papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


*jenni*

Mikä aloittelijalle?
« : 26.09.05 - klo:18:08:31 »
Mikähän voisi olla suurista kakaduista 'helpoin' laji ensimmäistä kakaduaan himoitsevalle?
Esim. onko jollain lajilla muita enemmän taipuvaisuutta nyppimiseen? Tai jotakin vastaavaa, joka tekee jostain lajista muita vaikeammin hoidettavan? Molukkienkakaduilla ainakin on käsitykseni mukaan hiukan muita lajeja voimakkaampi huuto..?
*Vielä muutama vuosi sitten ajattelin, etten ikinä edes harkitse isoa kakadua lemmikiksi, mutta tässäpähän ollaan  8) *

Re: Mikä aloittelijalle?
« Vastaus #1 : 26.09.05 - klo:18:51:36 »
Millaista lintukokemusta sinulla on? ja esim monen vuoden takaa?
Löysin tälläisen en sitten ole ihan varma kuinka pitää paikkansa... viisaammat korjatkaa jos tuo taulukko on ihan metsään mennyt ;D

http://www.mytoos.com/chart.html
« Viimeksi muokattu: 26.09.05 - klo:19:24:49 kirjoittanut Jenni »

*jenni*

Re: Mikä aloittelijalle?
« Vastaus #2 : 26.09.05 - klo:19:28:14 »
Reilun kolmen vuoden kokemus on linnuista.. Tällä hetkellä nurkissa pyörii parvi, johon kuuluu 2 undulaattia, 2 nymfiä, naurukyyhky ja isokauluskaija. Olen myös hoitanut paljon peippoja ja roselloja, mutta näistä 'suuremmista' papukaijoista ei liiemmin ole kokemusta - omakohtaista siis. Olen kuitenkin saanut huomata tuttujeni kautta, millaista on arki 'vaikeampien' kaijojen kanssa, vaikka ei heillä kakaduja olekkaan.
Kakadun hankinta ei vielä ole edes ajankohtaista, mutta kun antaisitte viisaammat (-minuu viisaammat-) alkuperäiseen kysymykseeni vastauksen, niin tietäisinpä ainakin, että mihin lajiin alan tutustumaan lähemmin. :)

EDIT
Kiitos Jenni -kaima-, taulukko voisi hyvin varmaan pitääkkin paikkansa  :).. Vai mitä muut on mieltä?

Eikös tuo helpoimmasta päästä oleva laji ole tanimbarinkakadu? Ko. kakadu (goffini) olisi ainakin ihan näppärän kokoinen.. Ja hirveän kaunis..
Entä millainen on goffinin saatavuus? Kun eikös ole luonnonvaraisena uhanalainen..?
« Viimeksi muokattu: 26.09.05 - klo:19:38:19 kirjoittanut *jenni* »

Re: Mikä aloittelijalle?
« Vastaus #3 : 26.09.05 - klo:19:31:21 »
Eiköhän ne ole kaikki aika samanlaisia. riippuu paljolti omistajasta millainen kakadusta tulee.
Oletko minkä ikäinen?
Luulen että suomesta ei oikein saa käsinkasvatettuja kuin valkokakaduja ja olikohan jollain joskus molukkien kakaduja, jos oikein muistan.
« Viimeksi muokattu: 26.09.05 - klo:20:43:14 kirjoittanut Jenni »

Re: Mikä aloittelijalle?
« Vastaus #4 : 26.09.05 - klo:20:32:16 »
Eikös yleensä nuo amatsonit ole vaativampia kuin arat?  ::) Siis luonteeltaan jos tuota kokoa ei oteta lukuun.
(\__/)
(='.'=)This is Bunny. Copy Bunny into your
(")_(")signature to help him gain world dominatio

Re: Mikä aloittelijalle?
« Vastaus #5 : 26.09.05 - klo:21:30:13 »
Ihan aloittelijalle - vaikka kokemusta muunlajisten lintujen kanssa onkin - iso kakadu on kaikenkaikkiaan isohko pala purtavaksi. Kyllä tuo taulukko on paikkansapitävä ja molukkeja täällä on tuskin lainkaan saatavissa ja se on äänensä ja kokonsa puolesta varsin vaikea. Taninbari on ainakin minun mielestäni kaikkein käsiteltävin mutten tiedä kasvattaako niitä kukaan tällä hetkellä maassamme ja myytävät linnut lienevät aikuisia ja kohtalaisen vähissä. Mutta onnea matkaan ja mukavaa että olet kiinnostunut hankkimaan isomman linnun! Kyllähän iso kauluskaija (Aleksanteri) käy "isosta" linnusta koska  se on yleensä helppo ja mukava hoidokki vaikka kyllä siitäkin ääntä tarvittaessa lähtee ja kokoakin piisaa... Tervetuloa mukaan joukkoon ja kysymyksiin vastataan aina!

- leena  8)
Leena Pätiälä 25.3.1949 - 1.3.2010

Re: Mikä aloittelijalle?
« Vastaus #6 : 27.09.05 - klo:08:37:33 »
Eikös yleensä nuo amatsonit ole vaativampia kuin arat?  ::) Siis luonteeltaan jos tuota kokoa ei oteta lukuun.

Ehkä joo, mutta "vaikeus" tuossa varmaankin käsittää kaikki vaatimukset niputettuna, ei pelkästään luonnekysymyksiä. Meneehän kakadutkin listassa suoraan kokojärjestyksessä.

