papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Vanhat kuvapähkinät v.2014
« : 06.01.14 - klo:18:34:43 »
Vuoden 2014 ensimmäinen kuvapähkinä! :D (Vaikka viikko 2 onkin menossa, tämä on silti vuoden eka.) Sääntöjen on hyvä olla mielessä ennen vastaamista.

Pähkinä tulee tässä:


Nyt kaikki reippaina vastailemaan uuden vuoden kunniaksi!
« Viimeksi muokattu: 14.01.14 - klo:18:01:44 kirjoittanut Lintunen »

Re: Kuvapähkinä vko 2 2014
« Vastaus #1 : 12.01.14 - klo:21:12:32 »
Tämän viikon pähkinän oikea vastaus on kultatöyhtökakadu! :) Kyseinen laji on ollut aiemmin jo pähkinän lajina viikolla 17 vuonna 2012. Vastausposti ja lajikuvaus siellä.


Oikein sen saivat:
- tomsku00
- tipsu
- Maryca

Lähes oikein:
- maxiini(n tytär) vastauksella celebesinkakadu
- charley vastauksella celebesinkakadu
- Helperi vastauksella keltatöyhtökakadu (celebesinkakadun entinen nimi)

Onnittelut oikein vastanneille, eikä lähes oikein vastanneillakaan kauas heittänyt! :D Kiitos runsaalle osallistujamäärälle!

Kuvapähkinä vko 3
« Vastaus #2 : 14.01.14 - klo:17:04:26 »
Viikon 3 pähkinä tulee tässä! Sääntöjen on hyvä olla mielessä ennen vastaamista.Re: Kuvapähkinä vko 3
« Vastaus #3 : 19.01.14 - klo:19:02:45 »
Ratkaisu viikon 3 kuvapähkinään on koruluri.


Koruluri (Trichoglossus ornatus)

Koruluri kuuluu sateenkaarilurien sukuun. Se on sateenkaariluria hieman pienempi papukaija, ollen noin 25 cm pitkä nokasta pitkän pyrstön kärkeen. Se on muiden sukulaistensa tavoin erittäin värikäs. Selkäpuolelta lintu on vihreä, jolloin se sulautuu helposti lehtevien puiden sekaan. Linnun pää on punaisen ja tummansinisen  kirjava, ja rajautuu vihreään keltaisen kaistaleen avulla päälaelta korvan kautta kaulalle. Punainen väri jatkuu nokanpielistä keskivatsaan saakka, muuttuen poskista lähtien sinisen suomukuvion kirjavoittamaksi. Siipien laidoissa mahassa on keltaista kuviointia, jonka laajuus riippuu yksilöstä. Jalat ovat harmaat, silmää ympäröivä ihoalue myös, ja silmät tumman oranssit, jopa tumman ruskeat.

Koruluri on lemmikkinä harvinainen ja Suomessa niitä tuskin on ainoatakaan. Se on muiden lurien tapaan aktiivinen laji, jonka ääni on metallinkaikuinen. Haastavan lajista tekee sen ruokailutavat, jotka ovat hyvin sotkuiset johtuen helposti sulavasta ruokavaliosta, joka sisältää paljon pehmeitä tuoreruokia, hedelmiä, nektaria ja jopa siitepölyä.

Lähde ja lisätietoa: Korulurin WPT-profiili (englanniksi)

Oikein sen saivat:
- maxiini(n tytär)
- Tindis
- tipsu

Melkein oikein:
- tomsku00 vastauksella sateenkaariluri

Onnitelut oikein vastanneille! :D Kommentit ovat tervetulleita niin tätä kuin edellisiä, ja tulevia pähkinöitä koskien! Ensi viikolla uuden pähkinän pariin. :)

Kuvapähkinä vko 4
« Vastaus #4 : 20.01.14 - klo:19:35:31 »
Viikon 4 pähkinä tulee tässä! Sääntöjen on hyvä olla mielessä ennen vastaamista.


