papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Miksi kaikki kiva on kiellettyä?
« : 30.12.13 - klo:20:30:49 »
Alotellaas uutta aihetta kun se haluttiin foorumin puolelle. Otsikkoa en keksi joten sen voi vaihtaa jos niin joku näkee parhaaksi.

Elikkäs
Nyt on tullu paljo esille noi "kielletyt jutut" joten kysympä et mikä siinä on kun kaikki kieletty kiinnostaa kaijoja= Monilla on oikeesti tooooosi paljon puuhaa kaijoille ja silti ne valitsevat värikkäiden lelujen sijaan tyyliin johdon, kukkaruukun, kaukosäätimen ym? Pepillä on tosi paljon erilaisia kiipeilypaikkoja mutta paras on lamput, tv, listat ja verhotanko?? Ja noista lelujen ym pelkäämisestä, oon pistäny merkille että peppi pelkää myös tyylii kuollakseen uusia eluja et lentoo pitää heti lähtee mutta jos se on ns ihmisen tavara se ei pelota???

 Voi facebookin puolelta kopioida jo käynyttä keskustelua jos joku haluaa :)
Harmaan askelin

Re: Miksi kaikki kiva on kiellettyä?
« Vastaus #1 : 30.12.13 - klo:20:54:08 »
Mielenkiintoinen aihe kyllä! Kirjoittelempa tähän omia mietteitä kuin facebookinkin puolelta otettuja (itse pitäisin keskustelun ennemmin foorumilla kuin FB:ssä, kun täältä se löytyy myöhemmin helpommin ;)).

Yksi pointti mikä tuotiin esille on, että jotkut kielletyt jutut on korkealla, jossa linnut viihtyvät. Esimerkkeinä juuri lamput, ovenkarmit-/päälliset ja verhontangot, jotka ovat luultavasti korkeimpia asioita huoneessa, ellei tarkoituksella järjestä kattoa hipovia kiipeilypuita. Tämä ei kuitenkaan ole vallan ainoa selitys.

Toinen pointti on lintujen laumasieluisuus ja uteliaisuus. Ehkä ne näppikset, kaukosäätimet ja kännykäy ovat niin kiinnostavia siksi, että niiden parissa lintujen laumatoverikin, ihminen, viettää paljon aikaa. Siinä herää uteliaisuus, että jos tuokin tykkää tuosta lelusta, on sen pakko olla tosi kiva! (Tämän voi huomata niin lapsilla kuin linnuilla itselläänkin, kyllä se toisella oleva lelu tai ruoka on jostain syystä parempi kuin oma... vaikka esineet olisivat identtisiä. ;D)

Uskoisin, että osasyy kielletyn kiinnostukseen voi olla uteliaisuuden lisäksi se, että linnulla ei ole samanlaista sallittua kohdetta. Kynnyksen jyrsiminen voi olla kivaa, sillä vaikka se on matalalla, siinä on oma tekstuurinsa ja kulmia joita ei välttämättä sallituissa jyrsittävissä ole. Samaten voisi olla esim. tapetin repiminen tai kipsiseinän kaivertaminen, kuminappuloiden repiminen kaukosäätimestä, tai vaikka johtojen syöminen. Asioita, joita linnulla ei ole samanlaisena sallittuna, joten pakko tyytyä kiellettyyn. (Ja ehkä noissa osassa on syynsäkin miksi ne ovat kiellettyjä, välttämättä johdon jyrsiminen ei ole turvallisinta puuhaa, mutta valitettavasti lintu ei sitä ymmärrä.) Tämä on vaan heitto, mutta voisiko tällaista kielletyn tuhoamista vähentää sillä, että tarjoaisi linnulle samanlaista sallittua tekemistä? Tietenkin turvallisesti, eikä tarjota kipsilevyä syötäväksi tarkoituksella. Mutta jos tuntee lintunsa niin, että tietää ettei se niele syömäkelvottomia asioita, mikä estää hankkimasta linnulla vaikka omaa tietokoneen näppäimistöä rikottavaksi. ;) Vaikka onhan se ihmisen käyttämä silti kivempi, miksi ihminen muuten naputtelisi sitä tuntitolkulla... ;D

Kieltoon tai rankaisuun perustuvilla koulutustavoilla voi olla myös osasyynsä miksi kielletty kiinnostaa. Tämä varsinkin silloin, jos lintu oppii yhtälön, että sen jyrsiessä kiellettyä tavaraa, se saa huomiota, oli se sitten positiivista tai negatiivista huomiota. Tämä saattaa jopa ajaa linnun kiellettyjen kohteiden pariin huomionhakuisena käytöksenä.

