papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Pikku-caiquen matka isoksi
« : 30.08.15 - klo:21:25:06 »

Tänään kotiini kiikuttui pieni valkovatsavauva, jonka kasvattajaa autan toivottavasti pelastamaan pienokaisen. Vauva on poikueensa kolmas ja nuorin ja sen kehitys on ollut hyvin hidasta - se on jo pesästä tulleita sisariaan kehitystasolla noin kolme viikkoa myöhässä. Päätimme Samulin (kasvattaja) kanssa, että yritetään selvittää, mikä tämän aiheuttaisi ja pohtia, onko avustusruokinnassa mitään pointtia. Tai tässä vaiheessa: pelastusruokinnassa.

Käsiruokinta on lintuharrastuksen parissa hieman arka topic, tuo mukanaan haasteita ja siinä on riskinsä, eikä tähän ratkaisuun ei päädytty ihan hetken mielijohteesta. Koimme, että salaileminen olisi niin periaatteitamme vastaan kuin myös karhunpalvelus harrastukselle, joten haluamme ehkäistä kaiken mystisyyden ja mieluummin jutella tästä avoimesti - myös niistä huonoista hetkistä. Eikä projektiin lähdettäisi, ellei meillä olisi hyvin suuri varmuus siitä, että poikanen a) ei selviydy emojen kanssa enää kovin pitkään b) voi kuitenkin selviytyä täysipainoiseksi aikuiseksi ruokinnan avulla. Vastineeksi avoimuudestamme toivomme Samulin kanssa mahdolliseen keskusteluun maltillisuutta ja asiallisuutta. :) Täällä näytön takana kirjoittelee yhä ihan oikea, harkintakykyinen ihminen tunteineen päivineen. Ja jokainen asia, joka tässä herättää pohdintaa, on sataprosenttisen varmasti käyty läpi myös oman pääni sisällä. :)

Eli, taustaa: Lähdimme tutkimaan, mikä voisi olla syynä tilanteelle. Tiedossa toki oli, että linnuilla nuorimmaiset joutuvat yleensäkin herkemmin heiteille, mutta caiqueiden kohdalla tämä on ilmeisesti normaaliakin tyypillisempää: parit hoitavat usein kaksi ensimmäistä poikasta, ja siitä eteenpäin tulevat poikaset ovat ikäänkuin varapoikasia. Tässä muutama quote:

Lainaus
"It is best if you can leave them with the parents. However, if left alone they usually only feed the first one or two chicks and neglect the chicks that hatch later."

Lainaus
"Death of later hatching chicks. One of the most common problems I have encountered in breeding caiques was losing the third and fourth chicks. - - My first approach to this problem was to keep a close watch on the nest box and pull the youngest hatchling before it died of neglect. If I did not, the parents would often chew on its feet, beak or out right kill it. "
Lainaus
"My break through came when I realized that caiques, even those in the wild, do not seem capable of rearing more than two chicks at a time."

Lainaus
"Most caiques only feed the first one or two chicks that hatch and neglect the chicks that hatch later. Thus, my practice is to pull the first hatched chick a day after the third hatches. I pull the next oldest chick if a fourth chick hatches. This leaves them with only two chicks to care for at any one time."[/i]

Tämä pikkukaiku on syntynyt 7.7. Se on kehityksessä miltei kolme viikkoa jäljessä, mutta on muutoin virkeä. Ensikertalaisemot ilmeisesti ovat halunneet ruokkia lähinnä kuivilla, sillä poikasen kupu on koko päivän sulattelunkin jälkeen täynnä siementä. Oppitunti nro 1: Kupuun ei laiteta uutta annosta, ennen kuin vanha on sulanut tarpeeksi! Jos vanha ei ole edennyt uuden tieltä, ei uusikaan sula mihinkään. Ja näin ruoka alkaa pilaantua kuvun sisälle. Kehityksen viivästys ja ruoan koostumus ovat todennäköisesti myös tuoneet mukanaan imeytymishäiriötä. Poikasella ei ole vielä kunnolla sulkia, joten sisarten puuttuessa (ovat jo poissa pesästä) lämmönsaanti on kriittisempää. Kupu ei tuntunut tänään liikkuvan mihinkään, joten lopulta lämmitin pyyhkeen ja hieroin noin tunnin verran. Se auttoi pikkuisen, joten buustasin tätä vielä omenaviinietikka-vitamiini-spiruliina -seoksella. Nyt odotellaan, josko masu lähtisi toimimaan kunnolla vielä niin, että saataisiin illan aikana kirjaimellisesti hedelmäisempää kaikusapuskaa kupuun ja vitskubalanssi kohdilleen. :)

