Joo, lopeta välittömästi vesisuihkulla ruiskiminen, sillä ainoastaan pahennat suhdetta lintuusi. Lisäksi varsinkin hottisamatsonit tuntuvat reagoivan erittäin negatiivisesti rangaistuksiin, eli rankaiseminen saattaa kiihdyttää lintua itsessään ja lisätä aggressiviista käytöstä. Myöskään muut rankaisumuodot eivät tule kyseeseen, kuten linnun säikäyttäminen, puhumattakaan kipua aiheuttavista rankaisuista. Vesisuihku ei myöskään vaikuta linnun pitkäaikaiseen mielentilaan, voit miettiä omalle kohdallesi, jos sinulla olisi tarpeita, vaikkapa nälkä, ja ilmentäisit sitä sanomalla "Minulla on nälkä!", joku suihkuttaisi sinulla vesisuihkulla, sinulla olisi edelleen varmasti nälkä.

Nälkä saattaisi unohtua hetkeksi järkytyksen vuoksi, mutta ei katoaisi minnekään.
Linnutkin ovat yksilöitä kuten ihmiset, ja lintusi voi olla vähän myöhäinen kukkija. Syy voi olla myös olosuhteissa. Onko seuraavat asiat kunnossa:
- Monipuolinen ruokavalio, joka painottuu vihanneksiin, ei siis hedelmäpainotteinen, sekä ei liikaa pähkinöitä, auringonkukansiemeniä yms. rasvaista. Rasvainen/runsasenerginen ruokavalio vaikuttaa hormoonitoimintaan.
- Säännöllinen pimeän ja valoisan rytmi. Onko linnullasi lintulamppu, ja muutenkin sen valveillaollessa oleskelutilat on hyvin valaistu, ja päin vastoin se saa täysin säkkipimeät ja rauhalliset yönunet. Unirytmin tulisi olla 12-12, eli 12 tuntia valveillaoloa, ja 12 tuntia rauhallista lepoa, ja valot pois ja päälle aina samaan aikaan, mieluusti ajastimella. Joissain linnuissa esim. kellon siirto aiheuttaa levottomuutta, ja täten voi päätellä että myös epätasainen vuorokausirytmi (lintu herätetään ja laitetaan nukkumaan vähän miten sattuu) aiheuttaa käytökseen. Joskus muistelen, että hormonaalisia lintuja on hoidettu pimeämmällä yöllä, esim. 13 tuntisella. Kannattaa kuitenkin aluksi korjata tuohon 12-12 rytmiin, jos se ei ole kunnossa.
- Ei koloja joissa lintu voi koloilla ja kerätä kierroksia. Hormonaalinen pesimäkäytös on yleensä itseäänruokkivaa käytöstä, eli lievästi hormonaalinen lintu etsii koloja, löytää niitä, nostattaa kierroksia koloilemalla, ja pian onkin jo todella hormonaalinen lintu, joka tekee kaikkensa löytääkseen koloja, jopa purkaa esteitä edellisten kolojen tieltä jos edelliset on tukittu. Eli leluina ei saisi olla pahvilaatikoita missä saa leikkiä, tai pohjapapereita joiden alle pääsee puuhaamaan, ja jos lintu kulkee asunnossa/huoneessa, siltä tulisi estää pääsy kolomaisiin rakenteihin.
- Lintua ei silitellä sen "yksityisalueilta," papukaijoilla tarkoittaen siipien päältä, ylä- ja alaperästä. Moni linnunomistaja sortuu silittämään lintua kuin koiraa tai kissaa, vaikka todellisuudessa lintua kannattaa rapsuttaa vain pään ja niskan alueelta. Erityisesti ihmiseen rakastuneita lintuja ei välttämättä kannata rapsutella lainkaan...
Aggressiiviseen käytökseen ei auta kuin totutuskoulutus, eikä välttämättä sekään. Tärkeintä olisi luoda hyvää ilmapiiriä miehen ja linnun välille, ja ennenkaikkea välttää ylikiihtymystä, puremista ja hyökkäilyä. Jokainen purema/hyökkäys tekee seuraavasta hyökkäyksestä helpomman aloittaa, joten ei ole sinäänsä väliksi vaikkei verta vuodatettaisikaan, vaan jos lintu pääsee kiihtymään tarpeeksi hyökätäkseen, ja vaikka hyökkäys väistettäisi, se on silti jo päässyt kiihtymään liiaksi. Kannattaa aloittaa ihan alusta, eli pitää lintu häkissä miehen ollessa läsnä. Aloitetaan tutustelu häkin pinnojen läpi, tässäkin mieluusti välttäen linnun kiihdyttämistä. Mikäli lintu kiihtyy esim. häkin koskemisesta, tällöin aloitetaan vain häkin lähellä hengaamisella. Sinä voit palkita lintua pinnojen välistä sen rauhallisesta käytöksestä. Tästä edetään eteenpäin, palkiten lintua kun se on rauhallinen miehen seurassa, ja lukien lintua koko ajan, niin että koulutushetki lopetetaan jo ennen kuin lintu pääsee kiihtymään. Kun lintu on tyystin rauhallinen häkissä miehen ollessa läsnä ja puuhaillessa häkin lähellä, ruokkiessa lintua häkin pinnojen läpi, voi koettaa vapaanaoloa. Toivottavasti ette asu siis avoliitossa, ettei lintu joudu ylipitkälle häkkituomiolle, eipä tuokaan tee hyvää.
Tai jos lintu ei käy välittömästi kiinni täysillä kun mies astuu huoneeseen, vaan antaa miehen olla rauhassa esim. istumassa ja lukemassa lattialla, voi koulutusta aloitella häkin ulkopuolella. Jotkut kuumemmat linnut saattavat saada sytykkeen höykkäykseen esim. äkkiliikkeistä, sietäen istuvia ihmisiä, mutta jos joku yhtäkkiä äkkinäisesti nousee ja lähtee ripeään kävelyyn toista huonetta kohti, voi olla äkäinen lintu niskassa kiinni. Tällöin tulisi välttää näitä äkkiliikkeitä.
Nokka näyttääkin aika pitkältä jo. Hinnan ja käsittelytavan saat parhaiten selville soittamalla eläinlääkäriin. Yleensä lintu rauhoitetaan/nukutetaan ja nokka hiotaan, jolloin se ei jää kantikkaaksi vaan oikeaan muotoon, mutta on totta että lintu voi menehtyä nukutukseen. Tällöin eläinlääkärin tulee olla taidokas ja leikata nokka linnun ollessa hereillä.