papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Kevään hormonaalinen kausi ja aggressio
« : 18.04.14 - klo:16:23:24 »
Kuinka kauan tämä lintujen hormonaalinen kausi ja siihen mahdollisesti liittyvä aggressiivinen käytös yleensä kestävät? Ja miten tulisi menetellä, kun lintu osoittaa aggressiivista käytöstä ihmistä kohtaan? Laittaako se takaisin häkkiinsä? Leevi ei ole koskaan aiemmin purrut mua, mutta äsken se teki ensin kaksi valehyökkäystä muhunpäin, kun kävelin häkin ohitse ja se oli häkin ulkopuolella kiipeilemässä. Vähän sen jälkeen menin laittamaan sen häkkiin pähkinöitä aktivointileluihin niin se nappasikin käsivarteen kiinni.
Suljin sen häkkiin sen jälkeen.
Kyllähän noista linnuista on huomannut, että ne eivät ole käyttäytyneet pariin kuukauteen enää normaalisti. Keikosta tuli aggressiivinen ensin Leeviä kohtaan eikä niitä voinut enää pitää vapaanakaan yhtä aikaa ja Leevi on riehunut häkissä leluilleen. Nyt se vaan on tosiaan näemmä alkanut sitä aggressiota kohdistaa minuakin kohtaan.
Tiesin, että tällaista käytöstä voi odottaa amatsoneilta keväällä, nyt vaan mietityttää, kauanko tuota pitää kestää? Olisi kiva saada se ystävällinen ja mukava lintu takaisin jo pian...
Niin ja Leevihän siis on ollut mulla n. puoli vuotta ja tämä on meidän ensimmäinen yhteinen kevät ja Leevi on nuori vajaa 3-vuotias koiras.

Re: Kevään hormonaalinen kausi ja aggressio
« Vastaus #1 : 18.04.14 - klo:19:42:36 »
Onko tietoa, minkä luonteinen Leevi on ollut ennen kuin se tuli sinulle? Onko sillä siis esiintynyt edellisessä kodissa/kodeissa aggressiivista käytöstä? Valitettavasti itsellä tulee mieleen kevään hormonaalisen käytöksen lisäksi se, että amatsonien kotiutumisaika on tuntuu olevan joskus melko tarkalleen tuon puoli vuotta. Tämä siis ilmenee niin, että ensimmäisen puoli vuotta linnun käytös on sen todellisesta luonteesta poikkeavaa, eli "luonteeltaan aggressiivinen" lintukin saattaa olla ekat puoli vuotta uudessa kodissa ihana ja oikea enkeli, kunnes on kotiutunut kunnolla, ja todellinen luonne taas puskee pintaan. En siis sano enempää tietämättä että näin on, mutta toin ajatuksen esille, voisiko tämä olla mitenkään mahdollista? Toivottavasti asia ei näin ole, vaan olisi vain kevääseen liittyvää.

Kannattaa yrittää kiinnittää huomiota linnun kehonkieleen, asentoihin ja eleisiin ja yrittää ennaltaehkäistä tilanteita joissa lintu voisi hyökätä tai purra. Jokainen purema tekee seuraavasta puremasta helpomman, joten olisi hyvä jos puremilta vältyttäisi kokonaan, tämä olisi parempi tietty ihmiselle mutta myös linnulle ja sen käytökselle. Jos häkin ohi kulkeminen tietystä kohtaa tai tietyssä vauhdissa aiheuttaa valehyökkäyksiä, kannattaa tarkkailla linnun kehonkieltä ennen kuin kulkee linnun läheltä. Kannattaa yrittää ennakoida lintua, että ennen kuin se on niin kiihtynyt, että tekee valehyökkäyksiä tai puree, se tulisi pyytää häkkiin. Tämä on tietty helpommin sanottu kuin tehty. :-\

Onhan linnun häkki pimennetty kunnolla 12h yöunien ajaksi? Monet linnunomistajat ovat todenneet kunnon yöunilla olevan positiivinen vaikutus linnun käyttäytymiseen. Nyt yöt alkavat olla jo aika valoisia ja aurinko nousee aikaisin, joten kunnon pimennykseen kannattaa panostaa, sillä papukaijojen luontaisilla elinalueilla on pilkkopimeät yöt, jotka olisi hyvä jäljitellä lemmikillekin. Kannattaa siis vaikka pimentää huone verhoin niin pimeäksi kuin saa, ja lisäksi käyttää pimennysverhokangasta häkin peittämiseen iltaisin.