Allekirjoittanut on henkisesti varautunut olemaan alkupuoliskon etäisempi ihan säästääkseen omia hermojaan - jos pikkuinen ei siis tulisikaan kuntoon... Siksi tällä pikkucaiquella ei tule olemaan vielä kutsumanimeä, ennen kuin ollaan ihan varmasti voiton puolella.

Pitäkää siis peukkuja. :)

Vs: Pikku-caiquen matka isoksi
« Vastaus #1 : 30.08.15 - klo:21:29:10 »
Laitetaan tämä nyt tännekin, vaikka facebookissa jo pistinkin. Juteltiin siis Idan kanssa aiheesta jo ennen tyypin tuloa, mutta avoimen keskustelun nimissä sotken myös julkisesti lusikkani soppaan. :)

Mä itse koen, että vaikka käsinruokinnalla onkin haittapuolensa täysin kiistatta, ei ne musta ole koskaan niin suuret, että pienen linnun henkeä ei niiden vuoksi kannattaisi yrittää pelastaa. Usein pelastusyritys on toki tuhoontuomittu jo heti alkuunsa, jolloin ei ehkä kannata edes ryhtyä siihen, mutta tässä tapauksessa on mahdoton sanoa onko vielä liian myöhäistä. Poikasen kunto - jos ikään suhteutettua kasvua ei huomioida - kun kuitenkin viittaisi muuhun.

Mitä käsinruokintaan noin muuten tulee, voi haittoja onneksi myös ennaltaehkäistä. Ja mulla ei ole pienintäkään epäilystä siitä, etteikö sun osaaminen ja tietotaito olisi sillä mallilla, että tiedät jokaisen potentiaalisen sudenkuopan niiden ongelmien lietsomisessa. Tiedän myös sen, että osaat tarkastella omia touhujasi riittävän kriittisesti sitä ajatellen, ettet vahingossa mene niitä ongelmia tekemään. Jo olemassaoleva lajitoveri auttaa asiassa myös ihan hurjasti.

Mä en siis näe itse touhussa mitään epämääräistä tai väärää. Ainoa pelko ja huoli on tosiaan poikasen selviytymisen puolesta, kun tilanne on edennyt jo noin hirvittävän pitkälle. Vilpittömästi kuitenkin tsemppaan ja toivon, että pienokainen selviää. <3 Ja autan tietysti kaiken kanssa, missä vaan kertakaikkiaan voin!  :-*
Neitokakadujen kasvatusta vuodesta 2005 ja undulaattien vuodesta 2014. :)

Vs: Pikku-caiquen matka isoksi
« Vastaus #2 : 30.08.15 - klo:22:57:26 »
Mukavaa, että tänne tulee tarinaa tämän pikkuisen alkuelämästä - ja toivottavasti myös jatkosta. Ehkä, jos kaikki menee hyvin, tätä voisi jatkaa myös kertomuksena käsinruokitun poikasen hoidosta ja niiden perinteisten sudenkuoppien välttämisestä. Olisi ikäänkuin yhdessä paketissa se, miten elämän alkuvaiheiden vaikeudet voi voittaa myöhemmällä toiminnalla. Tsemppiä kovasti, täällä pidetään kaikki peukut pystyssä ja sormet ristissä. :)

Vs: Pikku-caiquen matka isoksi
« Vastaus #3 : 30.08.15 - klo:23:31:05 »
Jeeee! Kupu veti vihdoin ja viimein tarpeeksi omenaviinietikan jälkeen. Pikkukaije sai nyt poikasruokaa, johon oli laitettu marja- ja hedelmäsosetta sekä spiruliinaa, Feather Upia (A-vitamiini auttaa kuvun toimintaan - ja myös sulkiin, joten sitä on Fessessä) ja vielä OptiBreediä, joka on sellainen kasvatuslintujen energia-vitamiini-mineraali -buustaaja. Nälkä oli kova, ja vaikka yleensä tämän ikäinen ei vieraalta söisi, otti vauva tosi nätisti pisara kerrallaan mässyttäen suupielestä tiputetun ruoan ja päästi pari hentoa kerjäyskähäystä.

