papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Poikasten hoito
« : 16.02.14 - klo:13:29:42 »
Reilut kuukausi sitten ostin pariskunta rakkauspapukaija (viktoriakaija).
Ovat olleet hyvin energisiä ja toisistaan huolehtivia.
 Tyhjensin pesimispöntön jossa oli lähes kahden vuoden jäljiltä papereita, sulkia ja muita. Laitoin hieman purua pöntön sisään.
Alkoivat repiä sanomalehtiä häkin pohjasta, päivästä toiseen.
Huomasin kuitenkin että heillä on aika läheinen suhde, jatkuvasti toisiinsa kiinni.
Tänä aamuna 16.2 olivat tehneet ensimmäisen munan pönttöön. Emo on ollut hyvin ahkera. Vie jatkuvasti pönttöön papereita, oksia, pahvia ja ruoka suussa se menee pönttöön.

Onko vinkkejä mitä on/olisi ottaa huomioon tässä vaiheessa?

Linnut on aikaisemmin myös saaneet terveenoloiset poikaset, jotka ajan myötä ovat lentäneet uuteen kotiin.

Kiitos etukäteen teille auttaville :)

Re: Poikasten hoito
« Vastaus #1 : 16.02.14 - klo:13:36:00 »
Oven päällä ihmettelee.

Re: Poikasten hoito
« Vastaus #2 : 16.02.14 - klo:13:53:11 »
Minun on valitettavasti oltava hieman tyly ja kehoitettava ottamaan muna ja pönttö pois. Pönttö näyttää pahasti likaiselta ja homeiselta, eikä siinä voi missään nimessä kasvattaa poikasia. Mistä pönttö on peräisin, jos siinä on ollut vanhoja materiaaleja sisällä? Homeet ja bakteerit voivat vahingoittaa kehittyviä munia, hautovia emoja ja etenkin pieniä poikasia, joten pesimisolot tulisivat olla aina erityisen puhtaat. Uudennäköisetkin pöntöt puhdistetaan lintuturvallisilla pesu- tai desinfiointiaineilla aina pesimisten välissä, jotta pöntössä ei pääse pesimään muut kuin linnut.

Kuukausi on myös liian lyhyt aika kotiutumisesta pesinnän aloittamiseen. Jos pönttö ja kuivikkeet olisivat puhtaat ja kunnossa, voisi miettiä erilaisia vaihtoehtoja, mutta nyt kannattaa antaa lintujen vielä kotiutua. :) On erittäin suositeltavaa ottaa mahdollisimman paljon pesinnästä etukäteen selvää, jotta osaa varautua erilaisiin ongelmiin.

Toivottavasti, et pahastunut viestistäni! Tarkoitan vain hyvää ja halusin varoittaa pöntöstä etukäteen, jotta pesinnän kanssa ei tule pahoja takaiskuja ja kurjaa mieltä. :)

Kokeneemmat voivat antaa neuvojaan ja linkittää hyviä vinkkisivustoja, jos maltat lukea pesinnästä vähintään muutaman kuukauden, niin lintusi ehtivät samalla kotiutua. Voit sitten yrittää uudestaan uuden pöntön kanssa. :) Onnea uusista linnuista!
« Viimeksi muokattu: 16.02.14 - klo:13:57:09 kirjoittanut surenkorento »

Re: Poikasten hoito
« Vastaus #3 : 16.02.14 - klo:14:05:39 »
Olen vahvasti samoilla linjoilla surenkorennon kanssa! :) Kun annat lintujesi vielä kotiutua paremmin, jää sinulle myös aikaa kartutella rauhassa tietoa lajisi pesitysvaatimuksista ;) tässä mainittakoon ihan pari pesitystärppiä tasoa for dummies, mutta suosittelen ehdottomasti perehtymään esim. netin kautta pesityksen saloihin tarkemmin. Varmasti on myös enemmän kuin hyödykästä keskustella kokeneempien kasvattajien/pesittäjien kanssa ennen pesityksen aloittamista, tutustua vaikka paikanpäälläkin, jos mahdollista.