Tsemppiä tilanteen kanssa!

Re: Kevään hormonaalinen kausi ja aggressio
« Vastaus #2 : 18.04.14 - klo:22:55:13 »
Yllä tulikin hyviä vinkkejä ja ajatuksia, mutta saanen vielä jatkaa käyttäytymykselliseltä kantilta, sillä painoin mieleen pari aika kriittistä kohtaa.

Kerroit Leevin olevan n. 3-vuotias, joka on muistaakseni aikalailla ikä jolloin se pahamaineinen murrosikä alkaa. Toki se voi olla alkanut jo ennen kuin lintu tuli sinulle, sillä kuten jo sanottu, kotiutuminen voi kestää kuukausia. Lisäksi murkkuiän vaikutusten ilmaantuminen on hyvin yksilöllistä, kuten meillä ihmisilläkin. Pääsääntöisesti kuitenkin amatsonien murkkuiästä jaksetaan varoitella ja ihan syystäkin - etenkin erityisen kuuman luonteen omaavien lajien (siniotsa-, keltapää-, keltaniska- sekä keltaotsa-amatsoni). Murrosikä tarkoittaa käytännössä sitä, että lintu astuu aikuisten hormonien vallitsemaan maailmaan, eli Leevi vasta nyt todella ymmärtää että se on itsenäinen ja oman arvonsa tunteva yksilö, jonka keho valmistaa sitä pitämään puoliaan luonnossa petoja ja kilpakosijoita vastaan.
Lisäksi kiinnitin huomiota siihen, että Leevi on ollut erityisen kesy. Tiedätkö onko se käsinruokittu? :) On arvioitu että ruokintatapa vaikuttaa lintuun monella negatiivisella tapaa: koska käsinruokittu on leimautunut ihmiseen, se on voinut olla täysin pyöriteltävä (poikanen). Tämän takia se ei ole osannut eleillään riittävän selvästi kertoa milloin koskettaminen ei ole ollut sopivaa tai mukavaa - emolinnut kun eivät ole päässeet opettamaan poikaselleen lintujen elekieltä, tai että minkälainen koskettaminen on hyväksyttävää tai sopivaa. Emothan eivät edes koskettelisi poikasiaan tavoilla joilla me ihmiset kosketamme usein lintujamme, joka on kuitenkin niille erittäin epäluonnollista etenkin poikasiässä, sillä tapaamme kosketella niitä tavoilla jotka esiintyy luonnossa yleensä vain pariskuntien välillä. Tämä aiheuttaa varmasti hämmentyneisyyttä linnun aikuistuessa.
Tästä on hyvä keskustelu alkaen vuodesta 2006: Käsinkasvatettu vs. Emojen kasvatti + muuta pohdintaa, jossa käsitellään mielestäni hyvin kattavasti ko. aihetta. :) Etenkin ensimmäiset sivut suosittelen lukemaan ajatuksella.

