papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Elinan dominoivahopean pesintäpäiväkirja
« : 27.12.13 - klo:18:28:25 »
Pönttökamera

Möökön ja Havun pesintäpäiväkirja (neitokakaduja)

Olen ilmeisesti sen verran taikauskoinen, etten ole uskaltanut intoilla etukäteen siinä pelossa, että jokin menisi pieleen. Nyt sukulaiset ja tuttavat alkavat jo kyllästyä lintujuttuihini, joten ehkä tämä on kuitenkin parempi paikka hehkuttaa..  :D

Valkokasvo-dominoivahopea-harlekiini (/helmiäinen) Möökö on syntynyt joulupäivänä 2007, ja sille on kaavailtu omaa paria ja pesintää sen saapumisesta asti. Tässä välissä Möökö on ollut rakastunut käsiruokittuun valkokasvo-kaneli-lutino-etc-naaraaseen (värinsä puolesta ehdoton no-no) ja harlekiini-koiraaseen, joista molemmat vasta kuolema erotti siitä. Möökö yritti myös perustaa perhettä ilman lupaani valkokasvo-kaneli-helmiäisen(/ress. hopea) kanssa, mikä ei myöskään olisi tullut kuuloonkaan ja lopuksi muodosti palavan suhteen käsinruokitun 18-vuotiaan lutinopappani Tipun kanssa. Eli aina ei mene niinkuin Strömsössä. Jostain syystä kaikki sen suurimmat rakkaudet ovat olleet käsiruokittuja.

En menettänyt vieläkään toivoa ja olin löytänyt Möökölle komean naaraan, Havun. Minulla on kymmenen neitokakadun parvi, joten pelkäsin myös Havun ihastuvan väärään koiraaseen. Jostain syystä niin ei käynyt. Vaikka Möökö on jahdannut Tipua muutaman kuukauden kaikkialla, Havu alkoi istuskella yhä enemmän molempien seurassa. Muuttomme jälkeen Havu innostui munimaan pari munaa omin päin, mutta en siinä vaiheessa ollut nähnyt sen parittelevan kenenkään kanssa, eikä pesitystilat olleet valmiit. Häkkisiipeä rakentaessani yleensä itsekseen viihtynyt Havu alkoi rapsutella Möökön kanssa. Toiveikkaana siirsin parin pesintäkammariin.

Molemmat alkoivat kolistelemaan pönttöä tutustumisajan jälkeen ja ennen joulunviettoon lähtöä sain uskomattoman joululahjan nähdessäni niiden parittelevan! Viime yön Havu vietti pöntössä pyrstö pystyssä, mutta munaa se ei ollut vielä saanut aikaiseksi. Innostusta näköjään riittää! Eniten jännitän Möökön sitoutumista haudontaan, jos munia tulee.

Poikasten värien todennäköisyyslaskelma:

koiraat:
12,5% valkokasvo-dominoivahopea-harlekiini (/valkokasvo)
12,5% valkokasvo-dominoivahopea-harlekiini (/valkokasvo z1 helmiäinen)
12,5% valkokasvo-harlekiini (/valkokasvo)
12,5% valkokasvo-harlekiini (/valkokasvo z1 helmiäinen)
12,5% dominoivahopea-harlekiini (/valkokasvo)
12,5% dominoivahopea-harlekiini (/valkokasvo z1 helmiäinen)
12,5% harlekiini (/valkokasvo)
12,5% harlekiini (/valkokasvo z1 helmiäinen)

naaraat:
12,5% valkokasvo-dominoivahopea-harlekiini (/valkokasvo)
12,5% valkokasvo-dominoivahopea-harlekiini-helmiäinen (/valkokasvo)
12,5% valkokasvo-harlekiini (/valkokasvo)
12,5% valkokasvo-harlekiini-helmiäinen (/valkokasvo)
12,5% dominoivahopea-harlekiini (/valkokasvo)
12,5% dominoivahopea-harlekiini-helmiäinen (/valkokasvo)
12,5% harlekiini (/valkokasvo)
12,5% harlekiini-helmiäinen (/valkokasvo)

Jännitän kovasti miten tämä menee! Pönttöön on asetettu kamera, joten harkitsen julkista näyttämistä, jos saavat haudonnan käyntiin.  :)
« Viimeksi muokattu: 11.02.14 - klo:17:41:37 kirjoittanut surenkorento »

Re: Elinan dominoivahopean pesintähypetystä
« Vastaus #1 : 27.12.13 - klo:18:35:53 »
Onnea nyt pesintään vielä tätäkin kautta, ja toivottavasti kaikki sujuu hyvin, me pidetään ainaskin täällä sormet ja pikkuvarpaat ristissä perheenlisäyksen puolesta. :-*
I'd fly above the trees, over the seas in all degrees.. To anywhere I please.