« Viimeksi muokattu: 28.01.14 - klo:12:13:45 kirjoittanut Lintunen »

Re: Kuvapähkinä vko 4
« Vastaus #5 : 23.01.14 - klo:15:27:15 »
Torstain iltapäivää viedään ja vasta yksi vastaus on tullut! Ovatko ihmiset vielä unilla, vai onko tämä pähkinä liian vaikea..? Mikäli tänään ei vastauksia tule, voisin antaa pienoisen vinkin vielä ennen ratkaisua. ;)

Re: Kuvapähkinä vko 4
« Vastaus #6 : 23.01.14 - klo:21:05:47 »
Kääk! Mä jo pelästyin, että tääkin on menny multa ohi. Viime viikkoon en "ehtiny" vastata. ::) Älä laita vinkkiä ennen kello 16 (jos saa pyytää), ehdin ehkis kattoa töissä huomenna. ;D
Kongonkaijat Kulti ja Iikku sekä mosambikinkaija Kaika, rakkaudella muistaen mosambik Patsya

Re: Kuvapähkinä vko 4
« Vastaus #7 : 24.01.14 - klo:17:48:47 »
No niiiiiin, vinkkiä kehiin! Kyseessähän on nykyään sukunsa ainoa edustaja, joka on joskus aiemmin kuulunut toiseen, lähisukulaistensa sukuun, ja yhä suomenkielisessä nimessä esiintyy tämä suku. Tähän mainittuun sukuun kuuluu viisi lajia, joista kaksi on ollut pähkinöissä aiemmin. Yksi suvun edustajista, jonka nimi on samalla suvun suomenkielinen nimi, joka oletetaan sukupuuttoon kuolleeksi, sillä viimeinen elossaoleva yksilö nähtiin vuonna 1927. Annetaanpa vielä näin epämääräisten vinkkien päälle yksi, eli tämän pähkinässä olevan linnun nimessä ei ole englanniksi mitään päätettä esim. kaija, papukaija, parakiitti, lintu, jne. Extravinkkinä, että pähkinäkuvassa esiintyy koiras. ;D

Re: Kuvapähkinä vko 4
« Vastaus #8 : 27.01.14 - klo:13:07:32 »
Ratkaisu viikon 4 kuvapähkinään on liekkiparatiisikaija, kuvissa koiras.


Liekkiparatiisikaija (Northiella haematogaster)

Liekkiparatiisikaija kuului aiemmin Psephotus-paratiisikaijoihin, mutta on sittemmin erotettu omaan sukuunsa kuuluvaksi ainoaksi lajiksi. Lajin nimi on englanniksi blue bonnet. (Nämä tiedot täydentämään vinkin tarjoamat aukot.) Kooltaan liekkiparatiisikaija on hyvin lähellä neitokakadua, ollen noin 30 cm pitkä nokasta pitkän pyrstön kärkeen. Värit vaihtelevat iästä, sukupuolesta ja alalajista riippuen. Suurimmaksi osaksi linnun väritys on oliivinvihreä-harmahtava. Huomiota herättävänä piirteenä on siniset kasvot. Vatsasta alaperään linnun väritys on haalean keltainen, ja alavatsassa on kirkkaan punainen alue, joka saattaa olla syynä miksi linnun nimessä on sana liekki. Siipien peitinhöyhenten väri vaihtelee, joillain siivissä on vain oliivinvihreät kuviot, joillain sinistä ja joillain jopa suuret alueet punaista. Koiraat ovat kirkasvärisempiä kuin naaraat, ja eroa voi olla hankala nähdä, ellei samaa alalajia edustavat täysikasvuiset koiras ja naaras ole rinnakkain. Nokka on haalean harmaa ja jalat harmaan pinkihtävät.

Lemmikkinä liekkiparatiisikaija ei ole kovin yleinen. Suomessa on muutamia yksilöitä. Niiden hoito ei eroa oleellisesti muiden paratiisikaijojen hoidosta. WPT:n lajiprofiili mainitsee, ettei lajia tulisi pitää muiden lintujen kanssa edes lisääntymiskauden ulkopuolella reviiritietoisuuden vuoksi. Stressittömissä oloissa liekkiparatiisikaijojen sanotaan olevan kohtuullisen hiljaisia ja melodisen äänen omaavia lintuja.

Lähde ja lisätietoa: Liekkiparatiiskaijan WPT-profiili (englanniksi)

Oikein sen saivat ennen vinkkiä:
- charley

Vinkin jälkeen oikein vastasivat:
- Unduundu
- tipsu
- Maryca

Onnea oikein vastanneille! :) Ja pahoittelut että vastaus vähän viipui ja pidin jännityksessä näin maanantaihin asti. ;D

Re: Kuvapähkinä vko 4
« Vastaus #9 : 27.01.14 - klo:13:40:20 »
Vinkki oli niin hyvä, että osasin jo päätyä paratiisikaijoihin... en vaan parin tunnin etsimiselläkään löytänyt tätä pähkinässä olevan linnun lajia, joten vastoin omaa luonnettani luovutin :P

Mukavia nämä kuvapähkinät, kiva tapa oppia lisää lintulajeja, kiitos näistä! :D

Kuvapähkinä vko 5
« Vastaus #10 : 28.01.14 - klo:12:14:36 »
Viikon 5 pähkinä tulee tässä! :) Vähän myöhässä foorumin eilisiltaisen toimimattomuuden vuoksi. Sääntöjen on hyvä olla mielessä ennen vastaamista.Re: Kuvapähkinä vko 5
« Vastaus #11 : 02.02.14 - klo:20:44:16 »
Viikon 5 pähkinän oikea vastaus on kulta-aratti! :) Kyseinen laji on ollut aiemmin jo pähkinän lajina viikolla 37 vuonna 2012. Vastausposti ja lajikuvaus siellä.


Oikein sen saivat:
- Tindis
- charley
- Unduundu
- Maryca
- tomsku00
- tipsu

Kiitos kaikille vastaajille, olitte reippaita vastaajia tällä viikolla ja kaikilla meni oikein! :D Uusi pähkinä huomenissa...

Kuvapähkinä vko 6
« Vastaus #12 : 03.02.14 - klo:10:08:10 »
Viikon 6 pähkinä tulee tässä! :) Sääntöjen on hyvä olla mielessä ennen vastaamista.Re: Kuvapähkinä vko 6
« Vastaus #13 : 09.02.14 - klo:20:08:08 »
Ratkaisu viikon 6 kuvapähkinään on kaulusluri.


Kaulusluri (Eos squamata)

Kaulusluri on pienehkö suurimmaksi osaksi punainen papukaija. Se on pitkän pyrstönsä kera noin 25 cm nokasta pyrstön kärkeen. Lajin väritys vaihtelee hieman alalajin ja iän mukaan, mutta pääasiassa lintu on punaisen, mustan ja tummanvioletin kirjava. Pää on punainen, ja kaulalla on violetti kaulus. Alavatsa on violetti. Siivet ovat puna-musta-kirjavat. Nokka on oranssi, jalat harmaat, kuten myös silmiä ympäröivä iho.

Kaulusluri on lemmikkinä melko harvainen joihinkin muihin lureihin verrattuna, mutta sitä on myös tavattu Suomessa. Se on muiden lurien tapaan aktiivinen laji, jonka ääni on metallinkaikuinen. Haastavan lajista tekee sen ruokailutavat, jotka ovat hyvin sotkuiset johtuen helposti sulavasta ruokavaliosta, joka sisältää paljon pehmeitä tuoreruokia, hedelmiä, nektaria ja jopa siitepölyä.

Lähde ja lisätietoa: Kauluslurin WPT-profiili (englanniksi)

Oikein sen saivat:
- Tindis
- Maryca
- charley
- tipsu

Onnitelut oikein vastanneille! :D Kommentit ovat tervetulleita niin tätä kuin edellisiä, ja tulevia pähkinöitä koskien! Ensi viikolla uuden pähkinän pariin. :)

Kuvapähkinä vko 7
« Vastaus #14 : 10.02.14 - klo:12:40:11 »
Viikon 7 pähkinä tulee tässä! :) Sääntöjen on hyvä olla mielessä ennen vastaamista.