papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Jacon muistinmenetys?
« : 30.10.13 - klo:23:32:34 »
Eli meillä nyt 2,5 vuotias Jaco nuorukainen, jonka käytös on alkanut huolestuttämaan. Lintu on pirteä ja muuten täysin terveen oloinen, ei huomattavaa stressikäyttäytymistä tai vastaavaa.

Samba muutti meille n. 10kk ikäisenä. Reilun vuoden ikäisenä osasi muutaman erilaisen vihellyksen ja yhden sanan. Vajaan parinvuoden iässä alkoi sanoja ja lauseita tulla hurjaa vauhtia ja sanavarasto oli reilut 20 sanaa. Nyt yhtäkkiä n. kuukausi sitten, Samba ns taantui ja tuntuu että on unohtanut koko sanavarastonsa minkä oli oppinut reilun puolenvuoden aikana, ja toistaa vain ensimmäiseksi oppimaansa sanaa ja vihellyksiä joita silloin vihelteli paljon. Kummallista on vieläpä se, että tämä ensimmäinen sana ja vihellykset olivat lähes jääneet pois uusien tultua tilalle...

Samba alkoi myös kesällä harrastamaan hyvinkin voimakkaasti kosiskelu ja parittelurituaaleja minulle, oksenteluineen päivineen. Myös tämä käytös on täysin kadonnut ja yleensäkin käyttäytyy mielestäni kuin lapsi ja kaikinpuolin samallalailla kuin vuodenikäisenä... Ainoa myöskin mainittava ero on se, että kun yritän toistella sille näitä kadonneita sanoja, se usein rääkäisee hermostuneena, ikäänkuin suuttuisi, kun taas vuoden ikäisenä aina pysähtyi hiljaa kuuntelemaan. Tästä mietinkin juuri sitä uhma asiaa, mutta toinen puoli taas on se, että ikäänkuin tajuaisi sanat ja suuttuisi kun ei enää osaa/pysty niitä sanomaan...

Ensin pidin käytöstä jonkinlaisena leikkinä tai uhmana, mutta nyt kuukauden jälkeen on jo oikeasti alkanut huolestuttamaan... Voiko lintu esim lyödessään päänsä (en ole nähnyt sellaista tapahtuvan), Saada aivovaurion ja sitäkautta muistinmenetyksen? Itseltä alkavat nyt meinaan ideat loppua ja kaikki asiaan liittyvä tieto tulisi tarpeeseen.. Edelleen mietin myös uhmaa tai jonkinlaista hormooneihin liittyvää käytöstä, mutta jotenkin eivät oikein käy järkeen tässä asiassa.. Eniten pelottaa, että Samba taantuu lisää ja ehkä jopa voi menehtyä johonkin rappeuttavaan sairauteen... Onko kukaan kuullut linnuilla tällaista tavattavan?

Eli jos jollain kokemuksia tai vastaavaa tällaisesta, olisin kiitollinen vastauksista.
« Viimeksi muokattu: 30.10.13 - klo:23:40:28 kirjoittanut Samba »

Re: Jacon muistinmenetys?
« Vastaus #1 : 31.10.13 - klo:09:07:44 »
Kokemusta mistään muistinmenetyksistä tai vastaavista ei ole, mutta vastaan silti, koska kyseessä on harmaapapukaija. Ja ei, en usko mihinkään muistinmenetyksiin, taantumiin, aivovaurioihin enkä uhmaan, tuollainen käytös on vain tyypillistä harmaapapukaijalle. Se puhuu silloin kun itse haluaa ja se puhuu mitä itse haluaa. Sanoja ja ääniä tulee ja menee/unohtuu. Mitään kummallista käytöstä ei siis ole, että ensimmäisiä ja usein toistettuja sanoja/vihellyksiä jää pois. Ehkäpä se itsekin on niihin kyllästynyt eikä halua enää muistuttaa sanelukonetta.

Sukupuolivietit on linnullakin, tyypillisesti kaksi kertaa vuodessa. Pitänee vain koittaa olla provosoimatta sitä enemmän. Yleensä pesimävireeseen kuuluu myös pieni turhautuminen, mutta sitäkin voi ehkäistä tiettyyn pisteeseen motivoimalla lintua muihin aktiviteetteihin ja pysymällä silloin myös itse hieman sivussa linnusta ettei sen vire nouse entisestään. Turhautuessaan harmaat ovat yleensä hieman kiukkuisia ja ärtyneitä. Näissä tilanteissa kannattaa opetella lukemaan lintuaan sen pienimmistäkin eleistä ja kunnioittamaan sen tahtoa ettei ajaudu pahempaan konfliktiin jatkossa.