Tuosta uusien asioiden valikoidusta pelosta... Tulee vaan mieleen vähän jakojen uusista asioista johtuva neuroilu, vaikkei saisikaan lajeja yleistää. Ihmisten jutut ovat yleensä loitommalla, ja lintu saa lähestyä niitä itse sitten kun siltä tuntuu. Häkkiin tungettu uusi lelu on taas tullut liian nopeasti liian lähelle lintua ja saattaa sen vuoksi olla pelottava ilmestys! Kannattaa siis tuolloin laittaa lelu näytille jonnekin kauemmas, ja vähitellen siirtää sitä lähemmäs.

Re: Miksi kaikki kiva on kiellettyä?
« Vastaus #2 : 31.12.13 - klo:09:37:05 »
mulla pyörii juuri samanlaiset vastaukset mielessä, ainoavain mitä mietin varsinki kun noi jakot on kieroilioita että jos tarjoat niille leluiksi vaikkapa tuon kaukosäätimen mikä ei toimi, luuleeko ne sit että kaikki säätimet onkin leluja ja ne saa ottaa? ;D

Koirien kanssa oon huomannu tän identtiset asiat-toisella on parempi asian. Mäku ostan niille luut ne haistelee niitä ja örinä alkaa ja ne vie loppupeleissä sen toisen luun :D Esim jos haluan antaa leeville (isompi) isomman luun annankin sen ticolle koska tiedän että ne vaihtaa ne kuitenkin :DD

Ja noihi leluihin että papu oli aluks tosi neuroottinen kaikkea uuttak ohtaan joten ne kierti aina lattia-pöytä-häkinpääty-häkinkeskiosa-häkinlattia väliä oikealle paikalle :D Peppiin taas toimii tää "oi miten ihana lelu mulla on enpäs annakkaa sulle" samantien neiti on sitä repimässä hyppysistä :D

Voiskohan tätä jotenkin välttää esim ainakun kanavaa vaihtelee pyörittelee samalla jotain ihanaa lelua kädessä, veikkaan et se lelu valitaan (ehkä) ekana :D ja sama koneella olossa et kun hiirtä ei käytä hypistelee jotain kivaa lelua :D

Sit tämä katon raja asia, tarjolla on verhokisko ihan pelkkä harmaa ei verhoja (koska niitä ei saa enää kun revitty irti kiskot) vs orsi katossa ehkä 4 cm alempana -> tottakai se tanko on kivempi??? :D aattelin iha kokeiluna laittaa kattoon kattoon kiinni puun ja katon vielä roikkuuko peppi siinä :D
Harmaan askelin

Re: Miksi kaikki kiva on kiellettyä?
« Vastaus #3 : 04.01.14 - klo:18:18:51 »
Täällähän on mielenkiintonen aihe menossa - eipäs esim. kivempaa ääntä ole Hemmon mielestä kuin tapetin repimisääni
Ei siitä tavasta pääse ainakaan meillä enää mihinkään, kun on sen ekan tapettisiivun saanut aikanaan revittyä,
niin heti kun silmä välttää ja jokin tapetin nurkka repsottaa, niin skraak!

Revittäviä ja rapisevia leluja on tarjolla - mutta eihän ne niin mieluisia oo

No ei meille enää tapetteja laitetakkaan, aiotaan siirtyä maalattuihin pintoihin (jo puhtaanapidon kannalta),
kunhan toi harakka saa loputkin tuolta seinältä alas.

