papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Afrikankaijat Sirkku ja Korppi
« : 03.06.15 - klo:17:48:22 »
Eilen tuli sitten kotiuduttua frankfurtista lintujenhakureissulta ja nyt olisi kaksi meyeriä lisää suomessa :)

Alunperin olin hankkimassa pienempiä lintuja tilavaatimusten vaativuuden suhteen. Kuitenkin päädyttyäni naamiokaijasten hankkimiseen kävi ilmi että niiden metsästäminen on suht hankalaa kun ei niitä suomessa oikein kukaan kasvata eikä oikein tehnyt mieli eläinkaupankaan kautta tilata, ryhdyin miettimään että jos nyt samalla vaivalla sitten hankkisi suoraan sen linnun jonka olen koko ajan halunnutkin. Asian varmisti se, että asuntotilanne on nyt vähän tuhoavamman lajin omistamiseen suotuisampi.

Hakuprosessista pitänee kirjoittaa lisää seuraavissa viesteissä. Yllättävän helppoa se kuitenkin oli; ainoa vaikeus oli sopivan kasvattajan löytäminen ja riistakeskuksen päätöksen odottaminen (melkein kaksi kuukautta..).

Itse linnuista kuitenkin :) Kyseessä on siis vuoden ikäiset koiras ja naaras, eri vanhemmista, joten mahdollisuus pesittämiseenkin on joskus parin vuoden päästä. Aviaariolintuja, joten hirvittävän paljon kosketusta ihmisiin ei ole ja ovatkin ymmärrettävästi aika arkoja. Tavoitteena näiden kanssa onkin ensin saada ne tottumaan ihmisen läsnäoloon ja ottamaan rennosti ennen kuin mitään isompaa aikoo tehdä. Naaras vaikuttaa näin pikatutustumisella helpommin kesyyntyvältä, soitin niille oman lajin ääntelyä ja se vastaili sen jälkeen omiinkin vihellyksiin. Koiras on varautuneempi.

Aika iso sukupuoliero näillä on, saattaa tietty olla yksilöllistä vaihtelua mutta erot menevät juuri niin päin kuin pitäisikin ja kun vertaa perheessä aikaisemmin olleeseen afrikankaijapariin niin erot ovat samanlaisia. Koiraalla on selkeästi isompi pää ja nokka ja se näyttää yleisesti petolintumaisemmalta (Sillä on myös huomattavan punaiset silmät, mutta luultavasti naaraankin silmänväri hieman muuttuu vielä. Aikaisempaan pariin verrattuna nämä ovat jotenkin.. vihreämpiä, eli niskassa ja siivissä vihreä ikään kuin vähän näkyy harmaan läpi. Saattaa olla tosin että se on nuoruusväritystä, mutta sen nyt näkee.. Näissähän on kuutta alalajia joita on sekoitettu niin että variaatiota riittää.

Nimet pitäisi vielä keksiä, tällä hetkellä tekisi mieli antaa tuolle koiraalle nimeksi Sauron, mutta ehkä vähän aikaa odotan että tulen järkiini :P
« Viimeksi muokattu: 25.06.15 - klo:23:19:40 kirjoittanut pepparsdotter »

Vs: Afrikankaijoja
« Vastaus #1 : 03.06.15 - klo:19:05:15 »
Onnea nyt uusista linnuista ja ihanaa kuulla että sun hakumatka sujui ilmeisesti hyvin! ^_^
TeraNymphicus's Neitokakadut - Untuvia Kurkussa

Vs: Afrikankaijoja
« Vastaus #2 : 03.06.15 - klo:19:51:32 »
Onnea uutukaisista! Sauron olisi vallan hyvä nimi minun mielestäni ainakin... ;D

Ajan kanssa olisi mahtavaa nähdä kuvia näistä! Varsinkin sukupuolten välinen eri kiinnostaa, kuten monilla muillakin Poicephaluksilla se menee kuvailemasi mukaan. Kuvissa ei vaan pääse yleensä näkemään, sillä ihmiset tuntuu yleensä postaavan kuvia yksittäisistä linnuista (joiden sukupuolesta ei välttämättä ole tietoa). Tällöin kontrastia ei pääse niinkään näkemään, kuin jos linnut olisi vierekkäin samassa kuvassa ja varmasti eriä sukupuolta.


