papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Erilaiset vahvisteet
« : 30.12.13 - klo:22:53:21 »
Tuli mieleen Barbaran laittamasta facebook-tilapäivityksestä, jossa kerrottiin että jossain käytettiin elokuvia vahvisteen apinoilla. ;D Mitä en yhtään ihmettelekään, kyllä itsellekin mieluisa TV-ohjelma tai elokuva voisi olla voimakas vahviste! Tuo kuitenkin vaatii kaiketi jonkinlaista uteliaisuutta ja älyä liikkuvaa kuvaa kohtaan, mutta ainakaan suuremmilta papukaijoilta sitäkään ei puutu. (Ks. Lastenohjelmat - virikkeitä? tai Reagoiko lintusi tv:n lintuohjelmiin?)

Tämän ketjun tarkoitus ei kuitenkaan ollut välttämättä pohtia TV:tä vahvisteena, vaan pohtia mitä ja kuinka paljon erilaisia vahvisteita voi olla olemassa! Lähinnä lintuja koskeva, mutta jos tietää myös muista lajeista joitain erikoisempia niin saa kertoa. :)

Perinteisimpiä vahvisteita ovat ehdottomasti ruoka, sillä se tuntuu toimivan melkein jokaiseen eläimeen. Muita yleisesti käytettyjä lienevät myös hellyydenosoitus tai lelu tai muu kiinnostava esine. Jotkut ihmisrakkaat eläimet voivat saada vahvisteen myös pelkästä kehusta (tai no, eläimeen kohdistetusta kiinteästä huomiosta), jos se esitetään innokkaasti, ainakin tuntuu että pari tietämääni koiraa oikein hehkuu onnesta saadessaan tehdä osaamiaan temppuja kun omistaja hihkuu iloisena kehut vieressä. Seura voinee myös toimia vahvisteena, ja tuntuu että varsinkin oudommassa paikassa moni papukaija tulee helpommin kutsusta luokse, jotta pääsee takaisin omistajansa lähelle ja seuraan. Joillekin aktiivisille koirille ja kissoille tuntuu taas toimivan pelkän lelun sijasta pieni leikkituokio kyseisellä lelulla. Muistaakseni Barbara kertoi myös joskus että sammakkoa oli koulutettu käyttämällä vahvisteena lämpöä, ja torakalle taas pimeyttä. Tulee mieleen vielä avoparikaija Edin vinkuva pallo, jonka luokse pääseminen tuntui olevan tärkeää, joten myös tietynlainen ääni voinee toimia vahvisteena, jos eläin jostain syystä siitä pitää paljon.


Mitä muita vahvisteita teillä tulee mieleen? Jokainen eläin on tietty yksilö, ja sama vahviste ei toimi kaikille, vaikka toiselle se olisikin maailman paras.

Re: Erilaiset vahvisteet
« Vastaus #1 : 03.01.14 - klo:14:23:43 »
Tässä nopeasti heitettynä jotain sellaisia vahvisteita, joita ei välttämättä hoksaisi ottaa huomioon. :)

- Lentämään pääseminen. -> Lentäminen on aina linnusta kivaa. (Paitsi tilanteissa, joissa lintu ei ole oppinut lentämään kunnolla pienenä, mutta ne ovatkin jo toinen tarina.)
- Toiseen huoneeseen pääseminen. Utelias yksilö voi nauttia siitä, että pääsee tutkimaan uusia alueita.
- Pyrolla pyykkinarulle pääseminen (tykkää muhjoa pyyhkeissä).
- Koulutushetki itsessään (Sisu-neitokakadulle koulutuskanssakäynti on "parasta ikinä!")
- Tervehtiminen -> tietynlainen tilanne/huomio/ensinäkeminen (Pyro haluaa kiihkeästi molempien talouden ihmisten tervehdinnän)
- Tikut! (Munkkiaratit rakastavat tikkuja, sillä rakentavat niistä pesiä.) Huonoja puolia ei varsinaisesti ole, toisaalta voi olla kyseenalaista, riittääkö tikku palkaksi.
- Pelkkä katseen kääntäminenkin lintua päin voi olla palkkio, riippuen siitä, mitä lintu haluaa. Tätä voi herkästi myös käyttää väärin ja palkita vahingossa.
- Kylpeminen.
- Kiiltävä. Pricellan koulutin astumaan kädelle lävistyksen toimiessa samalla targettina että vahvisteena. Pallon koskettaminen huulikorusta on jostain syystä Pricellan mielestä kivaa.

