papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Vanhat Kuvapähkinät v. 2013
« : 01.01.13 - klo:17:09:03 »
Vuoden ensimmäine kuvapähkinä! :D Sääntöjen on hyvä olla mielessä ennen vastaamista.

Pähkinä tulee tässä:


Nyt kaikki reippaina vastailemaan uuden vuoden kunniaksi!
« Viimeksi muokattu: 16.01.13 - klo:00:08:08 kirjoittanut Lintunen »

Re: Kuvapähkinä vko 1
« Vastaus #1 : 06.01.13 - klo:23:23:36 »
Ratkaisu viikon 1 kuvapähkinään on siis australiankuningaskaija, kuvassa koiras.


Australiankuningaskaija (Alisterus scapularis)

Australiankuningaskaija on yksi kuningaskaijojen sukuun kuuluvista kolmesta lajista. Sillä on pitkä ja leveä pyrstö, ja sen kanssa nokasta pyrstöön mitattuna lajin pituus on noin 43 senttimetriä. Koiras on päästään, rinnastaan ja vartalostaan punainen, siivet ovat vihreät ja pyrstö tumma. Siipiä koristaa haaleanvihreä raita. Naaraan pää ja rinta ovat vihreät, ja siivistä puuttuu silmiinpistävä raita. Koiraan nokka on punamusta, naaraan taas yleensä yksivärinen siltä väliltä. Koivet ovat harmaat.

Lemmikkinä australiankuningaskaija on Suomessa hyvin harvinainen, vaikka esim. lajin alkuperämaassa Australiassa laji on lemmikkinä kohtuullisen yleinen. Australiankuningaskaijaa kuvaillaan lemmikkinä kohtuullisen rauhalliseksi ja sietäväiseksi muita lajeja kohtaan. Lajin ruokavalion tulisi lemmikkinä olla monipuolinen sisältäen niin siemeniä kuin tuoreruokaakin.

Lähde ja lisätietoa: Australiankuningaskaijan WPT-profiili

Oikein sen saivat:
- Frye
- tipsu

Onnea oikein vastanneille! :) Kommentit ovat tervetulleita, kuten aina.

Kuvapähkinä vko 2
« Vastaus #2 : 07.01.13 - klo:20:49:06 »
Tämän vuoden toinen, eli viikon 2 kuvapähkinä tulloo tässä. :) Sääntöjen on hyvä olla mielessä ennen vastaamista.

Pähkinä tulee tässä:


Kommentteja voi myös laittaa kierrosten välissä. Osallistujamäärä ei päätä huimaa, joten olisiko toiveissa, että keskellä viikkoa julkaistaisi jonkinlainen vihje, motivoisiko se enemmän ihmisiä vastaamaan? :) Vastaajamääriin ei varmaan auta, että tälläkin viikolla kuvapähkinä on aikas haastava!

Re: Kuvapähkinä vko 2
« Vastaus #3 : 14.01.13 - klo:13:02:32 »
Ratkaisu viikon 2 kuvapähkinään on siis chilenaratti.


Chilenaratti (Enicognathus leptorhynchus)

Chilenaratti on keskikokoinen, suurimmaksi osaksi vihreä papukaija. Se on pitkän pyrstönsä kanssa noin 40 cm pitkä. Sen huomiotaherättävin piirre on luontaisesti hyvin pitkä ylänokka. Muuten se muistuttaa ulkonäöltään sukulaistaan etelänarattia, jotka ovat ainoat kaksi Enicognathus-suvun edustajaa. Chilenaratti on väreiltään hieman etelänarattia kirkkaamman värinen. Vihreää lintua koristavat punaiset yksityiskohdat, mm. pieni alue nokan ja silmien läheisyydessä, sekä punainen sävytys pyrstössä ja alavatsassa.

Lemmikkinä chilenaratti on hyvin harvinainen. Käytännössä laji oli tuntematon vuoteen 1976 asti. Lemmikkinä sen kuvaillaan olevan kohtuullisen äänekäs, aktiivinen ja leikkisä, vaikkakin kohtuullisen herkkä stressille ympäristön äkillisesti muuttuessa. Hoidoltaan se muistuttaa muita saman kokoluokan lintuja.

Lähde ja lisätietoa: Chilenaratin WPT-profiili

Oikein tämän pähkinän saivat:
- annip
- Frye
- tipsu

Onnea oikein vastanneille. :) Kommentit ovat tervetulleita, kuten aina ennenkin!