Jo ennen pesinnän aloittamista emojen ruokinnan monipuolisuuteen täytyy kiinnittää erityisen tarkasti huomiota. Koko pesintäprosessi verottaa emojen voimia, joten niiden ravintoaineiden saannin on oltava hyvässä balanssissa! Paljon ituja, tummia lehteviä kasviksia, sopivasti proteiinia jne. Lisäksi muniminen on aikamoinen kalsiuminverottaja pienelle linnulle, joten tätä on hyvä tarjota ravintolisänä (Calcivet on hyvää ja helposti sekoitettavissa veteen, nestemäistä kun on). Tuoreruokaan sekoitettavaa lisävitamiinia kannattaa tarjota myös (Esse 3 on ainakin meillä hyväksi havaittu, ja siinä on vitskujen lisäksi vielä hyödykkäitä aminohappojakin).

Sitten. Pesintärauha. Pönttöä ei saa suotta härkkiä ja aukoa, vaan emoille on annettava rauha munia, hautoa ja hoivata poikasensa ilman, että ne joutuvat stressaamaan. Eli itselle jäitä hattuun, ja jos pönttökameraa ei ole käytössä niin munien määrän voi varovaisesti tarkistaa vaikka parin päivän välein, sekin mieluusti vain hiukan pöntön kantta raottaen ja silloin, kun emot ovat vaikkapa syömässä. Mitä vähemmän ihmisen toimista koituu stressiä emoille tai poikasille, sitä parempi :)

Ja kuten sanottu, hygienia on ihan ensisijaisen tärkeä, sillä munan kuori läpäisee bakteereja ja saattaa tappaa kehittyvät poikaset jo munaan. Kuoriutuneille poikasille epähygieeniset olot voivat aiheuttaa sairastumisen ja sitä kautta täysin vältettävissä olevaa kärsimystä, sillä pikkuisten immuniteetti pöpöille on vielä aivan olematon. Puhtauteen kannattaa siis panostaa :)

Re: Poikasten hoito
« Vastaus #4 : 16.02.14 - klo:14:14:45 »
Tosiaan pöntön kunto ei ole ihan paras  :( Toivottavasti siinä myös on katto.

Viktoriankaijasten tulisi rakentaa hieno "kaksitasoinen" pesä sinne pöntön sisään oksista ja risuista. Oviaukolle tulee korkeampi eteinen ja munintapaikkaan syvennys kattoineen, jos ne sen oikein osaavat tehdä. Tässä pesänrakennuksessa rengassilmäiset kaijaset poikkeavatkin hieman joistakin muista lajeista. Nimittäin tätä rakennelmaa ei tulisi sitten rikkoa ennenkuin poikaset ovat poistuneet pesästä. Tämä tietää sitä, että sitä pönttöä ei siivota niin kauan kuin poikaset siellä ovat. Toki ne munivat vaikka puruille, jos niille ei yksinkertaisesti muuta anna, mutta minusta se ei vain ole parasta ja luonnonmukaisinta toimintaa. Mutta toki pöntön pitää olla puhdas ennenkuin se niille edes annetaan. Rengassilmäisten kaijasten jäljiltä meillä yksi pönttö pysyy pesujen ja puhdistusten välillä hyvänä vain 2-3 munintakertaa, sen jälkeen ne hävitetään polttamalla.

Elämä olisi todella tylsää ilman erehdyksiä.
www.marvinettes.com

Re: Poikasten hoito
« Vastaus #5 : 16.02.14 - klo:15:01:08 »
Kuvan muokkaus ei tosiaankaan tehnyt hyvä pöntön sisältä. Kuvassa pönttö näytti hyvin likaiselta ja homeiselta mutta se ei pitänyt paikkaansa. Pönttö oli puhtaampi mitä kuvassa näytti. Olen kyllä ostellutkaan kaiken maailman vitamiineja ja muita ruokia.
On minulla ollut ennestään lintuja. Kiitos teille avusta mutta toivon saavani apua poikasten hoidosta.

