papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Re: Tiedontarpeessa
« Vastaus #15 : 28.07.14 - klo:08:47:26 »
Seeprapeippojen parvielämä on tosi dynaamista ja sellaista Kauniit ja Rohkeat -henkistä. Mielenkiintoisempaa seurattavaa kuinn telkka. Rähinät ovat tyypillisiä, mutta yleensä ne sovitaan aika nopeasti. Meillä ainakin oli jokailtaiset rähinät siitä, kuka nukkuu missäkin ja kenen vieressä. Seeprapeipoilta löytyy temperamenttiakin ihan mukavasti. Hyvin tuntuvat kotiutuneen teille, mutta olikin varmasti helpompaa kun oli koko parvi kerralla. Ne rakastavat uimista. Ja pesien tekemistä ihan minne tahansa, joten kannattaa varoa ja tarkkailla kippoja. En ole käyttänyt peippohäkin päällä pimennysverhoa, koska ne tuntuvat mielellään menevän nukkumaan aina samaan aikaan. Tosin keskikesä ja sydän talvi kyllä sotkevat peipposten rutiineja, ja ne saattavat heräillä jo keskellä yötä jos on valoisaa. Ja kun ne ovat hereillä, ne tööttäilevät.

Hienosti tuntuu teillä kaikki alkaneen. Olisi kiva nähdä kuvia peippoparvesta, millaisia värimuunnoksia siellä on?

Rupesin tässä taas uudestaan miettimään, etten taidakaan lopettaa peippojen pitoa  ;D

Kauluskaija Sulo ja sortin sakki

Re: Tiedontarpeessa
« Vastaus #16 : 29.07.14 - klo:11:11:50 »
Kuvia laittaisin mielelläni, mutta kamera on sökönä. Kaksivuotias asialla, ei saanut katsella kuvia niin päätti sitten paiskata koko kameran lattialle tuittupäissään..  ;D

Tilanne on tällä hetkellä se, että saimme tuttavaperheelle kodin kahdelle parille peippoja kuten kaavailimmekin alusta alkaen. Kokenutta porukkaa tällä saralla, tai perheen emäntä on kokenut.
Elo on näillä meille jääneillä, eli kolmella(1 koiras, 2 naarasta) huomattavasti helpompaa ja sopuisampaa, ja ennen kaikkea vähemmän pelokkaampaa. Eivät enään pyrähtele lentoon esimerkiksi häkkiä siivotessa tai ruokakuppeja putsatessa jne vaan istuvat ylimmällä orrella ja nätisti pyörittelevät päätä ja ihmettelevät.
Uskaltavat jo nukkuakin kunnolla päivälläkin, siis päät siiven alle painettuna.
Kun kaikki 7 olivat samassa häkissä niin ei oikein kukaan pystynyt rauhoittumaan, vaan aina kun alimmalta orsilta jotkin tunki ylimille niin tungosta tuli ja rauhoittuminen jäi sikseen. Ihmekö tuo jos kärhämää syntyi.
Vähän turhan täydeltä vaikutti häkki 7 linnun kanssa.

Hommasin häkkiin vähän koristuksia ja piilopaikkoja tekokasvien muodossa, ja eiköhän heti tämä vanhempi pariskunta yritä väsätä pesää yhdestä kasvista. Taittelevat oksia ja lehtiä ja värisyttelevät niitä kohdilleen, ja eivät päästä nuorempaa naarasta siihen lähelle.
Kuitenkin ovat suhteellisen hyvin sovussa, ei nyppimisiä eikä pyrstösulista repimisiä "tappelun" aikana vaan ajetaan toinen pois. Pientä suhinaa kuuluu välillä, ja taas ollaan sitten rinnatusten syömässä.
Tuo yksi orsi on sellainen, tai orrenpuolisko mihin ei nuoremmalla ole asiaa, vanhempi pari ajaa siitä pois, selvästi pesäreviirin puolustamista.
Katsotaan miten asia etenee, jos ei muuta niin siirrän sen kasvin keskelle häkin takaseinää, nyt kun se on orren vieressä nurkassa..

