papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Koska tämä on sen verran merkittävä asia ja voi pitkässä juoksussa koskea kaikkia harrastajia, ajattelin, että asia ansaitsee kokonaan oman ketjunsa tänne. Erittäin mielelläni otan myös aiheesta palautetta ja ehdotuksia vastaan. Näin merkittävän asian osalta olisi hienoa, että keskustelu olisi kaksisuuntaista, ei pelkästään sitä, että päivitän tilannetta täällä ajoittain. :)

Käytän kuitenkin tätä ketjua tilanteen päivittämiseen aina, kun on jotain päivitettää (koska asia etenee melko hitaasti, ei näin varmastikaan tule tapahtumaan kovin usein).

Taustaa

Taustoista sen verran, että eläinsuojelulain kokonaisuudistus lähti liikkeelle parisen vuotta sitten ja tavoitteena oli saada uusi laki vuoteen 2014 mennessä. Oma käsitykseni tosin on, että tuo aikataulu voi venyä. Tavoitteenahan on ollut maailman kehittynein eläinsuojelulaki.

Tästä voi lukea mm. MMM:n sivuilta: http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/elaimet/elainsuojelulaki.html

Kaijulit ja lakiuudistus

Yhdistyksenä haluamme olla mukana vaikuttamassa kyseiseen lakiin. Tietenkin pitää olla sen verran realistinen, että koska laki kattaa kaikki eläimet (ml. tuotantoeläimet), jolloin 300 hengen lemmikkilintuyhdistyksellä ei varmasti ole isoja mahdollisuuksia esittää ihmeempiä vaatimuksia.

Ennen kaikkea haluamme olla mukana työssä siinä vaiheessa, kun päätetään lajikohtaisista asioista (joka lienee sitten, kun laki on saatu aikaan ja päätetään asetuksista). Tämän takia pohjatyönä onkin erittäin tärkeää onnistua asemoimaan Kaijulit vakavasti otettavana ja asiantuntevana toimijana lakiuudistuksen sidosryhmien suuntaan. Sekä toisaalta pitää huoli, että näillä tahoilla on edes jonkinlainen pohjakäsitys lintujen pitämisestä lemmikkinä.

Tavoitteenamme on periaatteessa varmistaa, että laki ja asetukset riittävät turvaamaan lemmikkilintujen hyvinvoinnin, mutteivät ole niin tiukkoja, että vaikeuttaisivat asiat hyvin hoitavien harrastajien elämää. Teemme tätä työtä tietenkin ensisijaisesti yhdistyksen mandaatilla, mutta käytännössä lemmikkilintuja ja lemmikkilintuharrastajia edustamassa ei taida olla ketään muutakaan tahoa tässä vaiheessa.

Mitä tähän mennessä on tehty?

Tämä työ alkoi periaatteessa sillä, että huomasin Joonas Gustafssonin blogikirjoituksen Seura- ja harraste-eläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnasta. Tämän jälkeen Joonas kävikin kertomassa tästä työstä 2012 kevätkokouksessamme kirjoitti uutiskirjeeseenkin tästä lyhyen jutun.

Tämän jälkeen on tapahtunut seuraavaa:

  • Saimme vastattavaksemme lakiin liittyvän sidosryhmäkyselyn. Alunperin se unohtui lähettää mm. lemmikkilintuyhdistyksille, mutta onneksi huomasimme asian ja saimme mahdollisuuden vastata kyselyyn.
  • Kaikille avoimessa lain valmistelutyön avajaisseminaarissa esitin MMM:n suuntaan pyynnön, että varsinkin eksoottisempien lemmikkilajien kohdalla harrastajat otetaan huomioon.
  • Olemme yhdistyskokouksessa hyväksyneet yhdistyksen lemmikkilintuja käsittelevät tavoitteet lakiuudistukseen. Olen myös taittanut tästä erikseen esitteen, jota on jaettu sidosryhmille (tällä on tuntunut olevan hyvä vaikutus).
  • Kävin tapaamassa loppukeväästä SEY:n uutta toiminnanjohtajaa, jonka kanssa keskustelimme myös lakiuudistuksesta.
  • Kävin tapaamassa nyt syksyllä uutta eläinsuojeluasiamiestä, jonka kanssa keskustelimme myös lakiuudistuksesta sekä yleisestä lemmikkilinnuista.
  • Kävin hiljattain kertomassa Seura- ja harraste-eläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnalle lemmikkilintuharrastuksesta sekä tavoitteistamme (tämäkin vaikutti olleen hyvin tarpeellinen, sillä ihmisillä ei ollut oikein mitään tietoa tästä harrastuksesta).

