papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


'Karkaaminen' häkistä.
« : 18.06.13 - klo:14:51:32 »
Moikka. Mun uus lintu, joka on ollu mulla vähän alle kuukauden ( ??? ) Niin on aika lailla tykänny lähtee karkuun terraariosta. :-X Eli terraario on siis sillein, aika suuri.
Mutta silti lintu tulee ihmisen ohi, esim. Olin laittamassa kouluaamuna niille ruokaa, ja sitten se tuli mun hiuksien läpi siihen huoneeseen, missä oltiin.
Nooh, saatiin se kyllä isän kanssa takas. Jos teillä karkaa jotenki villi lintu, miten laitatte sen takas? Meneekö itsestään vai ei ? Ja sitten, nytten tässä kesälomalla,
viimeviimeviikolla pääs taas vapaaks.. Tällä kertaa mun isä laittoi vaihtoi niille veden, ja oli laittamassa sitä. Ja siinä tilanteessa se lintu pääsi vapaaksi,
ja vielä terassin ovi oli auki! No ehdin laittaa terassin oven kiinni. No sitten se lintu meni keittiöön, ja ravas sielä edestakas hetken, kunnes se tuli takas olohuoneeseen
missä on terraario, ja sitten siitä lähti rappusten viereen, ja siitä rappusiin ylös. Saatiin kyllä kiinni, mutta tosiaan miten te otatte linnut kiinni jos
se on villi, ja pääsee vapaaksi?.. Jos itse ei mene terraarioon? Tosin, saatiin myös sen renkaan numero, joka oli ihan ihme numero ?! No siinä oli niinku: l  joissa oli ylhäällä ja alhaalla tämmötteet: _      ja sitten i , mutta piste ylhäällä oli saman kokonen kun 'varsi' i:ssä. Ja sitten z, joka oli ympyröity?.. (z) eli noi oli ne ihme numerot?.. :o

 Saana

Re: 'Karkaaminen' häkistä.
« Vastaus #1 : 18.06.13 - klo:15:08:48 »
Jotkut linnut vain karkailevat herkemmin kuin toiset. Moni ihminen pitää lintujaan häkistä vapaana muutenkin, jolloin ei ole niin vakavaa jos lintu sieltä sattuu karkaamaan, sillä päivittäin häkistä ulkoileva lintu osaa päivän päätteeksi palata häkkiinsä, oli lintu kesy tai villi. Mikäli lintu ei saa päivittäin olla vapaana esim. häkin suuren koon vuoksi, se ei luultavasti osaa palata takaisin häkkiinsä, sillä se ei ole sille rutiini. Häkin auki jättäminen ei välttämättä auta, sillä silloin toinenkin lintu pääsee karkuun, eivätkä välttämättä kumpikaan linnuista osaa palata takaisin omin avuin.

Linnun jahtaaminen ympäriinsä on kuitenkin stressaavaa sille, ja samoin voi syntyä vaaratilanteita jos juurikin terassin ovet on auki tai ympäristö ei muutenkaan ole lintuturvallinen. Kannattaa panostaa asiaan, että vaihtaa vedet ja ruoat niin että lintu ei pääse pakenemaan. Ei tietenkään pelotella lintua tarkoituksella häkin toiseen laitaan, vaan avata häkin luukkua niin vähän että lintu ei mahdu ulos. Tähän voi auttaa esim. ruoka- ja juomakuppien siirtäminen niin lähelle ovea että ovea pitää avata mahdollisimman vähän.

Moderaattorina huomautus, että kannattaa laittaa yhden otsikon alle asiaa vain yhdestä aiheesta kerrallaan. Tällöin foorumi pysyy selkeämpänä ja helppolukuisena. Esimerkiksi tuon rengasjutun voisi kirjoittaa uudelleen aiheeseen Renkaan merkintä, sillä rengasnumero ei tässä tapauksessa liity häkistä karkaamiseen. :)