Tällä kyseisellä parilla kyllä kemiat kohtaavat, kiva katsella hellää huolenpitoa, ja sitä rauhaa mikä nyt tuolla häkissä vallitsee ;)

Yllättävän hyvin on nyt mennyt, illalla kun istuskelin häkin vieressä tuolilla ja katselin, niin vain hetkisen nämä kolme ihmettelivät että mitäs nyt tapahtuu, ja muina miehinä pomppivat alas syömään ja pesulle. Todella mukavia lintuja katsella, alkaa jo jotenkin persoonatkin hahmottumaan vaikka vasta vähän aikaa olleet!

Nyt kun hommasin sitä oikeaa voimaruokaa, näinä muutamana päivänä olen syöttänyt keitettyä kananmunaa mikä on kelvannut, mutta tuohon voimaruokaan ei ainakaan vielä olla koskettu ollenkaan.
Miten on voimaruoan suhteen, osa sanoo että se lisää pesimäintoa, ja osa sanoo taas että ilman sitä ei pärjää?
Vähän tyhmä kysymys sinänsä, kun vielä ei siihen olla koskettu, mutta jatkoa ajatellen; pidänkö sitä jatkuvasti vai en?

Ja vitamiineista vielä; linnut oli pari päivää ilman vitamiinia ja eilen hommasin pullon, niin ohjeistuksessa lukee että pitäisi useampi tippa laittaa kerran pari viikkoon, mutta kaupassa ohjeistivat laittamaan tipan kaksi puhtaaseen veteen. Miten toimin? Nyt olen laittanut sen 1 tipan n. 100ml vettä peräkkäisinä päivinä.

Re: Tiedontarpeessa
« Vastaus #17 : 30.07.14 - klo:11:16:27 »
Selvästi nyt tilanne rauhoittunut, nuorempi naaras löytänyt oman paikkansa "parvessa".
Koiras tutkii koko häkkiä, selvästi hakee pesätarpeita, pohjalla olevista lehdistä yrittänyt nykiä palasia siinä onnistumatta, ja yrittää tekokasveista nykiä lehtiä ja oksia. Kumppaninsa asettelee toista tekokasvia mieleisekseen, samaa oksaa värisyttelee ja taittelee mutta liian tukevaa tekoa.
Saas nähdä koska munia ilmestyy johonkin, jos jatkossa tuntuu että munia tulee enemmän ja enemmän niin hommaan pesätarpeet jotta saa pesän tehdä ja vaihdan munat teko sellaisiin.
Kuvittelin että lintujen kotiutumisessa olisi mennyt kauemmin, mutta nyt jo touhutaan kuin mitään ei olisi koskaan tapahtunut.
Taitavia ovat lentämään ja todella hauskoja seurata!

Re: Tiedontarpeessa
« Vastaus #18 : 30.07.14 - klo:13:12:14 »
Itse toimisin tuossa tilanteessa päin vastoin, eli vaihtaisin näkösuojiksi jotain tukevampaa niin, etteivät linnut innostu niitä repimään. Seeprapeippoja stimuloivat juurikin revittävät ja ohuet jutut, kuten tikut ja heinät ja näköjään tekokasvitkin, ja nämä innostavat pesäntekoon. Mielestäni ei ole tarpeellista pitää pesimähormooneja yllä tai antaa niiden ylipäätään kohoilla turhaan, ellei ole tarkoituksenmukaisesti pesittämässä hyväksi todettua pariskuntaa. Pesimävimma ja pesänteko voi myös aiheuttaa tarpeetonta kiistaa häkissä, jos pariskunta päättää puolustaa pesää tai pesäntekoresursseja.

Re: Tiedontarpeessa
« Vastaus #19 : 07.09.14 - klo:19:42:04 »
Vietiin se yksi "ylimääräinen" naaras eläinkauppaan jossa olikin jo 2 urost ja 1 naaras, sai siis itselleen kumppanin.
Kyselin tarkkaan, ja seeprikset ovat siellä kuin maskotteja eivätkä mene "kiertoon". Vaikutti tosi asiantuntevalta myyjältä ja kyseli kyllä asiat tarkkaan ennenkuin suostui naaraan ottamaan. Todella mainiot tilat ja lähes tuplasti isompi häkki kuin meillä.

