papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


jacon koulutus Uusi
« : 01.09.05 - klo:20:18:41 »
Olen nyt pitkään ja hartaasti miettinyt ja ottanut selvää harmaapapukaijoista.
Ainut ongelma on etten osaa kieliä hyvin ja saamani tieto jakoista pohjautuu pitkälti  näille forumeille ja muille lintuaiheisille sivuille ja tietysti kirjastosta jonkun verran.Paljon olen tietoa löytänyt mutta ainut mistä en ole tarpeeksi tietoa saanut on Jakon kouluttaminen.
Eli ihan perusopetukset , miten ja mitä tulee välttää?Tiedän jonkun verran mutta haluaisin teiltä jotka olette jo konkareita niin hyviä vinkkejä ..avukseni..

*edit: muokattu otsikko*
« Viimeksi muokattu: 24.01.06 - klo:15:41:19 kirjoittanut tinttu »

Re: jacon koulutus Uusi
« Vastaus #1 : 05.09.05 - klo:15:59:25 »
Uuuh... Sellainen aihe, mihin kukaan ei kovin mielellään vastaa, sillä linnun koulutukseen ei ole olemassa sellaisia "sääntöjä" kuin esimerkiksi koiran. Ja niistäkin mitä on, on olemassa monia mielipiteitä...

Eli tässä tulee hyvin varovaisia havaintoja yleisimmistä käsityksistä koskien isoja papukaijoja ja niiden koulutusta. Josko tästä vaikka syntyisi mielenkiintoista keskustelua :)

Varmaankin ainoa asia, mistä kaikki alan osaajat tuntuvat olevan samaa mieltä (pätee kaikkiin eläimiin): konstina paras ja toimivin on positive reinforcement = positiivinen vahvistus suurinpiirtein suomennettuna. Tarkoittaa sitä, että haluttu käytös palkitaan, jolloin siitä tulee linnulle (/eläimelle) mieluinen. Linnuilla vielä tärkeämpi kuin esim koirilla, sillä saaliseläiminä niihin ei voi käyttää rankaisukeinoja ilman pelkoreaktioita (joita siis ei todellakaan haluta).

Toistetaan vielä varmuuden vuoksi: lintua ei saa rankaista missään tilanteessa! Esim jossain Suomessakin on joskus ollut äänessä taho, joka käskee huitomaan henkarilla... Älä usko! Koulutuksen perusta on luottamus, ja saaliseläimen kanssa toimiessa luottamuksen ylläpito on tärkein asia. Myös linnun mahdollisia pelkoreaktioita kannattaa seurata: jos lintu pelkää, se ei opi, ja pitkäkestoinen stressi voi olla jopa hengenvaarallista.

Määrätietoisuus/yksiselitteisyys: säännöt pysyy samana aina. Kiukuttelemalla ei koskaan pääse luistamaan asioista jotka on pakko saada tehtyä, esim häkkiin meno (kerran jos onnistuu, kannattaa yrittää uudelleen). Kerran kielletty paikka on aina kielletty, kerran sallittu aina sallittu. Kukaan ei voi oppia sääntöjä jotka muuttuvat vähän väliä! Siksi pitääkin miettiä huolella jo etukäteen mitä meinaa kieltää ja mitä sallia.

Kädelle tulo (myös kepille tarpeen tullessa). Pitäisi olla automaattinen asia (olettaen että lintu on alkujaan kesy). Hyvä toistaa säännöllisesti, esim aina häkistä ulos otettaessa, niin että lintu astuu kädelle sen ihmeemmin edes ajattelematta asiaa. Helpottaa yhteispeliä jatkossa. Myös olkapäältä olisi hyvä tulla automaattisesti pois, siis jos olkapää ylipäänsä on sallittu.

Sosiaalistaminen. Kanssakäymistä (esim kädelle tuloa) pitäisi harjoitella koko perheen ja myös vieraiden kanssa. Ulkomaailman näkeminen tekee myös hyvää silloin tällöin. Tällä estetään kehittyminen "yhden ihmisen linnuksi", joka ei anna kenenkään muun kuin omistajan käsitellä (jakoilla erityisesti). Ulkoiluun ja matkustukseen totutus puolestaan helpottaa mahdollisten myöhempien stressitilanteiden (esim muutto) sietämistä. Tässäkin on kuitenkin huomioitava mahdollinen pelko. Jos lintu pelkää suunnattomasti uutta tilannetta, se pitää esitellä hyvin vähän kerrallan niin ettei stressiä pääse syntymään.

Käsittely. Jos lintu on kesy ja antaa koskea selkään ja muualle, tätä kannattaa ylläpitää säännöllisellä käsittelyllä. Niinkuin linnuilla hyvät tavat yleensä, se ei pysy harjoittelematta. Pakolla ei tietenkään saisi tätäkään tehdä, niinkuin ei mitään muutakaan. Pitää keksiä keino, jolla se on linnulle mukavaa. Esim yleensä johonkin aikaan illassa maistuu rapsuttelu, silloin on hyvä samalla rapsutella muualtakin.

