tarpeettomia. Jos taas joku ei jotain lajia tunnista, niin sitä voi aina kysyä. Jos kirjat valehtelevat käännöksien tai muiden seikkojen osalta, ei se ole vastaajan vastuulla, vaan kustantajan eli julkaisijan.

Nimien muuttaminen täsmällisemmiksi on toki tarpeen aina. Mutta niiden liiallainen jatkuva vaihtaminen on älytöntä.- Lintujen alkuperäisten elinalueiden nimistö olisi kiitettävä lisä (kuten esim. uunilintu, leppalintu, räkättirastas), jokaisen lajin kohdalla. Ja erityisesti lajikuvausksissa, joissa elinalue on kerrottu lukijoille.

Kauanko nimen uudistaminen kestää?

Re: Somaliankaija ja vähän muustakin..
« Vastaus #7 : 06.01.05 - klo:14:55:41 »
Kyllä olen sama mieltä, että suomalaiset viralliset nimitykset ovat joskus sen oloiset, että tuntuu, että ne olisivat väkisin väännettyjä. Paha tuntuu myös, kun päälajilla on suomenkielinen nimi ja kaikki alalajit dumpataan siihen samaan suomalaiseen nimikkeen alle kuten esim. helmiseeprapeipoissa, mikä  näistä kahdesta on nyt se suomalainen helmiseeprapeippo. No jo…ajan mittaan se varmasti selkeytyy…

Mutta yhdessä asiassa, kosken kanarialintuja olen eri mieltä. Jos kaikkialla maailmassa puhutaan, vaikka millä kielellä vain ”kanarialinnuista” ja silla tarkoitetaan juuri meidän lemmikki- kanarialintu  ja kun puhutaan kanariahempoista  tarkoitetaan juuri Kanariasaarilla oleva lintulaji, joka on vain osa nykykanarialintukannan alkuperäislinnuista.
Toki meidän kanarialintu on hemppo, mutta on vähän vaikea ymmärtää, miksi Suomen pitää  väkisin sotkea tuo kaikkialla hyväksytty nimitys ja kutsua ainoana maana kanarialintua
kanariahempoksi.  Ja se Pepeen lomailusaarilla oleva lintu on sitten ..mitä…kai se sitten on sama…
Nykykanarialintu on tavallaan hybridi, eli se ei ole enää sama alkuperäis-hemppo.

Ruskeapääkaijoja (Poicephalus cryptoxanthus)
« Vastaus #8 : 08.02.05 - klo:02:07:18 »
Hei kaikille! Selailin tuossa aiheita ja lintuja, mutten hetimmiten löytänyt ketään, jolla olisi tuo afikkalainen ruskeapää(brownheaded african). Olisi kiva vaihtaa kokemuksia toisten kanssa! Meidän parveen kuuluu keltatöyhtökakadu, tämä afr. ruskeapää, 4 nymfiä, ja koira. Siispä, jos joku tunnistaa kämppiksensä samaiseksi puluksi, olkoon ystävällinen ja ilmoittautukoon! :)

Re: Ruskeapääkaijoja (Poicephalus cryptoxanthus)
« Vastaus #9 : 08.02.05 - klo:17:28:11 »
Hei kaikille! Selailin tuossa aiheita ja lintuja, mutten hetimmiten löytänyt ketään, jolla olisi tuo afikkalainen ruskeapää(brownheaded african). Olisi kiva vaihtaa kokemuksia toisten kanssa! Meidän parveen kuuluu keltatöyhtökakadu, tämä afr. ruskeapää, 4 nymfiä, ja koira. Siispä, jos joku tunnistaa kämppiksensä samaiseksi puluksi, olkoon ystävällinen ja ilmoittautukoon! :)
'

Luulen, että kyseessä on vanhentunut nimi. Lajin nimeksi epäilisin mosambikinkaijaa (Poicephalus cryptoxanthus
), jonka englanninkielinen nimi on brown-headed parrot.
Taloudessa töyhtöpäät Nelli ja Alpo!

Re: Somaliankaija ja vähän muustakin..
« Vastaus #10 : 08.02.05 - klo:23:21:05 »
ja kuvat on enemmän kuin 100...... sanaa -kivojakin vielä ..
Kukkamäki Minna
Kollarintie 26, 21570 Sauvo
http://pikkulemmikit.wwwfi.com/
email1@dausers.com

Re: Ruskeapääkaijoja (Poicephalus cryptoxanthus)
« Vastaus #11 : 08.02.05 - klo:23:44:58 »
OK, sepä näyttää olevan sama kaveri, kiitos tiedosta! Siispä, onko kenellä mosambikinkaijaa? Minun Coconi on noin 8 vuotias, ja hieman ailahteleva ja ärhäkkä, mutta hyvin viehättävä. Välillä ollaan ylimmät ystävykset, kyhnätään kylki kyljessä ja väliin kaveri tulee päälle kuin yleinen syyttäjä.  Mistä se mahtaa johtua?