Laitettiin sitten pesä meidän pariskunnalle kun uros yritti jopa muovipohjasta saada palasia. Pesä valmiina, 6 kuoriutunutta munaa ja 3 tipautettiin lattialle orrelta ennen kuin pesä oli valmis. Eli 9 munaa naaras muni kaikkinensa.

Voimaruoka ja se saviruukussa oleva "nokkakivi" kelpaa myös nykyään, ja hirssiä myös käyvät välillä nakertelemassa, sekä tuoreruoka kelpaa aivan eri tahtiin kuin ennen poikasten kuoriutumista.

Tiedän että turhan aikaista pesittää kun vasta meille tulivat, mutta nyt on linnut silminnähtävästi levollisempia.

Tämän jälkeen saavat ottaa rauhassa ilman pesintää, ja isompi häkki on tarkoitus joko ostaa, tai tehdä itse.
Lintulamppukin saatiin hommattua.

Koiras on huomattavasti rohkeampi, on tullut vapaana melkein sormelle istumaan, ja yrittänyt useaan otteeseen tulla pään päälle tarkkailemaan. Uskoisin että peaämateriaalia hiuksista kaavaillut.

Kaikin puolin hienosti mennyt!:)

Re: Tiedontarpeessa
« Vastaus #20 : 13.09.14 - klo:14:31:59 »
Nyt kaipaisin kokeneiden vastauksia.

Molemmat emot ruokkivat poikasiaan ahkerasti ja "piipittely"(kuulostaa lähinnä jonkin jousen hinkaamiselta) voimistuu jatkuvasti. Emot eivät ole moksiskaan vaikka säännöllisesti kurkin pesään sisälle ja olen sen jopa ottanut pesästä pois kun en ole varmaksi nähnyt ulkopuolelta että kaikki kunnossa.

Nyt emot ovat alkaneet nokkia kovasti tuota nokkakiveä, tällaista: http://www.akvaariojalintu.com/ezfiles/2240/80/O_3DPICKBLOC350g.jpg
Linnut eivät syö niitä isompia murusia vaan sitä "sideainetta", ja lueskelin tällaista: Nokkakivi linnuille keramiikkakupissa; sis. mm. hiekkakiveä, korallia, punakiveä…; runsaasti hivenaineita ja jodia.

Onko vaaraa että linnut söisivät tuota liikaa? Eivät siis syö niitä itse kiviä vaan nokkivat irti sitä "sidosainetta" ja itse kivet jäävät siihen pinnalle.

Voimaruoka, tuoreruoka mm. salaatti ja kurkku ja jyvät kelpaavat myös kiihtyvään tahtiin, sekä käyvät myös seepiansuomua nokkimassa ahkerasti. Juomaveteen laitan vitamiinitippoja, jos en aivan joka päivä niin vähintäänkin joka toinen. Ruoansulatushiekkaan eivät ole koskeneet lähipäivinä, liekö sitten saavat nokkakivestä tarvitsemansa ruoansulatuskivet?
Vai olisiko niin että tuo nokkakivi olisi parempaa siihen tarkoitukseen?

Tuoreruoka on alkanut kelpaamaan siinä määrin että koiras tuli syömään kupista joka oli kädessäni..

