papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


"Luopuminen" ja vähän sormikammoasiaakin
« : 18.02.14 - klo:11:13:49 »
Yritän kouluttaa jakoa. Se on tosi innokas siihen hommaan ja on kivasti oppinutkin, MUTTA se palkintonamihurmos alkaa aina häiritsemään sitä koulutustilannetta. Lintu ei näe niitä nameja, mutta selvästi tietää, että siinä tilanteessa niitä herkunmuruja tulee tauotta (vain ansaitusti tietenkin). Liekö mun koulutushetkeni sitten liian intensiivistä? Miten saisin rauhoitettua lintua siinä asiassa? Luopuminen lienee yksi konsti saada sitä kärsivällisyyttä kasvatettua? Miten se kannattaa opettaa linnulle? Netistä olen löytänyt ohjeita homman kouluttamiseen koiralle, mutta en tiedä, onko linnulle jotain omia niksejä. Enkä millään keksi, mikä tuolle termille olisi englanninkielinen vastine että voisin englanniksi etsiä tietoa/videoita. Kokeilin yhtä "koiraohjetta" eli laitoin namin nyrkkiin ja kehuin & palkitsin heti kun lintu lopetti yrittämisen ja veti päätä poispäin. Ei se tajunnut tuota hommaa yhtään, taisin siis toimia jotenkin väärin.

Tuolla jakolla on sormikammo, jolle en ole keksinyt selitystä. Se tulee käsivarrelle halutessaan, mutta ei viihdy siinä kuin pienen hetken kun ei saa kunnon otetta yms. Sormista se saa huomattavasti jämäkämmän otteen, mutta ei vaan halua tulla siihen. Sain tuon homman hyvin alkuun ja lintu tuli erittäin hyvin lentämällä kädelle (ei uskaltanut tulla ständiltä), mutta parin päivän jälkeen se lopetti sen. Nyt se ei siis tule enää lentämällä, ainoastaan pöytäständillä muun harjoittelun lomassa se uskaltautuu astumaan kädelle, mutta sekin vaatii ensin sen, että se namihurmos on päällä.
Se, ettei se tule kädelle, ei sinänsä haittaisi, mutta kun haluaisin päästä siihen pisteeseen, että voitais alkaa harjoittelemaan kynsienleikkausta. En ole keksinyt vielä, että miten muuten pääsisin kosketuksiin sen jalkojen kanssa kuin ensin totuttelemalla siihen fyysiseen kontaktiin kädelletulon kautta. Tosin, silloinkin kun se tulee siihen kädelle, niin se sormien jäytäminen alkaa heti kun se palkintonami on syöty.
Kummallista on se, ettei ne sormet ole ollenkaan pelottavia, jos sormenpäiden välistä löytyy mikroskooppinen muru jotain namia.

Ajatuksia tai vinkkejä?

Re: "Luopuminen" ja vähän sormikammoasiaakin Uusi
« Vastaus #1 : 18.02.14 - klo:14:17:23 »
Yritän kouluttaa jakoa. Se on tosi innokas siihen hommaan ja on kivasti oppinutkin, MUTTA se palkintonamihurmos alkaa aina häiritsemään sitä koulutustilannetta. Lintu ei näe niitä nameja, mutta selvästi tietää, että siinä tilanteessa niitä herkunmuruja tulee tauotta (vain ansaitusti tietenkin). Liekö mun koulutushetkeni sitten liian intensiivistä? Miten saisin rauhoitettua lintua siinä asiassa?
Monesti haluan nähdä videon tai tarkemman kuvauksen itse käytöksestä, muuten mm. linnun omaa olotilaa tai mahdollisia laukaisijoita on vaikea arvioida, saatika kertoa miten jokin koulutetaan pois, kun en tiedä mikä käytösmalli on tarkalleen kyseessä. Miten tämä liika-innostus näkyy? Pureeko lintu sinua saadakseen namin? Vai eikö se jaksa keskittyä tai kuunnella ohjeita? Vai pyrkiikö se vain namien kimppuun, vaikka ne olisi vieressäsi, kädessäsi tai sylissäsi? Ja mitä/miten olet yrittänyt opettaa linnulle, jossa näin useimmiten tapahtuu?

Tietenkin lintujen kuuluukin olla aluksi kiinnostuneita namista ja miten se saadaan. Tämä näkyy siten, että ne seuraavat minne ikinä nami meneekään. Jos joudut tempussa ohjailemaan aluksi lintua namilla tekemään jonkin tietyn liikkeen (esim. ympäri pyörähtämisen), nami tulee pitää niin lähellä linnun nokkaa ja linnun näköpiirissä aluksi kokoajan, että lintu alkaa seuraamaan sitä.
Tässä olen vahvistamassa pikkuaralle pyörimistä, ja kuten näkyy, pidän kättä vielä hyvin lähellä lintua ja "pyöritän" kättäni suht. hitaasti (alussa liike oli hyvin, hyvin hidas, niin että lintu saatiin seuraamaan namia) ja osoitan halutun liikkeen. Videossa näkyy kuinka linnulle liike on jo tuttu, koska se ei katso namia enää kokoajan - oikeastihan Myy osaa tehdä tuon pelkällä nopealla käsiliikkeellä tai sanallisella käskyllä, mutta videossa halusin osoittaa mitä ollaan tehty jotta lintu on saatu tuohon pisteeseen.