Re: Ruskeapääkaijoja (Poicephalus cryptoxanthus)
« Vastaus #12 : 09.02.05 - klo:22:18:24 »
Itseltäni löytyy 3,5 vuotias "puoli-mosambik" eli tarkemmin sanottuna se on senegalin(isä) ja mosambikin(äiti) kaijan hybridi nimeltä Paplo. Ulkonäöltään se on melkeimpä kokonaan mosambikin näköinen ellei ota huomioon hieman oranssihtavaa vatsaa ja olkapäitä..jopa yksi kokonaan keltainen siipisulkakin löytyy.
Paploa ei ole testattu mutta epäilen silti hyvin vahvasti että se on tyttö,se on suht siro ja käytöskin on aika naarasmaista.
Kuva löytyy tuosta vasemmalta profiilista ja muitakin otoksia esim. reporangan lintupäiviltä ja omasta albumistani :)

http://forum.papukaijat.net/gallery/index.php?cat=10715

Paplo on emojen kasvattama eli se ei ollut kesy tullessaan minulle. Tosin se tuli nuorena (3kk) mutta silti kesyyntyminen kesti sellaiset 1,5 vuotta,nykyään saan silittää sitä melkein kaikkialta,valjaissakin ollaan oltu,olkapäällä istutaan ja lennetään peräänkin(kesti pitkään että teki senkin)..ainoa huono juttu on ettei kepille eikä sormelle/kädelle suostuta tulla,mikä tietenkin on iso miinus peruskoulutuksessa..hihalla peitetylle kädelle kyllä tullaan.

Luonteeltaan se on hyvin poicephalusmainen,ääntä ei kuitenkaan onneksi lähde yhtä pahasti kuin senegalista(eräs käkikello on siitäkin hienot ääninäytteet antanut,onnea tintulle omasta kellosta 8)) Minuun se on kiintynyt täysin ja seuraa joka paikkaan jos vain mahdollisuus on..myös yksi ikävä piirre siihen on tullut kesyyntymisen myötä,nimittäin mustasukkaisuus. Se ei voi millään sietää että hoivaan muitakin lintujani vaan esimerkiksi vili(riikinkukkokyyhky), joka on kolme kertaa paploa isompi sai tuntea sen sulissaan kun toinen kävi haukan lailla kiinni siihen.
Ja nyt kevään myötä tuo on vain pahentunut,tämä kevät taitaa olla ensimmäinen jolloin "pesimähormonit" jylläävät enemmän..toisiin ihmisiin se ei onneksi ole kohdistanut minkäänlaista agressiivisuutta, olen täysin tyytyväinen ettei se ole käsinkasvatettu tässä suhteessa(jolloin se olisi vielä mahdottomampi) 8)

Mutta kuintekin en ole hetkeäkään katunut paplon hankintaa,lukuisia hyviä hetkiä on jo näissä muutamissa vuosissa jo ehtinyt kertymään ja lisää vain tulee..aivan mahtava persoona :D

sanne
« Viimeksi muokattu: 10.02.05 - klo:13:09:02 kirjoittanut sanne »
höyhenmäistä elämää...

Senegalin ja Mosambikin -kaijan -risteytys
« Vastaus #13 : 20.02.05 - klo:18:52:12 »
v. 2005....... :)  Me ostimme viikko sitten pariskunnan Senegalin ja Mosambikin -kaijat risteytyket lintuja (poisephalus senegalus ja poicephalus cryptoxanthus). Ovat alle viisi vuotiaita, annoimme nimiksi Sene ja Mosa.      Meillä on kokemukisia vain nymfeistä. Nämä ovat selvästi vilkkaampia, tekevät kuperkeikkoja ja tunnistavat meidät jo. Ne oppivat heti juomaan kaninpullosta, kun poistimme avoimen vesikupin. Ne matkivat edellisen kodin puhelinääntä. Telkkaria ei tarvi katsella kun on lintuja. Kerro jos sinulla on kokemuksia? Kuvia liitteenä.


12/2008 Toinen kuoli keväällä. :'(
« Viimeksi muokattu: 11.12.08 - klo:20:43:00 kirjoittanut senemosa »

Re: Senegalin ja Mosambikin -kaijan -risteytys
« Vastaus #14 : 20.02.05 - klo:19:38:31 »
Ostin Vihditä, alunperin ovat Helsingistä, papereiden mukaan sisarukset.