Lentoreviiri on kasvanut, olohuone ja lasten huone kuuluun nykyään lentorundeihin, ei välttämättä laskeudu huoneissa mihinkään vaan käyvät kierroksen ja palaavat takaisin.
Tänään naaras ei osannut lastenhuoneesta pois, joten menin sinne huoneeseen ja ajattelin hätistellä varovasti(lue: ohjata) sen sieltä pois. Mokoma otti sitten ja istahti pääni päälle ja kiipesi kaulaa myöten olkapäälle istumaan, ja siitä sitten kävelin varovasti häkille ja hyppäsi sitten lentoon ja lensi takaisin huoneeseen. Ajattelin sitten mennä laittamaan huoneen oven kiinni kunhan ensin sieltä tulee pois. Mutta se mokoma hyppäsi uudestaan pääni päälle istumaan.
Sen oisin voinut ymmärtää että koiras olisi sen tehnyt kun on useamman kerranyrittänyt istahtaa pääni päälle, mutta että naaras.. Senkin oisin ymmärtänyt että jos olisi "vahingossa" istunut mutta oikein kunnolla haki laskeutumispaikkaa ennen kuin laskeutui.

Eikä siis suoraan lennosta laskeutunut "maalipaikan" puutteessa vaan istui pojan pinnasängyn reunalla josta pörähti päälleni.

Selkeästi ovat tottuneet minun käsieni läsnäoloon jo näin lyhyessä ajassa.

Re: Tiedontarpeessa
« Vastaus #21 : 25.09.14 - klo:13:25:43 »
Poikaset ovat tänään 21 päivän ikäisiä, ja pesästä käydään tarkkailemassa häkin ympäristöä. Emot ruokkivat ja näyttävät ikään kuin syövän järjestelmällisesti, ensin tuota, sitten tätä ja tuota. Samaa edes takaisin.

Olen pyrkinyt mahdollisimman paljon totuttamaan poikasia käsiini, ja nuorin sekä vanhin ei ole koskaan juuro pelännyt käsiäni. Sormista tarkkaillaan ja "nokitaan" kaikkea häkissä olevaa, ja sormelle/kädelle nukahdetaan. Kolme keskimmäistä(yksi poikanen kuollut, huomasin sen kun siistin pesää eli kaikkinensa poikasia on 5), on hituisen arempia. Kun huomaavat että ovat sormella, niin hyppäävät pois. Yksi poikasista on aivan valkoinen.

Emot olivat aluksi kummissaan kun työnsin kättäni poikasten lähelle, ja säikähdin että eiväthän vain ala hylkimään, mutta ei mitään ongelmaa ole ollut. Nuorin ja vanhin eivät välitä edes vanhempien varoitusäänistä, kun emot aluksi kovaa ääntä pitävät mutta eivät ole enään juuri moksiskaan. Hyppäävät kuitenkin kauemmaksi ja väistävät kättä.

Tilattiin kaksi isoa häkkiä, tai isoa ja isoa, mutta niistä saa liitettynä kohtalaisen kokoisen. Tilattiin ne zooplussalta ja häkit on ne valkoiset Romantik häkkyrät. Helpommat pitää puhtaana kuin nykyinen. Jolle kulle olisi siis myynnissä kaksi häkkiä, sopivat 2-4 linnulle per häkki.

Ja joo, turha sanoa että pidä se mopo käsissä, se oli ja meni jo..

Re: Tiedontarpeessa
« Vastaus #22 : 27.09.14 - klo:21:22:24 »
Poikaset pomppii pesästä sisään ja ulos, mutta nyt kun tultiin kyläily reissulta, niin isukki jahtasi poikasiaan ja nyppi höyheniä. Kurkkasin pesään joka oli tyhjillään(ollut melkein koko päivän), niin eiköhän siellä ollut iso läjä tuoreita höyheniä. Selvästi pesäntekotouhuissa taas koiras. Pesä roskiin, ja alkoi taas tuo kasvien nokalla täryyttely. Eli ei kun huomenissa nekin pois häkistä. Isä kuitenkin ruokkii poikasia edelleen, vaikkakin tuo äiti on siinä paljon ahkerampi. Täytynee pitää häkkiä koko päivän auki(nykyisellään on n. 5-7h per päivä) jotta olisi jotain muuta mietittävää isäpapalla.