Sitten on toki myös Premackin periaate, (yksi koulutuksen lempitermejäni ;D) jonka mukaan tekeminen itsessään voi toimia vahvisteena. Premackin periaate tarkoittaa sitä, että voimakkaampi teko, jonka eläin tekee mielellään, vahvistaa sitä edeltänyttä heikommin toimivaa käytöstä.

"Miellyttävä teko" on siis sellainen toiminto, jota eläin tekee todennäköisimmin ja eniten, jos sillä on vapaus toimia kuten haluaa. Epämieluisammilla teoilla puolestaan tarkoitetaan niitä, joita eläin tekee harvemmin, vaikka sillä olisi lupa. Se ei siis tarkoita sitä, että eläin inhoaisi tekoa, vaan sitä, että jokin toinen juttu vain on hiukan hauskempi. Yleensä mitä primitiivisempi ja luontaisempi käytös sitä voimakkaampi se on. Premackin periaatteen mukaan eläin voi tavoitella voimakkaampaa ja miellyttävämpää tekemistä suorittamalla vähemmän miellyttävän. Eli: kun eläin suorittaa jotakin tekoa, jota siltä toivotaan, voidaan antaa sille lupa tehdä jotakin mieluisampaa toimintoa, jolloin tämä vihjeen jälkeen tuleva toiminto on palkkio vihjettä edeltäneestä käytöksestä. Jälkeen tuleva voimakas käytös toimii motivaationa tehdä jotakin epämieluisampaa.

Hyvä esimerkki linnulle voisi olla tästä luoksetulo ja odottaminen. Jos lintu tahtoo tulla luokse, mutta sen on vaikeampi odottaa aloillaan, voidaan luoksetulon sallimista käyttää vahvisteena paikallaan odottamiselle. Samoin herkusta luopuminen, eli että eläimen on "luovuttava" (esim. käännyttävä poispäin) herkusta saadakseen sen, mainitaan monesti Premackin yhteydessä.

Periaatetta hyödynnetään erityisen paljon silloin, kun ketjutetaan tekoja. Ketjuttaminen tarkoitti siis sitä, että useampia eri tekoja liitetään yhteen. Jos ketjutetaan takaperin, viimeinen teko toistuu treenatessa eniten ja siitä muodostuu mieluisin. Kun tämä viimeinen teko itsessään aiheuttaa mielihyvää, toimii teko itsessään vahvisteena edeltäville teoille.

Premackin väite siis on, että tyypillisten vahvisteiden takana onkin todellisuudessa itse tekeminen, joka vahvistaa; esimerkiksi ruoan sijaan vahvistaa itse syöminen, lelun sijaan leikkiminen.  :)

Re: Erilaiset vahvisteet
« Vastaus #2 : 03.01.14 - klo:16:05:25 »
Hyvä esimerkki linnulle voisi olla tästä luoksetulo ja odottaminen. Jos lintu tahtoo tulla luokse, mutta sen on vaikeampi odottaa aloillaan, voidaan luoksetulon sallimista käyttää vahvisteena paikallaan odottamiselle. Samoin herkusta luopuminen, eli että eläimen on "luovuttava" (esim. käännyttävä poispäin) herkusta saadakseen sen, mainitaan monesti Premackin yhteydessä.

