papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Lintukielen "puhuminen"
« : 07.10.13 - klo:23:15:49 »
Yleensä halutaan kovin opettaa lintuja puhumaan ihmisten kieltä, mutta onkos joku koittanu opetella tulkitseen esim. papukaijojen älykkyyttä niiden omalla kielellä?

Re: Lintukielen "puhuminen"
« Vastaus #1 : 08.10.13 - klo:09:04:59 »
Haluatko avata tätä vähän, itse en ainakaan tajunnut mitä ajoit takaa, vaikka kuulostaakin mielenkiintoiselta. Tulee mieleen "lintukielen puhumisesta" esim. linnulle tai maistelevalle poikaselle "ärähtäminen" sen kokeillessa sormia liian lujasti uteliaisuuttaan. Samaan tapaan mitä linnut tekevät toisilleen ja varsinkin poikaset sisaruksilleen, jolloin nokan käytön sallitut voimat eivät ole vielä hallussa.

Re: Lintukielen "puhuminen"
« Vastaus #2 : 08.10.13 - klo:09:48:33 »
Jossain oli juttua siitä, että luonnossa amatsonivanhemmat nimeävät poikasensa yksilöllisesti. Vitsi, missähän se oli, muistaako joku muu lukeneensa samaa?

Re: Lintukielen "puhuminen"
« Vastaus #3 : 08.10.13 - klo:09:56:03 »
Jossain oli juttua siitä, että luonnossa amatsonivanhemmat nimeävät poikasensa yksilöllisesti. Vitsi, missähän se oli, muistaako joku muu lukeneensa samaa?

Itse törmäsin arasten kanssa tehtyyn tutkimukseen: Wild parrots name their babies – video. ;)

Re: Lintukielen "puhuminen"
« Vastaus #4 : 08.10.13 - klo:12:12:21 »
En tiedä haettiinko tässä nyt tätä, mutta itsellä oli ainakin tapana vastata linnuille niiden omalla kielellä. Kun ensin oli oppinut merkitykset kaikenlaisille ynähdyksille, vihellyksille, piippauksille ja niin edelleen, niin tuli välillä komminikoitua yhdessä niillä.

Re: Lintukielen "puhuminen"
« Vastaus #5 : 08.10.13 - klo:12:22:30 »
Siis että onko joku ihminen koittanut opetella puhuun "papukaijaa", siis niiden omia kiljasuja ja huutoja ;D ja sitten niiden "omalla puhekielellä" alkanut tutkiin niiden älykkyyttä? Just vaikka kommunikointia, että mitä sanoja ja lauseita ne voivatkaan muodostaa lintukielellä - että onko tossa kiljumisessa ja rääkymisessä jotain oikeatakin, älykästä keskustelua? Jos jotkut papukaijat voi oppia yhdisteleen ihmisiltä opitusta kielestä (vieras kieli, vrt. ihmisillä vaikka englanti) sanoja eri asia yhteyksiin ja muodostaan lauseita, niin kuinka moninaista niiden oman kielen lauseiden jäsentely voikaan olla!

Tai, että pystyisikö niiden älykkyyttä ja kykyjä muuten tutkiin niiden omalla kielellä - nyt papukaija oppii vastaan ihmiskielen kysymyksiin ihmisten kielellä, mutta oisko mein mahdollista oppii kysyyn kysymykset papukaijakielellä ja ymmärtää niiden papukaijakieliset vastaukset? Täs kyl aloin epäileen, että mahtaako mein ihmisten älykkyys riittää papukaijakielen opetteluun... :P
(Sama varmaan, kun ite täst muuttas yhen'äkin kiinaan, ja pitäs alkaa ymmärtää mitä ne siellä höpöttää  ;D )

Muok. ai Marjukka ehtikin jo väliin vastata :) Juust siihen suuntaan tarkoitin
« Viimeksi muokattu: 08.10.13 - klo:12:24:12 kirjoittanut Unduska »

Re: Lintukielen "puhuminen"
« Vastaus #6 : 08.10.13 - klo:13:36:52 »
Meillä "puhutaan" enemmän Hemmon omaa "kieltä" kuin ihmisten kieltä sen kanssa kommunikoidessa.
Se on rehellisesti meidän osalta matkimista - esim. Hemmo kun menee nukkumaan,
niin meillä on iltaisin "yninäsessio". Harakka ynisee ja me vastaamme ynisemällä - sitä jatkuu
aina jonkin aikaa, kunnes pöntössä hiljenee.
Sitten kun rokataan pää vispaten, niin siinä sitä mossataan ja sanotaan "äää äää äää!" ja sitä jatketaan taas jonkin aikaa.
Ihan vaan pari mainitakseni  :)

Re: Lintukielen "puhuminen"
« Vastaus #7 : 08.10.13 - klo:15:20:02 »
Se vaan, että lintujen kieli on paljon monimutkaisempi mitä ihminen ikinä kykenee ainakaan tuottamaan. ;) Kuka osaisi täsmälleen matkia undulaatin viserrystä tai täsmälleen samat äänenpainot kuin kalkattavalla amatsonilla. Unohtamatta sitä, että iso osa lintujen "kielestä" on elekieltä, jotain mihin ihminen ei kertakaikkiaan kykene, esim. zoomaamaan silmiä, nostamaan töyhtöä, pörröttämään höyheniä jne.

Itse en usko että linnuilla olisi välttämättä samanlaista kieltä kuin ihmisillä, sillä miksi niillä pitäisikään. Joku nainen oli joskus opetellut hieman "puhumaan hanhea", esim. "lauseita" "Täällä on ruokaa." "Vaara uhkaa!" jne. joihin hanhet reagoivat kuten reagoisivat jos lajitoverit päästäisivät kyseisiä ääniä.