Poikaset on kyllä rohkeita yksilöitä, eivät välitä kädestä enään mitään, osa tulee jo täysin itse sormelle kun laittaa nokan eteen ja siihen on kiva torkahtaa tai kiipeillä käsivartta ylöspäin. Käsikarvojen nyppiminen on myös kivaa.. Häkin pohja on tullut tutuksi, ja maistellaan ruokia ahkerasti, lentokin sujuu jo aika mallikkaasti. Kahdella pienimmällä on vielä vähän haparoivaa mutta isot lentelevät jo hyvin. Selkeästi pitävät harjoittelutuokioita emojen ohjauksessa. Pienemmät lentäneet pari kertaa vahingossa ulos häkistä pahannäköisesti kun laskeneet reitin väärin, mutta säikähdyksellä siitä onneksi selvitty, vanhimmat jo katselevat kiinnostuneina kun emät lähtevät lentorundille häkistä ulos. Vanhimmat käyvät jo oikeastaan säännöllisesti itse kokeilemassa syöntiä ja kaksi poikasta kävi itse jo pesulla vanhempien perässä.

Ainoastaan yksi poikanen on sellainen joka välillä vaihtaa paikkaa jos sormen laittaa eteen tai ihan kiinni, mutta muut antavat rapsutella itseään eivätkä ole moksiskaan, alkavat vain asetella höyheniään paremmin siitä kohtaa mistä olen rapsuttanut.
Kurkkua, porkkanaa ja salaattia olen tarjonnut sormista ja niitä maistellaan myös. Juoma-automaatilla en ole vielä niiden nähnyt käyvän, mutta eiköhän se tule ajallaan.

Nyt kun uudet häkkivermeet saapuvat, luultavasti nyt alkuviikosta niin siirrän isäukon heti uuteen häkkiin jos jatkuu sama ärsyttävä touhu. Ei kuitenkaan onneksi ole jatkuvaa, ja varmasti on osittain myös tuota nokkimisjärjestyksen asettamista jälkikasvulleen, pari kertaa on ikään kuin paritellut poikasten kanssa. Tai sitten tuo lisääntymisvietti kovasti päällä taas..

Tuo vanha pariskunta on ollut kohtuu säikkyjä, ja ajattelin että ei nuo poikaset kesyynny, mutta ei näköjään ole häirinnyt. Taitaa käydä niin, että tuo vanha pariskunta todella saa lähteä uuteen kotiin, ja kunhan poikasten sukupuolet selviytyvät niin jätän niistä itselle vain samaa sukupuolta olevat; jos lähtevät yhtään vanhan koiraan jalanjälkiä niin munia ja pesäntekotouhuja jatkuisi hamaan tappiin asti.. Toistaiseksi näin ulkomuodosta päätellen, veikkaisin että 4 koirasta ja 1 naaras on poikasista. Pienimmästä en osaa sanoa mitään, mutta veikkaisin että kun on valkoinen niin olisi naaras tulossa. Nämä päättelyt siis pään ja kropan muodosta vertaillen emoihin.
Laitan myös ilmoituksen tänne foorumille kunhan ovat tarpeeksi vanhoja, joku jolla jo ennestään peippoja voisi saada täältä yhden käsikesyn poikasen, kahvipaketin hinnalla.

Kivaa kivaa, vaimokin jo sanoi että eikö tuo häkin vieressä toljottaminen riitä, mutta rapsutteli mielissään yhtä poikasista kun peittelimme häkkiä ;)

Edit: tänään pari kertaa koiras nokkassut poikasia, ajanut pois läheltänsä. Jos tällä tavalla menee niin ei ongelmaa :)
« Viimeksi muokattu: 28.09.14 - klo:10:15:52 kirjoittanut jontura »

Vs: Tiedontarpeessa
« Vastaus #23 : 30.09.14 - klo:08:54:24 »
Peipoilla on tuo pesimisvietti tosi kova, varsinkin jos on vähänkin jotain mihin pesän tehdä ja vähän materiaalia. Eilen löysin munan vesikiposta  ::).

Hienosti ovat kyllä peipot kesyyntyneet, yleensä eivät taida kyllä kesyyntyä helpolla, mutta kun saavat olla vapaasti ja ahdistelematta, saattavat kyllä tullakin kädelle. Yksi hyvin kesy peippo minulla on ollut.