Vs: Afrikankaijoja
« Vastaus #3 : 03.06.15 - klo:21:23:07 »
Jee, paljosti onnea uutukaisista! :) Poicephalukset <3

(Pakko spämmätä sun ketju: ei sillä kasvattajalla sattumalta ollu mosambikeja?)
Kongonkaijat Kulti ja Iikku sekä mosambikinkaija Kaika, rakkaudella muistaen mosambik Patsya

Vs: Afrikankaijoja
« Vastaus #4 : 04.06.15 - klo:14:32:18 »
Ei ollut mosambikeja, poicephaluksista vain senegaleja ja meyereitä :(
Noissa on tosiaan tosi hyvin näkyvillä tuo ero, pitää yrittää saada kuvia mutta siihen voi joku aika mennä koska nyt olen aika varovaisesti edes mennyt niiden huoneeseen suorittamaan vain pakollisia hoitotoimia :)

Vs: Afrikankaijoja
« Vastaus #5 : 04.06.15 - klo:15:13:06 »
Linnut lisätty rekisteriin  :) Ja papereita tarkemmin katsomalla näkyikin koiraalle syntymäpäivä, joka on 25.5.2014. Veikkasin itse että varmaan ovat jo vuoden ikäisiä mutta kiva tietää tarkalleen. Naaras vaikuttaisi hiukan nuoremmalta, ja sen DNA-todistus on marraskuulta kun koiraan on kesäkuulta.

Vs: Afrikankaijoja
« Vastaus #6 : 04.06.15 - klo:19:19:21 »
Pari kuvaa
Sivusta näkyy naaras ja yhteiskuvasta voi päätellä aika hyvin kumpi on kumpi  ;) Tuo kokoero ei ole riippuvainen sukupuolesta, vaan naaras on papereiden mukaan P. meyeri meyeri, joka on alalajeista pienin.

Vs: Afrikankaijoja
« Vastaus #7 : 05.06.15 - klo:12:55:53 »
Oih, ihanan näköisiä! Onko koiras jotain eri alalajia vai niiden risteymä? Tosi ihanasti erinäköiset, tuo alavatsan vihreäkin on ihan eri sävy! :-*

Vs: Afrikankaijoja
« Vastaus #8 : 06.06.15 - klo:00:50:48 »
Noita alalajeja ei välttämättä ole hirveästi aina tiedostettu ja niitä on lisäännytetty pitkään ristiin, joten koiras on luultavasti sekoitus mistä vaan

Vs: Afrikankaijat Sirkku ja Korppi
« Vastaus #9 : 25.06.15 - klo:23:34:28 »
Tyypit saivat ovat saaneet nyt nimekseen Sirkku ja Korppi, Pojallekin olisi ollut mukava keksiä nimi joka olisi ollut sekä lintu, että perus nimi. Kurpaksi se kyllä varmaan käytössä muuttuu :P Molemmat ovat tottuneet sen verran, etteivät enää lentele ympäriinsä ruokakuppeja vaihtaessa. Tässä vaiheessa tavoitteena on saada molemmat pitämään minua edes jotenkin kivana tyyppinä tarjoamalla niille herkkuja. Korppi on tajunnut jutun juonen ja tulee jo nopeasti hakemaan häkin pinnojen välistä auringonkukansiemeniä, omenaa tai hirssintähkäkkeitä. Sirkku on ujompi tapaus ja varmasti tulisi jo samalla tavalla hakemaan ellei tuo korppikotka aina ehtisi ensin. Käytännössä Korpille pitää aina antaa hirssipala askarreltavaksi, jotta Sirkku ehtii hakea herkkupalan joka on kiilattu kalterin ja orren väliin. Yleensä Sirrku kyllä yksinkertaisesti odottaa että Korppi käy hakemassa jotain ja Sirkku yrittää sitten viedä sen Korpin kädestä tai suusta.
En ole päästänyt lintuja vielä häkistä. Omassa asunnossani on kuukauden verran vielä putkiremontti ja odottelen että saan ne lopulliseen kotiinsa. Luultavasti kesyttelyä helpottaa siinä vaiheessa isompi häkki ja mahdollisuus päästä paremmin karkuun :)

Vs: Afrikankaijat Sirkku ja Korppi
« Vastaus #10 : 25.06.15 - klo:23:41:04 »
Ainiin, jos jollakulla on neuvoa siihen, miten kannattaa toimia kahden linnun kanssa joista toinen on ujompi, niin saa kertoa :) Ihan tulevaisuutta ajatellen. Ehkä pitää jossain vaiheessa vaan yrittää opettaa Korpille tietty paikka jossa sen pitää pysyä.

