papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Ruusukaijasten jatkuva muniminen
« : 19.11.15 - klo:10:22:24 »
Löytyiskö täältä ketään joka osais auttaa pulmassa?  ??? Meillä on siis ruusukaijas pari, sukupuolta ei ole selvillä. Mutta ongelman ydin on jatkuva muniminen, jota on jatkunut jo varmaan 3 vuotta yhteen menoon. Muniminen on ympäri vuotista, luultavasti myös tästä johtuen linnut ovat agressiivisiä  :'( Linnut hankimme vuonna 2012 keväällä. Kertokaa ihmeessä jos jollain on samanlaisia kokemuksia ja tiedätte mikä tähän olisi neuvoksi  ::)

Vs: Ruusukaijasten jatkuva muniminen
« Vastaus #1 : 25.11.15 - klo:19:03:13 »
Millaiset tilat linnuilla on? Eihän niillä ole mitään, mikä niitä kannustaisi pesimään? Eli ei pesäpönttöä (ei edes nukkumiseen vaikka joskus niin virheellisesti suositellaankin), mitään kangastelttoja tms. suojana? Pohjamateriaalina mielelläään muuta kuin paperia, sillä paperin alle pääsee piiloon "pesimään", ja sitä saa silputtua pesämateriaaliksi. Pesämateriaalin näprääminen voi joillain lajeilla nostattaa pesimäintoa, joten kun ruusukaijasen luonnollinen käytös purkautuu lemmikkinä niiden silputessa paperia pitkiksi suikaleiksi, tulisi tällainen materiaali jättää pois virikevalikoimista ja panostaa sellaiseen tekemiseen, mikä ei muistuta mitään osaa pesänteosta. Sama koskee tilaa, jossa lintuja pidetään vapaana, eihän siellä ole koloja joihin pääsevät puuhamaan jne..

Vs: Ruusukaijasten jatkuva muniminen
« Vastaus #2 : 29.11.15 - klo:18:03:49 »
Paperia on häkin pohjalla käytetty :o Mitä suosittelisit käyttämään? Mitään kangastelttoja eikä myöskään pesäpönttöä ole, häkkiä ei peitellä edes yöksi. Vapaana lennättäminen on myös todettu hankalaksi, koska repivät tapettia seiniltä ja ovat agressiivisiä. Tämä ilmenee puremisena ja koska meillä on pieniä lapsia niin sitä on pakko rajoittaa!

Vs: Ruusukaijasten jatkuva muniminen
« Vastaus #3 : 30.11.15 - klo:18:40:32 »
Heippa!  :) Itse muistelen, että paperin tilalle on suositeltu käytettävän esimerkiksi muovimattoa, jonkinlaista haketta tai puupellettiä. Jos ruusukaijasesi tosiaan käyttävät aikaansa pohjamateriaalin silppuamisen parissa (vähän kuin mainitsemasi tapettien silppuaminen) voi kyseessä hyvinkin olla pesimäintoa lisäävä tekijä. Tämän silppuamiskäytöksen estämistä vaihtamalla materiaalia kannattaa kokeilla.
Näin talvella häkin pimentämisellä tai pimentämättä jättämisellä ei pitäisi olla vaikutuksia pesintään, koska valon määrä on niin vähäinen. Mutta kesällä kannattaa häkki kuitenkin pimentää jollakin konstilla, jos ei häkin huputtamisella niin huoneen täydellisellä pimentämisellä (tämä voi vain olla paljon haastavampaa kuin häkin huputtaminen). Valon suuri määrä houkuttelee nimittäin vahvasti useita lajeja pesintään. Aina kannattaa siis tarkasti huolehtia, että voi tarjota linnuilleen 12 tuntia täysin pimeää uniaikaa.
Tuli myös mieleen, että jos kyse on tietynlaisesta pesimä- ja reviirikäyttäytymisestä, voisiko häkkihuoneen järjestystä ja häkin sisutusta muuttamalla, mahdollisesti myös häkkiä siirtämällä toiseen paikkaan, saada aikaan "oman reviirin" idean hämärtymistä ja samalla puolustusvietin vähenemistä.
Ja muistan myös lukeneeni neitokakadut.com sivustolta, että pesimävirettä voisi hillitä myös viilentämällä lintutiloja. Huoneidemme kostea ja lämmin ilmasto ympäri vuoden on periaatteessa aina suotuisa ilmasto lintujen luonnollisille pesimäajoille. Luonnon kiertoa voisi yrittää jäljitellä myös lintuhuoneessa. Näin Suomen talvessa hämäryys tulee itsestään, mutta huoneen lämpötilaa voi myös hitaasti laskettaa, niin, ettei muutos tule liian rajuna. Eikä myöskään niin kylmäksi, ettei itse tarkenisi oleilla huoneessa t-paidassa. ;)
Kuinka suuri ruusukaijasten häkki on? Jos lintuja ei pysty lennättämään mitenkään, pitäisi niiden häkin olla käytännössä aviaarion kokoluokissa. Olen ymmärtänyt, että häkin puolustaminen omana pesimäreviirinä voi yltyä, jos se on ainut paikka jossa lintu voi oleilla. Eikö lintujen lentoaikoja voisi ajoittaa niin, ettei huoneessa olisi samaan aikaan lapsia? Tai suosittuun repimäpaikkaan pääsemistä estää jollakin tavalla? Vapaana lentely olisi lintujen hyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeätä. :) Tämä voisi tarjota linnuille muuta ativiteettia (varsinkin jos vapaanaoloaikana saa poistettua koloilu- ja repimispaikat) tarjoamalla mahdollisuuksia tutkia huonetta, kehittää lentämistä, ja harjoittaa ruuanetsintää (huoneeseen voisi laittaa tarjolle haastavampiin paikkoihin erilaisia virikkeitä, esimerkiksi herkkujemmoja, mutta ehkei tässä tapauksessa niitä revittäviä ja silputtavia virikkeitä). Kun tarjolla on muuta jännää tekemistä (yhdistettynä siihen että pesimismahdollisuudet ja siihen yllyttävät tekijät on poistettu) saattaisi jatkuva pesimävillitys unohtua.
« Viimeksi muokattu: 30.11.15 - klo:18:45:38 kirjoittanut Naakka »