papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Linnun huuto Uusi
« : 29.08.02 - klo:16:22:40 »
 Moi osaisko joku kertoa että, miten saisin keltahuppu amatsoonini olemaan hiljaa. sen ikä on 7 vuotta. nimi on jerry. sain sen lahdesta, jos joku sattuu muistamaan kyseisen linnun. sillä on ollut kuulemma toinen lintu kaverina. johtuuko siitä se että, kun lähden sen luota hetkeksikin pois se rupeaa huutamaan. ei tosin öisin. onko jotain konsteja jolla sen saisi olemaan huutamatta. varsinkin kun jos tulee vieraita, ja juttelee heidän kanssaan jerry nostaa kamalan metakan. ???
« Viimeksi muokattu: 08.01.05 - klo:18:28:15 kirjoittanut Jelukka »

Re:linun huuto.
« Vastaus #1 : 29.08.02 - klo:17:23:24 »

Aina kun lintusi on hiljaa mennessäsi pois palkitse sitä jotenkin.

Oman siniotsamme kasvattaja neuvoi laittamaan linnun pimeään joksikin aikaa, jotta se rauhoittuisi ja oppisi, ettei kyseinen käyttäytyminen ole toivottavaa. Itse käytämme liikainnostuksen rauhoitteluun kuljetuskoppia, joka on komerossa lakanalla peitettynä tai ylösalaisin käännettyä peitettyä pyykkikoria (hyvästi lankojen muovipeitteet . :)).

Jotta lintu oppisi yhdistämään pimeän ja huutamisen pienessä (toisinaan) älykkäässä päässään, toimitus pimeään täytyy tehdä systemaattisesti ja eleettömästi lintua edes huomioimatta aina, kun lintu alkaa käyttämään ääntään liiaksi! Tämä oli siis kasvattajamme neuvo! Älä kuitenkaan "unohda" lintua pimeään.
Timo

"Pain decreases as nerve damage accumulates" Anonymous physiologist

Re:linun huuto.
« Vastaus #2 : 30.08.02 - klo:08:49:07 »
rankaisua ei enään nykyään pidetä mitenkään sopivana papukaijojen eikä minkään muunkaa eläimen koulutus tapana.
kannattaisi vaan keskittyä palkitsemaan haluttua käyttäytymistä. step by step.
E Burke:"nobody made a greater mistake than he who did nothing because he could only do a little"

Re:linun huuto.
« Vastaus #3 : 30.08.02 - klo:11:41:14 »
Papukaijojen kanssa lisäksi "rankaisukin"  tai mikä tahansa ihmisen toiminta voi itse asiassa toimia palkkiona silloin kun lintu nimenomaan haluaa huomiota. Eristäminen/pimentäminen saattaa toimia jossain määrin mutta sitähän edeltää aina se että linnun luokse tullaan, sille maristaan hetki, laitellaan peittoa tms => lintu saavutti kiljunnalla haluamansa.

Paras, joskin rautaisia hermoja kysyvä konsti on yrittää totaalisesti olla huomioimatta lintua (ehkä kääntää selkä tai mennä viereiseen huoneeseen) kun se kiljuu ja heti jos se on sekunninkin hiljaa mennä juttelemaan mukavia. Vähitellen sitten koitetaan pidentää hiljaaoloaikaa kunnes lintu hoksaa että huomiota saakin hiljaisuudella eikä kiljunnalla.
Voi myös yrittää opettaa jokin korvia miellyttävä yhteysääni (vaikka vihellys tai "huhuu" tms) jonka avulla voi puolin ja toisin kommunikoida näköesteen takaa ja vakuuttaa linnulle ettei sitä vielä ole hyljätty lopullisesti. Yhteydenpito äänellä kuitenkin on ihan luonnollista sademetsän pusikoissa vaeltelevan linnun käytöstä, pitäisi vain saada se modifioitua ihmiskorville sopivaksi. Tällöin siis lintu palkitaan sekä hiljaisuudesta että miellyttävästä kommunikoinnista (= vihelletään takaisin) muttei kiljunnasta.

Maija

Re:linun huuto.
« Vastaus #4 : 30.08.02 - klo:17:01:07 »
Jeps!

Eritoten äänekäs "HILJAA" ja älytön marina päälle toimii selkeästi palkkiona. Meillä Urho lopetti kiljumisen tuolla pimentämiskonstilla. Palkitsemme sitä myös miellyttävistä äänistä vastailemalla sille mukavia. JOS tirppa kiljahtaa (n. 2-3 kertaa viikossa nykyään yleensä lasten riehuessa) viedään se täysin eleettömästi pimeään. Emme edes puhua pukahda mitään.