Yleensäkin kaikessa linnun kouluttamisessa ensiksi pitää oppia tuntemaan lintu. Jos se haluaa huutamalla huomiota, ei sitä pidä antaa, sillä tämähän vahvistaisi juuri ei-toivottua huutamista. Jos se käskee puremalla sinua vetämään käden pois, käden pois vetäminen vahvistaa puremista. Ja niin edelleen... Ei ole ollenkaan helppoa, sillä papukaija on niin älykäs eläin, että se kykenee kevyesti "kouluttamaan" hyväuskoisen ihmisen toimimaan oman tahtonsa mukaan.

Huomioitavaa on, nämä pätevät vain kesyyn lintuun. Villi lintu yleensä pelkää ihmistä, jolloin ensin pitää saada pelko pois ja luottamus paikalleen, sitten vasta voidaan puhua kouluttamisesta...

Ja sitten vielä mun oma lisäys: kaiken koulutuksen lisäksi lintu tarvitsee myös rakkautta ja vapautta olla lintu. Se ei ole armeijan alokas, vaan kehittyvä "lapsi". Sen mielikuvituksen ja itsetunnon on annettava kehittyä, eikä sitä saa tukahduttaa liiallisella kurinalaisuudella. Pitää vaan löytää se sopiva tasapaino, jossa yhteiselo sujuu, mutta lintu on onnellinen eikä alistettu.

Milla
« Viimeksi muokattu: 24.01.06 - klo:15:41:37 kirjoittanut tinttu »

Re: jacon koulutus Uusi
« Vastaus #2 : 05.09.05 - klo:20:56:22 »
Rangaistuksista:

"Rangaistus" on psykologista terminologiaa ja tarkoittaa sitä mikä tapahtuu heti käytöksen jälkeen ja on suoraan yhteydessä siihen toimintaan, mikä vähentää tai lopettaa kyseessä olevan käyttäytymisen. Psykologien mielestä on on olemassa erilaisia rangaistusmenetelmiä. Englanniksi niitä kutsutaan nimityksillä 'negative' ja 'positive punishment'.

Positiivisella rangaistuksella tarkoitetaan tätä rankempaa, yleensä fyysistä menetelmää, missä kouluttaja toimii lisäämällä jotain asiaa, minkä oletetaan lopettavan ei-halutun eläimen käytöksen. (Tällä siis tarkoitetaan lyöntiä, läiskäsyä, potkua, tönäisyä tai jopa linnun pudottamista kädestä) Tämä rangaistushan on se tapa millä me yleensä tarkoitamme rangaistusta, jota ei missään tapauksessa saisi käyttää lintuihin. Miedompi versio positiivisesta rangaistuksesta voisi olla esimerkiksi pieni käden liike, millä linnun saa epätasapainoon kädellä, jolloin lintu joutuu korjaamaan asentoaan pysyäkseen kädellä tai vaikkapa suihkautus vesipullosta linnun päälle (ei muuten toimi linnuille jotka nauttivat kylpemisestä ;D  ).

Negatiivisella rangaistuksella tarkoitetaan sitä milloin kouluttaja vähentää tiettyä asiaa kouluttaakseen linnun toimimaan toisella tavalla. Tämä voidaan toteuttaa jättämällä lintu huomiotta kymmeneksi minuutiksi tai vaikka vetäytymällä huoneesta missä lintu on. Negatiivinen rangaistus ei aiheuta paniikkia tai pelkoa linnulle ja on juuri siksi hyvä. Se toimii koska kesyt papukaijat ovat sosiaalisia eläimiä ja vaativat huomiota ihmisiltä. Minä ainakin laitan kaijani ns. rangaistushäkkiin miettimään tekojansa vähäksi aikaa (yleensä alkaen viidestä minuutista) ja jos ei haluttu tapa vielä jatkuu rangaistushäkistä tultuaan niin lisään aikaan 5-10 min. Kaikenlainen huomio kaijaa kohden on kielletty jokaiselta perheenjäseneltä kun lintu on rangaistushäkissäänsä. Käytän häkkiä kyllä vain extreme-tapauksissa esim. kun puraisu todella sattuu.

Kaikenkaikkiaan kaikenlainen rangaistus tulisi jättää minimiin linnun koulutuksessa, koska rangaistuksen ylikäyttäminen voi johtaa ei toivottuihin tuloksiin. Kouluttajan tulisi käyttää positiivista vahvistamista eläimen haluttuihin käytöksiin.
« Viimeksi muokattu: 24.01.06 - klo:15:41:53 kirjoittanut tinttu »