Re: Kuvapähkinä vko 2
« Vastaus #4 : 14.01.13 - klo:16:56:32 »
Vaikka en ole hetkeen jaksanut/viitsinyt osallistua, on tämä visailu kyllä sellainen, jota tulee seurattua ihan joka ikinen viikko. Suuri kiitos sen järjestämisestä! Itselleni on ollut tästä hyötyäkin, en esimerkiksi olisi tiennyt tätäkään lajia ilman ankaraa googletusta. Ei minusta mitään Lintusen kaltaista lintutietäjää koskaan tule, mutta näillä pähkinöillä olen aina hitusen viisaampi ja ehkä tunnistan jonkun lajin tulevaisuudessa, kun sen täältä oppii ;)
Elämä olisi todella tylsää ilman erehdyksiä.
www.marvinettes.com

Kuvapähkinä vko 3
« Vastaus #5 : 16.01.13 - klo:00:09:20 »
Vähän myöhässä tulloo tämän viikon pähkinäinen. Sääntöjen on hyvä olla mielessä ennen vastaamista.Jälleen, mikäli on liian haastava, saa kysellä vinkkejä ihan vapaasti joko tässä tai yksärillä. :)

Re: Kuvapähkinä vko 3
« Vastaus #6 : 20.01.13 - klo:22:10:16 »
Ratkaisu viikon 3 kuvapähkinään on angolankaija, kuvissa naaras.


Angolankaija (Poicephalus rueppelli)

Angolankaija on muodoltaan ja kooltaan muiden Poicephalus-suvun edustajien kokoluokkaa. Se on noin 22 cm pitkä nokasta lyhyen pyrstönsä kärkeen. Väritykseltään se lienee sukunsa värittömin, sillä sen pääväri on tumman harmaa. Siivissä on alulan kohdalla keltaista väriä, nilkoissakin hieman. Koirailla ala- ja yläperässä ja alavatsassa on sinistä sävytystä. Nokka on tumma, samoin silmää ympäröivä paljas ihoalue, jalat ovat tummat ja silmät punaiset. Nuorilla yksilöillä siiven ja jalan keltaiset alueet puuttuvat.

Lemmikkinä angolankaija on harvinainen.

Lähde ja lisätietoa: Angolankaijan WPT-profiili

Oikein sen saivat:
- Frye
- Maryca

Lähes oikein:
- tipsu, vastauksella afrikankaija, joka kuuluu samaan Poicephalus-sukuun.

Uusi pähkinä about huomenissa, ja kommentit tervetulleita kuten aina ennenkin. :)

Kuvapähkinä vko 4
« Vastaus #7 : 21.01.13 - klo:21:34:24 »
Tässäpä tämän viikon pähkinä.Sääntöjen on hyvä olla mielessä ennen vastaamista.Vinkkejä saa pyytää ihan vapaasti, sillä nämä alkavat olla jo aika haastavia kun yleisimmät/tunnistettavimmat lajit ovat aikalailla jo menneet. (Tai minulla ei ole niistä kuvia...) Olisiko ihan huono idea, että myös samoja lajeja voisi tulla pähkinään, kuin mitä on jo ollut? :) Kommentteja tämmöisestä ideanpoikasesta...

Re: Kuvapähkinä vko 4
« Vastaus #8 : 21.01.13 - klo:21:52:23 »
En näkisi huonona ideana vanhan kierrätystä. Ainahan voi cropata erilailla, kunhan riittävästi näkyy. Joskus rengastajakokouksessa kattellut kun gurut tunnistaa mm Harjalinnun muutamasta pyrstösulasta  ::) Ei, minä en tunnistanut...

Re: Kuvapähkinä vko 4
« Vastaus #9 : 22.01.13 - klo:11:14:46 »
Sehän toisi vähän lisähaastettakin, kun ei voi rajata omia veikkauksiaan sillä, että mitkä lajit on ollu jo :)
Kongonkaijat Kulti ja Iikku sekä mosambikinkaija Kaika, rakkaudella muistaen mosambik Patsya

Re: Kuvapähkinä vko 4
« Vastaus #10 : 22.01.13 - klo:11:18:39 »
ja tokihan uusiakin kuvia voi käyttää ja rajata vain haasteellisemmin :)
TeraNymphicus's Neitokakadut - Untuvia Kurkussa