Joskus myös älytön pölötyskin käy aivoon (eritoten kun kaksi reilusti alle kouluikäistä lasta lisää vettä myllyyn), milloin Urho viedään myös pimeään hieman rauhoittumaan. On toiminut, eikä ole hermot itsellä aina ihan yhtä pinnassa.

Miksi lintu sitten on hiljaa pimeässä? Pimeys vastaa yötä - ääntele ja siirryt energiapyramidissa askeleen ylöspäin.

-Timo
Timo

"Pain decreases as nerve damage accumulates" Anonymous physiologist

Re:linun huuto.
« Vastaus #5 : 30.08.02 - klo:22:33:22 »
papukaijat ovat saaliseläimiä  ja useimmat niistä eivät näe hyvin pimeässä. tavallisimmista papukaijoista vain tanimbarit ääntelevät yöllä. siis, jos ne pitäisivät meteliä öisin ne myös joutuisivat saaliiksi varmemmin. parempi siis niiden vain olla vaiti.
luuletko että moinen temppu vahvistaa sun ja papukaijan luottamussuhdetta, sitähän sinun tulisi vahvistaa.
et varmaankaa laita metelöiviä lapsiasikaan mihinkään pelottavaan paikkaan.
E Burke:"nobody made a greater mistake than he who did nothing because he could only do a little"

Re:linun huuto.
« Vastaus #6 : 31.08.02 - klo:21:26:24 »
No en todellakaan, mutta "Hiljaa!" toimii lapsille, mutta ei kaijalle!

En muuten usko, että lintu pelkää pimeää! Hiljaa pimeässä oleminen on vaistotoiminto!

-Timo
Timo

"Pain decreases as nerve damage accumulates" Anonymous physiologist

Re:linun huuto.
« Vastaus #7 : 02.09.02 - klo:09:00:17 »
No en todellakaan, mutta "Hiljaa!" toimii lapsille, mutta ei kaijalle!

Ei todellakaan yleensä, mutta muutamasta tapauksesta kylläkin olen kuullut.

Lainaus
En muuten usko, että lintu pelkää pimeää! Hiljaa pimeässä oleminen on vaistotoiminto!

Tästä olen kyllä samaa mieltä, mutta siltikin pidän paljon parempina vaihtoehtoina Maijan ja jm:än mielipiteitä.

-mika

Re:linun huuto.
« Vastaus #8 : 03.09.02 - klo:11:59:58 »
Myönnettäköön, että pimeään toimittaminen on radikaalihko toimenpide. Lapsien (ja muutamien todella äänekkäiden vieraiden) kanssa se nyt vain on niin, että kaija innostuu joskus aivan liikaa, ja muuta keinoa ao. toiminnan vaimentamiseksi ei ole, kuin tuo edellämainittu. Huomiotta jättäminen ei auta ja palkkio hiljaaolosta ei toimi muitten mekastaessa, koska linnulla (ja lapsilla) keittää yli  ;).

Kuinka muut perheeliset ovat asiaa ratkaisseet?  ???

-Timo
Timo

"Pain decreases as nerve damage accumulates" Anonymous physiologist

Victor

Re:linun huuto.
« Vastaus #9 : 03.09.02 - klo:12:20:46 »
Pedro innostu kauheasti kun lapset mellastavat. Yleensä huuta niille LOPETA. Rauhoittu samantien kun lapsetkin. Eli meillä lapsille selitetään että pitäis otta rauhallisemmin niin Pedrokin hiljenee. Yksinkertasta...

Re:linun huuto.
« Vastaus #10 : 03.09.02 - klo:13:05:15 »
Niin e.m. konstit siis toimivat nimenomaan siihen että lintu haluaa ihmisen kiinnittävän siihen huomiota, ei kiljumiseen kiljumisen ilosta tai muiden mukana...

Senegalit hiljenee meillä yleensä (hetkeksi) jos möykkää kovempaa kuin ne (ja Gorkikin osaa komentaa niitä "NOH!" jos minä en ole huoneessa...) Jos harmaiden jorinavolyymi alkaa kohota niin niille tepsii yleensä näkyvä käsillä viittilöinti ("attention please") tai se että koittaa vihellellä/jutella takaisin ihan hiljaa. Eli siis näissä tapauksissa koitetaan tavalla tai toisella vaan kiinnittää linnun huomio niin että se hetkeksi hiljenee kuuntelemaan mitä se emäntä oikein haluaa ja sitten kiitellään hiljaisuudesta.

Samassa tilassa oleillessa kun lintu jo muutenkin saa huomiota voi niille mainiosti siis koittaa opettaa (joskus jopa menestyksellä..  ;) ) jonkun ääni- tai käsimerkin jonka ne oppivat ymmärtämään niin että halutaan hetki hiljaisuutta. Jos porinahalut on kovasti päällä niin kovin kauaksi aikaa tästä ei kyllä apua ole mutta esimerkiksi juuri sen hetken kun yrittää kuulla vaikkapa soiko puhelin...

