papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Hyvät/huonot valjaslintulajit
« : 09.01.14 - klo:09:16:40 »
Lintupäivillä tuntuu näkevän erityisen paljon kakaduja valjaissa, kun taas muut lajit ovat vähäisesti edustettuina. Koulutus on tietty yksi juttu, mutta jotenkin uskon, että jotkut lintulajit sopivat valjaisiin paremmin kuin toiset. Pidetään mielessä, että koulutus on iso osa ja mielestäni merkkaa enemmän kuin laji, mutta tuntuu että osalle lajeista valjaat on helpompi opettaa, ja toisille taas ehkäpä vaikeampi. Otetaan tässä keskustelussa huomioon se, että oletusarvoisesti jokainen valjaslintu olisi yhtä kesy. (Vaikka lajikohtaisia kesyyserojakin on, varsinkin rapsuttelun suhteen.)

Hyviä valjaslintuja vaikuttavat olevan kakadut, paitsi neitokakadut. Tämä lienee seurausta siitä, että monet kesyt kakadut ovat hyvin hellyydenkipeitä, jolloin ne sietävät myös muuta kuin rapsuttelukosketusta, mm. valjaiden pukemista, luultavasti myös valjaiden tuomaa kosketusta/painetta, ja ehkä se, että valjaissa ne saavat yleisöltä huomiota ja rapsutuksia, joka joillekin linnuille voi olla vahviste ja lisää positiivista tunnetta valjaiden kanssa. Neitokakadut taas tuntuvat olevan aika valjasvastaisia, mutta johtuuko se lajista, vai siitä että lintu on pieni ja valjaat jäykät, painavat vai täynnä lukkoja..?

Olen itse myös muka huomannut livenä, kuvista ja videoista, että arat ja caiquetkin voivat olla hyviä valjaslintuja. Osittain kai siksi, että nämäkin ovat kesyinä aika "cuddlyja" lintuja, ja isoilla aroilla voi vaikuttaa myös se, että niiden massaan nähden valjaat ovat kevyemmät ja taipuisammat, joten ne eivät välttämättä paina tai häiritse niin paljoa. Caiquet taas tykkäävät muhjoa itseään, joten luulisin että ne oppisivat sietämään hyvin valjaiden tuomaa painetta yllään, ja ne olisi kohtuullisen helppo opettaa valjaisiin.

Mitä taas ovat huonot valjaslintulajit? Itselläni ei ole näistä varsinaisesti ns. kokemusta, sillä uskoisin että moni valjaitaan näpräävä lintu lajiin katsomatta on vain opetettu valjaisiin väärin tai koulutuksen kanssa ollaan oltu liian kärsimättömiä. Haluaisin että kokeneemmat kertoisivat, mitkä lajit ovat hankala opettaa valjaisiin, tai vertailevasti rankasti yleistäen mitkä ovat helpompia tai vaikeampia kuin toiset.

Re: Hyvät/huonot valjaslintulajit
« Vastaus #1 : 10.01.14 - klo:11:55:05 »
Olen havainnut aika paljon samaa. Neitsikoilla on varmaan juuri nuo mainitsemasi syyt. Niiden lisäksi ehkä se, että laji ei muutenkaan pidä siitä, että sitä kosketaan hirveästi niskasta tai yläselästä alaspäin.

Pitäisi saada jostain Pyrolle (caique) valjaat. ;D Nyt meillä on ollut kankaasta valjaan muotoon leikattu pala, jolla treenattiin pään työntämistä reijästä, mutta niistä tuli niin kuumottava lelu, että vaihdan toiseen materiaaliin. Mutta uskoisin, että caique on helppo opettaa valjaisiin - tai cudlata sinne... Olen kerran leikannut Pyron kynnet siten, että leikin sen kanssa sen muhjotessa pyyhettä, räpläsin jalkoja (käyttävät niitä paljon) ja siinä samassa täysin linnun huomaamatta napsin kynnet kuntoon. ;D

Aika avainjuttu lie se, että siipiin ja niiden allekin voi koskea, kuten just moni iso kakadu sallii tehdä.  :)