papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Miten oppia pois läheisriippuvaisuudesta?
« : 22.10.13 - klo:04:25:25 »
Heipparallaa!

Kertoisitteko te viisaat lintujen ystävät, kuinka opetan tuolle 2-vuotiaalle villasukalleni taas itsensä viihdyttämisen jalon taidon?

Ensin faktoja ajasta ennen ongelmaa:

Rudy on siis naaraspuolinen kongo, joka on käsinkasvatettu. Lintu oli oppinut itsenäisen leikin kasvatuspaikassaan ja sai olla kontaktissa lajitovereihin. Siis kuuli ja näki ne.
Oppi heti alusta, etten ole jatkuvasti läsnä, sillä teen kolmivuorotyötä. Sopeutui hyvin talon muihin pienempiin lintuihin ja hätä tulee neidille, jos toverit katoavat näköpiiristä. Rudy viihtyi aluksi hyvin häkkinsä katolla tai lintupuissa tuhoamassa ja leikkimässä ja kävi tottakai aina välillä rapsuja kerjäämässä.
Linnuillani on käytössä oma tilava huone, jossa on kattoon kiinnitettyjä orsia, iso lintupuu sekä paljon itsetehtyjä ja ostettuja leluja, joita vaihtelen säännöllisesti. Olkkarissa on myös iso lintupuu leluineen sekä kiipeilyverkko. Työpäivien ajaksi laitan linnuille tuhottavaksi munakennoja sekä vessapaperirullia, johon piilotan nameja. Kaikki edellämainitut on aina silputtu, kun tulen kotiin.

Nykyhetki:

Eli siis nyt viimeiset 7 kk Rudy ei  ole muuta tehnytkään, kuin roikkunut mussa kiinni. Aloitin hiljattain opiskelemaan etänä, joten mulla on paljon kirjallisia töitä sekä vaidoin kaksivuoro työhön. On todella rasittavaa yrittää tehdä kirjallisia töitä, kun tirppa lentää joka välissä niskaan roikkumaan tai lentää perässä huoneesta toiseen. Ainoastaan silloin, kun siivoan saan olla rauhassa. Todennäköisesti olen itse tehnyt, jonkun virheen lintua kasvattaessani, kun ei enää lelut kiinnosta, vai voisiko olla alkavaa murkkuikää, koska on ruvennut kyseenalaistamaan opetettuja käskyjä esim. tule käskyä ei välillä ota kuuleviin korviinsa?  ::) Muuten Rudy on pirteä energinen oma itsensä ja touhuaa kyllä, kun en ole kotosalla, mutta heti se roikkuminen alkaa, kun tulen kotiin. En nyt tarkoita, että linnun tulisi olla jäykkä suolapatsat ja jököttää vain siellä puussa, vaan, että se oppisi taas leikkimään.

Toivottavasti oli ymmärrettävästi kirjoitettu  ;D

Re: Miten oppia pois läheisriippuvaisuudesta?
« Vastaus #1 : 22.10.13 - klo:13:17:03 »
Linnuillahan ei sinäänsä ole samanlaista murrosikää kuin ihmisillä, tietty jossain välissä hieman itsenäistyvät eivätkä ole enää niin poikasmaisia, mutta tottelevaisuus on yleensä kiinni vain siitä miten omistaja motivoi ja kouluttaa lintuaan, ei niinkään murrosiän itsepäisyydestä. ;)

Kannattaa pohtia omaa käytöstään todella ulkopuolisen ja linnun silmin. Jos ihminen on kiva, miksi lintu viettäisi aikaa muualla? Lintua tulee siis tarkoituksella täten motivoida viettämään aikaa muualla, ja palkita käytöksestä, kun lintu käyttäytyy kuten sen haluaa käyttäytyvän.

Tuollainen tilanen voi kuitenkin olla hankala, mikäli yrität samaan aikaan opiskella kouluttaa lintua samassa tilassa, sillä tällöin kumpikaan ei välttämättä onnistu kovin hyvin... Mielestäni nämä hommat kannattaisi aluksi ainakin hoitaa erikseen: mikäli haluat työskennellä kotona rauhassa, laita lintu eri tilaan tai häkkiin. Mikäli haluat kouluttaa lintua, huomioi että tällöin ei välttämättä kannata ottaa opiskelua tehtäväksi samaan aikaan. Monien eläinten koulutus on kokopäivätyötä, eli eläin oppii kaikesta vuorovaikutuksesta, eikä pelkästään keskitetyistä koulutushetkistä.

Kannattaisi yrittää opetella jotenkin siihen, että lintu ei tule luokse välttämättä muuta kuin kutsuttaessa, jos haluat pitää lintua vapaana samaan aikaan kun yrität itse tehdä jotain. Tämä on kuitenkin pitkäaikainen prosessi, sillä lintu on jo noiden kuukausien aikana oppinut aika "läheisriippuvaiseksi." Aloittaa siis siitä, että palkkaa lintua herkuilla, leluilla tai huomiolla silloin kun se leikkii yksinään. Mikäli lintu ei viihdy yksinään kauaakaan, on aloitettava ihan pikkuaskelista, eli siitä jos lintu muutamankaan sekuntia on omissa oloissaan. Yksi, mitä moni lintuihminen tekee, on kumartua kun kuulee linnun lentävän kohti. Tämä opettaa linnulle, että se ei saa huomiota, mikäli se yrittää tulla luokse kutsumatta. Kun ihminen on kumartuneena tarpeeksi alas, lintu harvemmin laskeutuu olalle/päähän, vaan tekee kierroksen ja palaa jonnekin kiipeilypuuhunsa. Tästä pääsee sitten treenaamaan myös sitä "Tule!"-kehotusta, sillä lintu tottelee sitä enemmän mielellään, jos ei muuten pääse ihmisen olkapäälle/kädelle roikkumaan.

Sinäänsä teidän tilanne on hieman hankala varmasti, sillä ongelma on ehtinyt juurtua, ja siitä voi olla todella hankala oppia pois. Onnea kuitenkin, toivottavasti onnistutte! :)

Re: Miten oppia pois läheisriippuvaisuudesta?
« Vastaus #2 : 23.10.13 - klo:04:07:18 »
Kiitos paljon!  :)

Re: Miten oppia pois läheisriippuvaisuudesta?
« Vastaus #3 : 23.10.13 - klo:10:06:54 »
Käsinruokittu lintu yms, niin ihan sinänsä odotettavissa oleva lopputulos...

Nyt vaan aktiivisesti treenaamaan standilla pysymistä ja siitä palkkaamista, ja tosiaan kuten Lintunen kirjoitti, niin myös tuota voi helposti treenata, että lintu tulee vain kutsusta. Tuntuu aluksi kurjalta väistää sitä ja kiikuttaa heti pois, kun tulee ilman pyyntöä, mutta palkitsee pitkässä juoksussa. Summasummarum on myös, että teet itsestäsi tylsemmän kuin kaikista kivoista leluista (ruokajemmat yms), jolloin lintu alkaa viihtyä enemmän itsekseen.
CAG Ukko, MA Rapa, YNA Nooa, SM:t Clara & Lawrence

Re: Miten oppia pois läheisriippuvaisuudesta?
« Vastaus #4 : 24.10.13 - klo:03:50:37 »
Kiitos vielä kerran! Näillä neuvoilla mennään eteenpäin ja treenaus aloitettu  ;D