Hyvä idea tuo sudenkuoppien välttäminen! :) Juuri Facebookin eläinvideokerhoon hiukan selitinkin asiasta. Pastean sieltä. (Huomioikaa, että teksti on kirjoitettu ei-lintuharrastajille. :) )

Lainaus
Käsiruokinnan (lisäys: eli tällä tarkoitetaan ihmisen toimimista keinoemona) positiivinen puoli on, että se tekee linnusta automaattisesti kesyn. ...Mutta haittapuolia onkin sitten melkoisia, hiukan lajista ja ruokinnan tyylistä riippuen. Mitä nuorempana alkaa sen pahemmat seuraukset. Jos lintu on tosi pieni, se leimautuu seksuaalisesti ihmiseen. Papukaijoilla pariutumisvietti on tosi vahva ja sosiaalisena eläimenä moni laji on aina parinsa näköpiirissä. Jos lintu luulee olevansa ihminen, sille ei ikinä voi taata normaalia sosiaalista suhdetta, johon sillä on luontainen tarve. Tämän pikkukaijen kohdalla on se hyvä puoli, että se on jo niin vanha, että seksuaalinen leimautuminen on tapahtunut hyvän aikaa sitten. :) Toinen huono puoli käsiruokinnassa on luontaisen pelon menettäminen ihmistä kohtaan. Etenkin kiivastuvilla lajeilla se meinaa sitä, että jos tilanteessa emojen kasvattama lintu mieluummin väistäisi, käsiruokittu herkästi pelkoreaktion sijaan kokeekin aggressiota, jolloin se puree herkemmin. Pikkukaijemme kuuluu yhteen kuumimmista lajeista ja tämä oli yksi suurimpia muttia itselleni. Vaatii todella paljon koulutusta, malttia ja lapsuusiässä etäisyyden ottamista, jotta tämä pidetään siedettävissä määrissä. Sitten myös se puoli etenkin pienenä ruokintaan otetuilla, että ne eivät opi puhumaan lintua. Papukaija oppii monet asiat emoltaan ja ihminen voi toki opettaa linnulle jotakin. Esim ruokailun. Mutta vaikkapa poskikarvojen tai niskavillojen käyttöä ei ihminen voi opettaa millään. Näin ollen käsiruokittu ei ehkä osaa kommunikoida yhtä hyvin lajitovereiden kanssa - paitsi jos saa olla niiden kanssa pienestä pitäen muutoin. Pyro-kaijeni auttaa tässä asiassa. smilehymiö Eli tosiaan: jos homman tekee väärin ja hilightaa liiaksi papukaijan lemmikkiyttä, voi vahingossa sotkea papukaijan pääkopan, jollloin saattaa syntyä aggressiota - tai turhautumista, joka voi johtaa käytöshäiriöihin kuten nyppimiseen.

Kuinka sitten voidaan ehkäistä näitä ongelmia? Elekieltä meillä opettaa aikuinen kaije Pyro. Ylileimautumista ihmiseen vältetään siten, että kontakti muksun kanssa pienenä on lähinnä ruokintojen aikana. Eli vaikka kuinka haluaisin lällytellä pientä, minun on maltettava mieleni ja oltava etäemo. Ja kouluttamista positiivisella vahvistamisella. :) Lajileimautumisen onneksi pitäisi tosiaan olla jo tapahtunut, eli parhaassa tapauksessa pikkukaije ja Pyro muodostavat kaverikaksikon. Tai jos pikkukaije on tyttö, kenties ihan pariskunnankin. :)

Lisää myös lintuharrastajakielellä tulee sitten ajan kanssa, JOS me selvitään tästä. Vielä en uskalla toivoa liikaa. Ensimmäinen yö on aina se jännin...
« Viimeksi muokattu: 30.08.15 - klo:23:33:08 kirjoittanut Ida-Emilia »

Vs: Pikku-caiquen matka isoksi
« Vastaus #4 : 30.08.15 - klo:23:41:21 »
Mä en kestä <3 Hajoisin jännityksestä varmaan atomeiks  ;D Tsemppiä pikkuselle <3

Vs: Pikku-caiquen matka isoksi
« Vastaus #5 : 31.08.15 - klo:13:23:05 »
Mä en kestä. :D Toi pikku-caique on strutsi. Sille riittää, että pää on piilossa, niin se ilmeisesti riittää. Jos kankaassa on ryppy, se änkee päänsä sinne ja sit on hyvä ja pimee ja turvassa. Ja se kuopii. :D Pyro ei tee sitä, vaikka se on vissiin aika luonnollista caiqueille.