Re: Lintukielen "puhuminen"
« Vastaus #8 : 08.10.13 - klo:15:28:05 »
Aika paljon lintujen kommunikoinnissa on kyse myös ei-verbaalisesta kielestä, eli esimerkiksi eleistä. Vaikka niitä voi ihminen oppia lukemaan, en itse ainakaan osaa nostaa töyhtöä tai laittaa sulkia suppuun, vaikka miten harjoittelisin. ;D Sekin on muistettava toki, että myös linnuilla on selvästi eri äänteitä riippuen esimerkiksi siitä, elävätkö ne yksin, parina vai parvessa, mistä ne ovat kotoisin jne. Iso osa lintujen äänistä on myös selvästi vaistonvaraisia, eikä opittuja, sillä hätähuuto on tunnistettavissa hätähuudoksi oli lintu sitten parvessa kasvanut tai hautomakoneesta asti ikänsä yksin ollut.

Lintujen keskinäistä kommunikointia seuranneena menisin kuitenkin väittämään, että ne eivät juurikaan muodosta lauseita tai samalla tavalla puhu kuin me ihmiset. Niillä ei luultavasti ole edes tarvetta sellaiseen. Nimet niillä kuitenkin tutkitustikin on, vaikka itse en ole vieläkään yrityksistä huolimatta oppinut yhdenkään lintuni nimeä - minun antamieni nimien lisäksi siis. Enkä osaa näitä nimiä bongata parven äänimaailmasta. Muita yhteisiä juttuja meillä kyllä on paljonkin ihmispuheen lisäksi. :)

Miten Lintunen onnistuikaan sanomaan juuri samoja juttuja.. :D
Neitokakadujen kasvatusta vuodesta 2005 ja undulaattien vuodesta 2014. :)

Re: Lintukielen "puhuminen"
« Vastaus #9 : 08.10.13 - klo:15:35:58 »
Miten Lintunen onnistuikaan sanomaan juuri samoja juttuja.. :D

Ihmettelin ihan samaa lukiessani sun viestiäsi! ;D

Re: Lintukielen "puhuminen"
« Vastaus #10 : 08.10.13 - klo:15:36:55 »
Pitääpi ihan varalta lisätä, ettei me täällä luulla mitään guruja olevamme kun "puhutaan papukaijojen kieltä" siksi oli lainausmerkeissä ja mainitsin sen, että matkimistahan se vain on meidän osalta  ;D

Mutta meillä tosiaankin höpistään papukaijaa (olisiko oikea termi?) paljon enemmän kuin ihmiskielellä.

Re: Lintukielen "puhuminen"
« Vastaus #11 : 09.10.13 - klo:14:44:10 »
Miten papukaijat sitten voisivat oppia yhdistelemään ihmisiltä opittuja sanoja? Ei sellainen oppiminen/kyky voine tyhjästä syntyä?

Re: Lintukielen "puhuminen"
« Vastaus #12 : 09.10.13 - klo:15:23:24 »
Se, että papukaija ymmärtää sanan merkityksen ei vaadi sitä, että sen "omasta kielestä" löytyy vastine sanalle. :) Kun lintuja kuuntelee, ei niiden äänimaailma ole kuitenkaan niin monimuotoinen, että voisi kuvitella siellä olevan merkittävästi sanoja tai lauseita. Nimet sieltä tutkitusti löytyy, samoin omat äänet takuulla ruoalle, vaaralle, pesäkololle jne. mutten usko, että ne kertaavat keskenään päivän tapahtumia tai kysyvät kuulumisia - niin monipuoliseen keskusteluun äänet tuskin enää riittävät.

Useimmat eläimet oppivat sanoille merkityksiä. Moni koira tunnistaa keskustelun keskeltäkin esimerkiksi sanoja "lähdetään", "ruoka" tai "ulos" ja reagoi niihin, vaikka koira itse tällaisia asioita viestittääkin puolestaan elekielellään. Samalla tavalla lintu tuskin hyötyy toisen linnun kanssa keskusteluista samalla tavalla kuin ihmisten, mutta voi silti oppia merkityksen sanojen taustalla hämmentävän hyvin. Sanojen yhdisteleminen taas puolestaan luultavasti saa aikaan oikeita asioita, mikä taas vahvistaa toimintaa. Hyvänä esimerkkinä tästä on mielestäni se, että tuo kuuluisa Alex osasi pyytää joko maissia tai kivimaissia riippuen siitä halusiko tuoreita vai kuivattuja maissinjyviä - ja pyytäessään oikein sai sitten sitä, mitä halusikin. :)
Neitokakadujen kasvatusta vuodesta 2005 ja undulaattien vuodesta 2014. :)

Re: Lintukielen "puhuminen"
« Vastaus #13 : 09.10.13 - klo:15:55:55 »
Joo, sen ymmärrän, että toki sanat voivat oppia liittämään tiettyihin asioihin - kuten tietyt huudot pesintään, tai kaverin kutsumiseen jne. Mutta miten voivat oppia yhdistämään sanoja keskenään, jos eivät sitä omassa kommunikoinnissaan käytä?

Re: Lintukielen "puhuminen"
« Vastaus #14 : 09.10.13 - klo:17:15:49 »
Kysytään toisin päin: miksi ei? :) Kaikilla älykkäillä eläimillä on taipumus kokeilla asioita ja näin oppia myös uutta. Kun sitä vielä vahvistetaan, lisääntyy kokeileminen entisestään.
Neitokakadujen kasvatusta vuodesta 2005 ja undulaattien vuodesta 2014. :)