papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Re: Eläinsuojelulain uudistus ja Kaijulit / lemmikkilinnut
« Vastaus #15 : 16.02.14 - klo:15:04:54 »
Mainittakoon nyt täälläkin, ettei kenenkään harrastajan kannata tuosta provosoitua. Meillä on paljon hyvää ja rakentavaa yhteistyötä SEY:n kanssa ja on kaikkien etujen mukaista, että niin tulee olemaan jatkossakin.

Uskoisin, että jopa lakiuudistuksenkin kohdalla olemme pääpiirteittäin samoilla linjoilla. Tällaista erimielisyyttä kannattaa pyrkiä ratkomaan ihan rauhassa keskustelemalla eri tahojen kanssa.

Mä olen kuumakaisa ja otan välistä kierroksia liikaa, myönnän. Tästä huolimatta on kovin vaikea pitää yhteistyötä rakentavana kun toinen osapuoli tahtoo lopettaa toisen toiminnan valtaosaltaan. Maapallon eläimistön kannalta en ole varma onko positiivilistassa mitään järkeä. Juuri nyt sisällissota riehuu alueella jossa on sekä äärimmäisen uhanalaisia kädellisiä että norsuja. Näiden lajien tulevaisuus voi hyvinkin olla olemassaolon kannalta sekä yksityisten että valtiollisten eläintarhojen varassa. Mielestäni näittenkin lajien lemmikkinä pito tulisi sallia, mutta vain ja ainoastaan jos niille voi taata oikeat olot. Tarkoitan siis, että jos joku miljonääri haluaa pitää norsuja lemmikkeinä, se on mielestäni parempi vaihtoehto kuin se että laji katoaa äiti maan pinnalta kokonaan. Lajien säilymisen kannalta, jokainen yksiö on uhanalaisessa lajissa mielestäni tärkeä ja täytyy olla hyvin naiivi jos uskoaa maailman eläintarhojen kantojen riittävän kaikkien lajien säilyttämiseen jos pahin tapahtuu.
Senegalit Helga ja Harald, sekä naamiokaajaiset Viivi, Wesley, Roope ja Kerttu.

Re: Eläinsuojelulain uudistus ja Kaijulit / lemmikkilinnut
« Vastaus #16 : 16.02.14 - klo:17:35:19 »
Oheinen tiedote on lähetetty äsken myös useiden eri medioiden toimituksiin.

Lainaus
Lehdistötiedote, 16.2.2014

Tiivistelmä: Joukko suomalaisia lemmikkieläinyhdistyksiä tyrmää SEY:n toiminnanjohtajan sunnuntaina julkaistun lausunnon, jonka mukaan joidenkin eläinlajien lemmikkinä pitäminen pitäisi kieltää. Lemmikkilinnut Kaijuli ry, Suomen herpetologinen yhdistys ry, Helsingin Akvaarioseura ry, Suomen herppiharrastajat ry ja Suomen Dendrobatidae Yhdistys ry ovat yhteislausumassaan sitä mieltä, että niin sanottujen eksoottisten eläinlajien pitämistä lemmikkinä ei ole syytä kieltää, vaan mahdollisiin ongelmiin tulee puuttua ensisijaisesti valistuksella sekä säätämällä riittävän laadukas eläinsuojelulaki. Tasapuolisesti tulkittuna SEY:n ehdottama Belgian malli Suomessa kieltäisi kissat ja koiratkin.

Eksoottisten lemmikkien harrastajayhdistykset: SEY:n ehdotus kieltäisi kissat ja koiratkin

Mediassa uutisoitiin laajalti tänään 16.2.2014 SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysen Liitto ry:n toiminnanjohtaja Kati Pullin näkemyksestä, jonka mukaan joidenkin eksoottisten eläinlajien pitämistä lemmikkinä tulisi rajoittaa Belgian mallin mukaan. Esimerkkilajeiksi erityisen haasteellisista eläimistä Pulli mainitsi mm. isot papukaijat sekä liskot. Jos Belgian mallin periaatteita kuitenkin tulkittaisiin tasapuolisesti, SEY:n ehdotus kieltäisi myös kissojen ja koirien pitämisen lemmikeinä.
 
Niin sanotut eksoottiset eläinlajit eivät synny voiden huonosti. Potentiaaliset ongelmat hyvinvoinnissa johtuvat useimmiten riittämättömistä oloista ja omistajan välinpitämättömyydestä. Allekirjoittaneiden eläinharrastusyhdistysten mukaan ongelmat eksoottisten eläinlajien lemmikkinä pitämisessä eivät poikkea oleellisesti muillakaan eläinryhmillä tavattavista ongelmista. Esiintyvät ongelmat johtuvat tiedon puutteesta, asenteista sekä viime kädessä riittämättömästä eläinsuojelulaista. Tärkeintä on jakaa tietoa oikeasta hoidosta ja korjata laki, ei kieltää lajiryhmiä.