Re: Elinan dominoivahopean pesintähypetystä
« Vastaus #2 : 27.12.13 - klo:19:44:57 »
Onnea tulevaan haudontaan!  :)
Amatsonit, neitsikat, helmikset, siniviirut, tupsut, hanhet, miggikset, kanat ja muut elikot.

Re: Elinan dominoivahopean pesintähypetystä
« Vastaus #3 : 27.12.13 - klo:20:27:04 »
Oih, onnittelut! :D Toivottavasti kaikki menee putkeen!

Re: Elinan dominoivahopean pesintähypetystä
« Vastaus #4 : 28.12.13 - klo:12:11:52 »
Onnea pesintään! Toivotaan että kaikki menee hyvin. :)
Seuranani neitokakadut Veela ja Zeke.
Muistoissa Lyyli-neitonen.

Re: Elinan dominoivahopean pesintähypetystä
« Vastaus #5 : 28.12.13 - klo:13:13:42 »
Suuret onnittelut vielä täältä Möökön "isoäidiltä"!  :-*

Jännää tästä tekee se, että Möökö on "vaalean tyypin" lintu, eli kuviointi on erityisen vaalea, muttei kuitenkaan vielä double factor. Niitä on hiukan vähemmän. Jännä nähdä, miten Möökö periyttää tyyppiä ja minkälainen tummuusastejakauma hopean perivissä poikasissa on! ^^


Re: Elinan dominoivahopean pesintähypetystä
« Vastaus #6 : 29.12.13 - klo:14:41:48 »
1. muna!

Pesinnässä on erikoisuus, josta en puhunut aikaisemmin, kun tilanne oli vielä epäselvä. Mainitsin aikaisemmin Tipu-papasta, johon Möökö on ollut kovin kiintynyt. Möökö ei aluksi rauhoittunut pesityshäkissä ilman Tipua, joten siirsin sinne kaikki kolme. Möökön kiinnostus pönttöön tuntui olevan myös sidoksissa Tipun läsnäoloon, vaikka se parittelikin ainoastaan Havun kanssa (eikä Tipu ole koskaan yrittänytkään paritella linnun kanssa eikä kukaan sen kanssa), joten halusin pitää kiinni tilaisuudesta saada munia Tipusta huolimatta. Aluksi varsinaisessa pesityshäkissä oli aikaisemmin pesinyt parini, jotta voisin siirtää munat niiden kasvattamiksi, mutta Havulla ja Möököllä ei ollut kiinnostusta pönttöön pienemmässä häkissä ja sijaisemo aloitti primäärisulkien pudottamisen, joten se suunnitelma ei toiminut.

Pesityshäkki on ollut verkko-ovella yhteydessä aviaarioon, joten tilanne on ollut tarkkailun alla etenkin mahdollisen Havun aggressioiden varalta Tipua kohtaan. Kun emot olivat tarpeeksi pöntön ympärillä touhuissaan, kokeilin siirtää Tipun verkko-oven toiselle puolelle. Möökö huolestui tilanteesta heti ja tuntui keskittyvän ainoastaan Tipun perässä itkemiseen, joten se oli pakko siirtää takaisin sen pelossa, ettei Möökö malttaisi mennä hautomaan, kun sen aika koittaisi.

Tilanne on tuntunut aika hankalalta, koska mitään ideaalia se ei ole edustanut. Olen yrittänyt etsiä tietoa kolmen neitokakadun pesinnästä, mutta ainoastaan yhden tapauksen tiedän onnistuneen. Tärkeintä lienee kuitenkin tarkkailla omia lintujaan, eikä tilastoja, vaikka kenellekään en tätä suosittelisi, ja tilanteessa on omat riskinsä.

Nyt kuitenkin Havu on oleskellut pöntössä jo monena päivänä. Tänään myös Möökö on käynyt hautomassa. Tipu on päivystänyt molempien kohdalla pöntön suulla, eikä kamerasta katsottuna Havu ole uhitellut Tipulle hautoessaan. Havun muniessa aviaarioon aikaisemmin se hätisteli kaikkia lintuja hormonipäissään, mutta tämä tilanne on hyvin erilainen sen käytöksen suhteen, joten haudontavaiheessa kolmas pyörä ei ehkä ainakaan vaikuta huonosti. Tipun iän, käsinruokinnan ja käytöksen perusteella en myöskään pelkää lainkaan, että se voisi vahingossa olla munien hedelmöittäjä.