Re: Poikasten hoito
« Vastaus #6 : 16.02.14 - klo:18:18:33 »
Kysyn uudestaan, onhan pöntössä katto? Nimittäin nippuside näytti nyt estävän katon menemisen kiinni kunnolla. Ja ne pesintämateriaalit ovat edelleen hieman vääriä lajille. Siksi kyllä neuvoisin minäkin ottamaan vielä munan pois ja aloittamaan alusta oikein  :)
Elämä olisi todella tylsää ilman erehdyksiä.
www.marvinettes.com

Re: Poikasten hoito
« Vastaus #7 : 16.02.14 - klo:19:18:01 »
Jos suostut maksamaan postimaksut, niin voin lahjoittaa käyttämättömän pöntön pesintää varten (ei paina kovinkaan paljoa). Kaijaset ovat tunnettuja innostumisestaan pesintää kohtaa, joten pöntön ehtii esimerkiksi vaihtaa, jos et aio keskeyttää tätä pesintää neuvoista huolimatta. Laita yksityisviestiä, jos haluat ottaa pöntön vastaan. Se on suunnilleen samalainen kuin kuvassasi ollut, ja siinä on avattava kansikatto.

Re: Poikasten hoito
« Vastaus #8 : 16.02.14 - klo:19:24:23 »
Hei, ja onnea linnuista, ovat todella upean näköinen pari! :)
Olen edellisten kanssa samaa mieltä. :) Kaikki me rakastamme lintujamme ja tahdomme sekä niille että poikasille vain parasta. Kuten huomaat, me täällä Kaijulissa välitämme myös toisten linnuista ihan yhtä paljon kuin omistamme, siksi pyrimme jakamaan tietoamme ja taitoamme muillekin aina kun mahdollista, ja jaammekin sitä oikein mielellämme kun mielipidettämme kysytään! :)
Jos olisin itse sinun tilanteessasi nyt, pyrkisin parantamaan onnistuneen pesimisen mahdollisuutta ostamalla ensin uuden pöntön, ja sitten odottelemalla vielä että linnut ehtivät henkisesti tottumaan uuteen ympäristöön ja uusiin ihmisiin. :) Tämä parantaa poikasten mahdollisuutta selvitä, ja siten vaikuttaa myös poikasten määrään. :) Odotus antaa aikaa myös etsiä tietoa poikasten hoidosta, eli kaikki voittavat - sekä sinä että linnut!

Onnea vielä uusista perheenjäsenistä, ja laitahan jatkossakin päivitystä miten teillä menee! :)
I'd fly above the trees, over the seas in all degrees.. To anywhere I please.

Re: Poikasten hoito
« Vastaus #9 : 16.02.14 - klo:21:41:09 »
On kyllä pöntössä katto, ei ne muuten pesää tekisi pönttöön.
Samoilla materiaalilla ovat aikaisemmin tehneet onnistuvia poikasia 3kpl 2011 ja 2012 6kpl.

Huomaan että yritätte auttaa kovasti ja olen hyvin otettu siitä.
Päivittelen jatkossakin :)

Re: Poikasten hoito
« Vastaus #10 : 16.02.14 - klo:23:22:18 »
Voi kyllä ne tekevät vaikka minne, jos niitä huvittaa, jopa ihan häkin pohjalle. Ja vaikka olisivatkin aiemmin tehneet onnistuneesti poikasia samoille materiaaleille, se ei tarkoita parasta mahdollista tilannetta tai oikeita materiaaleja. Tosiaan häkkiin paljon tuoretta oksaa ja risua, joista saavat itse rakentaa sen pesän. Koitan kaivaa jossain välissä kuva-arkistoistani esimerkin millaisen pesän parhaimmillaan tekevät pöntön sisään, se nimittäin on hyvin kaukana tuosta tilanteesta. Paperi kun ei ole niille sitä luontaista materiaalia, se kuivattaa liikaa pönttöä.
Elämä olisi todella tylsää ilman erehdyksiä.
www.marvinettes.com

Re: Poikasten hoito
« Vastaus #11 : 19.02.14 - klo:08:39:36 »
Eilen kävin hakemassa ulkoolta oksia ja risuja. Huuhtelin ne ja olen antanut niiden kuivua puolta päivää.
Eli onko se nyt ok laittaa oksat ja risut häkin pohjaan?