Ja mitä jatkossa?

Vaikuttaisi siltä, että asia etenee melko hitaasti ja lintukohtaiset asiat tulevat ajankohtaiseksi vasta muutaman vuoden päästä. Tällä hetkellä pyrimme jakamaan lemmikkilintuharrastuksesta tietoa sidosryhmille sekä tapaamaan näitä mahdollisuuksien mukaan.

Lienee myös järkevää kartoittaa muiden eksoottisten lemmikkilajien kohdalla yhteisiä teemoja, jos voisimme sitten tehdä yhteistyötä näiden kohdalla muidenkin yhdistysten kanssa.

Mitä on odotettavissa lähiaikoina?

Nämä ovat pitkälti ihan henkilökohtaisia fiiliksiäni siitä, mitä lemmikkilintuharrastajiin liittyviä asioita voi tulla eteen/keskusteluun vielä lähiaikoina. Pitkälti siis spekulaatiota, joten älkää ottako näitä kiveen kirjoitettuina asioina.

  • Erilaiset listat soveltuvista lajeista ovat olleet esillä monestakin suunnasta. SEY taisi jossain välissä ottaa kantaa positiivilistan puolesta (tämä listaisi sallitut lemmikkilajit). Tosin olemme yrittäneet kertoa tästä, että näitä lemmikkilintulajeja on kuitenkin niin paljon, että tämä olisi tarpeettoman hankala. Luonnonsuojelullisesta näkökulmasta kantamme on pitkälti ollut, että pitäisi keskittyä CITES-säädösten noudattamiseen, ei uusien luomiseen.
  • Useampi taho on myös kommentoinut pari- ja parvieläinten pitämistä yksin, joten tämä voi tulla kanssa keskusteluun. Vaikka yleensä suosittelemmekin lajitoverin seuraa, ehdoton vaatimus laissa olisi melko mahdoton. Jotkut käsinruokitut vanhat linnut vaikuttavat stressaavan toisesta linnusta näköpiirissä, sekä toisaalta joskus on vain mahdoton hankkia kahta lintua samaan aikaan.
  • Edellisen neuvottelukunnan kokouksessa oli nähtävästi noussut esiin myös poikasten oikeus olla emojen hoidettavana. En tiedä, mitä tämä käytännössä jatkon kannalta tarkoittaa. Emme ole ottaneet käsinruokinnan kieltoa tavoitteisiimme, sillä tämän pitää olla mahdollista kuitenkin poikasen hengen pelastamiseksi ja olisi muutenkin vaikea valvoa (vaikka edelleen suosittelemmekin poikasten jättämistä emojen ruokittavaksi).
  • Iso paino keskusteluissa on tuntunut olleen eläinten käyttäytymistarpeilla.

Mielellään kuitenkin kuulemme muidenkin harrastajien mielipiteitä asiaan liittyen. :)
« Viimeksi muokattu: 19.12.13 - klo:16:27:47 kirjoittanut fouro »

Re: Eläinsuojelulain uudistus ja Kaijulit / lemmikkilinnut
« Vastaus #1 : 14.02.14 - klo:11:14:09 »
http://elsuasiamies.blogspot.fi/2014/02/jalostamalla-paremmaksi.html

Eläinsuojeluasiamies kirjoittaa eläinten jalostamisesta blogissaan. Ei liene mahdoton ajatus, että mahdolliset muutokset eläinsuojelulaissa vaikuttaisivat myös lemmikkilintujen kasvatukseen.

Herättääkö tämä mitään ajatuksia kenessäkään?

