papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Re: Kuvapähkinä vko 7
« Vastaus #15 : 17.02.14 - klo:21:20:56 »
Ratkaisu viikon 7 kuvapähkinään on liekkipyrstöamatsoni.


Liekkipyrstöamatsoni (Amazona brasiliensis)

Liekkipyrstöamatsoni on isohko, noin 37 cm pitkä amatsoni. Sillä on muiden amatsonien tapaan lyhyt pyrstö ja se on suurimmaksi osaksi vihreän värinen. Päätä koristaa punainen otsa ja sinisenvioletit posket. Nokka on vaalea tummemmalla kärjellä. Silmiä ympäröivä ihoalue on harmaa, samoin jalat. Silmät ovat tummanruskeat. Nimensä mukaisesti liekkipyrstöamatsonin pyrstö on tulenvärisen kirjava. Tämä ei kuitenkaan näy pyrstön ollessa lepoasennossa kovin hyvin. Esimerkiksi tässä kuvassa näkyy mistä lintu on saanut nimensä, sillä levitettynä pyrstön puna-keltainen värikirjo pääsee kunnolla oikeuksiinsa.

Liekkipyrstöamatsonia ei juuri lemmikkinä tavata. Se kuuluu CITES I/A -liitteeseen.

Lähde ja lisätietoa: Liekkipyrstöamatsonin WPT-profiili (englanniksi)

Oikein sen saivat:
- Teuhe
- tipsu

Lähes oikein tämän saivat:
- charley, vastauksella tuliotsa-amatsoni
- tomsku00 vastauksella lila-amatsoni

Kuvapähkinä vko 8
« Vastaus #16 : 18.02.14 - klo:15:12:01 »
Viikon 8 pähkinä tulee tässä! :) Sääntöjen on hyvä olla mielessä ennen vastaamista.Re: Kuvapähkinä vko 8
« Vastaus #17 : 23.02.14 - klo:21:11:59 »
Tämän viikon pähkinän oikea vastaus on kauluskaija! :) Arvoituksessa naaras, mutta pelkkä lajin tietäminen takasi sijoille pääsyn. ;) Kyseinen laji on ollut aiemmin jo pähkinän lajina viikolla 3 vuonna 2012. Vastausposti ja lajikuvaus siellä.


Oikein sen saivat:
- Tindis
- tahmatassu-
- Unduundu
- tipsu
- tomsku00

Onnea oikein vastanneille! :)

Kuvapähkinä vko 9
« Vastaus #18 : 24.02.14 - klo:14:00:01 »
Viikon 9 pähkinä tulee tässä! :) Sääntöjen on hyvä olla mielessä ennen vastaamista.Re: Kuvapähkinä vko 9
« Vastaus #19 : 02.03.14 - klo:19:43:24 »
Ratkaisu viikon 9 kuvapähkinään on siis uudenseelanninviherkaija.


Uudenseelanninviherkaija (Cyanoramphus novaezelandiae)

Uudenseelanninviherkaija ei ole Suomessa kamalan yleinen lemmikki. Se on kooltaan hieman neitokakadua pienempi, pituudeltaan noin 27 cm, josta noin puolet on pyrstöä. Luonnonväritteinen kruunuviherkaija on vihreä, jolla on päässään punaisia kuvioita otsassa, silmästä silmään ja hieman silmän yli jatkuen. Muutamia värimuotoja on myöskin jalostettu, joista osa on rantautunut Suomeenkin. Sukupuolieroja ei ole värityksessä, mutta ulkomuodossa on: naaras on solakka, ja koiras jykevämpi. Aina tämä ero ei ole kovin selvä, varsinkaan jos varmaa vertailukohdetta ei ole, joten DNA-testi on varmin tapa selvittää linnun sukupuoli.

