Itse en ole kokenut tätä kaijasten osalla, mutta ajattelin kirjoittaa muuten vain tuntoja aiheesta yleisesti lintuja koskien.
Monikaan eläinkauppa ei valitettavasti tiedä lintujen sukupuolten määrittämisestä, kuinka ne määritellään vai voiko niitä luotettavasti määritellä lainkaan sukupuolten perusteella. Esimerkiksi vaikka undulaattien sukupuolen näkee kokenut ihminen ihan poikasiltakin, ja sukukypsyyttä lähestyviltä linnuilta sukupuolen näkee vahanahkasta selvästi, ei silti eläinkauppiaaseen voi aina luottaa. He saattavat elää vanhan ajan tiedossa esim. että undulaattikoiraan vahanahka on aina sininen, tai sininen vahanahka kielii aina, että lintu on koiras. Osa ei myöskään tiedä, että neitokakadut näyttävät kaikki naarailta puolen vuoden ikään saakka, ja voivat tätä ulkoista tunnistusta käyttäen myydä nuoren koiraan 100% varmana naaraana (koska noh, siltä se näyttää ensimmäiset puoli vuotta).
Sen sijaan lajeilla, joilla ulkoisia sukupuolimerkkejä ei ole, voi myyjä sanoa käytännössä mitä haluaa. Harvinaista ei ole, että myyjä keksii omiaan esim. lintujen poikkeavan ulkonäön tai käyttäytymisen perusteella, vaikka todellisuudessa ne voivat olla enemmän yksilöllisiä eroja, kuin sukupuoleen liittyviä. Osa voi käyttää epäpäteviä keinoja lintujen sukupuolen tunnistamiseen, kuten kokoa (joskus sanotaan, että naaraat ovat pienempiä, muttei tämä pidä aina paikkaansa), lantioluiden tunnustelua (ei ole aina pätevä keino), käyttäytymistä (vaatii kokeneen tarkkailijan ja tällöinkin voi mennä pieleen) tai sitä, että linnut ovat pariskunta (linnut voivat muodostaa myös homopareja). Joskus myyjä voi ajatella, että on hänen pätevyydestään pois, jos linnun sukupuolta ei pysty kertomaan, vaikka todellisuudessa se olisikin lähes mahdotonta.
Toki harvoin käy myös inhimillisiä erehdyksiä. Jos linnut on vaikkapa testattu DNA-testein, voi paperit vahingossa vaihtua päikseen toista sukupuolta olevan linnun kanssa, mikäli lintua ei ole asianmukaisesti tunnistemerkitty. Jos joku lintupari on todistettavasti joskus lisääntynyt, se on koiras-naaras-pari, mutta myöhemmin pari on hajonnut ja vaihtaneet puolisoitaan toista sukupuolta olevaan, voi tämäkin hämätä ihmistä, jos ei pysytä täsmällisesti kärryillä linnuista yksilöinä. Tai muninut varma naaras onkin eri lintu miksi sitä kuviteltiin, esim. isommassa, samanvärisiä lintuja sisältävässä parvessa sekoittunut vahingossa toiseen yksilöön.
Lisäksi on olemassa tahallista huijausta: Myös DNA-testejä on annettu väärennettyinä ja/tai väärien lintujen mukana, ja myyjä voi pönkittää omaa egoaan päättelemällä linnun sukupuolen ulkoisista tuntomerkeistä, vaikka ei oikeasti tätä osaisikaan tehdä.
Kaikenlaista mahtuu, niin tahallista ja tahatontakin.