Re: Eläinsuojelulain uudistus ja Kaijulit / lemmikkilinnut
« Vastaus #2 : 14.02.14 - klo:18:42:48 »
Mä en ymmärrä koko jalostamista...  ???
Luonnossakin lisääntyy ne yksilöt jotka sattuvat toisensa tapaamaan ja "kemiat kohtaamaan", mitä ihmeellistä ja kamalaa on esim. siinä jos meneekin vaikka koirarodut ristiin O.o Ihmisten keksimää hömpötystä ja sit ihmetellään, kun syntyy sairaita ja ongelmaisia yksilöitä, ja että miten niistä sitten sais terveempiä...

Re: Eläinsuojelulain uudistus ja Kaijulit / lemmikkilinnut
« Vastaus #3 : 15.02.14 - klo:12:21:15 »
Mä oon sitä mieltä että koirien kohdalla tapahtuneet virheet voisivat olla hyvänä esimerkkinä siitä miten ja millä kriteerein jalostusta EI pidä tehdä. Ei pidä keskittyä ulkonäköön vaan terveyteen ja yleiseen hyvinvointiin. Pätee kaikkeen. Piste.

Re: Eläinsuojelulain uudistus ja Kaijulit / lemmikkilinnut
« Vastaus #4 : 15.02.14 - klo:12:37:55 »
^Samoin yksi jo esim neitokakaduilla esille tullut ongelma on nämä tietyt paljon jälkeläisiä jättäneet vanhemmat. Ei olla vielä koirapuolelta opittu, vaikka siellä ne on jo monien sukupolvien jälkeen aiheuttaneet ongelmia.  ;)
Amatsonit, neitsikat, helmikset, siniviirut, tupsut, hanhet, miggikset, kanat ja muut elikot.

Re: Eläinsuojelulain uudistus ja Kaijulit / lemmikkilinnut
« Vastaus #5 : 15.02.14 - klo:22:25:32 »
Mä oon sitä mieltä että koirien kohdalla tapahtuneet virheet voisivat olla hyvänä esimerkkinä siitä miten ja millä kriteerein jalostusta EI pidä tehdä. Ei pidä keskittyä ulkonäköön vaan terveyteen ja yleiseen hyvinvointiin. Pätee kaikkeen. Piste.

Pitäisköhän linnuillakin alkaa pitään jotain rekisteriä niiden sairauksista tms. terveyteen liittyvistä asioista?

Re: Eläinsuojelulain uudistus ja Kaijulit / lemmikkilinnut
« Vastaus #6 : 16.02.14 - klo:10:13:39 »
SEY:n jutun mukaan isot papukaijat ovat lemmikiksi sopimattomia ja niiden lemmikkinä pito pitäisi kieltää. Lukee tämän päivän Ilta-Sanomissa.
Senegalit Helga ja Harald, sekä naamiokaajaiset Viivi, Wesley, Roope ja Kerttu.

JK-Lehtinen


Re: Eläinsuojelulain uudistus ja Kaijulit / lemmikkilinnut
« Vastaus #8 : 16.02.14 - klo:11:08:43 »
Lainaus
SEY:n jutun mukaan isot papukaijat ovat lemmikiksi sopimattomia ja niiden lemmikkinä pito pitäisi kieltää. Lukee tämän päivän Ilta-Sanomissa.

Tästä olemme heidänkin kanssaan jutelleet aikaisemmin ja tietenkin teemme kaikkemme, ettei tuollaisia rajoitteita tulisi. Meidän kantamme kuitenkin on, etteivät isot papukaijat vaatimuksiltaan ole sen hankalampia kuin pienemmät, lähinnä vaativat enemmän tilaa.

Käsittääkseni heidän näkemys isoista papukaijoista käsittää lähinnä aran kokoluokan. Huomioiden kuitenkin sen, että noita on melko paljon lemmikkeinä jo nyt, en usko, että tuollaisen lain säätäminen olisi kovin realistinen asia.

