papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Kysymys onkin jo otsikossa, kaiken muun tiedon olen onnistunut etsimään netistä ja kyselemään eri foorumeilta. 
Senegalit Helga ja Harald, sekä naamiokaajaiset Viivi, Wesley, Roope ja Kerttu.

Nykyinen käsitys on, että lintuja itsessään ei pitäisi käsitellä, vaan niiden kanssa pitäisi touhuta muuten. Ennen oli vallalla käsitys, että poikaset kesyyntyvät paremmin, jos niitä jo pönttöikäisenä nostellaan kädelle, mutta nykyään käsitys on, että tuosta ei ole kesyyntymisen kannalta hyötyä, vaan ennemminkin siitä voi olla haittaa: emot voivat stressaantua jos eivät pääse pöntölle, poikaset voivat altistua kylmälle, ja aivan pienten poikasten silmät myös kärsivät liiasta valosta.

Sen sijaan jo pesästä pois kurkkivien ja liikkuvien poikasten kanssa voi toimia samoin kuin aikuistenkin, arempien lintujen: anna poikasille vain positiivisia kokemuksia ihmisestä. :) Älä vahingossa pelästytä niitä tunkeilemalla tai liikkumalla liian nopeasti jne. Kannattaa lukea artikkeli Papukaijan kesyttäminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Valitettavasti joskus poikasten kesyyntymistä hidastavat emot. Jos emot ovat kesyjä, niiden avulla poikanenkin ottaa mallia ja kesyyntyy nopeammin. Emojen ollessa villejä poikanen ottaa niiltä mallia, ja jos emot pelkäävät ihmistä ja hoitotoimenpiteitä, pian pelkää myös poikanen.

Jos emot ovat villejä, etkä halua että ne antavat esimerkkiä poikasille, odota että poikaset vieroitetaan, ja siirrä ne sitten eri häkkiin. Tällöin ne eivät niin helposti ota mallia emojen säikkyilystä välttämättä. Siihen saakka linnut kannattaa hoitaa niin, että poikaset yhdistävät mahdollisimman vähän emojen säikkymistä ihmiseen. Tietty ideaalitilanne myös emojen ja ylipäätään minkä tahansa lemmikkilinnun kannalta olisi, jos sen ei tarvitsisi pelätä ihmistä, vaan se voisi elää arkea pelkäämättä. (Tässä nyt saatoin hyvinkin liioitella teidän tilannetta tietämättä emolintujen arkuutta.)

Eli:
- Ei negatiivisia kokemuksia (pelkäämätön arki)
- Paljon positiivisia kokemuksia (esim. ihmiseltä saa herkkuja)

Onnea poikasista ja onnea niiden sosiaalistamiseen. :)

Luin jutun.. ja totesin kaiken olevan suhteellista. Emot ovat tottuneet ihmisiinä ympärillään, niiden kanssa voi jutella kaikessa rauhassa ja saada naksutusta sekä koiraalta kosiotanssin elkeitä vastakaikuna.  Kädet on pidettävä alhaalla niitä ne pelkäävät. En ole niitä koskaan yrittänyt pyydystää käsin, mutta kaiketi niillä on edellisestä elämästä huonoja kokemuksia. Ne ovat myös tottuneet lentämään irti ja menevät takaisin häkkiin joko omia aikojaan tai komennolla häkkiin.    Poikasista saattaa tulla emojansa kesympiä koska niillä ei ole menneisyyden varjoja taakkanaan.

Kiitos onnitteluista - askel kerrallaan edetään. 
Senegalit Helga ja Harald, sekä naamiokaajaiset Viivi, Wesley, Roope ja Kerttu.