Mikäli kyse on mistä luulen, eli tästä surullisen kuuluisasta "murkkuiästä", edessä voi olla kivikkoinen tie vielä kuljettavana, joka tulee vaatimaan omistajilta paljon ymmärrystä, rauhallisuutta ja pitkää pinnaa. :) Hyrräys voi loppua parhaimmassa tapauksessa kevään jälkeen, viimeistään syksyllä, mutta todennäköisyys on ettei se tuttu pyöriteltävä Leevi tule enää takaisin, ainakaan ihan samanlaisena, mutta toivon mukaan saatte tämän myötä kuitenkin uuden, entistä ehomman, aikuisen Leevin! :D
Kuinka paljon on vielä edessä riippuu paljolti etenkin Leevin ensimmäisistä elinvuosista, sen ihmiskokemuksista, ja miten se on kokenut ihmisen. Oikeaoppisesti toteutettu positiivinen koulutustapa on kehitetty niin, että se lieventää ja jopa ehkäisee monen muun ongelman ohessa mm. aggressiivisuutta, sekä murkkuiässä että sen jälkeen, vaikka osa siitä on tietysti myös synnynnäistä (=sekä lajityypillistä, että osittain myös periytyvää), sekä käsinruokinnan suoria lieveilmiöitä. Myös tosiaan tapa jolla Leevi on kokenut koskettamista vaikuttaa siihen juuri nyt. :)
Käytännössä Leevin aivot ovat viimeiset vuodet aktiivisesti kehittyneet, erityisesti ensimmäisen vuoden aikana joka on käsittääkseni erittäin kriittinen aika linnunkin psykofysiologisessa kehittymisessä. Tällöin linnun aivot, sosiaaliset suhteet ja -taidot, ja tunne-elämä kehittyvät voimakkaasti.

Poikasen omistajille, etenkin hot-amatsonien kohdalla, suositellaan monesti opettamaan 100% toimivaksi tietyt arkea helpottavat rutiinit, joista häkitys ja leikkipuuhun meno ovat mielestäni kaksi erityisen tärkeää toimintoa. Yhtä tärkeää on, että ne on opetettu positiivisesti ja hyvässä hengessä tarkkaillen linnun omaa jaksamista, jotta niiden toteuttaminen loisi linnulle mahdollisimman positiivisen mielleyhtymän. Tämä on tärkeää siksi, että vaikka lintu olisi kuinka kiihtyneessä tilassa, jo käskyn anto voi teoriassa vapauttaa endorfiineja luoden mielihyvän tunteen linnulle aikaisempien erittäin positiivisten kokemusten perusteella, joka saattaa rauhoittaa sitä sen verran että se tottelee ja se saadaan häkkiinsä tai leikkipuuhun rauhoittumaan. Mikäli tätä ei olla opetettu, suosittelen jättämään "akuutissa tilanteessa" huoneen ja palaamaan hetken päästä uudelleen kun lintu on rauhoittunut. Häkitys kannattaa kuitenkin opettaa heti kun linnulla on parempi päivä tai hetki, ja sitä toistetaan aluksi päivittäin, ihan leikkiä muistuttavassa hengessä. :)

Yhteenvetona sanottakoon, että jo mainitun ympäristöön vaikuttamisen lisäksi positiivisen koulutustavan omaksuminen ja käyttö on lähinnä se mitä voitte tehdä linnun hyväksi nyt. Jos koulutus on aiheena vielä vähän hämärän peitossa, tai aiheeseen liittyy vielä kysymysmerkkejä muuten, lisää tietoa löytyy yhdistyksen artikkeleista, joista etenkin kohdat käyttäytyminen ja koulutus sekä Susan G. Friedmanin käyttäytymistä ja kouluttamista käsittelevät artikkelit kannattaa lukea.

Toivotan onnea teille, toivottavasti täällä saamista tiedoista on hyötyä. :)
I'd fly above the trees, over the seas in all degrees.. To anywhere I please.

Re: Kevään hormonaalinen kausi ja aggressio
« Vastaus #3 : 19.04.14 - klo:01:59:28 »
Leevi on siis kultaposkiamatsoni eikä se ole käsinkasvatettu eikä mitenkään erityisen kesy. Se ei anna itseensä koskea, varpaisiin korkeintaan. Lentää päänpäälle, mutta ei tule kädelle tms. Leevin entisiltä omistajilta sain melko niukasti tietoa. Väittivät, ettei sen kanssa ole ollut muita ongelmia kuin ajoittainen huutaminen. Mahdollisesti tämä onkin ensimmäinen kevät, kun hormoonit enemmän alkaa poitsulla hyrräämään, kun ikää tulee vasta se 3 vuotta ensi kuussa.
Eikä Leevi siis mitenkään sekopäisen aggressiivinen ole (vielä ainakaan) ollut. Mieluiten vaan kysyn neuvoja ennen kuin sellaista edes ilmaantuu.
En ole Leeviä lähtenyt mitenkään erityisemmin vielä kouluttamaan. Mulle tärkeintä on, että se menee häkkiin käskystä ja sen se tekee. Kun kävin Leeviä ensimmäisen kerran katsomassa, se oli vapaana eikä se osoittanut muuten mitään aggression merkkejä, mutta perheen miehen yrittäessä sitä koskea, se rääkäsi. Eli koskemisessa on mennyt sen raja. Salakavala se ei ole koskaan aiemmin ollut ja on mieluummin uhkaeleillä osoittanut ahdistuneisuutensa kuin käyttänyt nokkaansa.