...Toisin sanoen: Muksu on elossa, kupu vetää viimein hienosti, kakka tulee normaalisti ja painoakin on saatu lisää! Ihon kuivumisesta päätellen vitskuja tarvitaan lisää, mutta onneksi niitä löytyy. Tässä aamun videopätkä. Pienenä erikoisuutena, mukulalla ei tunnu kuuluvan kerjäysääntä juurikaan. Pienenpieni pihinä ja kehon nytkintä vain. Ehkä mun onneni tällä hetkellä, sillä lajin kerjäysääni on ehkä hirvein ikinä.  ::)

https://www.youtube.com/watch?v=ZyqPLIpyfvw&feature=youtu.be

Vs: Pikku-caiquen matka isoksi
« Vastaus #6 : 31.08.15 - klo:13:52:19 »
Mahti tarina! Itse luulin otsikon perusteella, että tässä olisi Pyron kaverikaikun oma elämänkaariketju, ja ihmettelinkin, että joko pienoiset ovat kerenneet luovutusikään... Tämä olikin astetta mielenkiintoisempi homma sitten! Innolla seuraan miten lähtee menemään! Onneksi pienokainen pääsi asiantuntevaan kotiin, ei pelkästään sen puolesta, että se tulee selviämään aikuisuuteen saakka, vaan myös sen puolesta, että osataan ottaa tarpeeksi ajoissa huomioon käsinruokinnan tuomat haasteet käytöksessä ja linnun elämämässä myöhemmin, varsinkin kun laji on noin kuumapäisiin kuuluva...

Kaikkea onnea sinne, toivottavasti kaikki sujuu hyvin! :-*

Vs: Pikku-caiquen matka isoksi
« Vastaus #7 : 31.08.15 - klo:16:12:44 »
Tällä hetkellä näyttää siltä, että kuvun tilavuus on vielä niin pieni, että pitää mennä huikeella 5 ruokinta/pv määrällä. Joutuu adoptioäippä melkoiseen hommaan... Venytellään pikkuhiljaa, jos päästäisi tässä viikon aikana neljään ruokintaan.

Siinä missä eilen aamulla emojen antamat siemenet ottivat yli 12 h sulaa, menee hedelmämössö-poikasruoka -dieetti tasaisen sujuvasti muutamassa tunnissa, joten lisäsin mössöön vielä liotettua pellettiä tuomaan hiukan ekstratavaraa. Mössöön lisätään tänään illasta vielä punapalmuöljy-vadelmauute, jos saataisiin pikkuisen hyviä rasvojakin tuohon. Olenkin odottanut lisäkäyttöä tuolle tökötille...  :P Huulirasvan kokoinen purkki maksaa maltaita. Taisi olla parinkympin luokkaa. Ja sen syöttäminen kuivaruokailijoille on ihan silkka mahdottomuus. No, vauvaruokaan se liukenee tosi hyvin!

Asento on ainakin vähäsen saanut lisää jykevyyttä. :)

« Viimeksi muokattu: 31.08.15 - klo:16:36:01 kirjoittanut Ida-Emilia »

Vs: Pikku-caiquen matka isoksi
« Vastaus #8 : 31.08.15 - klo:20:04:11 »
Voii pienokainen! Seuraan niin mielenkiinnolla tätä. Toivon parasta vauvelille. Ihania kuvia, toivottavasti se vaan selviää vahvaksi linnuksi <3 Sä pystyt siihen!
TeraNymphicus's Neitokakadut - Untuvia Kurkussa