Esimerkiksi papukaijojen kohdalla monet isoimmat aralajit sopivat luonteeltaan lemmikeiksi paremmin, kuin monet muut pienemmät papukaijalajit. Kokonsa takia ensin mainitut kuitenkin vaativat enemmän tilaa. Nämä erityisvaatimukset olisi mahdollista huomioida uudessa eläinsuojelulaissa sekä asetuksissa. Lemmikkilinnut Kaijuli ry pelkää, että lintujen kohdalla päätöksenteossa vaikuttavat tällä hetkellä virheelliset stereotypiat papukaijojen pitämisestä pienissä häkeissä.

Useimmat käärmeet ja muut matelijat ovat hyvin sopeutuvaisia terraariossa pidettäviksi, missä niille luodaan lajityypilliset elinolosuhteet. Eläinsuojeluihmiset esittävät kuitenkin esimerkiksi käärmeiden kieltämistä, vaikka eivät itse tunne näitä lajeja ja vaatimuksia niiden menestyksekkäälle pitämiselle. “Pelkäämme, että kieltolistalla tuetaan ainoastaan ihmisten pelkoja ja ennakkoluuloja, eikä aidosti edistetä eläinten hyvinvointia”, arvioidaan Suomen herpetologisesta yhdistyksestä.

Ehdotetun kieltolistan haaste on myös eri lajien tasapuolinen kohtelu. SEY:n ehdottamassa muodossa listasta tulisi mielivaltainen, epätarkoituksenmukainen ja todella pitkä. Pelkästään hyvinvoinnillisesta näkökulmasta tarkasteltuna sen tulisi sisältää mm. kaikki 364 papukaijalajia sekä kymmeniä tuhansia kaloja, matelijoita ja sammakkoeläimiä. Käytännössä näin pitkän, tasapuolisen listan laatiminen on mahdotonta.

Uhanalaisten lajien näkökulmasta taas tulisi keskittyä mm. CITES-asetusten tarkempaan valvontaan, mitkä yhdistysten mielestä ovat riittävät. Toisaalta täyskielto lisää salakuljetusta ja sen kannattavuutta, jolloin eläinten taustojen valvominen muuttuu entistä vaikeammaksi ja myös luonnosta pyydettyjen eläinten tuonti maahamme yleistyy.

Me allekirjoittaneen eläinyhdistykset haluamme lisäksi huomauttaa, että harrastajien tekemän työn ansioista edelläkin mainittujen ja monien muiden eksoottisten lajien lemmikkinä pitämisestä on nykyisin saatavilla paljon tietoa. Suurin osa tästä tiedosta on kaikkean saatavilla Internetissä, esimerkkeinä yhdistysten omat sivut sekä kokeneiden harrastajien sivut, kuten sammakkolampi.net ja papukaija.fi.

Toivomme, että lakia säädettäessä kaikkia eläinryhmiä ja lajeja kohdellaan tasapuolisesti. Kieltolistojen sijaan ongelmiin tulee viranomaistasolla puuttua luomalla niin laadukas eläinsuojelulaki asetuksineen, että nämä riittävät turvaamaan ns. eksoottistenkin eläinlajien hyvinvoinnin harraste-eläiminä. Me allekirjoittaneet ilmaisemme samalla halukkuutemme auttaa lain valmistelijoita tämän tavoitteen saavuttamisessa.

Lemmikkilinnut Kaijuli ry (www.kaijuli.fi)
Suomen herpetologinen yhdistys ry (www.herpetomania.fi)
Helsingin akvaarioseura ry (www.has.fi)
Suomen Herppiharrastajat ry (shh.matelijat.fi)
Suomen Dendrobatidae Yhdistys ry

Lisätietoa antavat:

Jarmo Tuutti
tiedottaja, Lemmikkilinnut Kaijuli ry
041 505 1783 / sihteeri@kaijuli.fi

Joonas Gustafsson
tiedottaja, Suomen herpetologinen yhdistys ry
040 705 6085 / gustafsson@herpetomania.fi

Mikael Westerlund
Akvaariokalojen hyvinvointityöryhmän vetäjä, Helsingin akvaarioseura ry
ja Cicklidistit ry
0400 980853 /  mikael.westerlund@cicklid.com

