Lemmikkilinnut Kaijuli ry. > Tapahtumat

Kyyhky/kanalintutaloudet ja lintupäivät

(1/1)

Ida-Emilia:

--- Lainaus ---Kyyhkyt, kanalinnut ja ulkolinnut
Kyyhkyjä, kanalintuja (esim viiriäiset) ja mitään ulkolintuja (tarkoittaen harrastelintuja, jotka viettävät ulkotiloissa 24/7) ei voi toistaiseksi tuoda lintupäiville. Myöskään lintuja, joissa samassa taloudessa asuu kyyhkyjä, ulkolintuja tai kanalintuja, ei voi toistaiseksi tuoda lintupäiville. Kyyhkyskielto on ollut voimassa vuodesta 2008, kanalintutalouskielto alkaen 7.6.2015.
--- Lainaus päättyy ---

Miksi näin on?

Kyyhkyillä ja kanalinnuilla tiedetään joitakin sellaisia tauteja, jotka ovat tappavia ja erittäin herkästi leviäviä. Mikäli tällainen tuohoisa tauti saavuttaa esimerkiksi suuren kanalan, seuraukset voivat olla äärimmäisen tuhoisat. Siipikarjaksi luettavat linnut ovat viranomaistarkkailun alla huomattavasti tarkemmalla tasolla kuin ei-ravinnoksi käytettävät lemmikit. Monet näistä taudeista voivat tarttua kuitenkin myös papukaijoihin. Niinpä pahan tautiepidemian sattuessa myöskään lemmikkilintuja, jotka ovat altistuneet tartuntariskille, suljeta pois niistä erittäin rajuista toimenpiteistä, jotka seuraavat vakavaksi luokiteltavan taudin tullessa todetuksi alueella. Tällainen toimenpide on esimerkiksi altistuneiden lintujen tappaminen, ruhojen hävittäminen ja tilojen desinfioiminen.

Tämä tarkoittaa käytännössä seuraavaa: Jos tuot lintupäiville kyyhky/kanataloudessa asuvan papukaijan, ja asumallasi alueella todetaan tällainen vakava tauti, on viranomaisilla on oikeus käydä läpi kaikki osallistujat tietoineen ja toimia parhaaksi katsomallaan tavalla. Mikäli yksikin lintupäivillä olleista linnuista on saanut tartunnan, seuraukset olisivat katstrofaaliset.

Yhdistys haluaa turvata mahdollisimman mukavat ja turvalliset lintupäivät meille kaikile. Jos huono tuuri kävisi, tuomalla kyyhkytalouden alaisen papukaijan lintupäiville asettaisit lintupäivien kaikkien muiden kävijöiden linnut pahimmillaan lopetusuhan alaisiksi.

Kyse on siis elämästä ja kuolemasta, kirjaimellisesti.

Newcastlentauti vuonna 2008

Ensimmäisenä mielessä varmaan juolahtaa, kuinka todennäköistä tällainen olisi. Mutta itse asiassa esimerkkitapaus on jo ollut. Vuonna 2008 yhdistys koki erittäin ikävän kaaostilanteen newcastlen taudin vuoksi.

Mikä Newcastle? Newcastlen tauti on korkeapatogeenisen paramykso-1–viruksen aiheuttama sairaus, joka voi tarttua kaikkiin lintulajeihin. Kanat ovat erityisen herkkiä taudille, ja kyyhkysillä on täysin oma kantansa, joka voi tarttua myös kanoihin. Papukaijat ovat normaalisti melko vastustuskykyisiä, mikä tekee asiasta erityisen riskialtista, sillä ne voivat toimia oireettomina taudinkantajina. Newcastlen tauti tarttuu joko suoraan linnusta toiseen, eritteiden välityksellä tai ilmateitse. Tuulen mukana virus voi levitä joka kymmenien kilometrien päähän! Virus selviää ympäristössä erittäin sinnikkäästi, minkä johdosta tautialueella suoritetaan aina erittäin kriittisiä desinfiointitoimenpiteitä. SIipikarjan kohdalla perustetaan myös suojavyöhykkeitä alueen ympärille. Kyyhkylakkojen kohdalla karanteenivyöhykkeitä ei lakisääteisesti tarvita. "Eläintautilaki velvoittaa lintujen omistajaa sekä muuta eläinten kanssa työnsä tai harrastuksensa puolesta olevaa henkilöä ilmoittamaan välittömästi virkaeläinlääkärille, jos hän epäilee linnun sairastuneen Newcastlen tautiin tai muuhun vakavaan, tarttuvaan eläintautiin."

Mitä tapahtui? Vuoden 2008 tilanteessa lintupäivillä kävi kyyhky, joka oli mutkan kautta peräisin lakasta, jossa todettiin hetki lintupäivien jälkeen newcastlen tautia. Aluksi tautia todettiin alkuperäisessä lakassa ja vain hetki sen jälkeen toisessa lakassa, josta kyseinen kyyhky oli peräisin. Taudin olemassaoloa ei voitu ennakoida lintupäivien aikana, sillä newcastlen itämisaika on 4-6 päivää. Tämän tapauksen johdosta kymmenkunta papukaijaa joutui tappouhan alle.