Vs: Pikku-caiquen matka isoksi
« Vastaus #9 : 02.09.15 - klo:23:39:29 »
Tänään oli jännä päivä, niin hyvässä kuin huonossakin. Päivemmällä kehitin selkeästi liian laimeaa litkua, kun kakka meni ihan vetiseksi ja poikanen väsähti. Säikähdin mokaani, lähdin kiireellä muksun kanssa ajamaan kotiin ja pistin kauratyynyn ja penkinlämmittimen antamaan isot ekstralämmöt. Se näytti virkistävän pienokaista todella paljon ja kesken matkan se mönkikin yllättäen pyyhkeiden alta pinnalle ja seuraili pää kallellaan, kun mä paahdoin kotia kohti. Autolta sisälle se kurkki lisää läpinäkyvästä boksista ja näytti kodistavan katsettaan uteliaana ympäristöön. Ihan hauska muutos, kun aiemmin vauve on lähinnä kätkeytynyt pyyhkeisiin aina kun mahdollista.

Kotona keitin äkkiä tuhdimman satsin ja lisäsin hunajaa antamaan energiaa. …Ei olisi välttämättä edes tarvinnut. :D Energiaa nimittäin riitti ensimmäistä kertaa niin, että kaije alkoi syödä kuten papukaijanpoikasen kuuluiskin:

https://www.youtube.com/watch?v=2h2exzG0hcE

Raivokkaan aterioinnin jälkeen otettiin taas pienet tirsat, mutta kun Anni tuli tuomaan lisäravinteita ja otettiin pieni kurkkaus lämpöboksiin, riitti pikkukaikulla energiaa olla enemmänkin esillä. Opittiin leikin ensimmäiset askeleet. Vauvekirjaan voi merkitä, että eka leluni oli pesulappu. Se oli huikeen jännä ja kiva, sitä pysyi muklaamaan ja kääntelemään ja lopulta se suussa pystyi nukkumaan.


Muutenkin oli erittäin kiva huomata, että päälaen sulkiin oli iltaan mennessä tullut lisää väriä ja lisäksi kaljuihin kohtiin on viimein alkanut puskea tuppien kärkiä. Ne ovat vielä ihon alla, muttei aikaakaan, kun dinosauruksemme muuttuu piikikkääksi!



Pitkä on matka vielä normaaliin kehitystasoon, mutta jo tämä on silti kivaa, konkreettista muutosta. :)


Vs: Pikku-caiquen matka isoksi
« Vastaus #10 : 03.09.15 - klo:13:50:03 »
Ihana pikkuinen :)

Vs: Pikku-caiquen matka isoksi
« Vastaus #11 : 03.09.15 - klo:16:22:08 »
Uskomattoman söpö pikkudino <3

Miten muuten yleensä linnut saavat tuota kehitystasoa kurottua kiinni? Luulisi että jos näiden biologiaan kuuluu tuo varapoikasten teko, niin poikasilla olisi hyvinkin potentiaalia kasvaa aivan kunnolliseksisiinä vaiheessa kun hoito on kohdillaan. Siis että elimistön kehityksen aikaikkunat ovat ikään kuin pidempään auki, eikä esim. ruoansulatuselimistö jää ikuisesti jotenkin vaillinaiseksi kun se ei ole saanut treeniä oikeaan aikaan. (jyrsijäkokeissa mm. suoliston steriiliys aiheuttaa sen ettei suolinukka kehity kunnolla ja jää kehittymättömäksi)

Kehitysbilsan opiskelijaa kiinnostaa  ;D

Vs: Pikku-caiquen matka isoksi
« Vastaus #12 : 04.09.15 - klo:00:32:26 »
Joo, olet ihan oikeassa. :) Poikaset ovat suoranaisia ihmeitä toipumiskyvykkyydessään. Niin kauan, kun ruoansulatus toimii, melkein mikä vaan on mahdollista. Mulla on ollut mm. poikanen, jolla oli reisiluun tyvessä lantiopohjaa vasten murtuma. Se on yleensä lopetustuomio aikuiselle linnulle, mutta koska kasvu-urat olivat niin hyvät, lääkäri totesi, ettei halua lopettaa sitä vielä. Ja hyvä, ettei tehnyt näin <3 Koska tänä päivänä ko. lintu on täysin terve ja pesinytkin. :)

Tämäkin vaavi voi tosiaan kasvaa ihan normaaliksi tirpaksi. Epäilen, että se jää kylläkin todella pienikokoiseksi. Mutta no. Sitten on mini-caique!