Hanna Forsström
puheenjohtaja, Suomen Herppiharrastajat ry
050 441 8395 / shh@matelijat.fi

Mats  Wikström
puheenjohtaja, Suomen Dendrobatidae Yhdistys ry
044 520 3473 / mats@wikstrom.ws


Re: Eläinsuojelulain uudistus ja Kaijulit / lemmikkilinnut
« Vastaus #18 : 16.02.14 - klo:22:08:44 »
Aihetta sivuten, niin pitäisiköhän alkaa ahkerammin jakamaan ja levittämään niin netissä, kuin lehdissäkin myös kuvia millaisissa olosuhteissa lintuja tulisi pitää - kuvat voisi pureutua paremmin, kuin mustavalkoiset sanat sekä auttaa esim. niitä joilla on lukivaikeutta tai ei osaa itse hahmottaa ja ideoida linnuille häkin sisustusta, virikkeitä jne.

Re: Eläinsuojelulain uudistus ja Kaijulit / lemmikkilinnut
« Vastaus #19 : 16.02.14 - klo:22:30:41 »
Foorumillahan on aiheesta jo muutamiakin ketjuja, mutta esimerkiksi yleispätevä, eri lemmikkiharrastajien hyvin vapaamuotoinen facebook-ryhmä Koolla on väliä liputtaa suosituksia suurempien häkkien ja lajityypillisen sisustuksen puolesta. :)

Foorumilla aihetta koskevia ovat mm. häkkiverkoista ja häkin rakentamisesta, kuvia häkeistänne ja keskustelua niistä ja vinkkejä hieman isompien häkkien sisustamiseen, joihin kaikkiin saa jakaa kuvia otsikon mukaisesti ihan sydämensä kyllyydestä. Se on peräti suotavaa. :)
« Viimeksi muokattu: 16.02.14 - klo:22:36:45 kirjoittanut annip »
Neitokakadujen kasvatusta vuodesta 2005 ja undulaattien vuodesta 2014. :)

Re: Eläinsuojelulain uudistus ja Kaijulit / lemmikkilinnut
« Vastaus #20 : 16.02.14 - klo:22:50:29 »
Mutta esim. nuo foorumilla olevat ketjut, niin meneekö niistä tiedot/kuvat ns. suuremman yleisön tietoisuuteen? Ei kaikilla ole mahdollisuutta tai osaamista hakea vaikkapa täältä foorumilta tai facesta noita tietoja vaikka haluaisikin (esim. huono näkö tai kotona ei tietokonetta) saatika sitten ne ihmiset joita aihe ei varsinaisesti kiinnosta, mutta joilla kuitenkin on jonkinlainen stereotyyppinen kuva lintujen pidosta - ja juuri sitä mielikuvaahan haluttaisiin muuttaa todellisemmaksi :)

Re: Eläinsuojelulain uudistus ja Kaijulit / lemmikkilinnut
« Vastaus #21 : 16.02.14 - klo:23:01:00 »
Ei meillä ole ikävä kyllä mitään väylää viedä kuvia niille ihmisille, jotka eivät niitä osaa missään etsiä. Lehtiinkään niitä ei ihan tuosta vaan saa, valitettavasti.
Neitokakadujen kasvatusta vuodesta 2005 ja undulaattien vuodesta 2014. :)

Re: Eläinsuojelulain uudistus ja Kaijulit / lemmikkilinnut
« Vastaus #22 : 16.02.14 - klo:23:15:14 »
Voisko tehdä esim. jotain mainoksia ja/tai lehtisiä yhdistyksestä kuvien kera ja jakaa niitä kauppojen seinillä? Kyllähän noilla seinillä näyttää olevan jos jonkinmoisen toimijan ilmoituksia ja mainoksia :) Tai suunnitella eläinkauppoihin valmiita lehtisiä, joita kauppiaat voisivat jakaa asiakkaille (kyllä siellä hyllyjen välistä löytyy koirien ruoistakin mainoksia, niin ei se kauppiaalta varmaan paljoa pois olis, jos löytyisi lehtinen myös "lintu lemmikkinä" )
Jonkin verranhan tuo tiedon levittäminen sitten vaatisi jäseniltä vapaaehtoistyötä myös muualla kuin netissä (ehkä hieman rahallistakin, kuten tulosteet), mutta monet jotka haluavat oikeasti tietoa levittää ja saada muutosta aikaan, niin voisi olla valmis siihen?
Pystyykös muuten joihinkin lehtiin kirjoittaan mielipidepalstalle kuvan kera? Tai jos joku tuntee toimittajan, niin voisi vihjaista asiasta, kirjoittamaan oikean jutun kuvien kera.
Sittenhän voisi hyödyntää kouluja joissa opiskellaan eläintenhoitajiksi - nehän tekevät kaikenlaisia projekteja ja lemmikkitapahtumia ja saavat, sekä mahdollistaisivat taas erilaista näkyvyyttä.
jne.
Kun tietoa levitettäisiin myös muille kuin linnuista kiinnostuneille, niin silloin ihmisillä olisi paremmat mahdollisuudet muodostaa oma mielipiteensä, että pitäisikö kieltää esim. arojen pito lemmikkinä.
« Viimeksi muokattu: 16.02.14 - klo:23:49:21 kirjoittanut Unduska »