Homer karkailee terraariosta
« Vastaus #2 : 14.09.13 - klo:19:54:24 »
Moi , eli tota mun toinen aga , Homer niin kun vaihtaa esim. veden . niin aina se melkee yrittää tulla ulos, ja on onnistunu jo kolmesti. Mikä olis '' oikee '' tapa saada se sit takas sinne ''terraarioon'' ? Jos se on vapaana, niin sille se ei oo mitää turvallista, koska viereises huonees on akvaario + kissoja on yleensä sisällä.


            saana

Re: Homer karkailee terraariosta
« Vastaus #3 : 14.09.13 - klo:20:13:16 »
Etkö siis päästä lintujasi ollenkaa lentämään? Ainahab voi jollain mieli ruualla/lelulla houkutella. Tai sit treenaat targetin käyttöä ja sen avulla sit häkkiinsä :)
Harmaan askelin

Re: Homer karkailee terraariosta
« Vastaus #4 : 14.09.13 - klo:20:18:39 »
No siis en lennätä niitä koska niiillä on semmonen iso terraario .

Re: Homer karkailee terraariosta
« Vastaus #5 : 14.09.13 - klo:21:49:49 »
Kyllä isostakin asumuksesta on hyvä päästä lentelemään. :) Mietihän miten iso lentotila linnuilla luonnossa on! Lentäminen on sitä, mitä linnut luonnostaan tekevät, se on paras tapa antaa niille virikettä, pitää niiden lihakset kunnossa ja mieli hyvänä. Eli saat terveet ja onnelliset linnut. :) Huolehdit vaan, että lentotila on linnuille turvallinen, kissat laitetaan toiseen huoneeseen (tai ulos tai miten homma teillä toimiikin) ja akvaario peitetään tai suljetaan sen huoneen ovi, jossa akvaario on. Ja muutenkin tietenkin katsotaan, että huone on turvallinen.

Sitten kun tarjoat ruoat häkistä ja laitat sinne jotain lintujen herkkua, ne palaavat sinne ihan itsestään. Ensimmäisillä kerroilla se tosin saattaa vaatia aikaa ja kärsivällisyyttä. :)

Ja kun vaihdat vesiä, lisäät ruokia tms. toimit samoin kuin tuossa edellä kerroin, eli kissat pois huoneesta jne. vaikkei olisi tarkoitus sillä kertaa päästääkään lintuja lentämään. Ihan siltä varalta, että pääsevätkin karkuun. ;)

Re: Homer karkailee terraariosta
« Vastaus #6 : 14.09.13 - klo:21:54:05 »
No oikea tapa mun mielestä olis että lintu saisi mennä itse terraarioon takaisin ilman kiinni ottoa tai pakottamista. Ennen pitkää linnulle kumminkin tulee jano tai nälkä jolloin sen olisi mentävä terraarioon syömään tai juomaan.

muuten miksi et päästä lintuja ulos vaikka niillä olisi iso terra (jollei nyt puhuta monen metrin pitusesta terrasta)? Linnuista olisi varmaan kiva välillä päästä lentelemään isompaankin tilaan. Voihan ne kissat siirtää muualle kun linnut lentää ja akvaarion päälle voi laittaa jonkun pleksin palasen siksi aikaa.  :)

//oho tinca ehti vastaamaan jo ennen :D
« Viimeksi muokattu: 14.09.13 - klo:21:56:06 kirjoittanut Miksuu »

Re: Homer karkailee terraariosta
« Vastaus #7 : 14.09.13 - klo:23:09:40 »
No siis, tää terraario on meijän olohuoneessa, siis et tässä huoneessa on johtoja sillein paljo, ja täs ei oo ovia mihinkää. Siis niinku sinne akvaario huoneeseen pääsee , kun siinä ei oo ovea.

Re: Homer karkailee terraariosta
« Vastaus #8 : 14.09.13 - klo:23:33:00 »
Meillä on häkki kanssa olkkarissa ja johtoja on myös mutta se on vaa vqhittava enne linnu ottamista pitäs miettiä kaikki nuo asiat valmiiks. Akvaarion   voi peittää tai hommata siihen sellaisen kannen ettei linnut sinne uppoa. Ja kissat toiseen huoneesee   :) n
Harmaan askelin

Re: Homer karkailee terraariosta
« Vastaus #9 : 15.09.13 - klo:08:13:27 »
Jos saana ajattelet niin päin, että kaikilla eläimillä on tiettyjä asioita, joita ne tarvitsevat, että niillä olisi hyvä olla, ja että eläintä ei oikeastaan voisi ottaa, jos sellaisia asioita ei pysty järjestämään. Niin kuin esimerkiksi että koiraa ei voi ottaa, jos sitä ei pysty käyttämään ulkona ja hevosta ei voi ottaa, jos sille ei voi järjestää laidunta ja tallipaikkaa. Ja linnuille pitäisi pystyä järjestämään sitä lentotilaa. 