Puhetta/ääniä voi myös treenata kuten mitä tahansa temppuja. Tämä onnistuu positiivisesti vahvistamalla, tarvitaan vain omistajalta hieman kekseliäisyyttä ja nopeutta, että saa halutun toiminnon ja ehtii sen oikeassa kohtaa palkkaamaan, sekä tietysti kärsivällisyyttä, motivaatiota ja pitkää pinnaa toistojen tekemiseenkin. Suosittene tutustumaan Barbara Heidenreichin oppaisiin: http://www.goodbirdinc.com/parrot-store-dvds.html (sieltä löytyy myös puheen opetusta koskeva DVD, joka ainakin meillä auttoi hieman pääsemään alkuun tässä treenissä).

Harmaat nyt muutenkin tarvitsevat paljon virikkeitä ja aktiviteetteja, meillä ainakin rakastetaan virikeleluja ja erilaisia älypelejä, joiden parissa joutuvat hieman käyttämään aivonystyröitään. Meillä myös erilaiset äänitykset (puhe-, vihellys- ja musiikki) kuuluvat siihen virikkeellistämiseen. Tosin toisinaan epäilen omaa älykkyyttäni, sillä välillä huomaan harmaiden kouluttaneen minua huomaamattani paremmin kuin minä niitä  ::)

Tässä kuitenkin pientä pätkää meidän puhetreenauksesta. Kyseessä on n. 25-vuotias kodinvaihtaja, jota olen nyt nyt kesästä asti työstänyt puheen kanssa ja paljon muitakin ongelmia on saatu pois positiivisesti vahvistamalla. Muutama sana ja temppu on jo lisää tuosta opittuna. Mutta kuten tuostakin videosta näkee, harmailla vain on toisinaan oma tahto, omistajan pitää vain keksiä keinoja saada se haluttu toiminto/sana/ääni sieltä ja päästä se palkitsemaan.
Elämä olisi todella tylsää ilman erehdyksiä.
www.marvinettes.com

Re: Jacon muistinmenetys?
« Vastaus #2 : 01.11.13 - klo:12:33:08 »
Kiitos vastauksesta. :) Perusasiat sukupuolikäyttäytymisineen on toki meillä hallussa ja tiedossa, eikä Samba ole meidän ensimmäinen suuri papukaija, aijemmin useiden vuosien kokemus kiertolais kodinvaihtaja kultatöyhtökakadusta ongelmakäyttäytymisineen päivineen. Olen hyvinkin perillä siitä, että näillä on oma tahto, eikä näiden käytöstä voi oikein rinnastaa minkään muun eläinlajin edustajiin, vaikkakin koulutusperiaatteet on kaikilla samat, jopa ihmislapsilla. ;) Toki toivoisin kovasti, että tässä olisi kysymys vain omasta tahdosta ja asiat palautuisivat vielä ennalleen. Ihmettelen vain, kun esim meillä kun on useampi koira, ja Samban lempipuuhaa on ollut komentaa niitä ja kutsua sisään, eikä ole malttanut olla huutamatta koko koira kompanian nimiä läpi vihellyksineen lähes jokakerta kun olen oven avannut ja kutsunut koiria. :) Tämäkin on jäänyt kokonaan pois, eikä ole siis nyt kuukauden aikana sanonut näistä sanoista yhdenainuttakaan yhtään kertaa, eli loppuivat seinään. Sitä ennen rakasti lörpöttelyä ja toivotti hyvät huomenet ja hyvät yöt joka päivä.

Kysymys on nimenomaan siitä, että osaan lukea eläimiä hyvinkin tarkasti, ikäni läpi olen kouluttanut erilaisia eläimiä, ja tämänhetkinen käytös Samballa on hyvin huolestuttavaa, kysymys kun ei ole vain parista sanasta, vaan täydellisestä persoonan muuttumisesta / taantumisesta pienen poikasen tasolle... Ymmärrän toki sen, että ensimmäisenä opittu sana ja viheltelyt voivat jäädä ja niinhän meillä oli juuri käynytkin alkuvuodesta, Samban korvattua ne laajemmalla ja johdonmukaisemmalla sanavarastolla, enkä sitä pitänytkään mitenkään erikoisena. Kuukausi sitten kaikki vain kävi yhtäkkiä, kuin salama kirkkaalta taivaalta. Ja samalla siis palautui myös ensimmäinen sana ja viheltelyt joita silloin toisteli.

