Suomen eksoottisten eläinten harrastajayhdistysten liitto ry haluaa Suomeen eläinten hyvinvointia aidosti edistävän eläinsuojelulain, joka kohtelee kaikkia seura- ja harrastuseläimiä yhdenvertaisesti eikä vaikeuta jo eläimen hyvinvoinnin huomioivan omistajan harrastusta kohtuuttomasti.
Liiton kannanotto kokonaisuudessaan:
http://www.eksoottiset.fi/elainsuojelulaki/
Asiallinen kannaotto. Itse huomasin, ettei oikeustieteellisessä selvityksessä ole huomioitu sitä että jokainen CITES lintu on tunnistusmerkitty.
Sensijaan siellä on sanottu seuraavaa: Tavaroiden, palveluiden, henkilöiden ja pääoman
vapaan liikkuvuuden turvaaminen on EU:ssa perussopimustasolla tunnustettu keskeinen 4
tavoite. Tämä asettaa haasteita myös eläinsuojelulle, sillä Euroopan unionin tuomioistuin on
tuomioissaan linjannut näiden perusvapauksien turvaamisen olevan etusijalla suhteessa
eläinsuojeluun, joka johtaa kaupan esteisiin.
Pohjimmiltaan lemmikkieläintenkauppa on kauppaa siinä missä mikä tahansa muukin kaupanteko. Positiivilistan torjumisen kannalta saattaisi olla järkevämpää tunnustaa tämä asia, ja koettaa parantaa kauppatapoja järkevämmiksi ja inhimillisemmiksi. Kukaan ei halua kaupantekoa,jossa linnut odottavat ostajaa lemmikkiliikkeen häkissä. Suotavaa myös on tietää mistä ja millaisista olosuhteista lintu on kotoisin. Pelkkä tunnistusmerkintä ei ole tae. Sensijaan jos lintu tilataan hyvämaineiselta kasvattajalta, kuljetetaan asiallisesti ja asiallisin dokumentein varustettuina, en näe tässä mitään väärää. Tai oikeammin näen siinä huomattavasti vähemmän ongelmia kuin nykyisessä mallissa, jossa tuontilinnulla voi olla esim. höyhenmätää ja lintuja tuodaan liikkeisiin näytille.
Laillisena liiketoimintana lajien kieltäminen on jotakuinkin mahdotonta.