Re: Kuvapähkinä vko 4
« Vastaus #11 : 26.01.13 - klo:17:57:54 »
Kaikin mokomin saa kierrättää vanhoja. Tekeehän se vastailun vähän jännemmäksi, kun ei voi mitään vaihtoehtoa poissulkea.  ;D Sitä paitsi monista lajeista on vähän eri näköisiä yksilöitä, ja kuva voi olla tosiaan vaikka eri kulmasta tai kohdasta lintua. Kiitos näistä kuvapähkinöistä, ovat hyvin opettavaisia ja saavat etsimään tietoa. Tämä voisi ihan hyvin sijaita muuallakin foorumilla, niin että kaikki innokkaat löytäisivät, etteivät vain täällä nuorisopuolella kurkkivat.
"Harvat ymmärtävät miten paljon on ymmärrettävä voidakseen ymmärtää ettei ymmärrä kovinkaan paljoa"

Re: Kuvapähkinä vko 4
« Vastaus #12 : 28.01.13 - klo:17:01:58 »
Ratkaisu viikon 4 kuvapähkinään on siis bolivianara. :)


Bolivianara (Ara rubrogenys)

Bolivianara on muiden arojen tapaan isonokkainen ja pitkäpyrstöinen papukaija. Pitkän pyrstönsä kanssa se on noin 60 senttimetriä pitkä. Se on suurimmaksi osaksi väriltään oliivinvihreään taittava vihreä. Otsassa, korvien kohdalla, siivissä ja jaloissa on oranssinpunertavaa höyhenystä, pitkät siipi- ja pyrstösulat ovat ulkopuolelta siniset ja sisäpuolelta vihertävän väriset. Nokka on tumma ja koivet harmaat. Silmää ympäröivä ihoalue on vaaleanpunainen ja tummien höyhenten kirjavoittama.

Lemmikkinä bolivianara on harvinainen. Se kuuluu CITES I/A-liitteen lajeihin ja on luonnossa uhanalainen.

Lähde ja lisätietoa: Bolivianaran WTP-profiili

Oikein sen saivat:
- Frye
- Vepika
- tipsu
- Helperi

Onnea oikein vastanneille! Tämä vastaus tulikin vähän myöhässä, anteeksi siitä. :P Uusi pähkinäinen ehkä huomenna ellei jopa myöhemmin tänä iltana.

Kuvapähkinä vko 5
« Vastaus #13 : 28.01.13 - klo:22:53:14 »
Tässäpä tämän viikon pähkinä.Sääntöjen on hyvä olla mielessä ennen vastaamista.Re: Kuvapähkinä vko 5
« Vastaus #14 : 03.02.13 - klo:23:34:40 »
Ratkaisu viikon 5 kuvapähkinään on siis ecuadorinaranen, kuvissa koiras. Esimerkiksi tässä kuva naaraasta.


Ecuadorinaranen (Forpus coelestis)

Ecuadorinaranen on noin 13 senttimetrin mittainen pieni papukaija. Se kuuluu viherarasten sukuun, jota joskus kuulee kutsuttavan sen vanhalla nimellä varpuspapukaijat. Sen pyrstö on lyhyt, ja lintu on malliltaan tanakka. Se on pääosaksi väriltään vaalean vihreä. Koirailla on silmäkulmissaan vaaleansiniset juovat, ja siipienalusissaan ja yläperässä sinistä väritystä. Nokka on vaalea, samoin koivet. Silmät ovat tummat. Lajista on jalostettu useita värimuunnoksia, joista ainakin sininen muunnos on rantautunut myös Suomeen.

Ecuadorinaranen on Forpus-suvun edustajista lemmikkinä yleisin, vaikkakaan ei lemmikkinä silti kovin yleinen pieni papukaija. Sen ääntelyn kuvaillaan olevan kohtuullisen hiljaista, ja pienen kokonsa vuoksi se ei vaadi äärettömän kokoista häkkiä asumuksekseen. Aktiivisena lintuna se vaatii kuitenkin kohtuullisen kokoisen asumuksen, sekä tietenkin virikkeitä. Koiraiden sanotaan voivan olla aggressiivisia naaraita kohtaan, varsinkin liian pienissä ja puutteellisissa tiloissa.

Lähde ja lisätietoa: Ecuadorinarasen WPT-profiili
Foorumilla aiheita: Ecuista? ja Ecuadorinarasesta.

Oikein pähkinän tällä viikolla saivat:
- Pikkukaveri
- Frye
- Vepika
- tipsu
- Helperi

Onnea oikein vastanneille! :)