Meillä on käytetty Premackin periaatetta monessa jutussa. Ja miksipä ei, se on hyvin simppeli mutta tehokas keino, kunhan tajuaa jutun juonen.
Luoksetulon kanssa voimme käyttää molemmilla linnuilla 'odota' -käskyä ensin. Emme tietystikään aina, mutta joskus tämä on hyvä keino saada hyvä lentokuva. ;D Jouluna joku kuvasi uudella iPhonellaan myös hidastetun videon Jekun lennosta, sekin oli mieletöntä! :D

Tuon tavarasta/namista luopumisen kanssa me kuitenkin totesimme, että oli huono idea antaa linnulle lopulta nami jonka se näkee ja sen on ensin luovutettava, jos tahtoo edetä tällä koulutuksella siihen, ettei lintu tule esimerkiksi ruokalautaselle. Lintu kuitenkin odottaa että se saa lopulta asian jonka se jättää, ja tiettyjen ruokien kanssa tämä ei vain ole mahdollista.
Me kompastuimme tähän aluksi, mutta lopulta pienen pohdiskelun jälkeen tiesin missä meni vikaan. Vaikka käskyt 'odota' ja 'jätä' olivat sekä verbaalisesti että käsimerkein hyvin erilaiset, toiminto oli niin samanlainen että äkkipikaisuudessaan lintu saattoi sekoittaa nämä keskenään. Otimme siis vain yhden käskyn käyttöön, joka tarkoittaa ettei lintu saa kiellettyä asiaa ollenkaan. Vahvistaminen tapahtui selän takaa tarjotulla namilla, tai Jekun kohdalla kehuilla ja rapsutuksilla, jotka vahvistavat sitä melkein enemmän kuin herkut - tai ainakin kauemmin. :P

Vahvisteena olemme käyttäneet luoksetuloa, vaikkapa silloin jos Jekku seuraa ihmistä lähimpiin ständeihin tai käy lentämällä kääntymässä huoneessa jossa ihminen on (esim. keittiössä ei ole ständejä, koska se on haluttu pitää paikkana jossa ei hengailla) halutessaan seuraa, muttei huuda tai lennä luokse ilman käskyä. Kun linnut puuhailevat kiltisti omiaan, kehumme niitä sattumanvaraisesti tai tulemme viereen kehumaan ja juttelemaan.

Häkistä pääsyä olemme Jekun kohdalla käyttäneet ns. "vahvisteena", kun se aluksi huusi sitä. Ruoankin annamme sille vain kun se on hiljaa. Nämä tosin ovat enemmän käytöksen sammuttamista kuin vahvistamista, mutta kai nekin voi tähän kirjata.

Pelkät kehut toimii Jekulla vahvisteena, mutta erikoisuutena myös pienimuotoinen "kiihdyttäminen", joka on käytännössä sellaisten äänien pitämistä jotka innostuttavat sitä, esim. kehuminen matalalla, sen omaa ääntä muistuttavalla kähinällä, samalla äänellä innostuneesti puhuminen yms. Sitä on vaikea selittää, sellaista vahvistamista harvemmin näkee missään. :D
Myylle toimii vahvisteena joissain tapauksissa nauraminen - meillä yksi temppu on leijailu, ja kun me alamme nauramaan, Myykin alkaa kikattamaan ja sen silmistä näkee että ihmisten reaktio on palkka sille. Varsinaista käskyä meille ei tähän ole, koska tätä toteutetaan leikkisästi vain meidän perheen kesken, joille Myy ei normaalisti esitä tätä käytösmallia sen todellisessa tarkoituksessa.

Tähän hätään ei tule muuta mieleen, mutta täytyy lisäillä jos tulee muita erikoisuuksia mieleen. :)
I'd fly above the trees, over the seas in all degrees.. To anywhere I please.

Re: Erilaiset vahvisteet
« Vastaus #3 : 03.01.14 - klo:17:55:01 »
Tuon tavarasta/namista luopumisen kanssa me kuitenkin totesimme, että oli huono idea antaa linnulle lopulta nami jonka se näkee ja sen on ensin luovutettava, jos tahtoo edetä tällä koulutuksella siihen, ettei lintu tule esimerkiksi ruokalautaselle. Lintu kuitenkin odottaa että se saa lopulta asian jonka se jättää, ja tiettyjen ruokien kanssa tämä ei vain ole mahdollista.