Olen nähnyt kuvia teidän terraariosta ja vaikka se kivannäköinen onkin, niin niin iso se ei ole, että riittäisi linnuille niin, ettei niiden ikinä pitäisi päästä muualle lentelemään. Jos tila olisi sellainen huoneen kokoinen, niin silloin se riittäisi, jos muualle ei voisi päästää.

Nuo kissat ja akvaario ja johdot ovat sellaisia asioita, joita muissakin kodeissa on, mutta asiat vaan järjestellään niin, että linnut pääsevät lentämään. Kuten sanottu, kissat vaan laitetaan toiseen huoneeseen. Akvaarion peitoksi voi laittaa jotain tai huoneen oviaukkoon voi ripustaa vaikka verhon niin, etteivät linnut mene sinne. Johdot suojataan. Tässä ja tässä linkissä on kuvia siitä, minkälaisia suojia niille esimerkiksi on olemassa. Ja mielikuvitustakin voi käyttää. :)

Ja ulkoilun aikana lintuja vahditaan, ettei mitään vaarallista pääse tapahtumaan. Alussa varsinkin pitää olla tarkkana, kun kaikkia vaaranpaikkoja ei välttämättä edes tule ajatelleeksi. Ja sitten kun huomaa vaarallisen jutun, niin pitää vain miettiä, miten siitä tehdään vaaraton.

Se lintujen lennättäminen on ihan niitä lintujenpitoon kuuluvia perusjuttuja, ihan yhtä tärkeä kuin puhtaus, hyvä ruoka ja virikkeet. :) 

Re: Homer karkailee terraariosta
« Vastaus #10 : 15.09.13 - klo:20:19:51 »
Toisen linnun karatessa epäsoveliaana hetkenä, kuitenkin niin että sinulla on aikaa muutamakin tunti odottaa ja lintujen nukkumaanmenoon on aikaa vielä useita tunteja (nämä tuppaavat jäämään herkästi nukkumaan häkin ulkopuolelle vaikka tyhjin vatsoin jos yö yllättää - tämä on luonnollinen reaktio linnuille pimeän tullessa), paras tapa olisi odotella että lintu itse haluaa palata takaisin. :) Tee ympäristö ihan ensin linnulle turvalliseksi. Lattialla olevista sähköjohdoista ei tarvitse huolehtia, todennäköisesti ensimmäisiä kertoja häkistä ulkoileva lintu ei kiinnostu kovin matalalla olevista asioista. Tämän jälkeen ulkona olemisesta tehdään mahdollisimman tylsää: ruokaa ei tulisi tarjota häkin ulkopuolella yhtään (muista siivota myös tasoilla olevat ja lattialle pudonneet ruoat, ihan varmuuden vuoksi ;)), eikä kaveria saa päästää ulos.
Heti karkaamisen jälkeen lintua ei kannata yrittää lahjoa takaisin, todennäköisesti vain täytät linnun ruoalla, jos ne edes kiinnostavat kun ulkomaailma on niin jännää. Laitat vain terraarion oven kiinni, ja jos toisella linnulla on hirvittävä hinku päästä myös ulos, ota tässä vaiheessa myös häkin sisäpuolella olevat ruoat pois, että saat tarvittaessa molemmat linnut takaisin. Sen jälkeen odotetaan että karkurille tulee ikävä kaveriaan tai sille tulee nälkä, kumpi tuleekaan ensin, joka tapahtuu yleensä 3-4 tunnin kuluttua, mutta voi kestää vähän kauemminkin. :) Neljän tunnin kuluttua karkulaiselle tulisi kuitenkin vettä tarjota ellei ole tietoa milloin se on viimeksi juonut vaikka lintu ei häkkiin menisikään.
Voit yrittää laittaa ruoat takaisin ja ehkä jotain herkkujakin lisäksi aina tunnin välein jospa ne kiinnostaisivat karkulaista. Muista tehdä terraarioon myös selvä sisäänkäynti, esimerkiksi kiinnittämällä orsi oven ulkopuolelle niin että siitä on helppo mennä sisälle, jotta lintu varmasti ymmärtää mistä terraarioon pääsee!
Tämä tekniikka vaatii kärsivällisyyttä, mutta meillä tämä on onnistunut aina. :)