Kriittisin vaihe tulee varmaankin olemaan poikasten kuoriutuminen ja Havun suhtautuminen Tipuun silloin. Pahimmassa skenaariossa Tipun voisi siirtää kokonaan Möökön kuuloalueen ulkopuolelle, mutta siitäkin voisi koitua tuoreelle isälle ikävää stressiä. Otan kuitenkin sen riskin ennemmin kuin pilaan pesinnän kokonaan. Seuraan tilannetta kuitenkin tarkasti, enkä kehoita ketään kevyin perustein seuraamaan esimerkkiä.

Muutaman päivän päästä pääsen tarkistamaan, onko muna lähtenyt kehittymään.  :)

Re: Elinan dominoivahopean pesintähypetystä
« Vastaus #7 : 29.12.13 - klo:21:21:01 »
Aika jännittävä tilanne! Hyvä puolihan tuossa on kuitenkin se, että Tipu ei vaikuta olevan paikallaollessaan häiriötekijä, ainakaan vielä? :) Toivotaan että tämä erikoinen kolmen kimppa etenee hyvin!

Re: Elinan dominoivahopean pesintähypetystä
« Vastaus #8 : 30.12.13 - klo:17:05:21 »
Ajattelin Lintunen, että tämä kiinnostaisi juuri sinua, koska kyselit vastaavan onnistumisesta pari vuotta takaperin omassa ketjussa.  :)

Tipu on erittäin passiivinen normaalissa arjessaan, ja on nyt valinnut paikakseen pöntön suulla olevan orren. Kamerasta näkyy jatkuvasti Tipun töyhdön varjo, ja suuaukon nakertaminen tuntuu olevan sitä kiinnostava puuha. Selkeästi se käsittää jollain asteella mistä on kysymys. Molemmat emot ovat olleet erittäin levollisia niin pöntössä kuin sen ulkopuolellakin, eikä Tipu näytä haittaavan kulkua tai kurkistelua pöntön aukosta.

Useinhan pesinnässä toinen emoista saattaa päivystää samalla tavalla suuaukolla kuin Tipu. Itsestäni tuntuu, että emot kokevat Tipun turvallisena. Minun on vaikea kuvitella toisenlaiselle linnulle samanlaisia oikeuksia. Tavallisesti aktiivisempi lintu yrittäisi varmasti pönttöön tai saattaisi touhuta häiritsevästi. Tilanne olisi luultavasti toisenlainen myös, jos pari olisi pesinyt aikaisemmin.

Tänään Möökö käyttäytyi sen oloisesti, että munia saattaa olla jo kaksi. Kamera ei näytä aivan kunnolla koko pönttöä ja emot ovat tiiviisti hautomassa, joten joudun sammuttamaan uteliaisuuteni. Ensimmäinen muna oli ainakin hienon kokoinen. Joskus erikoisväreillä saattaa esiintyä pienempiä munia (ja poikasia), joten tästä saa varmasti kiittää Havua ja sen kokoa.


Möökö


Möökö ja Tipu (ja Naava)


Havu

Muoks:// Toinen muna vahvistettu.  :D
« Viimeksi muokattu: 30.12.13 - klo:18:06:43 kirjoittanut surenkorento »

Re: Elinan dominoivahopean pesintäpäiväkirja
« Vastaus #9 : 30.12.13 - klo:20:39:25 »
Lainaus
Ajattelin Lintunen, että tämä kiinnostaisi juuri sinua, koska kyselit vastaavan onnistumisesta pari vuotta takaperin omassa ketjussa. :)

Kummakos kun kuulostikin niin tutulta. ;D

Onnea pienoisista munista! Ihania kuvia. :)

Re: Elinan dominoivahopean pesintäpäiväkirja
« Vastaus #10 : 02.01.14 - klo:12:13:17 »
Eilen valojen oltua sammuneina vajaan tunnin huomasin, ettei kumpikaan emoista ollut pöntössä. Havu meni hautomaan laitettuani hetkeksi valot ja pysyi siellä aamuun, mutta olen nyt tosi surullisen siitä mahdollisuudesta, että munat olisivat ehtineet jäähtyä liikaa. On todennäköisempää, että hautoja on pelästynyt pimeässä, eikä mennyt takaisin kuin että valojen sammumisesta asti pönttö olisi ollut tyhjä. Yritän saada läpivalaistua munat esimerkiksi huomenna, jos ne kertoisivat minulle enemmän. Munia oli eilen kolme.
« Viimeksi muokattu: 02.01.14 - klo:16:00:53 kirjoittanut surenkorento »

Re: Elinan dominoivahopean pesintäpäiväkirja
« Vastaus #11 : 02.01.14 - klo:12:25:16 »
Jos uusin muna on hyvin tuore, voi olla, ettei hätää ole. :) Muna kestää yllättävän pitkään jäähtymistä niin kauan, kun ei ole vielä alkanut kehittyä. Toivottavasti olisi sisältöä!