Jos ei pappa ala käyttäytyä kunnolla, saisivat tulla vaikka meille... :)
Kauluskaija Sulo ja sortin sakki

Vs: Tiedontarpeessa
« Vastaus #24 : 30.09.14 - klo:10:33:33 »
Isäukko ottikin ja ryhdistäytyi kokonaan! Ei ole enään höyheniä nyppinyt, edes itseltäkään.  Poikasista nuorin kasvaa tohinalla, kasvanut jo kahden muun edelle. Lieköhän syynä se että käy itse ahkeraan syömässä ja kuitenkin emot tietysti ruokkii.

Mutta jokatapauksessa, poikasista itselle jää vain samaa sukupuolta olevat, jota nämä kesyimmät toivottavasti on, ja isukki ja äiti saavat myös lähtöpassit johonkin uuteen parveen kunhan ensin opettavat poikasille ne tarpeelliset taidot. Joten te jotka olette kiinnostuneita linnuista niin laittakaa yv:tä. Katsomassa saa myöskin käydä ihan vapaasti  :)

Vs: Tiedontarpeessa
« Vastaus #25 : 01.10.14 - klo:22:24:26 »
D'oh! Ei tässä näin pitänyt käydä.. Kaavaillut tässä vaimon kanssa että "jos" joskus hommaisi meille jäävien lisäksi kanarialinnun, ja myös muita peippoja. Mielestäni hyvä häkkivalinta tuo Romantik, helppo liittää useita pienellä vaivalla. Tänään emot ruokkineet poikasia vähemmän kuin edellisinä päivinä, pitkät välit ruokinnassa eikä poikaset enään kerjää samalla voimalla kuin esim toissapäivänä. Käyvät koko perheen voimin säännöllisesti pohjalla ruokailemassa ja tänään koko perhe kävi myös yhdessä pesulla. Ressukan näköisiä poikaset mutta siihen oli kiva ottaa unet päälle.

Meille jääväksi kaavaillut poikaset kävi molemmat häkin suuaukolla isumassa ja tutkailemassa, muut eivät ole vielä osoittanut kiinnostusta häkin ulkopuolelle.

Vähän huono olo siittä, että laitamme loput poikasista sekä vanhemmat uusiin kotiin, mutta haaveena on useamman lajin parvi.. Vähintä mitä voin tehdä on etsiä hyvät kodit, mutta onneksi tässä ei ole kiire sen suhteen. Tilaa on näillä oleskella kokonaisuudessaan.

Vs: Tiedontarpeessa
« Vastaus #26 : 02.10.14 - klo:00:27:32 »
No, sepäs kävi joutusaan. Juttelin tuttavaperheen kanssa joka ihastellut kyläillessään tirppoja, ja kysäisin naamakirjan kautta heiltä ja lupasivat antaa kodin näille pienille kunhan sen aika koittaa. Sitte vielä hyvä koti näille kahdelle aikuiselle ja alkaisi olla aika lailla mallillaan. Saa nyt vain nähdä ne sukupuolet että miten niiden kanssa sitten käy, varoittelin että mahdollisesti joutuvat hommaamaan jollekkin kumppanin, elleivät satu kaikki olemaan samaa sukupuolta. Ja siinäkin tapauksessa voi olla asia aiheellinen.

Hyvä hyvä..

Kellään ei sattuisi olemaan tietoa että missä olisi myynnissä tekomunia? Olisi hyvä tilata/ostaa varastoon..

Vs: Tiedontarpeessa
« Vastaus #27 : 02.10.14 - klo:22:40:04 »
Vanha häkki lähti uudelle omistajalle, vanha häkki niin hyvä että sai uuden elämän, vielä olisi tämänhetkinen häkki myynnissä, jos ei kelleen kelpaa niin varastoon kakkoshäkiksi vaikka pienempää ajattelin siihen tarkoitukseen hommata.