Re: Jacon muistinmenetys?
« Vastaus #3 : 01.11.13 - klo:13:44:41 »
entä olisko se pelästynyt jotain? ja yleensä tylsistyny kaija kököttää apaattisena orrella että jos se vaan oikeasti on kyllästyny leluihinsa ym?
Harmaan askelin

Re: Jacon muistinmenetys?
« Vastaus #4 : 01.11.13 - klo:14:26:10 »
Valitettavast en osaa neuvoa, mutta ehdotella voin; voisiko linnulla olla masennusta ta muutoin
elämä sen mielestä "kurjaa"?

Missään muussako et ole huomannut mitään muutosta linnun elämässä, kuin näiden sanojen unohtamisessa?
Jospa niiden toistelu ei ole enää kivaa sen mielestä tai jokin muu vie kaijan mielenkiinnon?

Onko ruokapuoli pysynyt monipuolisena, ettei mitkään vitskut ole jääneet vähemmälle,
voi vaikuttaa linnun aktiivisuuteen - entä vuodenajan vaihtelut?

Muutoin voisin sanoa, että linnulla voi olla vaihtelevia ajanjaksoja, jolloin poristaan enemmän
tai vähemmän, riippuen millä "tuulella"ovat sekä hormooneista.
Mutta ajallisesti tuo teidän "puhumattomuus"on ollut jo melko pitkään.

Muoks. nyt huomasin, että ajallisesti olikin vain kuukaudesta kysymys eikä puolesta vuodesta, ehkä
tilanne meneekin vielä ohi, ellei radikaalia muutosta tapahdu linnun voinnissa tms.
« Viimeksi muokattu: 01.11.13 - klo:14:34:28 kirjoittanut ara nobilis »

Re: Jacon muistinmenetys?
« Vastaus #5 : 01.11.13 - klo:14:36:41 »
Jos jotain aivovauriota edes ajattelee, on ensimmäinen osoite eläinlääkäri, ei mikään nettipalsta. Eikä ehkä huomenna, vaan heti. Siltikin uskon, että sukukypsyys on vain tuonut muutoksen eteen eikä ihmisseura ole linnulle enää se tärkein asia. Siitä on tullut itsenäinen. Edelleen en siis näe tuossa mitään epätyypillistä käytöstä nimenomaan harmaapapukaijalta, vaan tiedän monenkin tehneen juuri noin, varsinkin kausittain pesimävireestä riippuen. Tälle lajille se on siis aivan tyypillistä käytöstä, joka saattaa huolettaa muihin lajeihin tottunutta. Edelleen ehdotan sitä koulutusta ratkaisuksi, ja nimenomaan linnun ehdoin, positiivisesti, turhaumia välttäen puolin ja toisin. Ja väliin on vain parempi antaa sitä rauhaa ja omaa tilaa linnullekin. Toki lajitoverikin olisi hyvä asia, jolloin saa kommunikoida juuri omalla kielellään jonkun kanssa.
Elämä olisi todella tylsää ilman erehdyksiä.
www.marvinettes.com

Re: Jacon muistinmenetys?
« Vastaus #6 : 01.11.13 - klo:16:38:19 »
Samba ei ole apaattinen eikä hiljainen, vaan viheltelee ja toistelee usein sitä yhtä sanaa, joka oli siis sen ensimmäinen sana aikoinaan. Vitamiinit, aktiviteetit ja ruokinta on monipuolista niinkuin ennenkin, eli siitä ei pitäisi johtua. Ruoka maistuu myös hyvin. Mitään sairauden merkkejä ei ole, eikä ole siis millään tavalla flegmaattinen, käytös on ainoastaan erilaista, samanlaista kuin vajaa vuosi sitten.. Minkäänlaista stressikäyttäytymistä ei myöskään ole, ei nyppimistä tai vastaavaa. Omasta mielestäni kuukausi on ollut jo pitkä aika, jokapäivä kun tilannetta seuraillaan.

Lääkäriin mentäisiin tottakai, jos olisi syytä epäillä jotain sairautta, ja siksi lähdinkin täältä kysymään, voiko tällainen käytös liittyä johonkin sairauteen, mutta siis ilmeisesti sain nyt toivomani vastauksen kysymykseeni, eli että on Jacolle tyypillistä käytöstä. Kiitoksia siitä. :) Uskon, ettei eläinlääkärikään juurikaan pystyisi auttamaan asiassa, jos kysymys olisi tosiaankin aivovauriosta.. Aivovaurio on aivovaurio ja sille ei käsittääkseni ole muuta hoitokeinoa kuin aika ja uudelleen oppiminen. Pointti oli siis juurikin se, onko muilla vastaavia kokemuksia Jacojen kanssa ja mieltäni helpottaa huomattavasti se, että näin tuntuu olevan. Ehkä tässä nyt vain aikuistutaan. :)

Re: Jacon muistinmenetys?
« Vastaus #7 : 01.11.13 - klo:16:50:49 »
Ja vielä siitä lajitoverista tuli mieleeni, että voisihan sitäkin harkita. Kuinka helppoa on saada 3v käsinkasvatettu lintu vielä hyväksymään lajitoveria?