Joten ainakin tuon suhteen meillä on tullut kielletystä sallittua - käytännön sanelemana   ;D

Re: Miksi kaikki kiva on kiellettyä?
« Vastaus #4 : 04.01.14 - klo:20:58:26 »
Linnut valitsevat mielipaikkansa monen kriteerin perusteella. Kun opiskelee lintuaan ja sen mieltymyksiä, ja panee merkille yhtäläisyyksiä paikoissa joissa se viihtyy tai leluja joiden kanssa se leikkii, oppii tuntemaan mistä se pitää, ja mitkä asiat vaikuttavat lempipaikkojen tai -virikkeiden valintaan. :)

Lempiorsi ei välttämättä ole se kaikkein korkein. :) Valintaan voi toki vaikeuttaa korkeuskin, mutta myös paikan etäisyys esim. häkkiin tai paikkaan jossa ihmiset hengailevat, positiiviset kokemukset tietystä orresta, tai etäisyys ruoka- ja vesipaikkoihin tai muihin resursseihin voivat olla ratkaisevia tekijöitä.
Meillä varsinkin isommat, nämä kääpiöarat viihtyvät häkissään etenkin alimmilla orsilla. Vapaana ollessaan Myy kävelee valtaosan ajasta lattioilla etsiskellen tippuneita siemeniä. Korkeinkaan orsi tai puu ei ole sitä kiinnostanut, vaikka olemme pystyttäneet puihin sen suosikkileluja. Ainoa tapa saada se pois lattioilta on pyrkiä imitoimaan sen lempitoimintaa: siementen etsiskelyä. Korit, älylelut tai muut vastaavat eivät ole toimineet, joten todennäköisesti ainoa tapa on järjestää jokin taso ylemmäs, ja sinne hiekan tai pellavan sekaan heitettäisiin pieniä siemeniä. Vasta yrittämällä selviää mikä lattioilla olemisessa Myytä oikeastaan kiehtoo.

Neitsikat eivät häkissä käydessään viihdy alimmilla orsilla tai edes häkin pohjalla, vaikka koko häkin korkeudelta olisi tasaisesti samanlaisia virikkeitä. Vapaana ollessaan ne mieluusti kävelevät lattioillakin ja käyttävät kaikki lintupuiden oksat hyväkseen. Toisaalta häkkiä käytetään meillä lähinnä öisin jolloin ne menevät nukkumaan, joten todennäköisesti ne ovat tottuneet häkissä ollessaan käyttämään ylimpiä orsia. Tässä tapauksessa kyse olisi siis tottumuksesta. :)

Muiden kiellettyjen asioiden kiinnostavuus riippuu samalla tavalla monesta seikasta. Niiden tietäminen ei ole välttämättä edellytys sille että lintu saadaan pois kielletyistä paikoista, esimerkiksi tukkimalla kolot jonne lintu ei saa mennä, tai ottamalla huonekaluja/häkit/lintupuut sekä muut tasot pois seinien lähettyviltä ehkäisee tapettien repimistä. Listojen eteen voi laittaa esimerkiksi palan kangasta niin ettei lintu pääse siihen käsiksi, ja lähettyville asettaa lintupuun tai ständin mielekiintoisine virikkeineen helpoksi vaihtoehdoksi kielletylle paikalle. :)

Mielikuvitusta näiden kanssa täytyy käyttää, mutta sen takia me näitä rakastammekin! ;D
I'd fly above the trees, over the seas in all degrees.. To anywhere I please.

Re: Miksi kaikki kiva on kiellettyä?
« Vastaus #5 : 04.01.14 - klo:22:36:52 »
Jep juuri näin ihanan vihastuttavia otuksia ja silti pistää välillä kyllä miettimään että MIKSI se lista on kivenpi kiipeillä kun vieressä oleva laatikko puu köysi spiraali tai kiikku? :D en oo ees kieltäny ns kiellettyjä vaan keksiny houkuttelevampaa tekemistä viereen mut nokka uppoaa aina ekana tai tokana kuitrnki siihe ei sallittuun xD
Harmaan askelin

Re: Miksi kaikki kiva on kiellettyä?
« Vastaus #6 : 05.01.14 - klo:15:43:55 »
Jännä juttu, että Myy tepastelee mieluummin lattialla - minä taas en ole koskaan nähnyt meidän pikkuaraa
lattialla. Hemmo haluaa lennellä vain korkeille paikoille puuhastelemaan  :)