Oon kyllä aivan täpinöissäni nuiden lintujen kanssa! Tänään saatiin uusi häkki kyhättyä ja katon päälle ruuvattua paksu oksankäkkyrä jossa sopivia oksia lepotaukoja varten. Ja kaiken lisäksi kun pietin poikasia kädessä ja kyhnyttelin vanhinta peukalolla, niin kun lopetin, alkoi pieni peukalon nokkiminen. Jatkoin rapsuttelua ja lopetin niin taas sama nokkiminen, kyhnyttelin sitten kunnes pää painu siiven alle. Vaikka hävettää näin "miehisenä miehenä" sanoa niin söpöä.

Huomaa myös, että kun joku meistä menee häkin vierelle, ja emo sekä muut poikaset valpastuu vaikka olisikin sikeässä unessa, niin nämä kaksi vain vilkaisevat parin sekunnin ajan ja unet jatkuu..

En edelleenkään voi uskoa että näin helposti kaikki mennyt!

Tänään taas emojen antama ruoka poikasille ollut vähäistä, eivät kyllä ole poikaset kerjännytkään. Aamulla 3 kertaa kuulin kun poikasille ruokaa annettiin, mutta iltapäivä/ilta ollut hiljaista. Olisko 4 kertaa tänään annettu poikasille evästä, vaimo ainakin laskeskeli näin kun pyysin pistämään merkille kaverina milloin suut käy.
Voimaruoka, jyvät, kananmuna ja salaatti poikasille kelvannut, ja tietenkin hirssintähkästä tippuneet siemenet mitä emot repineet. Juomaautomaattia eivät ole vielä käyttäneet, pitäisi kai tuo kylpyastia ottaa pariksi päiväksi pois ja seurata oppivatko käymään. Puhdasta vettä tulee siihen vaihdettua useamman kerran päivässä että eivät ainakaan kakkasta vettä joudu juomaan.. En ole kyllä kertaakaan nähnyt sitäkään että siitä olisivat hörppässeet, emot kyllä käyvät ruokaretkillä siitä nappaamassa suullisen. Päät kallellaan kyllä katsellut kun emot käy hörpyllä automaatissa.

Tuossa Romantik-häkissä muuten on tuo bitumi katto, niin onko muilla suoranokkaharrastajilla kokemusta siitä? Lähinnä sitä ajattelin että onko vaarallista jos linnut sitä sattuisivat napsimaan?
Vaikkakin ajattelimme hommata esim Ikeasta sitä muovia mitä käytetään astiakaapeissa liukuesteinä, niin laittaisi sen sileän puolen ylöspäin tuohon katon päälle, helpottaa puhdistamista kun luulisi että siihen bitumi kattoon jää aika tiukkaan kiinni kakka.

Vielä on hommattavaa, ajattelimme ostaa sellaisen ruokinta-automaatin mitä käytetään luonnonlinnuille, pienemmän version jos vaikka oppisivat sitä käyttämään. Keskelle kattoa roikkumaan niin ei tulisi sitä roskaa myöskään lattialle niin helposti ja säilyy siemenet puhtaina eikä ole kuoria edessä. Halpaa touhua ainakin vielä, verrattuna koiraan mitä tässä taannoin ajattelimme hommata..

Kuivikkeeksi vaimolla haaveena jokin pieni soran tapainen, jotain akvaariokiveä tms. Onhan se ihan hienon näköistä, eikä putsaaminenkaan hankalaa ole: ämpäriin ja kuumaa vettä päälle, pyöräytellään kauhalla/kädellä ja pari kertaa huuhdellaan. Onnistuu myös desinfioida helposti. Sitä jokunen sentti niin saa vaikka pyöräytettyä pohjalta puhtaat pinnalle ja karisee kuivuneet kakat ja kuoret pohjalle. Menee ainakin näin pienemmällä porukalla. Sanomalehtien kanssa kun saa kuitenkin joka päivä olla säätämässä jos/kun haluan että häkki on siisti. Siementen kuoretkin luultavasti vajoaa aika näppärästi sinne kivien lomaan eikä ole esim lentopyrähdysten alla niin helposti pölisemässä lattialle. Tässä häkissä kun ei ole juurikaan tuota suojareunaa..