Kummankin kyyhkyslakan omistajilla asui sisälintuina useita papukaijoja. Ensimmäisen lakan alueella suoritettiin radikaali hävitystoimenpide, jossa omistajalta tuhottiin ei pelkästään kyyhkyt vaan myös jokainen talouden papukaija. Kyse ei ollut mistään julkisesta eläintarhasta, vaan nämä linnut olivat lemmikkejä siinä missä sinun tai minunkin papukaijani. Niillä oli nimet ja ne olivat omistajalleen erittäin rakkaita.

Tilanteessa myös esimerkiksi Hallintolain mukaisesta kuulemisoikeudesta tehtiin poikkeus (tällainen poikkeus on hyvin harvinaista), koska siitä aiheutuva viivästys olisi mahdollistanut ympäristöhaitan todennäköisemmin. Eli suomeksi tämä tarkoitti sitä, että normaalisti ihmisellä on oikeus antaa lausuntonsa tilanteesta, mutta tässä tapauksessa uhka oli niin suuri, että viranomaiset lopettivat myös täysin terveitä lintuja sen suuremmin kyselemättä. Viranomaiset olivat käytännössä jo kolkuttamassa ovelle lopetustoimenpiteitä varten, kun toisen lakan omistajat vaativat kuulemisoikeutta ja että viruksen versio testattaisiin. Evira onneksi suostui tähän: Myöhemmin virusta tutkittaessa kävi nimittäin ilmi, että kyseinen kanta ei tartu papukaijoihin. Niinpä nämä papukaijat säästyivät lopetukselta. TODELLA täpärästi!

Miten tämä liittyi sitten muihin lintupäivillä olleisiin lintuihin? Evira halusi listan jokaisesta lintupäiville osallistuneesta omistajasta lintuineen. Satunnaisesti viranomaiset valitsivat joitain lintuja testattavaksi. Jos yhdestäkin linnusta olisi löytynyt newcastlentautia, riski siihen, että lintupäivillä käyneiden linnuille olisi käynyt hullusti, olisi ollut todellinen.

Niinpä myös yhdistyksen toiminta koki täyspysähdyksen. Ei lintupäiviä, ei hoitorinkiä, ei paikallistoiminta, ei sijoituslintujen siirtämistä, eikä yhtään mitään sellaista toimintaa, jossa linnut voisivat olla kontaktissa. Kaikki energiamme meni myös tämän tapauksen selvittämiseen ja ripeisiin toimenpiteisiin, joiden avulla estettiin kajoaminen papukaijoihin. Vasta, kun Evira antoi lausunnon riskin poistumisesta, uskalsimme pikkuhiljaa jälleen kasvattaa toimintaamme. Tilanne oli niin kriittinen, että moni harrastaja pelästyi iäksi ja sulloutui harrastamaan neljän seinän sisällä.

Eikä kyse ole siitä, että newcastlea olisi ollut vain 2008. Eviran mukaan harrastekyyhkysissä todettiin Newcastlen tautia kahdessa lakassa ja eläinhoitolassa syyskuussa 2013, ja sitä ennen kahdessa lakassa toukokuun 2012 aikana. Kesykyyhkyissä (puluissa) PMV-1-tartuntaa on todettu Joensuussa marraskuussa 2014, ja sitä ennen Kouvolassa lokakuussa 2013 ja Imatralla helmikuussa 2012.

--------------------

Yhdistyksemme ymmärtää täydellisesti turhautumisen, joka aiheutuu siitä, ettei kyyhky- ja kanalintutalouksista voi tuoda mitään lintuja lintupäiville. Olemme pahoillamme siitä, että näin joudumme nyt tekemään. Tilanne ei kuitenkaan ole välttämättä ikuinen, ja yhdistys tulee tekemään töitä sen eteen, että lemmikkilinnut otettaisiin viranomaisten toimesta paremmin huomioon tällaisissa tilanteissa, eikä turhia lopetuksia syntyisi.

Lintupäivät ovat pääsääntöisesti turvalliset, juuri tiukkojen vaatimustemme vuoksi. Toivomme teidän kuitenkin ymmärtävän, että jos sääntöjä ei noudateta, riski on todella aito ja olemassaoleva. Se, mitä edellä tapahtui, voisi tapahtua kelle tahansa meistä: oli se sitten sinun Papusi, Pollysi, Jaskasi tai vaikka minun Pyroni.

--
Lisää tietoa newcastlen taudista: http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/elainten+terveys+ja+elaintaudit/elaintaudit/siipikarja/newcastlentauti/

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

Siirry pois tekstitilasta