Re: Eläinsuojelulain uudistus ja Kaijulit / lemmikkilinnut
« Vastaus #23 : 17.02.14 - klo:09:40:38 »
Kyllähän tuo tiedon levittäminen monissa eri muodoissa on ehdottomasti yhdistyksen agendalla. Mutta sekään ei aina ole niin helppoa.

Median suuntaan on eri aiheista kokeiltu kirjoittaakin myös lehdistötiedotteita ja mielipidekirjoituksia. Todella vaikea saada niitä läpi. Tuo ylläkin ollut tiedote on noteerattu vasta yhdessä lehdessä, vaikka se oli viiden yhdistyksen allekirjoittama. Jonkin Kennelliiton julkaisuihin saatetaankin reagoida median toimesta, mutta varsinkin lintuharrastus on sen verran pientä, että harvoin ketään kiinnostaa, ellei papukaija puhu tai tee temppuja.

Artikkelit ovat tosiaan aika pitkälti tuuripeliä. Joskus joku aina haluaa kirjoittaa artikkelin lemmikkilintuharrastajista ja kyselee sopivaa henkilöä, mutta tämä on melko satunnaista. Jos haluttaisiin aiheita tarjota medialle, pitäisi olla joku hyvin uniikki ja mielenkiintoinen tulokulma.

Muuten olemmekin käyneet eri tahoille pitämässä luentoja. Näihin lukeutuvat mm. eläinhoitajaopiskelijat, eläinlääkäriopiskelijat ja SEY:n eläinsuojeluneuvojat. Eri oppilaitosten suuntaan voisi varmasti vielä aktivoitua tarjoamalla sinne luennoitsijoita.

Re: Eläinsuojelulain uudistus ja Kaijulit / lemmikkilinnut
« Vastaus #24 : 17.02.14 - klo:09:46:45 »
Jonkin Kennelliiton julkaisuihin saatetaankin reagoida median toimesta, mutta varsinkin lintuharrastus on sen verran pientä, että harvoin ketään kiinnostaa, ellei papukaija puhu tai tee temppuja.

Pitäiskö mukaan liittää sitten jokin "houkutin" :P

Re: Eläinsuojelulain uudistus ja Kaijulit / lemmikkilinnut
« Vastaus #25 : 17.02.14 - klo:11:53:44 »
Ihan vaan vielä muistutuksena täälläkin kaikille (ei siis liity edellisiin kommentteihin), että vaikka vaatimukset eri lajien kielloista varmasti herättävät tunteita, niin pidetään päät kylmänä, kommentit asiallisena eikä provosoiduta asiasta.

Jos joku haluaa laittaa SEY:lle suoraa palautetta, niin tämän olisi tärkeää olla asiallista, rakentavaa sekä hyvin argumentoitua.

Tämä muistutus vain siksi, että näihin asioihin liittyy aina paljon tunteita. Kuitenkin liian kärkkäät kommentit ja muut vastaavat vain haittaavat tätä asiaa.

Re: Eläinsuojelulain uudistus ja Kaijulit / lemmikkilinnut
« Vastaus #26 : 17.02.14 - klo:15:12:21 »
Haluan antaa ison kiitoksen Jarmolle ja toki muillekin osallisille, jotka jaksavat asian tiimoilta infota meitä muitakin (foorumin ja muiden kanavien kautta) ja pystyvät vielä reagoimaan nopeasti tilanteen muutoksiin niiden vaatimalla tavalla. Kiitos!

Re: Eläinsuojelulain uudistus ja Kaijulit / lemmikkilinnut
« Vastaus #27 : 17.02.14 - klo:15:33:17 »
Nyt SEY julkaisi vielä tuosta virallisen tiedotteen: Tiedote: Uusien ja erikoisten lemmikkien kysyntä on kovaa – positiivilistalla voidaan estää lemmikiksi soveltumattomien eläinten pito

Ajattelin tässä selventää muutamia asioita.