Re: Elinan dominoivahopean pesintäpäiväkirja
« Vastaus #12 : 02.01.14 - klo:15:49:16 »
Kiitos Ida. Huomaan tulleeni tosi kireäksi ja stressaan kaikkea mitä meillä tapahtuu. Omakotitalo luo tietynlaista rauhaa, mutta en asu täällä ihan yksin, enkä voi kontrolloida kaikkea. Jos saan poikaset syntymään ja kasvamaan rauhassa, minulla taitaa olla muutama ystävä vähemmän..

Tilasin nyt erillisen netin mokkulaan jatkuvaa pöntön stalkkaamista varten ja näköjään kannattaa aina käydä tsekkaamassa tilanne kun valot sammuvat. Viimeisin muna oli illalla korkeintaan päivän ikäinen, joten se varmaan on ok, mutta kahdenkin sikiön menettäminen olisi tosi kurjaa.

Re: Elinan dominoivahopean pesintäpäiväkirja
« Vastaus #13 : 03.01.14 - klo:18:04:47 »
Voi, tiedän tunteen. Olin ensipesintäni aikana varmaan oikea hirviö ja ärisin kaikille perheenjäsenille, ettei saa suunnilleen kävellä lintuhuoneen ohi... ;D Ensipesityksessä ylimääräinen rauha onkin ihan jees, joskin pitemmälle mentäessä olen havainnut, että on huippuhyvä, jos emot ovat tottuneet kevyeen arkiseen oleskeluun läheisyydessään. :) Ne stressaavat vähemmän, ihminen stressaa vähemmän. Joskus tuntuu myös ikään kuin linnut imisivät sen jännityksen. Mitä enemmän olen pesintöjen aikana stressannut, sitä varmemmin asiat ovat menneetkin toisaalta pieleen. Mutta tiedän, ettei "Älä stressaa :)" ole ihan helppo homma käytännössä ja se on niin paljon helpommin sanottu kuin tehty. Joten jos tarttee, pistä viestiä ja mennään vaikka nappaamaan kaakaot jossain ulkona, jos tarviit muuta ajateltavaa. :D

(Suonet pitäisi näkyä siinä 3-4 päivän iässä, tosin helpompi ne on nähdä pari päivää myöhemmin vielä.)

Re: Elinan dominoivahopean pesintäpäiväkirja
« Vastaus #14 : 06.01.14 - klo:14:33:35 »
Pesintä on sujunut hyvin ja emot ovat nyt olleet tunnollisesti pöntössä. Välillä ovat sulloutuneet sinne yhtä aikaa ja rapsutelleet toisiaan. Otin itse asiassa tällaisesta kohtauksesta videopätkänkin. Saman nauhoituksen lopussa Möökö suhahtaa pari kertaa Tipulle (joka on välillä superkoomisesti työntänyt päänsä pönttöön ja huutanut sinne tapansa mukaan "tiputiputiputipu" - mikä ei sinänsä ole emoja näyttänyt häirinneen), joten päädyin nyt siihen ratkaisuun, että Tipu sai muuttaa pesityshäkistä pois. Möökö oli sillä välin hautomassa ja oli kiihtyneen oloinen huomatessaan Tipun kadonneen, mutta ei jäänyt sitä erityisesti kiljumaan. Muutaman kerran Tipu ilmoitti missä on.

Möökö asettui kuitenkin nukkumaan ja tänään se oli hautomassa, joten uskon näin olevan kaikkein parasta. Emot ovat kiintyneet toisiinsa lemmenhormoneissaan, joten eiköhän Möökö pärjää. Kurjempaa olisi ollut hämmentää sitä siinä vaiheessa, kun mahdolliset poikaset olisivat juuri kuoriutuneet.

Alkutahdin mukaan munia voisi olla jo viisi. Selvästi emojen liikkeiden perusteella niitä monta, mutta en ole päässyt niitä laskemaan. Ensi kerralla pitää tarpeeksi ajoissa säätää kamera kohdilleen. Olen iloinen, että siitä näkee edes emot, mutta jos se olisi kauempana ja pystyisi paremmin hämärään, siitä näkyisi esimerkiksi pöntön reunaan vierähtäneet munat tai poikaset.