papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Pintojen hinkkaaminen nokalla
« : 11.12.14 - klo:16:27:47 »
Jännää käytöstä hoidossa olevalta valkokakadulta, jota en ole ennen nähnyt... Bella hinkkaa asioita nokan ulkopinnalla, erityisesti pintoja jotka tuntuvat erilaiselta mihin on tottunut, kuten piirtopöytä ja hiirimatto. Nyt viimeisimpänä huomasin sen hinkkaavan aviaarion seinää, jossa on pressua, muttei siinä kaikki... Tätä ennen se lohkaisee orresta pienen palasen, ja ikäänkuin sillä "maalaa" pintaa. Varmaan värisee nokkaan kivan tuntoisesti vai..? :D Tässä maailman surkein video, en päässyt lähemmäs kuvaamaan, kun muuten lopettaa ja tulee luokse.

Mistä tuo kertoo, onko vain uteliaisuutta ja itsensä virikkeellistämistä, vai jotain muuta käytöstä?

(PS: En siis yleisesti suosittele pressua noin isoille papukaijolle aviaarion suojaamiseen, mutta Bella on erityisen epätuhoava, ja tämän hoitojakson ajan alunperin neitokakadukäyttöön rakennettu aviaario on pysynyt ehjänä. ;) )

Vs: Pintojen hinkkaaminen nokalla
« Vastaus #1 : 11.12.14 - klo:21:42:42 »
Meillä peppi tekee samaa :) en osaa sanoa mutta veikkaisin että nokalla hankaaminen antaa tuntua eri materiaaleihin sama kuin vauvat näpertävät kaikkea uutta 'materiaalia' tai sit nokkaa kutittaa  ;D
Harmaan askelin

Vs: Pintojen hinkkaaminen nokalla
« Vastaus #2 : 14.05.15 - klo:20:41:49 »
Olen huomannut että linnut, olivatpa ne kesyjä tai villejä, tykästyvät nokan koputteluun jos sellaista pääsee tekemään esim. kaltereiden välistä. ;D Jos onnistuu pari kertaa kopauttamaan, nämä linnut tuovat itse nokan käden eteen siten, että sitä pystyy koputtelemaan. Myös nokan raapiminen ilmeisesti tuntuu niistä kivalta. Omatkin kesyt linnut pysähtyvät nauttimaan siitä jos alan koputtelemaan kynnellä niiden nokkia. Neitsikat tosin vähemmän kuin nämä isommat, mutta kyllä Veeti pysyy paikoillaan kun hellästi koputtelen sen nokkaa.

Epäilen vahvasti että nokassa täytyy olla tunnereseptoreja niin lähellä pintaa, että nokan raapiminen ja koputtelu tuntuu linnusta hyvältä. Biologisesti tämä edesauttaisi nokan uusiutumista ja siitä huolta pitämistä, jos linnusta tuntuisi kivalta raapia sitä karheisiin pintoihin tai käyttää sitä oksien ym. pureskeluun.
Samaten kuin rapsuttaminen, joka tuntuu varmaan niistä hyvältä siksi että ne antaisivat tovereiden availla sulkatuppeja niskasta.. :P

Edit: Kyllä omatkin linnut tätä tekevät. :) Tosin yleensä vähemmän aikaa. Neitokakadu Romeo otti tästä kyllä ilon irti aika usein, ja haroi pitkiäkin aikoja nokkaansa etenkin sivuilta, tiettyjä leluja tai pedikyyri-orsia vasten. Isommat tekevät sitä aina välillä.
« Viimeksi muokattu: 14.05.15 - klo:20:49:43 kirjoittanut GoldieC »
I'd fly above the trees, over the seas in all degrees.. To anywhere I please.