Re: Jacon muistinmenetys?
« Vastaus #8 : 01.11.13 - klo:17:01:02 »
Ja mieluummin kysyn ensin täältä, jossa on varmasti suuriin papukaijoihin paremmin perehtyneitä ja kokemusta omaavia asiantuntijoita kuin 99% eläinlääkäreistä, varsinkin kun asustellaan täällä Viron puolella. ;)

Re: Jacon muistinmenetys?
« Vastaus #9 : 01.11.13 - klo:17:31:42 »
Ai niin, tervetuloa palstalle!
Unohtui tuossa ekassa viestissäni.

Kyllä tänne mahtuu ja kiva kun tulee uusia tirppaimmeisiä rikastuttamaan palstaa.
Ja loppuun sitten se minun ainainen toive nro 1; saiskos kuvia siitä teidän !villasukasta"  :)

Kerro ihmeessä jatkossakin, mitä teille kuuluu.

Re: Jacon muistinmenetys?
« Vastaus #10 : 02.11.13 - klo:19:43:54 »
Kiitoksia. :)

Yritin liittää kuvan, muttei tainnut onnistua... :)

Re: Jacon muistinmenetys?
« Vastaus #11 : 02.11.13 - klo:19:52:41 »
Autan vähän :) En ole varma näkyykö facebookiin lisätty kuva muille, kuin faboon kirjautuneille, mutta tässä kuvasi:


Re: Jacon muistinmenetys?
« Vastaus #12 : 02.11.13 - klo:20:13:51 »
Kiitos. :)


Re: Jacon muistinmenetys?
« Vastaus #13 : 02.11.13 - klo:20:26:41 »
Ihana vauvakuva!

Omaa kokemusta on yhdestä jakosta, nyt 10-vuotias. Sillä ainakin on ollut jaksoja, jolloin kaikenlainen ääntely on ollut vähäisempää ja suppeampaa. Kovin hyvä puhuja se ei ole koskaan ollut, yksittäisiä sanoja jonkin verran tuottaa, enemmän on viheltelyä ja muita ääniä. Tuntuu, että kerrallaan aktiivisena on joitain tiettyjä sanoja tai ääniä. Sitten ne voivat jäädä pois ja tulee jotkut muut tilalle. Esim tällä hetkellä pieruäänet ovat valitettavan runsaina pinnalla  ;D On paljon sanoja, joita se on aikoinaan oppinut, mutta ei enää lainkaan käytä. Ovat yleensä sellaisia, jotka eivät ole koskaan jääneet pitkäaikaiseen aktiiviseen käyttöön. Ja varsinaisesti sille ei sanoja opetetakaan. En enää muista, miten sen ääntelyt muuttuivat murrosikään tullessa, vai muuttuivatko ollenkaan, mutta sukukypsäksi tuleminen sotki käytöstä kyllä muuten tosi paljon. Päällimmäisenä mieleen on jäänyt välillä hurjakin aggressiivisuus ja hyökkäilyt. Nythän tuo on varsin tasainen tyyppi. Jos nyt olisi joku aivovaurio kyseessä, luultavasti näkyisi jotenkin muutenkin kuin puheessa, esim liikkumis- tai tasapainovaikeuksina.
"Harvat ymmärtävät miten paljon on ymmärrettävä voidakseen ymmärtää ettei ymmärrä kovinkaan paljoa"

Re: Jacon muistinmenetys?
« Vastaus #14 : 03.11.13 - klo:12:07:14 »
En ole varma näkyykö facebookiin lisätty kuva muille, kuin faboon kirjautuneille, mutta tässä kuvasi:

Facebookista linkatut kuvat näkyvät kaikille, kun menee kuvan päälle, painaa hiiren oikeaa nappia ja painaa "Kopioi kuvan URL-osoite" ja liittää sen noiden [ img ] -tagien väliin. :) (Ihan näin vinkkinä myös Samballe, jos haluaa FB:stä tänne lisätä kuvia.)