papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Pähkinät? HYIIII! (ja tuoreruoka)
« : 20.12.15 - klo:10:37:32 »
Tämä on aivan kummallinen aihe / ongelma. Tai no ei sinänsä ongelma mutta omituinen juttu.

Meidän pikku Simolle ei SIEDÄ pähkinöitä. Ja KAIKKIA on kokeiltu. Ostamme myös pähkinät "bio"kaupasta, ilman lisäaineita tai myrkkyjä jne. Ja ei vaan MIKÄÄN kelpaa. Ei pistaasit, pekaanit, cashewt, mantelit (kuorineen tai ilman) hasselpähkinät. brasilianpähkinät... Joskus kuivattu kookos kelpaa mutta sekin harvemmin. Tämä ei varsinaisesti ole isokaan ongelma koska muuten Simo on totaalisen kaikkiruokainen. Kaikki normaali ruoka sille kelpaa - ja siis aivan kaikki. Kaali, parsakaali, porkka, kurkku, erilaiset idut, hedelmät, aivain kaikki. Erityistä herkkua ovat paprikat ja chilit. Sinänsä kumma tilanne koska yleensä papukaijat ovat kranttuja NORMAALIN ruoan kanssa ja rakastavat makupaloja. Simon kanssa tämä on aivan päinvastoin. SInänsä ihan positiivista että kaikki normaali ruoka kelpaa (tämän takia olemme onnekkaita, yleensähän tämä on päinvastoin.) Pitää vielä sen verran sanoa että kun Saimme simon, ei sillä ollut pätkääkään ongelmia vaihaa tuoreruokaan kun saimme sen. Luonnollisesti sitä oli ruokittu siemenillä. Anamme sille aina joka päivä hyvin pienen annoksen pellettejä protskun vuoksi ja viikonloppuisin hieman siemeniä. Silti salaatti & tuoreruoka maistuu AINA paljon paremmin.

Herkkuina tarjoamme sille kuivattuja, lisäaineettomia hedelmiä (papaijoita, mangoa, ananasta, marjoja, jne.) Mietin tässä vaan että onko jotenkin mahdollista houkutella Simo mutustulemaan pähkinää hieman enemmän? Voipi olla että se maistelee sitä ja sitten hylkää sen enennkuin pääsee käsiksi siiheen herkullisempaa osaan. Ei ole tarkoitus pakottaa sitä syömään mitää mistä se ei tykkää, mutta tuntuu siltä että se ei ole päässyt käsiksi siihen pähkinän herkullisempaan osaan. Olisko vinkkejä tähän? Kannattaisiko esim. kokeilla pähkinöitä kuorineen? Jos se vaikka innostuisi kaivelemaan herkkua sieltä kuoresta esille ja maistuisi paremmin?

Ei ole isokaan ongelma koska herkkuja on paljonkin joista se tykkää mutta olisi jees jos saisi sen edes maistamaan pähkinää kunnolla.  ::) Huvittaa vaan että yleensä ongelma on päivastainen; tirppa on kranttu normaliin ruoan kanssa mutta herkut maistuu. En viitsisi käytää normaalia ruokaa "palkintoina" vaan mielummin namuja. Toistaiseki namuina on toiminut kuivattu kookos, luontaiset rusinat ja tietenkin hirssi. Hirssiä käytän vain ja ainostaan palkintona treenauksessa (ja se onkin toimiva houkutin!)

Olisiko mitään pieniä vinkkejä "ongelmaan"? :P (vaikkei se ongelma olekkaan kovin iso!)

Toinen kysymys on, että taas kerran jenkkiläiset väittivät että esim. linnulle ei voi syötää edes luonnollista maustamatonta lihaa koska linnun elimistö ei voi kuulemma käsitellä sitä. En kyllä itse ole varma onko tämä aivan totta; eivätkös monet linnut, mukaan lukien psittasiinit (onko tuo oikein kirjoitettu? >_<) syö aika useinkin luonnossa esim. hyönteisiä?

Simo syö tällä hetkellä hyvin terveellisesti mutta haluaisimme mielellämme vaihtaa pellettit esimerkiksi muutamiin jauhomatoihin (toivottavasti suomensin sen oikein, mealworm taisi olla se sana enkuksi). Lemmikkipapukaijat eivät sinänsä paljon protskua tarvitse, mutta mietiskelin että se vähä mitä niille voi / kannattaa antaa voisi olla terveellisempää jonkin lihan / hyönteisten muodossa? Vai riittävätkö ihan vain pelkät pelletit ja "siemenkarkkipäivä" viikonloppuna?
« Viimeksi muokattu: 20.12.15 - klo:10:49:21 kirjoittanut Viatrixa »
[img=http://www.blogcdn.com/www.pawnation.com/media/2013/09/download-4.gif[/img]

Vs: Pähkinät? HYIIII! (ja tuoreruoka)
« Vastaus #1 : 21.12.15 - klo:14:35:09 »
Jännä ongelma teillä... ;D