Joo, jatketaan satuilua taas joku toinen kerta, nukkumatin aika!

Vs: Tiedontarpeessa
« Vastaus #28 : 05.10.14 - klo:10:03:37 »
Hommasin k-raudasta luonnonlinnuille tarkoitetun putkimallisen ruokinta-automaatin. Leikkasin orret pois sekä puukolla lyhensin yli puolet lyhyemmäksi jotta pysyy paremmin pohjalla. Puolen tunnin ihmettelyn ja kummastelun jälkeen yksi poikasista oli rohkein. Sitten isäpappa seurasi perässä ja nyt osaavat molemmat emot sitä käyttää ja poikaset seuraavat perässä.
Samalla ostin myös pohjalle kivet, desinfioin ne kiehuvalla vedellä ja sihtasin pienimmät muruset pois jottei tule kiusausta niitä syödä vaikkei siitä kai mitään haittaa olisikaan.
Uusi häkki odottaa nyt valmiina asukkejaan, ja muille linnuille löytyi hyvä uusi ostaja.
Luovutus ei kuitenkaan ole vielä ajankohtainen.

Pientä takapakkia tullut käsikesyydessä nuorimman poikasen kanssa. Tulee kyllä sormelle, mutta ei niin hanakasti kuin aikaisemmin. Vähän väistää kättä, ja uskon että syynä on se kun säikähtivät kun laitoin uuden "mörön", sen ruoka automaatin häkkiin.
Vanhimman kun ottaa sormelle niin sitten ei ole ongelmaa, joten uskon että helpottaa tässä ajan kuluessa. Rohkea on kuitenkin, ei välitä vaikka häkkiä putsailen ja siistin eikä vaihda paikkaa vasta kun kosketan siirtääkseni sen sormella toiselle orrelle.

Vanhin poikasists myös pomottaa isukkiaan, ajaa pois jos tuppaa liian lähelle mutta seuraavana hetkenä putsaa isäukon höyhenpukua innoissaan.. Osa poikasista harjoittelee pesäntekoa, pohjan samonalehtiä tärryytellään sen mikä ehditään.

Kiva nähdä miten edistymistä tapahtuu, innolla odotan että saa uuden häkin käyttöön noille kahdelle ja pääsee rauhoittumaan ja kasvattamaan luottamusta minuun sekä toisinpäin.

Vs: Tiedontarpeessa
« Vastaus #29 : 08.10.14 - klo:10:39:58 »
Noin, emo ja loput poikaset pääsivät omaan uuteen kotiin, emot lopettivat ruokkimisen kuin seinään. Syynä lienee se, että parittelivat ja ottivat yhden ruokakupin pesäkseen. Naaras koputteli kuppia ja yritti asetella jyviä kohdilleen. No siitä päästiin ruokakupin paikan vaihtamisella. Poikaset oppivat automaatin käytön myös heti seuraavana päivänä sen laittamisen jälkeen.
Omat poikaset kotiutuneet tähän mennessä uuteen häkkiin, ja vaikka tässä romantikissa pohja on aika matalalla niin saa lapsetkin olla naama kiinni verkossa ilman että välittävät mitään.
Saan jopa laittaa uuden kasvinkin paikoilleen ilman että virkkaavat mitään, toisen poikasen joutuu sormella siirtämään toiselle orrelle ettei jäisi alle ja siitä säikkyisi.
Sulkasadon merkkejä nähtävissä vanhimmassa, irtohöyheniä jokunen oli jo vanhan häkin pohjalla. Odoyttin että menisi myöhemmäksi mutta hyvä näin.

Poikaset ovat todella rohkeita ja rauhallisia kun ovat kaksin, selvästi nauttivat elämästään.
Kaikki mdnnyt paremmin kun uskalsi odottaa, jokin yhtä rohkea loistopeippopari(suippopyrstöjä?) vielä seuraksi ja toinen osa häkkiin kiinni niin alkaa lintujen olo olla aika lailla loistava! Mahtavaa, olen todella otettu näistä siivekkäistä ystävistämme.