papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Pionuksista (oli Aratit)
« : 11.10.05 - klo:14:13:13 »
Kertokaapas Pionus-suvun linnuista.Ovatko kova äänisiä?Onko niitä pidettävä aina pareittain vai pärjäävätkö yksin?Tiedättekö kenellä olisi näitä lintusia?Minkä kokoisen häkin tarvitsevat?Toivottavasti joku vastailee :D
« Viimeksi muokattu: 11.10.05 - klo:17:39:20 kirjoittanut Sabinefeh »
-Ansku ja harmaat Roope&Jaakko -

Re: Aratit
« Vastaus #1 : 11.10.05 - klo:16:18:41 »
Olin työharjoittelussa lintutalossa, siellä oli huppuaratteja ja aurinkoaratti, jos en ihan väärin muista. Todella kovaa meteliä pitivät... Kauniita lintuja kyllä olivat.

Re: Aratit
« Vastaus #2 : 11.10.05 - klo:17:05:38 »
Heippa,

multa löytyy meksikonaratti (Pionus senilis) jonka kävin Saksasta hakemassa elokuussa. Ääni on - no, joka paikassa sanotaan että hirmu hirmu hiljaisia mutta tässäkin tapauksessa pitää ottaa nuo yksilökohtaiset erot mukaan - meillä Tamu, 7kk, osaa kyllä pitää ääntä mikäli innostuu - hiljainen se kyllä noin loppupelissä on, ainakin nyt. Olen jutellut monen pionus suvun linnun omistajan kanssa ja osalla linnuista tulee vieno piip, toiset peittoaa Nanday Nendeyt mennen tullen.

Eipä näitä tarvitse pitää pareittain. Häkkikoon löydät MMM:n sivuilta - koko riippuu täysin minkä pionuksen ottaa sillä pionuksia on eri kokoluokkaa pienimmän meksikonaratin ~24cm ja suurimman parana-aratin ~30cm välillä.

Pionuksia ei suomesta tapaa kuin muutamia, kasvattajia tuskin on ja nämä ovat ikävä kyllä lähes poikkeuksetta vielä toistaiseksi ainakin tuontitavaraa ulkomailta.

« Viimeksi muokattu: 11.10.05 - klo:17:10:45 kirjoittanut Sabinefeh »
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness."

Re: Pionuksista (oli Aratit)
« Vastaus #3 : 11.10.05 - klo:17:37:51 »
No en itse ole ollut kuulemassa mutta tässä suora lainaus  ;)

<LOL! And the exception to the claim that pionus are quiet lives at my
house!
The loudest bird I own is a Blue-headed Pionus who has no trouble out
shouting a Nanday Conure, or anything else....>
« Viimeksi muokattu: 11.10.05 - klo:17:39:36 kirjoittanut Sabinefeh »
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness."

Re: Pionuksista (oli Aratit)
« Vastaus #4 : 12.10.05 - klo:12:53:48 »
Kiitoksia vastauksista!  :DItekin melko varmasti ostan jonkin pionus-suvun lintusen..Se tuntuisi juuri sopivalta linnulta meille..Maahantuojankin löytyi, niin enää ei ole ongelmaa sen hankkimisessakaan ;D.
-Ansku ja harmaat Roope&Jaakko -

Re: Pionuksista (oli Aratit)
« Vastaus #5 : 12.10.05 - klo:16:32:51 »
Se olikin palmuaratti, eikä aurinkoaratti! Mistä ihmeestä sen keksin??  :-X

Re: Pionuksista (oli Aratit)
« Vastaus #6 : 25.11.06 - klo:22:02:40 »
 Kuin paljon nämä pionukset muuten yleensä maksavat? Osaisiko joku sanoa että miten "ilman maahantuonti kuluja" ja kulujen kanssa? Ja mistä asti näitä ylipäätänsä joutuu tuomaan Suomeen?
Med helmiaratti, 2x neitokakadut ja länsigöötanmaanpystykorva

tatiana

Re: Pionuksista (oli Aratit)
« Vastaus #7 : 25.11.06 - klo:22:22:36 »
Pionukset : hinta alkaa  n.600e/kpl

