papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Amatsonin käytösongelmat
« : 21.04.14 - klo:23:23:50 »
Heissan taas!
Oikein aurinkoista ja ihanaa kesän odottelua. Yoyo siniotsa on siis edelleen mitä kaamein pakkaus. Kiakkea mahdollista on kokeiltu ja tuntuu et keinot on vähissä.Luonne on mitä ailahtelevin ja hankalin, nyppiminen pahana edelleen (ei auta aktiviteeti,vitamiinit, kaverit,lelut,sulat,suihkuttelu,seurustelu,huomion muualle ohjaaminen...jne jne).
Nyt mä kauhulla vaan ajattelen miten hirviöksi se muuttuu kun ollaan muuttamassa 3 kuukauden sisällä pois (omakotitaloon) ja ollaan tuolle suunniteltu oma aviaariota.Siellä voisi pyöriä luonnonäänet, isoja viherkasveja,ilmakostutin jne jne.
Mitä mieltä olette asiasta?
Ja miten se kannattaa tehdä jotta sujuisi mahdollisimman vähällä stressillä?

Uskaltaisiko tuon paukapään seuraksi kokeilla vaikka neitokakadua tjtn pienempää aratti tai kauluskaija?
Tinttu ja Jonne on tavanneet kyseisen paketin ja tän elämän ensimmäiset 10 vuotta on olleet todella hankalia ja ymmärrän linnun epävarmuuden.Mutta jotain tuolle tarttee tehdä?Se on nyppinyt ittensä ihan kamalaksi, hyökkää kaikkia vastaan,kiukuttelee isännällekkin. Mikään ei tunnu auttavan.

Re: Amatsonin käytösongelmat
« Vastaus #1 : 22.04.14 - klo:00:01:25 »
Aratit sulkisin heti pois suunnitelmista. Ne ovat ehkä amojakin kovapäisempiä. Tietenkin poikkeuksia on, mutta juuri messuilla omani "irvisteli" minkä kerkesi vihersiipiaralle... ja toinen (60g) on meinannut höyhentää toisen. Ei paljon itsesuijeluvaisto näillä päätä pakota.

Oikeasti monet linnut nauttivat esim. akvaarion läsnäolosta huoneessa - jotain seurattavaa ja samalla sopisi "viidakkoteemaan".

Re: Amatsonin käytösongelmat
« Vastaus #2 : 22.04.14 - klo:08:44:45 »
Ei isojen kanssa samaan aviaarioon pieniä, ellei kyseessä ole todella huoneen kokoinen juttu, ja tällöinkin laittaisin vain, jos iso on varmuudella välinpitämätön tai positiviinen pieniä kohtaan. Monella tulee seuran suhteen koko- tai lajirajat vastaan, esim. liian pienet saatetaan nähdä jopa saaliina tai kokea ärsyttäviksi tullessaan liian lähelle. Varsinkin jos ekasta viestistä päätellen ei tullut isommankaan kakadun kanssa toimeen. Itsestä tuntuu, että toinen amatsoni voisi olla vaihtoehto, sillä moni lintu tuntuu reagoivan erillä lailla omanlajisiin, kuin toisenlajisiin. Mutta ei siis mikään varma juttu tuokaan, varsinkin jos lintu on elänyt ilman lajitoveria ties kuinka kauan.

Aviaarioon luonnonäänet, viherkasvit ja ilmankostutin kuulostaa hauskoilta, vaikka en kyllä tiedä kauanko viherkasvit sitten selviävät amatsonin kanssa samassa tilassa. ;D

Onhan otettu linnun arjessa seuraavat asiat huomioon:
- Täysin pimeät, vähintään 12h yöunet, eli ihan säkkipimeät yöt, eikä valonpilkahdustakaan koko yönä, ja tietty äänimaailmakin rauhoitettu. Hyvät yöunet vaikuttavat hormooneihin, joka vaikuttaa käytökseen.
- Positiivinen käsittelytapa. Eli lintua kannustetaan positiivisesti, eikä sitä saa rankaista tai muutenkin välttää negatiivisten tunteiden aiheutumista linnussa, sillä tästä aiheutuu kuumenemistä joka aiheuttaa oravanpyörän, sillä aggressiivinen lintu kiihdyttää omistajia, ja kiihtyneet omistajat kiihdyttää lintua.
- Ruokavalio kuntoon, liian rasvainen ruokavalio (liikaa siemeniä tai pähkinöitä) tai proteiinipitoinen ruokavalio vaikuttaa hormoonitoimintaan, joka vaikuttaa linnun käytökseen.

Toki käytökseen ja nyppimiseen vaikuttavat muutkin asiat, mutta nuo tulee päällimmäisenä mieleen hormonaalisen tai aggressiivisen linnun kanssa toimimisessa. Toki joskus aiempi elämä on jättänyt liian syvät henkiset arvet, ettei nykyinen toiminta omistajilta enää auta. Itse kokisin aggressiivisen käytöksen kitkemisen tärkeämmäksi kuin nyppimisen, sillä jos käytös saadaan kuntoon, voi se vaikuttaa suoraan myös nyppimiseen. Jos käytös saataisi kuntoon ja nyppiminen jää, voi nyppiminen olla enää tapa, joka jää päälle.

Tsemppiä tilanteen kanssa!

Re: Amatsonin käytösongelmat
« Vastaus #3 : 22.04.14 - klo:13:33:32 »
Jos sen verran laitan omaa nokkaani vielä soppaan, niin tuota nyppimistä lienee enää turha stressata. Koska lintu on sitä tehnyt jo kauan, se todennäköisesti ei enää siitä tokene.
Sen laukaisevia syitäkin on vaikea - ja toisaalta hyödytön - lähteä arvailemaan. Voi olla että syy on jo poistunut ajat sitten ja lintu tekee sitä enää tavasta. Toisaalta on tutkimuksia joiden perusteella hormonit olisivat suurena osana monia muitakin käytösongelmia, ja osittain luulen tässäkin tapauksessa syyn piilleen siinä jo pelkästään laji huomioonottaen, mutta kuten sanottu, tällä tiedolla ei todennäköisesti tehdä enää mitään joten sitä on melkein turha enää pohtia. :) Teette kaikkenne että lintu on hyvin aktivoitu ja se voi sekä psyykkisesti että fyysiesti hyvin, ja se on kaikkein tärkeintä. :)
Lintuihin erikoistuneella eläinlääkärillä lintu kannattaa tietysti vielä käyttää jos sitä ei olla tehty, he voivat tehdä kokeita selvittääkseen olisiko tuon takana terveydellisiä ongelmia. Mutta jos se on jo tehty, niin ainakaan itselle ei tule mitään sellaista mieleen joka edes teoriassa auttaisi tuohon nyppimiseen.

Noin rajuun käyttäytymiseen saatetaan vielä pystyä vaikuttamaan (toki riippuen syistä, todennäköisesti vain lieventävästi). Luulempa vain että tässä kohtaa voi olla että tarvitsisitte jo ammattikouluttajan apua päästäksenne alkuun, joka on Suomessa jo todella hankalaa löytää. Mutta Jonnen Nooa-tapauksen tiedätkin jo, ja hänen kanssaan varmasti olette asiasta keskustelleet, joten en lähde kouluttamisesta tässä enää enempää puimaan. :)
I'd fly above the trees, over the seas in all degrees.. To anywhere I please.