Ja yhdessä mekastamisen riemuahan ei kyllä hillitä millään kuin korkeintaan tuolla pimennyksellä... tai juuri hiljentämällä ne yllyttäjät...

Maija

Re:linun huuto.
« Vastaus #11 : 09.11.02 - klo:17:13:00 »
jerryn huutelemine on loppunut lähes tyystiin, nyt kun hankin sille kaverin. kaveriksi sille sain kultaposki amazon roosan. kiitoksia linnun myyneelle anna-riikalle. olen lopettanut myös olkapäällä pitelemisen, niin se ei huuda kokoajan mun perään. kertokaa linnun omistajat kokemuksianne linnun olkapäälä istuskelusta. onko teidän litunne kiintyneet siitä niin paljon, että huutaa koko ajan perään, jos häviät sen silmistä hetkeksikin. :D

Re:linun huuto.
« Vastaus #12 : 09.11.02 - klo:17:31:39 »
Hei vaan ja terveisiä Roosalle ja Jerrylle! Oikein kiva kuulla että linnuilla menee hyvin yhdessä. :) :) :)
"Why doth the Parrat cry a Rope, a Rope? Bacause hee's cag'd in a prison out of hope" J. Taylor 1630

Re:linun huuto.
« Vastaus #13 : 11.11.02 - klo:11:03:39 »
kertokaa linnun omistajat kokemuksianne linnun olkapäälä istuskelusta. onko teidän litunne kiintyneet siitä niin paljon, että huutaa koko ajan perään, jos häviät sen silmistä hetkeksikin. :D

Aman kanssa ei huutamisesta ole koskaan ongelmia ollut. Juuso huutaa aina kerran, kun ulko-oven avaan, mutta siihen sekin onneksi jää  :)

...ja molempia lintuja pidän surutta olkapäällä.

-mika

Huuto ongelmana
« Vastaus #14 : 24.05.03 - klo:13:45:18 »
Minulla on ollut 6 vuotta oranssisiipi. Tullessaan se oli 7-vuotias. Nyt on pinna todella tiukalla. Ei huvittaisi edes mennä kotiin kun huuto alkaa samantien! Huuto on aina ollut ongelma ja nyt on taas menossa todella paha kausi. Amazonilla on jako kaverina ja ne tulevat todella hyvin toimeen.Häkki on kolmion muotoinen, pisin sivu on yli 3 m. Leluja on sinne ripusteltu, tosi ne eivät kauheasti niillä pelaile. Kaikenlaisia on tullut kokeiltua.
Monesti aamuisin tuntia ennen heräämistäni alkaa äää-ä huuto. Käyn lisäämässä hedelmiä ja mahdollisesti edellisenä iltana valmiiksi pilkkomiani hedelmiä juuri tätä tilannetta varten. Eipä auta.
Pahimmillaan samaa huutoa on töihin lähtöön asti.
Heti, kun tulen kotiin, rumba alkaa taas. Mikäään ei ole hyvin linnun mielestä. Jos poistun toiseen huoneeseen, alkaa tiheä ää ää ää-huuto.
Suihkuttamalla amazonin saa joskus hetkeksi hiljaiseksi.
Ja illalla taas huudetaan vähän väliä.
Huuto pahenee, jos pidän sitä olkapäällä tai vapaana. Siis ei sillä hetkellä, mutta sen jälkeen huuto on jatkuvaa. Ilmeisesti se haluaisi olla olkapäälläni jatkuvasti, mutta eihän se ole mahdollista!
Olen yrittänyt olla huomioimatta huutoa, mutta sitä ei voi kauan harrastaa jo naapureiden vuoksi. On ihme ettemme ole saaneet vielä häätöä.
Välillä olen huitonut sinne päin pyyhkeellä, mutta ei sekään auta.
Mikä voisi auttaa? Olen kyllästynyt tähän terroriin  >:( Monesti päivä menee pieleen kun aamusta asti saa kuunnella huutoa.
Lintu saa minut niin raivoihini, ettei kukaan toinen eläin ole siihen elinaikanani kyennyt, vaikka olen työkseni eläinten kanssa. Toisaalta haluaisin jopa luopua siitä, mutta toisaalta rakstan sitä ja en halua sen päätyvän kiertolaiseksi eri omistajille.
Ja vapaana ollessaan minun pitäisi kuskata sitä päivästä toiseen. Rouva on niin laiska ettei jaksa lentää. Jos se ei pääse kävelemällä kohteeseensa, alkaa huuto.
Auttakaa meitä molempia parantamaan elämänlaatuamme!