Re: Pionuksista (oli Aratit)
« Vastaus #8 : 25.11.06 - klo:22:43:49 »
Omani lähtöhinta kotimaassaan (Saksa) n. 450e, tarvittaviin lääkärikuluihin (testit, paperit) hurahtikin sitten reipas 100e päälle, siihen vielä tuontilupa n. 80e ja lennot/auto/lautta tmv.. koko potti omalta osaltani nousi noin tonniin. Pionuksia saa ainakin Saksasta ja Englannista, muissakin keskieuroopan maissa varmasti on kasvattajia.

Maahantuojan tulee ehdottomasti olla luotettava ja kaikki paperit tulee olla ehdottoman selvät, kauppakirja pakollinen! Muistaa kannattaa, että tuontilinnuilta tulee ehdottomasti löytyä joko umpirengas tai mikrosiru (mikäli mikrosiru tulee siitä olla virallinen paperi!), kaikki lääkärintodistuspaperit/testitulokset kunnossa.

Kaikki riippuu kuitenkin pionuslajista, tässä kyseessä nyt meksikonaratti (Pionus senilis).

-----------------

Meiltä löytyy näitä nyt 2, omani on hiljaisemmasta päästä mutta mikäli katoan näköpiiristä saattaa yltyä huutamaan. Kaveriksi tullut neitonen taasen peittoaa äänellään useammankin lajin mikäli "tarvetta" siihen näkee.. verrattavissa ehkä kaulurin varoitushuutoon.. eli kimakka on. Tässäkin huomiona sitten se, että ääntä lähtee tällä tasoon muutama kerta päivässä joten loppupeleissä ihan jepulis.
« Viimeksi muokattu: 25.11.06 - klo:22:55:16 kirjoittanut Sabinefeh »
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness."

Re: Pionuksista (oli Aratit)
« Vastaus #9 : 13.12.06 - klo:16:55:40 »
Olisikohan parananaratti ensimmäisenä lintuna (kanoja lukuunottamatta :) ) aivan typerä ajatus? Ainakin lajiesittelyn perusteella kuulostaisi olevan ihan ok, ja kauniimpikin mielestäni on kuin undulaatit tai neitokakadut, vaikka toki nättejä tipuja nekin ovat.

Kuinkahan yleistä huutaminen on juuri tällä lajilla? Kerrostaloon on tarkoitus muuttaa ens syksynä, joten kovin äänekäs lintu ei saisi olla, vaikka itse kyllä siedän kovaakin meteliä eläimiltä.

Re: Pionuksista (oli Aratit)
« Vastaus #10 : 13.12.06 - klo:17:25:48 »
Heippa,

juuri tästä ko. lajista en osaa henk.kohtaisesti muuta sanoa kun kuulemani perusteella. Yhden olen suomessa jopa nähnyt.
Pionukset ovat hirmuisen harvinaisia täällä meillä, toivottavasti olisi yleistymään päin, lajina meinaan aivan mahtava!

Pionuksista saa vallan hyvän lemmikin ensimmäiseksikin linnuksi, kunhan ottaa tarpeeksi tietoa lajista, ja on ottanut oman elämäntilanteen käännökset huomioon sekä on valmis muokkaamaan omaa elämää linnun mukaan myös jatkossa.

Pionukset ovat yleisesti ottaen kaikki hiljaisia, verrattuna sitten muihin serkkuihinsa (esim. arat, amatsonit, aratit), mutta aina pitää ottaa huomioon yksilöllisyys. Minulla on "hiljainen" pionus josta pääsee tarvittaessa ääntä ihan reippaasti (kuten jokaisesta siivekkäästä) - näillä äänenkäyttö tuolla desibelitasolla vaan on harvassa. Olen toki kuullut myös äänekkäistä pionuksista jotka päihittävät tunnetusti äänekkäät aratit mennen tullen.
« Viimeksi muokattu: 13.12.06 - klo:17:28:16 kirjoittanut Sabinefeh »
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness."