Re: Eläinsuojelulain uudistus ja Kaijulit / lemmikkilinnut
« Vastaus #9 : 16.02.14 - klo:11:43:44 »
Tärkeämpää olisi minusta puuttua niihin sääntöihin, mitä ison papukaijan hankkiminen edellyttää (häkkikoko ja muut linnun hyvinvointiin vaikuttavat seikat) lajeja rajoittamatta. Homma pitäisi siis ehkä yrittää kiertää sitä kautta, sillä nyt noita asioita ei vaadita, vaikka ehkä pitäisi. Kaikkia lajeja kun voi oikeasti pitää ihan hyvin, jos tilat, virikkeet ja muu hoito on lajille oikea.
Neitokakadujen kasvatusta vuodesta 2005 ja undulaattien vuodesta 2014. :)

Re: Eläinsuojelulain uudistus ja Kaijulit / lemmikkilinnut
« Vastaus #10 : 16.02.14 - klo:11:57:11 »
Yhdistyksen virallinen kantahan on alla oleva. Tämä löytyy meidän painattamasta esitteestä, jota on jaettu jo monille lainsäädännön parissa työskenteleville tahoille:

http://www.kaijuli.fi/images/kaijulit-lakiuudistus.pdf

Lainaus
Tavoite 1: Edistää lintujen hyvinvoinnin huomioivan lemmikkilintuharrastuksen jatkumista Suomessa jatkossakin

Viimeisten vuosien aikana lemmikkilintuharrastus on ottanut valtavia askeleita Suomessa lintujen hyvinvoinnin edistämiseen liittyvissä kysymyksissä. Tämän ansiosta esimerkiksi lintuhäkkien koot ovat kasvaneet merkittävästi, virikkeellistäminen on kehittynyt sekä eläinten kohtelu (varsinkin osana koulutusta) on parantunut. Tavoitteenamme on, että tämä kehitys jatkuu tulevaisuudessakin.

Haluamme painottaa, ettemme koe tarpeellisena kieltää yksittäisiä, jo lemmikkeinä eläviä, lintulajeja tai -lajiryhmiä. Näille lajille on mahdollista tarjota hyvinvoinnin kannalta riittävät olosuhteet seuraeläimenä. Suurimmat haasteet liittyvät erityisesti lintujen kokoon sekä virikkeellistämiseen. Kantamme on, että näihin ongelmiin tulee puuttua luomalla riittävät vaatimukset eläinten pidosta, ei kieltämällä yksittäisiä lajeja. Lisäksi haluamme painottaa, että vaikka monet papukaijalajit ovat virikkeellistämisen näkökulmasta haastavia, ei mikään niistä ole luonnossa saalistaja, minkä vuoksi esimerkiksi ruoan käyttö niiden virikkeellistämisessä ei ole erityisen haastavaa.

Tosin poikkeuksen edellisen kappaleen asioihin voivat muodostaa jotkin muuttolinnut, joille tarve muuttaa tiettynä vuodenaikana voi aiheuttaa kohtuutonta stressiä. Tällaisia lajeja ei Suomessa kuitenkaan tiettävästi pidetä lemmikkinä.

Haluamme myös huomauttaa, että ongelmia eläinten hyvinvoinnissa löytyy paljon myös domestikoituneilla lajeilla, kuten koirilla, kissoilla ja jyrsijöillä. Kuten näiden kohdalla, lemmikkinä elävien lintujenkaan ongelmat eivät johdu lajien lemmikkinä pitämisen mahdottomuudesta, vaan ihmisten tietämättömyydestä tai piittaamattomuudesta. Eläinsuojelullisesta näkökulmasta lemmikkilintujen haasteet eivät siis poikkea merkittävästi muista lajeista.

Yhdistyksemme kanta ns. “positiivilistaan”, jossa listattaisiin sallitut lemmikkilajit, on kielteinen sen haasteiden takia. Tällä hetkellä Suomesta löytyy lemmikkeinä useita kymmeniä lintulajeja, jonka lisäksi esimerkiksi Euroopasta löytyy paljon lisää lajeja. Mikään yksittäinen lemmikiksi saatavilla oleva lintulaji ei ole niin haastava, että se pitäisi jättää listan ulkopuolelle. Toisaalta jos päädyttäisiin jättämään joitain lajeja listan ulkopuolelle, pitäisi laissa olla vuosikymmenten mittaiset siirtymäajat, sillä monet papukaijat voivat elää jopa yli 50-vuotiaiksi. Tämä tekisi myös valvonnasta haastavaa.