Itse käytin sitä siihen, että lintu malttaa olla paikallaan, eikä lennä pöllimään namia kädestä väkisin. :) Siihen se toimi ainakin oikein loistavasti. Ruokalautanen on todennäköisesti jo niin suuri häiriö ja vahviste, että luopuminen ei ole riittävä muoto, vaan tekisin sen kohdalla juuri samalla tavalla kuin säkin, eli jättäisin sen kokonaan. Luopumisessa kun tosiaan sanomasi mukaisesti eläin kuitenkin saa sen asian, josta luopuu. Eli siinä tosiaan on juuri se vahvistamisen juju. Siksi ei sen avulla kannata luonnollisestikaan koittaa kouluttaa asioita, joita ei jatkossakaan antaisi. En sen suuremmin kirjoittanut luopumisesta ja sen käyttötarkoituksesta täällä, koska se ei ollut varsinainen topicin aihe.  :) Kunhan avasin termiä, joka liittyi toiseen. ^^ Ja joo, ruokalautashomma ei välttämättä ole otollinen juuri mainitsemistasi syistä... Paremmin toimii juuri esim. naminannossa ja vastaavissa.

Tuossa alkuvaihetta treenistä http://www.youtube.com/watch?v=hhKZrO-_oW4
...Ja tässä loppupuoliskoa. :) http://www.youtube.com/watch?v=ZLiVmE4BvUE
« Viimeksi muokattu: 03.01.14 - klo:17:59:57 kirjoittanut Ida-Emilia »

Re: Erilaiset vahvisteet
« Vastaus #4 : 03.01.14 - klo:19:30:17 »
Joo, ymmärsin ettet tarkoittanutkaan muuta kuin kuvailla tätä koulutustermiä. :) Itseasiassa pitikin kirjoittaa etten tosiaan tarkoittanut "korjata" mitään. Siitä vain tuli itselle mieleen ohimennen mainita tämä kyseinen kompastus mikä meille kävi nimenomaan vahvisteiden kanssa tuossa kuvailemassasi esimerkkitilanteessa, jos joku etsii tästä topicista vahvistamiseen ja kouluttamiseen ideoita. Vaikkei se kirjoittamani nyt ihan 100% tosiaan ollutkaan topicin aihe. Asiaan liittyvässä aiheessa kuitenkin liikuttiin! :D

Periaatteessa keskustelu kuitenkin liittyy vahvisteisiin, sillä edelleen jos joku mietiskelee erilaisia vahvisteita, niin omasta mielestä kyseisessä tilanteessa, jos joku omalle linnulleen tahtoo tämän "lopullisen" luopumisen opettaa, pointti oli että vahviste eli palkka annetaan muualta. :)
Videot olinkin nähnyt, ja ne ovat erinomainen esimerkki tästä. :)
I'd fly above the trees, over the seas in all degrees.. To anywhere I please.

Re: Erilaiset vahvisteet
« Vastaus #5 : 27.05.14 - klo:21:00:41 »
Meillä se on jääkaapin oven avaaminen..tuo pyyhältää paikalle oli se missäpäin taloa tahansa. Vahviste on se, että se yleensä saa kaapista jotakin ja on myös saanut edellisessä paikassa.  Muutaman kerran saatuani sätkyn äkisti olkapäälle ilmestyneestä senegalista kyselin tuolla senegal foorumilla neuvoja. Käskivät olla tyytyväinen, että lintuni sivistyneesti pysähtyy olkapäälle. Useimpien senegalit kuulemma laskeutuvat tässä tapauksessa takaraivolle tai päälaelle ja vauhdikkaimmat käyttävät paria hiustupsua omistajan päästä jarrutukseen vähän samoin kuin lentotukialukselle laskeutuvat hävittäjät.
Senegalit Helga ja Harald, sekä naamiokaajaiset Viivi, Wesley, Roope ja Kerttu.