Huomasin eläinkaupassa myytin pesäpönttö jossa oli kaksi tasoa, ylätasolla tuli linnun pesä ja ala-satolle kulho jossa on vettä. Tuo kosteutta. Eli onnistuuko samalla menetelmällä laittaisin pöntön alle kulhollisen vettä?

Pöntössä näyttää olevan yksi ainut muna lauantainsta lähtien.
Onko normaalia että tulee vain yksi? Kuinka monta tulee noin normaalisti?

Re: Poikasten hoito
« Vastaus #12 : 19.02.14 - klo:10:08:40 »
En laittaisi vesiastiallista pönttöä, koska ilmankosteudesta huoneessa pitää muuten huolehtia pesinnän aikaan (ilmankostutin etenkin näin talviaikaan) ja tuo kippo voi lisätä homekasvua. Kyllä ne vanhemmat osaavat sen pöntön kosteuden itse huolehtia juurikin viemällä pönttöön tuoreita oksia säännöllisin väliajoin haudonnankin aikana ja kylpemällä itse.

Sinuna kyllä edelleen ottaisin sen yhden munan pois ja aloittaisin aivan sieltä alusta ihan noiden pesintämateriaalien vuoksi. Mikään kiire kai ei nyt ole saada heti poikasia, ne ehtivät hyvin ensin kotiutua, kerätä vararavintoa ja olla sitten hyvässä kunnossa syksyn pesintään. Ja sinäkin ehdit siinä välissä valmistautua paremmin poikasten tuloon. Normaalisti nuo munivat sellaisen 4-5 munaa ja niitä tulee joka toinen päivä.
Elämä olisi todella tylsää ilman erehdyksiä.
www.marvinettes.com

Re: Poikasten hoito
« Vastaus #13 : 23.02.14 - klo:14:27:20 »
Voi kyllä ne tekevät vaikka minne, jos niitä huvittaa, jopa ihan häkin pohjalle. Ja vaikka olisivatkin aiemmin tehneet onnistuneesti poikasia samoille materiaaleille, se ei tarkoita parasta mahdollista tilannetta tai oikeita materiaaleja. Tosiaan häkkiin paljon tuoretta oksaa ja risua, joista saavat itse rakentaa sen pesän. Koitan kaivaa jossain välissä kuva-arkistoistani esimerkin millaisen pesän parhaimmillaan tekevät pöntön sisään, se nimittäin on hyvin kaukana tuosta tilanteesta. Paperi kun ei ole niille sitä luontaista materiaalia, se kuivattaa liikaa pönttöä.

Onkohan tämä muuten jossain määrin lajikysymys? Vaikuttaa että naamiokaijaiset eivät näin käyttäydy vaan ovat hyvinkin vaateliaita pesäpaikan ja materiaalien suhteen?  
Senegalit Helga ja Harald, sekä naamiokaajaiset Viivi, Wesley, Roope ja Kerttu.

Re: Poikasten hoito
« Vastaus #14 : 25.02.14 - klo:13:50:13 »
Kuvassa hieman huonosti näkyvissä rengassilmäisten sisustamaa pesää. Tosiaan itse ovat suikaloineet oksat ja rakentaneet tuollaisen kattoa myöten täytetyn pesän pöntön sisään. Oksat annan ihan tuoreena, ilman pesua tai kuivatusta (maaseudun hyviä puolia). Säätelevät itse pesän kosteutta viemällä lisää oksia välillä pesään ja tuomalla ulos likaisempia. Kuvassa näkyy lähinnä tuo hautomasyvennys, oviaukolla on taas se korkeampi "eteinen".
Elämä olisi todella tylsää ilman erehdyksiä.
www.marvinettes.com