Vs: Afrikankaijat Sirkku ja Korppi
« Vastaus #11 : 29.06.15 - klo:14:47:23 »
Hehee, osaapas sitä nyt olla iloinen pienistä asioista :) Saan annettua Korppikotkalle pieniä hampunsiemeniä pinnojen välistä niin että se vähän nätisti vielä kokeilee kielellä sormea  :-* Vertailun vuoksi, lapsuudenkodin afrikankaijaparilla meni tähän vuosia, koska tulivat aikuisina ja villeinä. Ne olivat todella pitkään sen verta aggressiivisia, ettei sormia voinut laittaa häkin lähellekään kun jo tuli pullistelua ja hyökkäilyä.
Eiköhän se murrosikä kohtapuoliin ole tulossa kuitenkin, melkein tuntuu et näissä olis joku vika kun ovat vielä niin kilttejä  ;D Orretkin ovat vielä syömättä poikki.

Vs: Afrikankaijat Sirkku ja Korppi
« Vastaus #12 : 02.07.15 - klo:16:34:18 »
Ensimmäiset foragointilelut tajuttu <3 vihannespussin pahvihylsyyn tehtyihin rakoihin tungetut auringonkukan siemenet hävisi, vaikka systeemi oli ripustettu häkin ulkopuolelle. Sitä on vielä pitänyt pyörittää jotta saa siemenet joka puolelta hylsyä :) Nyt sain myös samantapaisen häkin sisäpuolelle ilman pelkoreaktioita. Se on kyllä vaikeampi, hampunsiemeniä palikkaleluun poratuissa koloissa. Kesytysnameinakaan ei tarvitse enää ahtaa auringonkukansiemeniä, vaan sokeroimattomalla omenamehulla kostutetut pelletit ovat ihan yhtä suurta herkkua :)

Vs: Afrikankaijat Sirkku ja Korppi
« Vastaus #13 : 04.07.15 - klo:15:42:18 »
Onneksi olkoon uusista ihanista afrikkalaisista!  :) Tosi kiva kuulla näistäkin kaunokaisista.
Siivekkäät, tassulliset, varpaiset, kaviolliset ja sorkalliset kaverit..

Vs: Afrikankaijat Sirkku ja Korppi
« Vastaus #14 : 03.09.15 - klo:16:36:08 »
Laitetaas tänne pitkästä aikaa kuulumisia!

Kaijat ovat tällä viikolla muuttaneet uuteen asuntoon ja häkkiin \o/
Sitä ennen ovat oppineet nätisti syömään tuoreruokaa(paitsi salaattia, se menee suoraan lattialle..) ja ottavat molemmat kädestä pieniä hampunsiemeniä ilman että vaikuttaisivat pelkäävän sormia. Korpin kanssa lähes päinvastoin, se on alkanut olemaan utelias ja yrittää aina vaivihkaa kokeilla nokalla sormea herkun vierestä.
Ovat myös edistyneet foraging-lelujen kanssa, aluksi sai leluja pitää häkissä parikin viikkoa ennen kuin niitä uskallettiin tutkia, mutta nyt käydään heti tarkistamassa mitä uutta ungin häkkiin tällä kertaa :)

Uudessa häkissä ovat nyt olleet lauantaista asti ja pitävät siitä suunnattomasti. Ensimmäisenä päivänä ehdin jo pelästyä niiden pitämää ääntä(joka kuului viereiselle kadulle...) kun tyypit juoksentelivat ja lentelivät ja huusivat ympäriinsä innoissaan. Täällä ne ovat ryhtyneet myös omatoimisesti kylpemään ja molemmista on tullut entistä vilkkaampia ja rohkeampia. Varsinkin Sirkusta, joka aikaisemmin on hiipinyt varovaisesti ottamaan herkun kädestä ja sitten mennyt nopeasti kauemmas. Nyt se tulee heti lähelle, ja kehonkieli on ihan erilaista; kun aikaisemmin oltiin koko aika höyhenet suikulassa lähdössä karkuun niin nyt ollaan todella söpön pörheitä :) Korppi on keskittynyt lelujen tuhoamiseen ja paikkojen tutkimiseen.

Molemmilla on myös ollut sulkasato ja ovat ihan pirun nättejä nyt <3