papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Kasvattajat! Apua!
« : 06.06.02 - klo:11:56:06 »
Kasvatan neitokakaduja ja nyt on taas käynyt tämä sama, joka kävi muutama vuosi sitten ensimmäisen poikueen kanssa...

Yksi poikanen on pikkuhiljaa muuttunut jalkapuoleksi. Eli pöntöstä mätkähtäessään ilmeisesti loukannut jalkansa, mutta oli tuossa vielä muutama päivä sitten ihan normaali. Tänään se makaa häkin pohjalla ja vain nukkuu. Jalka ei toimi. Siinä on vielä eloa, joten se ei ole luultavimmin poikki. Se on ulkoisesti ja tunnustellen aivan kunnossa, mutta voimaton. (ottaa kiinni, mutta ei liiku kunnolla) Väänneltäessä ei ole kipeä. Viimeksi kun poikanen oli tällainen menin lääkäriin ja tuli tonnin lasku. Silloin diaknosoitiin vain luusto ja lihas heikkoutta, joka johtuu kai vitamiinin ja kalkin puutteesta. Nyt ei niitä puutteita kyllä pitäisi olla. Opin nimittäin kerrasta.

Ajattelin että ottaisin poikasen pois lentohäkistä pikkuhäkkiin, mutta lintu ei suostu syömään ruiskulla.

Poikaset ovat tulleet pöntöstä noin viikko sitten, mutta eivät kylläkään vielä syö itse...

Pikaista vastausta pyytelisin. Kun päivä tästä kulkee eteenpäin, niin täytyy kyllä lähteä sinne lääkäriin... Mutta jos olisi jotain kotihoito vinkkejä niin otan ilolla vastaan...
Käytä vain sulavia sanoja, sillä jo huomenna voit joutua syömään niitä!

Re:Kasvattajat! Apua!
« Vastaus #1 : 06.06.02 - klo:14:15:13 »
Jos kyseessä on ns "splayed leg"-oire, eli jalka sojottaa omituisesti  johonkin suuntaan on kyseessä useimmiten kalsiumin puutos, mutta muitakin syitä voi olla lähtien pesänpehmikkeiden vähyydestä.

Tässä ainakin yksi aika kattava artikkeli, lisää löytyy pilvin pimein jos hakukoneelle antaa juuri tuon termin kriteeriksi.

http://www.cagenbird.com/splayed_leg.htm

Jos taas jalka on muuten vai huono eikä loukkaantunut voi olla kyseessä jokin synnynnäinen ominaisuus, mahdollisesti periytyvä jos tuota useamminkin käy.

Maija

Re:Kasvattajat! Apua!
« Vastaus #2 : 06.06.02 - klo:14:47:38 »
Jaloista puheen ollen...

Lunalla (neitokakadu) on oikean jalan isovarvas ollut aina vähän kummallinen (aina = niin kauan kun lintu on meillä ollut....vajaan vuoden ikäisenä ostettiin eläinkaupasta)...näyttää jotenkin murtuneelta, varvas on puolesta välistä (kynsipää) asti jotenkin tönkkö, eli lintu on muuten kyllä ihan kunnossa..varvas ei vaan ole koskaan kunnolla toiminut ja on kiipeillessä vähän kömpelö   ::).

Varpaaseen voi kyllä vaikuttaa sekin, että kynnet oli jo alunperin päästetty kasvamaan melkolailla liian pitkiksi..
Pitäsiköhän tilanteelle jotain tehdä, mitäs luulette?  :)

No, nyt poikkesin jo vähän aiheesta.....   ;)
everything you need is around you
     the only danger is inside you

Re:Kasvattajat! Apua!
« Vastaus #3 : 09.06.02 - klo:14:10:56 »
Ajattelin vain ilmoittaa muutamia oppimiani uusia juttuja tämän tapauksen tiimoilta. Kävin otattamassa vitamiin, glukoosi, kalsium yms. hyvää tavaraa-piikin... Itse piikitykset lääkkeineen maksoi 3 euroa, mutta vastaanottomaksu oli 30 euroa  :P

Lääkäri ei ollut koskaan ennen piikittänyt lintua, mutta hyvin meni kun kerroin vähän mitä edellisen poikasen kanssa oli tehty. Glukoosi sai poikasen vähän virkistymään.

Eläinten vastaanottokodista kyselimme pakkosyöttö ohjeita ja lääkäri olisi laittanut letkuruokintaankin :-X siihen emme kuitenkaan lopulta päätyneet. Sain hyvää rohkaisua pakkosyöttöön. Olen aina jotenkin pelännyt että lintu reppana tukehtuu jos kurkkuun ruokaa väkisin laittaa. Vaan eipä tukehtunut. Lääkäri antoi mukaan loput kalsium ampullista ja käski sekoittaa ruokaan. Ihmisten kalkkitablettejakin voinee sulattaa veteen ja antaa myös linnuille... en itse kyllä laittanut...

Normaaliin lääketruuttiin pieni jatkopala sellaista pehmeämpää muovia ja se kitaan rohkeasti. Ensimmäisen syöttökerran jälkeen täytyi käydä pesulla mutta seuraavat kerrat ovat menneet ihan hyvin. Vähän on maha mennyt äkkinäisestä ruuan vaihdosta sekaisin... Hedelmä piltiiä ja murskattua pellettiä :) Jalka on mielestäni vähän jo parempi ja edelliselläkin tapauksella meni viikko paranemiseen. Tämä lintu on sissi ja meinaa selvitä. Ja hyvä niin. Hänestä on kyllä tullut lellikki. Ei edes pure vaikka piikitettiin ja väänneltiin ja käänneltiin. Vähän tietenkin syöttäessä nokitaan, kun on niin uusi ja ahdistava tilanne mutta hän on pohjimmiltaan kiltein poikanen tähän mennessä...   Hyvää kesää teille kaikille meiltä kaikilta 8)
Käytä vain sulavia sanoja, sillä jo huomenna voit joutua syömään niitä!