Uudenseelanninviherkaijaa kutsutaan usein nimellä kakariki. Kakariki-nimitys kuvaa kuitenkin koko viherkaijojen Cyanoramphus-sukua, johon kuuluu eri lähteiden mukaan neljästä seitsemään lajia. Näistä lemmikkinä pidetään yleisesti uudenseelanninviherkaijaa ja kruunuviherkaijaa. Kakarikien vanha nimi on vuohipapukaija, sillä kakarikien ääntely muistuttaa vaimeaa vuohen määkimistä. Lemmikkinä uudenseelanninviherkaija on muiden kakarikien tapaan hyvin aktiivinen laji, joka on alati tutkimassa kaikkia paikkoja. Ne tykkäävät usein kuopia pohjamateriaalia pitkillä varpaillaan ja ottaa pärskyviä kylpyjä vesiastiassa  Kakarikin luontaisen vauhdikkuuden ja rohkeuden takia se kesyyntyy suhteellisen helposti omalla tavallaan: kesy kakariki ei yleensä tyydy istumaan rauhallisesti ihmisen sormella siliteltävänä, vaan haluaa olla vauhdikkaasti kaikessa mukana. Kakarikin ruokavalion tulisi olla monipuolinen, koostuen siemenistä, pelleteistä, tuoreruoasta ja proteiinista.

Lähde ja lisätietoa: Kakarikit-lajiesittely.

Oikein sen saivat:
- Senekaali
- Tindis
- Gunnthora
- tahmatassu-
- tipsu

Onnittelut oikein vastanneille! Onnittelut myös siitä, että kaikki vastaajat saivat lajitarkalleen oikein, eikä kukaan sortunut vastaamaan vain pelkästään kakarikia. :D

Kuvapähkinä vko 10
« Vastaus #20 : 03.03.14 - klo:13:39:35 »
Viikon 10 pähkinä tulee tässä! :) Sääntöjen on hyvä olla mielessä ennen vastaamista.Re: Kuvapähkinä vko 10
« Vastaus #21 : 09.03.14 - klo:22:12:09 »
Tämän viikon pähkinän oikea vastaus on lähdekakadu! :) Kyseinen laji on ollut aiemmin jo pähkinän lajina viikolla 46 vuonna 2012. Vastausposti ja lajikuvaus siellä.


Oikein sen saivat:
- Tindis
- tahmatassu-
- tipsu

Onnittelut oikein vastanneille! :)

Kuvapähkinä vko 11
« Vastaus #22 : 10.03.14 - klo:12:46:52 »
Viikon 11 pähkinä tulee tässä! :) Sääntöjen on hyvä olla mielessä ennen vastaamista.Re: Kuvapähkinä vko 11
« Vastaus #23 : 16.03.14 - klo:19:07:07 »
Ratkaisu viikon 11 kuvapähkinään on vaalearosella, jonka entinen nimi on valjurosella. Molemmat vastaukset hyväksyttiin tasavertasina, sillä vaikka toinen nimitys on vanhentunut, se yhä tunnistetaan tarkoittavan juuri tätä lajia.


Vaalearosella (Platycercus adscitus)

Vaalearosella on nimensä mukaisesti vaaleankirjava roselloihin kuuluva papukaija. Se on kooltaan neitokakadun kokoluokkaa, ollen noin 30 cm pitkä nokasta pitkän pyrstön kärkeen. Vaalea- eli valjurosellan (joskus myös sinirosella) väritys vaihtelee hieman sukupuolen, alalajin ja iän mukaan. Pääsääntöisesti sen pää on valkoisen ja keltaisen kirjava. Siipien yläosassa keltaista suomukuviota mustalla taustalla, kun taas pidemmällä siivissä väri on vaikuttavan sininen tummeten pitkiä siipisulkia kohti mustaksi. Alalajien tai jopa yksilöittäin vaihtelee kaulan vaalean alueen laajuus, sillä osalla yksilöistä kaulan vaaleus jatkuu pitkälle, osalla vatsassa oleva sininen väri alkaa jo nokan tyvestä.

Vaalearosella ei ole järin yleinen lemmikkirosella. Luonteeltaan se muistuttaa muita roselloja. Yleensä rosellat ovat kohtuullisen hiljaisia. Ne eivät yleensä opi puhumaan tai matkimaan. Rosellat ovat yleensä etäisiä ihmisiä kohtaan. Useimmat lemmikkirosellatkin ovat melko villejä lintuja ja täten pääosin katseltavia ja seurailtavia lemmikkejä. Roselloista on usein mielikuva, että ne viihtyisivät myös yksin, mutta tämä voi olla harhakäsitys siitä, että yleensä roselloja on vaikea yhdistää aikuisina. Ne eivät yleensä tule toimeen muun lajisten lintujen kanssa.