Re: Kevään hormonaalinen kausi ja aggressio
« Vastaus #4 : 19.04.14 - klo:22:34:24 »
Leevi on siis kultaposkiamatsoni eikä se ole käsinkasvatettu eikä mitenkään erityisen kesy. Se ei anna itseensä koskea, varpaisiin korkeintaan. Lentää päänpäälle, mutta ei tule kädelle tms. Leevin entisiltä omistajilta sain melko niukasti tietoa. Väittivät, ettei sen kanssa ole ollut muita ongelmia kuin ajoittainen huutaminen. Mahdollisesti tämä onkin ensimmäinen kevät, kun hormoonit enemmän alkaa poitsulla hyrräämään, kun ikää tulee vasta se 3 vuotta ensi kuussa.
Eikä Leevi siis mitenkään sekopäisen aggressiivinen ole (vielä ainakaan) ollut. Mieluiten vaan kysyn neuvoja ennen kuin sellaista edes ilmaantuu.
En ole Leeviä lähtenyt mitenkään erityisemmin vielä kouluttamaan. Mulle tärkeintä on, että se menee häkkiin käskystä ja sen se tekee. Kun kävin Leeviä ensimmäisen kerran katsomassa, se oli vapaana eikä se osoittanut muuten mitään aggression merkkejä, mutta perheen miehen yrittäessä sitä koskea, se rääkäsi. Eli koskemisessa on mennyt sen raja. Salakavala se ei ole koskaan aiemmin ollut ja on mieluummin uhkaeleillä osoittanut ahdistuneisuutensa kuin käyttänyt nokkaansa.

Aggressioon kannattaa tosiaan suhtautua vakavasti ja harkiten vaikka kyse ei olisikaan "yltiö aggressiivisuudesta", eli juuri kuten olettekin tähän mennessä toimineet. :) Teillä on paljon tuuria matkassa kun Leevillä on ollut jo aika hyvät varhaiset lähtökohdat, jotka puhuu sen puolesta että hyrräys voi hyvinkin olla ohimenevää ja johtuu nyt iän ja kevään ikävästä yhteisvaikutuksesta - linnun yleisesti säyseämpi laji, kasvatustapa ja sen myötä luonnollisempi henkinen kehitys ja konkreettisimpana eleiden omaksuminen omilta vanhemmilta sen kriittisimpänä poikasaikan (joka on toivottavasti auttanut ihmisiä ymmärtämään ja kunnioittamaan sen eleitä aikaisemmin) auttaa lintua pääsemään tästä nopeammin yli. :) Tästä huolimatta täytyy peräänkuuluttaa positiivisten ihmiskokemusten ja koulutusmetodien, sekä rauhoittumiseen tarkoitetun ajan tärkeyttä juuri nyt.

Eli tuskimpa on syytä huoleen, vaikka silti kannattaa jatkaa sitä mitä teettekin jo; pitää käyttäytymistä tarkasti silmällä ja huomioida siinä tapahtuvat muutokset. Lisäksi lintua ei kannata luonnollisestikaan provosoida tai kiihdyttää turhaan, ja ympäristöä kannattaa muokata Lintusen mainitsemilla tavoilla. Näiden myötä toivottavasti elämä tasaantuu piakkoin taas normaaliksi. :)
I'd fly above the trees, over the seas in all degrees.. To anywhere I please.