Mitä tämä tarkoittaa harrastajan kannalta?

Ei vielä mitään. SEY on yksi taho, joka pyrkii omalla työllään vaikuttamaan lainsäädäntöön. Maa- ja metsätalousministeriö ei ole ottanut kantaa positiivilistan puolesta. Tietenkin olemme huolissamme siitä, että näitä positiivilistoja on EU:n sisällä jo käytössä. Lisäksi SEY:n Kati Pulli on aikaisemmin kommentoinut, että varsinkin isot papukaijat olisivat arvioitavien lajien listalla. Uudessa kannanotossa niitä ei toisin mainita.

Mitä positiivilista tarkoittaisi lemmikkilintuharrastajalle?

Positiivilista tarkoittaisi listaa sallituista lajeista. Jos tällaista listaa lähdettäisiin puuhaamaan Suomeen, Kaijuleiden ensisijainen tavoite on saada sille kaikki papukaijalinnut sekä muut yleisesti lemmikkinä pidettävä linnut. Näkemyksemme mukaan ei ole syytä kieltää mitään näistä lajeista.

Suurin riski tietenkin olisi, että lainsäätäjillä ei olisi resursseja tarkastella kaikkia lajeja, jolloin jotkin lajit jäisivät listan ulkopuolelle. Kenenkään lintuja tuskin vaadittaisiin lopetettavaksi, vaan tämä koskisi lähinnä lintujen maahantuontia ja myymistä. On mahdoton sanoa, mitä eri lajeja tämä koskisi. Ei varmastikaan ainakaan yleisimpiä (kuten monet suoranokat, undulaatit tai neitokakadut).

Lemmikkilintujen kohdalla tosin on etuna se, että vaikka suurinta osaa lajeista ei voi pitää domestikoituneena, niitä on pidetty niin pitkään lemmikkeinä, että papukaijojakaan ei voi sanoa uudeksi tulokkaaksi lemmikkilajien listalla, vaikka ne eksoottisiksi usein luetaankin. Lisäksi jos SEY:n kriteerejä luetaan kuin piru raamattua, voisi sanoa, että esim. kissat ja kanit pitäisi kieltää melkein ennen isojakaan papukaijoja. Tietenkin nämä lajit saisivat automaattisen takaportin listalle, olisivat arviointikriteerit mitä tahansa.

Mitä jatkossa?

Tulemme (mahdollisuuksien mukaan muiden yhdistysten kanssa) pitämään omia näkemyksiämme esillä, tavoitteena se, ettei positiivilista tulisi MMM:n omaksi tavoitteeksi lakiin. Ensisijaisesti tämä vaatii asiallista keskustelua eri tahojen kanssa. Lisäksi tulemme tuomaan esiin näkemyksiämme myös siitä, ettei ole olemassa mitään papukaijalajia tai muita yleisesti lemmikkinä pidettäviä lintulajeja, jonka lemmikkinä pitäminen tulisi kieltää.

Ikävänä seikkana tosin mainittakoon, että jos joudumme työskentelemään tällaisten asioiden kanssa, vievät ne aikaa siltä työltä, jonka tavoitteena olisi edistää näiden eläinten hyvinvointia. Kuten juuri se, että saataisiin näiden eläinten hyvinvoinnin turvaava laki.
« Viimeksi muokattu: 17.02.14 - klo:15:41:51 kirjoittanut fouro »

Re: Eläinsuojelulain uudistus ja Kaijulit / lemmikkilinnut
« Vastaus #28 : 17.02.14 - klo:23:33:50 »
Kenenkään lintuja tuskin vaadittaisiin lopetettavaksi, vaan tämä koskisi lähinnä lintujen maahantuontia ja myymistä.
Eli kyseisten lajien kantaa lemmikkilinnuissa voisi pitää edelleen yllä "sisäpiirissä", jossa mahd poikaset luovutettaisiin/annettaisiin uusiin koteihin? :)
(Pitää kai joku varasuunnitelma keksiä, jos tuollaisiin järjettömiin lakiuudistuksiin aletaan ;) )

Re: Eläinsuojelulain uudistus ja Kaijulit / lemmikkilinnut
« Vastaus #29 : 17.02.14 - klo:23:41:40 »
Kyllä kai kielto rajaisi myös kaikenlaisen kasvatustoiminnan.
Neitokakadujen kasvatusta vuodesta 2005 ja undulaattien vuodesta 2014. :)