Varsinkin yksittäisten lajien kieltäminen voisi johtaa tilanteeseen, jossa niitä salakuljetettaisiin maahan herkemmin. Tällaisissa tilanteissa linnun alkuperä on täysin hämärän peitossa ja riski tuoda maahan luonnosta pyydettyjä yksilöitä kasvaa.

Yhdistyksemme ei hyväksy luonnosta pyydettyjen lintujen pitämistä lemmikkeinä. Mielestämme uhanalaisten lajien kohdalla CITES-säädökset antavat riittävästi työkaluja puuttua mahdollisiin ongelmiin, kunhan niitä valvotaan riittävän tarkasti. Lemmikkilinnut Kaijuli ry tekee jo nyt yhteistyötä Ympäristökeskuksen kanssa liittyen CITES-kysymyksiin.
« Viimeksi muokattu: 16.02.14 - klo:11:59:15 kirjoittanut fouro »

Re: Eläinsuojelulain uudistus ja Kaijulit / lemmikkilinnut
« Vastaus #11 : 16.02.14 - klo:12:28:00 »
Mihinköhän ne kiellettyjen lajien yksilöt sitten menisivät, jotka jo ovat lemmikkeinä? O.o
Ja mitkä mahtaa olle syyt ja kriteerit noissa mahdollisesti kiellettävissä lajeissa? Jos esim koko isoilla papukaijoilla, niin kyllä mun mielestä on myös väärin mm. pitää isoja koiria ihmisasunnoissa tai koiria ja kissoja ylipäätään ilman luonnollisia virikkeitä ja tilaa juosta halutessaan. Enkä ymmärrä sitä, miten voi olla hyväksyttävää pitää kissaa "sisäkissana", ilman että vaaditaan kissalle myös ulkoilutusmahdollisuuksia!
Kyllä varmasti moni iso papukaija tai muu eksoottinen eläin elää paremmassa hyvinvoinnissa, kuin koirat kerrostaloasunnoissa tai kissat neljän seinän sisällä hiilihydraattipitoisella kuivamuona ruokavaliolla!
Niinku.... just...  :o
« Viimeksi muokattu: 16.02.14 - klo:12:36:52 kirjoittanut Unduska »

Re: Eläinsuojelulain uudistus ja Kaijulit / lemmikkilinnut
« Vastaus #12 : 16.02.14 - klo:12:32:19 »
Lainaus
Mihinköhän ne kiellettyjen lajien yksilöt sitten menisivät, jotka jo ovat lemmikkeinä? O.o

Tuo onkin erittäin hyvä kysymys, varsinkin kun ne voivat elää jo useita vuosikymmeniä. Ja esim. CITES-asetusten mukaan käsittääkseni niitä ei voisi suoralta kädeltä lopettaakkaan.

Lieveilmiöinä varmasti tapahtuisi salakuljetusta (viranomaiset eivät voi valvoa kaikkia yksilöitä ja vuosikymmenten siirtymäajan aikana näitä kuitenkin olisi). Lisäksi varmaankin nähtäisiin useita elinikäennätyksiä, kun kuollutta lintua korvattaisiin uudella vastaavalla kaikessa hiljaisuudessa. :P

Re: Eläinsuojelulain uudistus ja Kaijulit / lemmikkilinnut
« Vastaus #13 : 16.02.14 - klo:12:40:56 »
Tuo onkin erittäin hyvä kysymys, varsinkin kun ne voivat elää jo useita vuosikymmeniä.

Viranomaiset voisivat ehtiä tulla järkiinsäkin, ja muuttamaan lakia moneen kertaan ennenkuin suurinkaan osa noista menehtyy  ;D

Re: Eläinsuojelulain uudistus ja Kaijulit / lemmikkilinnut
« Vastaus #14 : 16.02.14 - klo:12:59:40 »
Mainittakoon nyt täälläkin, ettei kenenkään harrastajan kannata tuosta provosoitua. Meillä on paljon hyvää ja rakentavaa yhteistyötä SEY:n kanssa ja on kaikkien etujen mukaista, että niin tulee olemaan jatkossakin.

Uskoisin, että jopa lakiuudistuksenkin kohdalla olemme pääpiirteittäin samoilla linjoilla. Tällaista erimielisyyttä kannattaa pyrkiä ratkomaan ihan rauhassa keskustelemalla eri tahojen kanssa.