Usein, kun kasvu lähtee kerran liikenteeseen, se eteneekin huimaa vauhtia. Hyvänä verrokkina: noin 3 vk sitten sisaruksilla oli jo sulkatikut kasvaneet, mutta tällä nuorimmaisella ei. ...Eikä ollut koko kolmen viikon aikana. Mutta nyt, vain muutaman päivän vitamiinibuustit ja korkealla ravintopitoisuudella tykittäminen laukaisivat poikasella sulankasvun. :)

Vs: Pikku-caiquen matka isoksi
« Vastaus #13 : 12.09.15 - klo:09:49:35 »
Voi miten paljon onkaan ehtinyt tapahtua! Alkuviikosta minulla oli parin päivän työkeikka pelialan verkostoitumistapahtumassa, Pocket Gamer Connectsissa. Tapahtuman järjestäjät olivat ihan mahtavia ja takasivat sille rauhallisen tilan henkilökunnan toimistossa. Sitä myös "haastateltiin" eventin omaan Twitteriin ja se näyttäisi olevan yksi suosituimmista twiiteistä. ;D Kas tässä tuo haastattelupätkä, jossa vauvalta kysytään vaikeita mobiilipelien monetisaatiosta:

https://twitter.com/PocketGamer/status/640826673043255296?s=04

Ylipäänsä lintu takasi minulle maailman parasta asiakaspalvelua. Esimerkiksi nimien puuttuessa vahingossa VIP-illallislistalta nimeni droppaaminen sai vastauksen "Ida? The parrot girl? She can go anywhere!" Ovia avattiin ja sanottiin "Papukaijat ensin" ja kaikki osallistuivat parhaansa mukaan auttamaan pienen vauvamme olon tekemisessä mukavaksi. Kotimatkalla kuitenkin väsynyt caique trollasi ja nukkui niin sikeästi, että luulin jonkin olevan vialla, joten emoilin ja itkin silmät päästäni sännäten kotiin niin pian kuin pääsin. Kotona valossa se heräsi heti ja ilmoitti sangen lujalla ja vaativalla kerjäysrääkynällä haluavansa ruokaa ja sassiin, nousten melkein varpailleen ja ollen ihan normaali. Muutenkin vauva on jo pariin otteeseen onnistunut huijaamaan heittäytyessään nukkumaan kyljelleen tai puoliksi selälleen, mitä neitsikat eivät tietenkään tee. Ja mä tietty herätän panikoiden ketarat ojossa olevan muksun, joka katsoo mua hämillään.

Koossa ei ihan kamalasti, mutta massakin tuntuu kädessä jo neitsikkaa raskaammalta. Sulkien kasvu on vauhdittunut ja jalat reagoivat selkeämmin ja haparoivat askeleita. Itse asiassa, toissapäivänä vaavi otti kaksi ensimmäistä hyppyään!

https://youtu.be/enGSiQItjQE

Ehkä liikuttavinta kuitenkin oli esitellä Pyro ja vauva toisilleen. Ensin vaan hengattiin, ja palkkasin rauhallisuudesta Pyroa jatkuvasti rapsuilla. Sitten Pyro hoksasi vauvalootan, jonne se hyppäsi pesimään ja sen jälkeen oli ihan överi-tuitui mulle, suki mun käteni ja nojasi vasten. Ei kiihtynyt, vaikka jännäsin sitä hieman, kun en ole nähnyt sen koloilua noin deepillä tasolla. Se tuntui menevän sellaiseen tosi rentoon lällytilaan, joten otin sitten kummankin hollille. Rapsutusta, rapsutusta, lähemmäs, lähemmäs... Vain pieni "älä nyt räpsytä siipiäs mun naamalle" -varoitushetki tuli, mutta sen jälkeen... Tapahtuikin ihania. <3

https://www.youtube.com/watch?v=ZhiYMgPWE6o&feature=youtu.be



Tältä siis näytämme nyt:




« Viimeksi muokattu: 12.09.15 - klo:09:55:45 kirjoittanut Ida-Emilia »

Vs: Pikku-caiquen matka isoksi
« Vastaus #14 : 12.09.15 - klo:13:19:19 »
voi pientä! toi Pyron ihana suhtautuminen tohon pikkuseen oli niin ihanaa, tuli niin hyvä mieli sitä videota katellessa <3
TeraNymphicus's Neitokakadut - Untuvia Kurkussa