Luopuminen lienee yksi konsti saada sitä kärsivällisyyttä kasvatettua? Miten se kannattaa opettaa linnulle? Netistä olen löytänyt ohjeita homman kouluttamiseen koiralle, mutta en tiedä, onko linnulle jotain omia niksejä. Enkä millään keksi, mikä tuolle termille olisi englanninkielinen vastine että voisin englanniksi etsiä tietoa/videoita. Kokeilin yhtä "koiraohjetta" eli laitoin namin nyrkkiin ja kehuin & palkitsin heti kun lintu lopetti yrittämisen ja veti päätä poispäin. Ei se tajunnut tuota hommaa yhtään, taisin siis toimia jotenkin väärin.
Eli Tästä tempusta ajattelit että olisi teillekin apua? Omasta mielestäni ei suuremmin, koska voit opettaa tuon luopumisen suoraan liittyen koulutustilanteeseen, eikä tarvitse opettaa erikseen luopumista ja sitten opettaa se soveltumaan toiseen tilanteeseen - jos ymmärrät mitä tarkoitan? :)
Yleisimmin tämä innostuminen näkyy siten, mikä onkin normaalia: lintu seurailee herkkua joka paikkaan silmillään ja kehollaan. Kunhan kerrot lisätietoja, voin yrittää auttaa antamalla vinkkejä miten ongelmallinen käytösmalli koulutetaan suoraan pois. :)

Tuolla jakolla on sormikammo, jolle en ole keksinyt selitystä. Se tulee käsivarrelle halutessaan, mutta ei viihdy siinä kuin pienen hetken kun ei saa kunnon otetta yms. Sormista se saa huomattavasti jämäkämmän otteen, mutta ei vaan halua tulla siihen. Sain tuon homman hyvin alkuun ja lintu tuli erittäin hyvin lentämällä kädelle (ei uskaltanut tulla ständiltä), mutta parin päivän jälkeen se lopetti sen. Nyt se ei siis tule enää lentämällä, ainoastaan pöytäständillä muun harjoittelun lomassa se uskaltautuu astumaan kädelle, mutta sekin vaatii ensin sen, että se namihurmos on päällä.
Meille tuli viime kesänä brasilianara Jekku, jolla ilmeni aika pian sormien puremista. Käsivartta se ei purrut, mutta sormia jostakin syystä kyllä. Käsivarsi tuntui kuitenkin selvästi Jekusta epävakaalta eikä se oikein pitänyt sille astumisesta, mutta runsaalla palkitsemisella ja aluksi varovaisella liikuttamisella lyhyitä matkoja sekin sujuu jo erinomaisesti. :) Teidän lintunne reaktio kuulostaa siis hyvin paljon samanlaiselta mitä meidän Jekulla oli - tosin sormien kanssa on vähän epävarmaa vieläkin, mutta sitäkin ollaan jo hyvin saatu pois. :)
Jekku ei koskaan ole ollut agressiivinen, mutta jokin sormissa sitä selvästi ärsytti. On vaikea mennä sanomaan mitä sellaista on tapahtunut ettei Jekku pidä sormista, mutta tätä ollaan saatu korjattua ottamalla Jekku normaalisti vain käsivarrelle (ei sormille/kämmensyjälle) ja niin, että sormet ovat alaspäin ja käsi lisäksi nyrkissä, koska Jekku saattaa itse kävellä liian lähelle sormia ja alkaa "puremaan" - puremalla Jekku ei koskaan satuta, vaan yrittää saada viestiään perille, että jokin noissa sormissa nyt häiritsee, jota me tietysti kunnioitamme, koska se ainut tapa jolla Jekku osaa meille kertoa tuntemuksiaan. Joka kerran kun Jekku on päässyt puremaan sormia, käsi viedään pois, ja jos Jekku on kädellä, lasken sen pois.

Samalla tietysti päivittäin treenataan kämmensyrjälle/sormille tuloa niin, että namilla Jekku ohjataan ständiltä tms. kämmensyrjälle, ja käsi pidetään paikallaan. Kun Jekku tekee tämän, sitä tietenkin kehutaan, ja kun se on saanut namin, se todennäköisesti astuu itse kädeltä pois, josta sitä myös kehutaan. Jos lintu jää puremaan, se laitetaan pois eikä sitä huomioida. Tämä on tarkoitus suorittaa niin ettei linnulla ole aikaa alkaa puremaan, mutta se saa joka kerran positiivisia kokemuksia kämmensyrjälle tulosta kehujen ja namien muodossa - tämä pienentää joka kerran n. prosentin verran todennäköisyyttä, että lintu seuraavalla kerralla puree. :) Tosiaalta kun lintu pääsee puremaan, se nostaa todennäköisyyttä saman verran. Tällöin se jätetään aina rauhaan hetkeksi.
Joku kerta tapahtuu niin, ettei lintu haluakaan nousta kädeltä, vaan se jää siihen kiltisti istumaan. Tästä kehutaan ja palkitaan uudestaan, ja yritetään uudelleen jos lintu lähtisi. Jos se ei lähde vieläkään, jälleen suuret kehut ja namit. Viimeistään toisen kerran jälkeen lintu kannattaa laittaa pois, sillä kyseessä on treenitilanne, eikä sen ole vielä tarkoitus jäädä siihen. Vasta kun puremisen todennäköisyys on 0%, voidaan alkaa opettamaan lintua jäämään kädelle.

Toivottavasti tästä oli nyt ensihätään edes jotain apua. :)
« Viimeksi muokattu: 18.02.14 - klo:14:23:04 kirjoittanut GoldieC »
I'd fly above the trees, over the seas in all degrees.. To anywhere I please.