Milla

Re: Mikä aloittelijalle?
« Vastaus #7 : 27.09.05 - klo:18:12:12 »
Meillä ainakin on tuo ara (sinikelta) reilusta vaikeampi hoitoinen kuin amatsoni (valko-otsa).  Niin koon, luonteen, kuin äänensä puolesta..
ara ararauna, amazona albifrons, nymphicus hollandicus

Re: Mikä aloittelijalle?
« Vastaus #8 : 27.09.05 - klo:19:32:48 »
Tässä näkee taas miten niitä eroja löytyy..

Meillä taas sinikelta-ara on se helpoin ja kiltein kolmesta isosta. Liiankin kanssa viisas ja kekseliäs sekä ärsyttävin on harmaa ja melkeimpä hankalin hormonien kannalta on keltaniska-amatsoni.

sanne
höyhenmäistä elämää...

Re: Mikä aloittelijalle?
« Vastaus #9 : 28.09.05 - klo:08:28:29 »
Meillä ainakin on tuo ara (sinikelta) reilusta vaikeampi hoitoinen kuin amatsoni (valko-otsa).  Niin koon, luonteen, kuin äänensä puolesta..

Valko-otsat ovatkin amatsonien helpoimmasta päästä. Lisäksi lintu on ollut teillä suht vähän aikaa, eli ensimmäinen kevät jolloin se on kokonaan kotiutunut on vielä edessä... ;) Amatsonit kun eivät ole hankalia aina, vaan niistä tekee hankalia hormonaalisuus ja territoriaalisuus, jotka riippuvat suoraan linnun lajista, iästä, sukupuolesta ja vuodenajasta.

Milla

Re: Mikä aloittelijalle?
« Vastaus #10 : 28.09.05 - klo:11:44:39 »
Keltatöyhtöiset kakadut ovat kuitenkin oman käsitykseni ja lukemani mukaan vähän enemmän takakireitä kuin valkokakadut?

Henkilökohtaisesti olen päässyt vertaamaan celebesinkakadua ja valkokakadua saman katon alla ja näistä kahdesta yksilöstä jälkimmäinen on helpompi luonteeltaan vaikka ehkä vähän taipuvaisempi nyppimään. Kultatöyhtöjä en kuitenkaan tunne henkilökohtaisesti, joten niistä on vaikea sanoa. (jollain lailla olen päässyt siihen käsitykseen että ne olisivat "kiltimpiä" kuin celebesit?)

Luonnollisesti yksilöillä on suuria eroja johtuen niin sukupuolesta kuin kasvatuksellisistakin syistä kuin myös menneestä taustastakin, joten turvallisinta olisi hankkia kakadu poikasena suoraan kasvattajalta. Saada "käytetty" aikuinen ja hyväkäytöksinen kakadu on yhtä hyvää arpapeliä kuin ostaa käytettyä autoa - myyjä osaa kyllä voidella asiakkaan, mutta takuu loppuu siihen kun perävalot eivät enää näy..

salla
"Ei ole olemassa epäonnistumisia, on vain erilaisia tapoja määritellä onnistuminen."

*jenni*

Re: Mikä aloittelijalle?
« Vastaus #11 : 28.09.05 - klo:18:52:57 »
Kiitän vastauksista  :). Kaiken lukemani jälkeen olen enemmän Tanimbarinkakadun hankkimisen kannalla, mutta valkokakadukaan ei ole poissuljettu vaihtoehto. Mutta sen ainakin tiedän varmaksi, että kakadu tulee kasvattajalta - sitten kun tulee.
Miten muuten, täytyiskö lintu opettaa alusta asti olemaan työpäivän ajan yksin kotona? Kuulostaisi ainakin järkevältä. Miten hyvin omat kakadunne ovat tottuneet tähän, että joutuvat joskus olemaan yksinkin?

Re: Mikä aloittelijalle?
« Vastaus #12 : 28.09.05 - klo:19:00:27 »
Juu esim minulle valkokakadu tulee perjantaina ja heti maanantaina mene töihin että oppii olemaan yksin.

Re: Mikä aloittelijalle?
« Vastaus #13 : 28.09.05 - klo:22:17:35 »
Tässä näkee taas miten niitä eroja löytyy..

 sekä ärsyttävin on harmaa
Aivan, jos tällaista halutaan!

Anteeksi vaan, mutta vertasin lähinnä nyt toisiin lintuihin lajien välillä tässä. Sitä paitsi yksilöeroja on myös harmaiden välillä kuten kaikkien lintujen, ja sen huomaa Pessistä. Pessi nimittäin poikkeaa paljon ns. "normaalista" jakosta luonteeltaan niinkuin siskonsakin. Se ei ole niin varautunut vieraita kohtaan vaan mielellään tulee pyörimään ihmisten luokse ja nokkakaan ei silloin pysy kiinni. Kaikin puolin ihana lintu, mutta ärsyttävään viittasin lähinnä myös sillä, että sen kekseliäisyys ja nokkeluus välillä sitä tuottaa kun annetut aktiviteetit eivät riitä ja pitää keksiä jotain omaa. Sitä siitä ei kitke millään koulutuksella, jos siihen viittasit haluamisella. Enkä välttämättä haluaisikaan, sillä vaikka kuinka välillä kiroiluttaa linnun kommellukset niin silti se olisi yhtä tyhjän kanssa jollei se jotain aina keksisi.

Se siitä ja pysytään nyt aiheessa taas

sanne
höyhenmäistä elämää...

Neitokakadu_05

Re: Mikä aloittelijalle?
« Vastaus #14 : 08.11.05 - klo:20:48:05 »
Mikä olis paras kakadu/papukaija aloittelialle? mulla on paljon kokemusta neitokakaduista ja oon käsitelly isompiakin lintuja. :)