Pähkinät sisältävät toki terveellisiä rasvoja, mutten välttämättä koe että niiden puutos muuten monipuolisesta ruokavaliosta olisi kovin ratkaisevaa. Hyvä jos maistelee kuitenkin! Oletko koettanut samoja niksejä, millä yleensäkin tuputetaan/totutetaan lintua uuteen ruokaan? Aiheessa Linnun opettaminen tuoreruoalle on listattuna niksejä, turhaan niitä tähän toistamaan. :) Mikään pakkoherkku pähkinät eivät ole, vaan käytä koulutuksessa yms. oman lintusi herkkuruokia, vaikka joskus tuntuisikin pöljältä käyttää "liian terveellistä" ruokaa palkkiona, minkäs sille mahtaa jos lintu siitä juuri pitää! ;D

Kyllä, mealworm on jauhomato, mutta psittasiini sen sijaan papukaijojen keltaiset ja punaiset pigmentit, psittacines on papukaijojen lahko, muttei sille sen kummempaa suomennosta ole kuin papukaijalinnut. :)

Mutta tosiaan, aikalailla kaikkien (en lupaa varmaksi jos se poikkeus jossain piileekin ;D) papukaijalajien luontaiseen ruokavalioon kuuluu proteiinia jossain muodossa. Yleisimmin sen lähde on hyönteiset (proteiinipitoisten kasvien lisäksi), mutta jotkut lajit syövät jopa pieniä matelijoita ja Uuden-Seelannin keat ovat kuuluisia lampaanlihan kuluttajia... Joten ei syytä välttää proteiinipitoista ruokaa linnun kanssa, kunhan muistaa mistä ruokavalio pääasiassa koostuu. Hyönteiset ovat hyvä proteiinin lähde, sillä sitä on niissä runsaasti, ja se on luonnollinen lähde myöskin. Mitään erityisen haitallista ei kuitenkaan muissakaan maustamattomissa lihoissa ole, epähyödyllisiä rasvoja tosin monen nisäkkään lihassa.

En kuitenkaan ihan ymmärrä logiikkaasi, miksi pelletit pitäisi vaihtaa jauhomatoihin. Ymmärtääkseni pelletit eivät ole kuitenkaan yhtä proteiinipitoisia, ja vaikka ne eivät ole samallalailla täysravintopuriste kuin vaikkapa koiranruoka (eli että eläin ei käytännössä muuta tarvitsisikaan), ne ovat kuitenkin passeli kuivaruoka. (Ja mielestäni linnun pitäisi osata myös syödä kuivaruokaa, jos käy joskus niin että tuoreruokaa ei olekaan tarjolla tai on järkevämpää mennä jonkin aikaa ilman, esim. jos tietää ettei tuoreruokaa ehdi keräämään pois ajoissa.) Itse en uskaltaisi välttämättä luottaa tuoreruoan säilyvyyteen pitkälle päivään, joten jos itse omistaisin noin ihanan kaikkiruokaisen linnun, laittaisin sille monipuolisesti tuoreita päivittäin, ja jos se pitäisi pelleteistä ja/tai siemenistä, nämä tarjoilisin erilaisten lelujen kautta, jolloin vaikeasti saatavilla oleva ruoka olisi sitä herkumpaa.

Tässä eräs ruokapyramidi erikoistumattomalle latvustoruokailijalle, johon voisin kauluskaijankin laskea. Eli 5-10% ruokavaliosta tulisi olla proteiinipitoista ravintoa.

Vs: Pähkinät? HYIIII! (ja tuoreruoka)
« Vastaus #2 : 28.12.15 - klo:04:54:48 »
En kyllä totaalisen hereillä ollut kun aloituksen kirjoitin (näkyy siitä kuinka toistelen asioita ja ilmaisen asiat kökösti  ;D) naurattaa kun sitä näin jälkeenpäin luen mutta sainpahan vastauksen.  ::)

Ei muuten ole tarkoitus lopettaa kuivaruokintaa vaan -vaihdella- sitä! Esim. silloin tällöin pellettejä, jauhomatoja jne. Joinain päivinä Simo jopa suosii enemmän pellettejä kuin tuoreruokaa, ja mikäs siinä :P Eiväthän meikäläisetkään samaa ruokaa päivästä toiseen puputa! (Maistoin muuten uteliaisuudesta yhtä pellettiä, ja pakko myöntää että maistui jopa ihmisen makuun hyvältä. sokeriton mysli tuli mieleen) Kaikki ne joita lintuja ymmärtävät joille olen kertonut Simon olevan kranttu pähkinöiden suhteen yleensä repeilevät asialle  ;D Ei kovin yleistä ole että papukaija ei pitäisi pähkinöistä. Rikoin yhden saksanpähkinän niin, että noin neljäsosa kuoresta oli poissa.

Hänen Majesteettinsa kiinostui kyllä mutta tykkäsi nakertaa sitä samalla kun pudotteli tarkasti esiin kaivamansa pähkinän osat häkin pohjalle. Välillä se vie sen häkin korkeimpaan kohtaan ja pudottaa sen - hakee taas ja toistaa saman peräkkäin pari kertaa. Vissiin taitaa olla luonnollista käytöstä ja yrittää "rikkoa" sitä. Nooh, eipä se kamalasti haittaa että ei pähkinät kelpaa (paitsi leluksi) Saatiin lisäaineettomia (ja bio) isoja rusinoita ja niihin se vasta hulluna on. Bonuksena on että niissä on sisällä se rypäleen siemen. Hupsu tipu kyllä  8)
[img=http://www.blogcdn.com/www.pawnation.com/media/2013/09/download-4.gif[/img]