Mikäli karkaaminen tapahtuu sellaiseen aikaan että lintu on saatava häkkiin heti (tai lähellä lintujen tavanomaista nukkumaanmenoaikaa), lintuystävällisin keino olisi pimentää huone täysin pimeäksi ja varovasti ojentaa linnulle keppiä jolle se toivon mukaan nousee, ja siirtää se sillä terraarioon. Mikäli tämä ei ole mahdollista, linnun voi haavittaa (tätä varten kannattaa ostaa ihan oma haavi). Viimeisin keino olisi ottaa lintu käsin/hanskoilla/pyyhkeellä kiinni (joka sekin kannattaa tehdä mahdollisimman pimeässä, valoisaan aikaan lintua joutuu yleensä jonkinverran jahtaamaan), sillä pientä lintua rutistaa helposti liian kovasti tai se voi muuten loukkaantua ellei kiinniottamista tehdä oikein.

Ja vaikket sitä nyt kysynytkään, niin täällä neuvotaan tuosta lennättämisestä ihan tarkoituksella vain sen vuoksi, että syy miksi lintu haluaisi aina karata asumuksestaan on halu päästä sieltä välillä ulos. :) Epäilisin linnullasi olevan siis vähän tylsää. Olen nähnyt kuvia tästä "terraariosta", joten tiedän että kyse on nyt suurikokoisesta seinään upotetusta terrasta, eikä siis terraariosta sen tavanomaisessa merkityksessä, ja tämän perusteella linnuillasi on tilaa lentää (melko lyhyitä matkoja tietysti, mutta harvassa aviaariossa tai edes monessa lintuhuoneessakaan on oikeasti niin paljon tilaa että lintu pystyisi ihan oikeasti lentämään). Kyllähän se silti kävisi tylsäksi meillekin vuosien mittaan jos itse joutuisi elämään kokoajan samassa tilassa saamatta uusia virikkeitä.
Suosittelisin siis itsekin pohtimaan jospa voisit tarjota linnuillesi mahdollisuuden päästä välillä tutkimaan ympäristöään asumuksensa ulkopuolelle ihan luvan kanssa. :) Ne ovat eläneet siellä niin pitkään ja asumuskin on niin suuri etten usko olevan suuria ongelmia saada niitä sinne takaisin oikeilla tekniikoilla!

Voisit aloittaa tarjoamalla vaikka vain kerran viikossa mahdollisuuden käväistä häkin ulkopuolella. :) Varaa tähän aikaa koko päivä ellei sinulla ole aikaisempaan kokemukseen pohjautuvaa tietoa että kuinka kauan niillä kestää palata takaisin, esimerkiksi viikonloppuna, ja päästä linnut vapaaksi aamulla. Kun terraarion meno alkaa sujumaan ja tiedät saavasi lintusi sinne takaisin tietyssä ajassa, voit alkaa tekemään sitä useamminkin. :)
Ainakin neitokakaduille on iskenyt nälkä viimeistään 4-5 tunnin kuluttua, jolloin häkkiä hirvittävästi pelkääväkin neitsikka on löytänyt lopulta tiensä takaisin häkkiin. Luulisin että kaijasen kokoisella linnulla nälkä tulee samoihin aikoihin, riippuen vähän ravinnosta; pelletit ovat nopeasti sulavaa ravintoa, kun taas siemenillä ja juureksilla/vihanneksilla kestää vähän kauemmin sulaa. :)
I'd fly above the trees, over the seas in all degrees.. To anywhere I please.