Lähde ja lisätietoa: Valjurosellan WPT-profiili (englanniksi)

Oikein sen saivat:
- Tindis
- unduundu
- tipsu

Onnittelut oikein vastanneille! :)

Kuvapähkinä vko 12
« Vastaus #24 : 17.03.14 - klo:09:15:00 »
Viikon 12 pähkinä tulee tässä! :) Sääntöjen on hyvä olla mielessä ennen vastaamista.Re: Kuvapähkinä vko 12
« Vastaus #25 : 23.03.14 - klo:21:46:57 »
Tämän viikon pähkinän oikea vastaus on kongonkaija! :) Kyseinen laji on ollut aiemmin jo pähkinän lajina viikolla 26 vuonna 2012. Vastausposti ja lajikuvaus siellä.


Oikein sen saivat:
- Tindis
- Maryca
- tipsu

Onnittelut oikein vastanneille. :) Teitä ei ollutkaan montaa tällä kertaa, ehkä ensi viikolla enemmän.

Kuvapähkinä vko 13
« Vastaus #26 : 24.03.14 - klo:10:40:23 »
Viikon 13 pähkinä tulee tässä! :) Sääntöjen on hyvä olla mielessä ennen vastaamista.Re: Kuvapähkinä vko 13
« Vastaus #27 : 30.03.14 - klo:17:05:23 »
Hip hei! Vastauksia on tullut kovin vähän, ja vinkki on vähän liian myöhäistä antaa tähän väliin. Annetaanko jatkoaikaa viikko? :) Muutenkin vastaajien lukumäärä on lähiaikoina laskenut, ovatko pähkinät jo liian vaikeita vai onko vastaajakato jonkun muun asian syytä?

Re: Kuvapähkinä vko 13
« Vastaus #28 : 31.03.14 - klo:08:49:39 »
Ite en ainakaan tunnusta, että olis liian vaikeita. Tuppaa vaan unohtumaan, kun kuvan alkuviikosta klikkaa auki ja kun ei heti vastaa, niin unohtuu. :/
Kongonkaijat Kulti ja Iikku sekä mosambikinkaija Kaika, rakkaudella muistaen mosambik Patsya

Re: Kuvapähkinä vko 14
« Vastaus #29 : 06.04.14 - klo:16:50:59 »
Ratkaisu viikon 13 ja 14 kuvapähkinään on huppuaratti!


Huppuaratti (Nandayus nenday)

Huppuaratti on keskikokoinen, suurimmaksi osaksi vihreä papukaija. Kooltaan se on noin neitokakadun kokoluokkaa, ollen noin 30 cm pitkä nokasta pitkän pyrstön päähän. Ruumiinrakenteeltaan se on kuitenkin tanakampi. Vihreää lintua koristavat siniset siivenkärjet, turkoosihtava rinta, punaiset "höyhensukat" vaaleanpunaisissa jaloissa sekä pään peittävä musta "huppu", josta lintu on saanut nimensä. Lajin vanha nimi on kalottiaratti, joka myös viittaa mustaan päähän. Nokka on musta, ja silmänympärysten väri vaihtelee haaleanharmaasta tummaan. Silmät ovat tummat.

Huppuaratti on Suomessa harvinainen lemmikki. Luonteeltaan se on samankaltainen Aratinga-arattien kanssa, joille se on läheistä sukua. Sen ääni voi olla todella kantava ja lintu voi olla äänessä paljonkin. Laji on arattien tapaan aktiivinen, ja vaatii runsaasti aktivointia sekä suuren elintilan voidakseen hyvin.

Lähde ja lisätietoa: Huppuaratin WPT-profiili (englanniksi)

Oikein sen saivat:
- Pupu
- tomsku00
- Sannita
- Unduundu
- Birdyzoo
- tipsu

Onnittelut oikein vastanneille! :) Huomenna uuden pähkinän pariin. Toivotaan että ensi viikolla muistatte vastata paremmin, tai ihan rohkeasti pyytää vinkkiä, jos on liian hankala, ettei tarvitse ottaa tavaksi venyttää pähkinään kahteen viikkoon. ;)