papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


"Ehdollistuminen" paikkaan
« : 15.02.14 - klo:19:26:40 »
En keksinyt tyhmempää otsikkoa tälle... ::)

Mutta siis, voiko eläin ehdollistua tiettyyn paikkaan sen tarjoamien kokemuksen vuoksi? Tämä on spesifi esimerkki, saa tarjota muutakin, mutta tämä on mitä tapahtuu meillä tällä hetkellä.

Eli, meillä on aviaarion sisällä pieni häkki, johon linnut laitetaan sairaina tervehtymään. Häkki on avissa aina sisustuselementtinä, myös silloin kun linnut on terveitä. Tällöin häkin ovet on auki, mutta häkissä ei ole mitään extraa tarjolla, esim. ruoka ja vesi tarjoillaan muualta, vaikka häkissä olevissa kupeissa saattaa olla muutamia siemeniä. Neitokakaduni Iines on parina lähipäivänä alkanut hakeutumaan pikkuhäkkiin oleilemaan, vaikka normaalisti linnut eivät käytännössä käy siellä koskaan, sillä niillä on ruokaa ja leluja muuallakin aviaariossa.

Pohdin, voisiko Iineksellä olla lievästi huono olo (se ei vaikuta ulkoisesti normaalia väsyneemmältä tai sairaalta), ja se hakeutuu häkkiin, sillä sairashäkissä on linnun ollessa sairaana lämpölamppu (häkin ollessa tyhjillään lämpölamppu ei ole edes paikoillaan) ja lääkkeet myös helpottavat sairaan oloa. Eli sinäänsä voisi kuvitella, että lintu olisi voinut ehdollistua että sairashäkissä olo -> parempi olo. Kuulostaa oudolta, sillä eihän sairashäkissä mitään ihmeparantumisia käy, vaan linnun vointi paranee viikkojen aikana.

Tai sitten vaan kuvittelen, ja Iinestä kiinnostaa sairashäkissä jokin ihan muu.