Re: Pionuksista (oli Aratit)
« Vastaus #11 : 13.12.06 - klo:21:25:23 »
Kiitokset nopeasta vastauksesta.

Saattaa olla, että jää rahasta kiinni tämän papukaijan hankkiminen. Yhteen lintuun saattaisin saadakin rahat raavittua kasaan, mutta en ulkomailta hakemiseen enkä toiseen lintuun; olen kuitenkin opiskelija, joten olisi hyvä että linnulla olisi muuta seuraa silloin, kun en itse kerkiä.

Toinen asia on se, että muuttaisin lomilla ja silloin tällöin viikonloppuisinkin takaisin vanhemmilleni, matkaa n. 80 km suuntaansa. Onko tuollainen reissaaminen kovin stressaavaa linnuille, vaikkei se ihan jatkuvaa olekaan?

Re: Pionuksista (oli Aratit)
« Vastaus #12 : 01.02.07 - klo:19:08:28 »
Olisko kellään mitään ideaa, mistä vois saada luettavaksi/ ostettua (suhteelliseen hintaan) sen Pionus-kirjan, englanninkielinenhän se olisi ymmärtääkseni.. Lopputyön teen noista ja pitäis saada "virallista" tietoa, lähteeksi kun ei oikein kelpaa lintufoorumi ja kasa yksityisien ihmisten nettisivuja.. En ole jäsen, joten kirjastolle ei ole asiaa..  ::)
-Laura J.

Re: Pionuksista (oli Aratit)
« Vastaus #13 : 01.02.07 - klo:20:59:16 »
Sikäli mikäli meinaat panostaa päättötyöhösi enemmänkin niin ehkä kannattaa olla yhteyksissä isompiin kasvattajiin johonkin eruoopan maahan. He pystyvät paremmin suosittelemaan asianmukaista kirjallisuutta. Itse kirjojen saaminen onkin sitten eri juttu. Tiedon ja varsinkin virallisemman tiedon etsiminen ja löytäminen on toisinaan kiven alla... Ja kuten suosikkilauseeni kuuluu, ÄLÄ luota koskaan yhteen tietolähteeseen vaan etsi useammasta lähteestä ja huomaat kuinka ristiriidassa ne voivatkaan olla ihan perus asioissakin.

Näiden perusteella sitten maalaisjärkeä ja asiantuntioita apuna käyttäen saatat löytää vastauksia jotka ovat ainakin lähempänä totuutta kuin Suomesta saatavat kirjat.
Käytä vain sulavia sanoja, sillä jo huomenna voit joutua syömään niitä!

Re: Pionuksista (oli Aratit)
« Vastaus #14 : 02.02.07 - klo:07:38:43 »
Pionuksista ei ole juurikaan kuin 2 kirjaa.. toinen on vuodelta 2001, toinen joitain vuosia uudempi. Näistä suositellaan tuota uudempaa (the Practical Pionus, sisältönsä perusteella). Kirjan on kirjoittanut jenkkikasvattaja.

Täytynee myös muistaa että, jokaisella kasvattajalla on omat metodinsa, tapansa ja sisältönsä kasvatuksessa joten tieto tulee vaihtelemaan laidasta laitaan, puhumattakaan mistä maasta ko. kasvattaja tulee. Euroopassa kasvattajia ei ole esim. samassa mittakaavassa kuin jenkeissä ja eurooppalaisten kasvattajien löytäminen netistä voipi olla vaikeaakin. Nettisivustot pionuksista on lähestulkoon kaikki jenkkiläisille. Nimimerkillä "been there, done that"  ;D

A complete Guide: Pionus Parrots

The Practical Pionus, Volume 1

-Sabine
« Viimeksi muokattu: 02.02.07 - klo:07:47:35 kirjoittanut Sabinefeh »
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness."