papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Peippojen riidat
« : 13.09.14 - klo:20:29:22 »
Heti lintuharrastuksen alkuun tuli pari muuttujaa. Reilu viikko sitten meille tuli seeprapeippopariskunta. Iältään  n. 2-vuotiaita. Muutaman päivän totuttelu vanhassa häkissä ja sitten avasimme oven aviaarioon 2x3x2m. Tarkoitus oli alusta saakka ottaa myös lisää peippoja ja järkeilimme, että parven täydennystä kannattaisi tehdä mahdollisimman pian, jotta nämä kaksi eivät ehtisi tehdä alueesta vahvasti omaa reviiriään. Niinpä pari päivää sitten haimme seepriksiä lisää 1 koiraan ja 2 naarasta (tasapareja ei ollut tarjolla). Nuoria lintuja, tarkkaa ikää ei tiedossa. Aluksi kaikki näytti menevän tosi hyvin ja vielä tänään aamulla söivät kaikki samoista kupeista. Nyt kuitenkin tuo vanhin koiras on päättänyt omia kultansa kanssa koko aviaarion. Eilen illalla oli jo kähinää, ja äsken kun kävin tsekkaamassa tilannetta (linnut asuvat eri osoitteessa kuin minä), lennätti tuo koiras varsinkin toista koirasta, mutta myös naaraita, ympäri häkkiä. Sen mielestä ne saisivat olla vain parin vanhassa häkissä. Siellä on kyllä ruokaa ja juomaa, mutta kun nuo nuorukaiset eivät usko käskijää vaan lähtevät kokeilemaan onneaan ja siitä syntyy taas ajojahti. Orsia on paljon, tosin alempana voisi olla enemmän.

Onko tämä peipoilla tavallista käytöstä? Teimmekö virheen kun tuli näin monta muutosta kerralla? Kuinka kauan tätä voi katsella ja odotella sovun löytymistä? Lisää lintuja ei varmaankaan tähän tilanteeseen kannata ottaa? Jotain "kikkakolmosia"?

Re: Peippojen riidat
« Vastaus #1 : 14.09.14 - klo:20:24:47 »
Joo, normi settiä tuon ikäiseltä pariskunnalta. 2 vuotiaat ja vielä pariskunta? Eli ovat olleet keskenään pidemmänkin aikaa? Seeprapeipot ovat äkkipikaisia/temperamenttisimpia peippolajeista. Pesintävietti on sama kuin kaneilla...Tämän takia oon aina suositellut koirasparvea, paljon sopuisampia kuin yhtä sukupuolta vaan...Minkä värisiä nää linnut on? Ite oon 12 vuoden aikana pistänyt merkille että normal grey koiraat sorsivat vaaleita (cfw, white etc) koiraita. Normal greyt ainakin meidän huushollissa on antaneet olla rauhassa black cheek koiraiden, hyökkivät vaaleiden kimppuun vain...Nyt jo pappa ikäistä kööriä meillä joten ovat eläneet jo vuosia sulassa sovussa.

Suosittelen että jaatte sen avin sillein että kaikki saavat elää rauhassa eli jos nyt ymmärsin mitat oikein niin kahteen osaan kun vedätte sen niin molemmille jää tilaa 1m x 3m x 1m? Meidän ihka ensimmäinen töötti poika joka tuli poikansa ja morsmaikkunsa kanssa vuonna 2002 eli koko elämänsä yhden kaverin kanssa, se ei sopeutunut koskaan parveen, sillä oli niin suuri ego ettei aviin muita mahtunut... Sekin oli jo pari vuotias joten sen jälkeen oon ottanutkin junnuja joilla ei vielä pidempi aikaista kumppania ole ollut...pientä kinaa niillä ihan jokaisella oli mutta ei mitään pahempaa. Yleensä iltamenot sai ne kiihtymään ku kaikki olis halunnut just sen saman nukkumapaikan :P Niin ja joo, pesä paikat kannattaa poistaa koska jos pesintävire on päällä ni varmasti on kiukkunen myös muille...

Maria

Re: Peippojen riidat Uusi
« Vastaus #2 : 14.09.14 - klo:21:36:46 »
Kiitos vastauksesta :) Löysin täältä sitten useita keskusteluja, joissa on ollut vastaavia ongelmia. Tilanne näyttää nyt rauhallisemmalta kun olen pidentänyt pimeää aikaa, vähentänyt keltaista valoa (onneksi huoneessa on runsaasti erilaisia valaisimia) ja vähentänyt tuoreruuan määrää. Huomenna saan viriteltyä vielä lisää orsia, ettei nukkumapaikoista tule niin kinaa. Koiraat (samanvärisiä muuten, en tiedä värin nimeä) olivat niin pesimistouhuissa, että kina varmaan johtui paljolti siitä. Tietysti aikakin voi tehdä tehtävänsä. Jaan toki aviaarion, jos se osoittautuu välttämättömäksi, mutta yritän ensin saada ratkaisua muuten. Päivällä tulevat kuitenkin juttuun oikein hyvin. Koiraatkin välillä laulelevat vierekkäisillä orsilla.

Häkissä on yksi ainoa paikka, jonka molemmat urhot ovat päättäneet olevan pesä. Sen tukkiminen on vielä ajatustyön alla. Kyseessä on kattoon ripustetun omenapuun rungon ja verkon välinen "kolo". Pesäntekomateriaaliksi käyvät näköjään paremman puutteessa oksistaan revityt mustikan lehdet ja persilja  ;D

Yksi naaras on jäänyt nyt aika yksin, joten varmaan täydennystä parveen on jossain kohti hankittava tai luovuttava tuosta naaraasta.
« Viimeksi muokattu: 14.09.14 - klo:21:40:50 kirjoittanut Järvis »