papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Yliaktiivinen kakadu?
« : 10.03.13 - klo:17:28:23 »
Minulla on parivuotias ruusukakadu Doris, jonka aktiivisuus on duracel-pupun luokkaa. Haluaisin tietää miten normaali lintuseni on ja ennen kaikkea kysyä, onko mitään keinoja hillitä energiavarausta? Kaikki tuhotaan vimmalla, vaikka häkki on täynnä leluja ja muuta nakerrettavaa. Rahat vaan hupenee, kun pitää ostella uusia leluja niin usein kun vaan pystyy. Miten energisiä teidän linnut ovat ja miten paljon ikä vaikuttaa tähän? Rauhoittuuko tuo koskaan?

Doris on nytkin vieressäni ja huokaisen helpotuksesta joka kerta kun se on 15 sekuntia liikkumatta. Puolet työpöydän tavaroista on jo tiputettu lattialle viiden minuutin vapauden jälkeen ja jokaista tavaraa puraistu vähintään kerran. Jos tuhoamisen haluaa keskeyttää hetkeksi, täytyy Dorista rapsutella. Jos sitä ei viihdytä, se viihdyttää itse itseään leikkimällä tavaroilla eli tuhoamalla.

Onko kakaduni yliaktiivinen persoona vai leikki-iässä vai ihan normaali yksilö? En uskoisi, että lintu voi olla kahta minuuttia paikallaan, jos en olisi nähnyt tuttavien yksilöitä, jotka chillailevat rauhallisesti tuntikausia.

(teksti on vähän sekavaa, koska pidän Dorista silmällä tälläkin hetkellä ja katson omaisuuteni tuhoamista)
Kakaduparvessa yksi ruusu ja kolme neitoa.

Re: Yliaktiivinen kakadu?
« Vastaus #1 : 10.03.13 - klo:17:44:00 »
Itse ruusukakaduja kovin paljoa tuntematta sanoisin että kyseessä on tosiaan aikas aktiivinen laji, ihan kun esim. Loro Parquessa ruusukakadujen puuhailuja katsoi, ne olivat yksiä puuhakkaimmista lajeista siellä. :) Tietty kyseinen yksilö voi olla vielä lajin mittapuulla yksilöllisen aktiivinen.

Kannattaa yrittää tehdä leluja paljon itse, niin ei mene omaisuutta niihin. ;) Kannattaa järjestää turvallisia tekemisiä mahdollisimman erilaisissa muodoissa, esim. jos lintu tykkää tavaroiden tiputtelusta ja heittelystä, kannattaa sille antaa siihen omia tavaroita esim. häkin päälle tms. Tietenkin tuossa on osasyynä myös se että saa olla ihmisen kanssa. Myöskin muita näprättäviä asioita, ja erilaisia virikkeitä kannattaa tarjota. En tiedä auttaisiko esim. kärsivällisyyttä vaativat lelut, esim. namijemmalelut, vai meneekö linnulla vain hermo niihin kun ei saa niitä heti auki ja tuhottua.

Yksi pointti oli myös, että lintu saa tarpeeksi liikuntaa. Amerikkalaisilla sivustoilla hyperin linnun kanssa tarjottiin neuvoksi nimenoman liikuntaa, sillä monet amerikkalaiset linnut ovat klipattuja ja purkavat lentämämättömyydestä johtuvaa energiaa muualle. Jos lintusi on kesy ja osaa lentää, uskoisin että ylimääräistä energiaa voisi purkauttaa luoksetuloharjoituksilla, jotka lisäksi rakentavat linnun ja ihmisen suhdetta, sekä muutenkin se on hyödyllinen taito linnun osata. :) (Tietenkään ei saa harpata liikaa kerralla vaikka linnulla energiaa riittäisikin.)

Kuitenkin voipi olla niin, että mikään ei vaan "auta", vaan lintuun on niin syvälle rakennettu ominaisuus olla aktiivinen ja utelias. :) Tätä ei saisi suinkaan rankaista lintuun pitämällä sitä häkissä liikaa. (En toki sanokaan että tekisit näin, mutta joku kärsimätön voisi tähän sortuakin.) Itse olisin ainakin hieman onnellisempi jos omat linnut olisivat edes vähän aktiivisempia, kun tykkään leluja ja kiipeilypuita askarrella, mutta linnut vain kököttävät lempiorrellaan ja leikkivät parilla lempilelullaan tyytyväisinä... ::)

Re: Yliaktiivinen kakadu?
« Vastaus #2 : 10.03.13 - klo:19:13:55 »
Doris kuulostaa ihan normaalilta ja terveeltä linnulta. :) Linnuillehan sellainen paikoillaan istuminen tuntikausien ajan ei ole mitenkään normaalia käyttäytymistä, vaikka ymmärrettävästi moni sellaista toivoo ja monesti sitä erehdytäänkin pitämään tyytyväisen ja hyvinvoivan linnun merkkinä. Tietty ne yksilöerot löytyy aina, jotkut ovat vähän rauhallisempia ja eivät jaksa niin kiinnostua kaikesta, jotkut menevät ja koheltevat joka puolelle.

Itsetehtyjä leluja minäkin suosittelen, ostaa kannattaa lähinnä akryylisia/metallisia virikeleluja, mutta kaikki puu/pahvi ym. lelut kannattaa pyrkiä rakentelemaan itse. Niiden ei tarvitse edes olla mitenkään kummoisia tai hienoja, pääasia, että lintu tykkää ja on purtavaa.

Aktivointileluja suosittelen kokeilemaan, niitä, mihin tulee ruokaa sisälle ja lintu joutuu tekemään työtä ruokansa eteen. Muutoinkin ruokailun vaikeuttaminen on hyvää työtä ja jättää linnulle vähemmän aikaa tuhota muita asioita. Tuhoamisen ja ruokailun voi kätevästi yhdistääkin poraamalla puupalikoihin tai orsiin reikiä, joihin sitten laittaa ruokaa. Samoin suosittelen säästämään kaikki pienet, puhtaat pahvilaatikot (keksipaketit ym. vastaavat), kananmunankennot ja WC- ja talouspaperihylsyt (tarvittaessa nakita sukulainen tai tuttava tai useampikin keräystalkoisiin!). Näiden sisälle kun laittaa vähän ruokaa ja sulkee pakkauksen, niin saa lintu tuhota laatikon ensin tieltään. Ruokaa ei tarvitse olla paljoa, ihan yksikin pähkinä riittää tai muutama siemen.

Jos lintu pyrkii tuhoamaan aktivointilelut (ne muoviset siis), niin sitä voi koittaa kouluttaa leikkimään niillä nätisti. Tein oman kakaduni kanssa niin, että aina kun se kosketti aktivointileluun kivasti, annoin sille pähkinänpalan palkaksi ja kehuin. Kun se riuhtoi ja rikkoi lelua, jätin sen huomioimatta. Hetkessä lintu ymmärsi, että sen pitää leikkiä nätisti saadakseen palkintoja. Ja kun se leikki nätisti, se sai lelut toimimaan oikein (eli niin, että niistä tulee syötävää) ja tämä vahvisti sitten vielä sitä nätisti leikkimistä.
Meillä kaikki siemenet ja pähkinät tulevat pelkästään aktivointileluista (tai palkintona). Kupista ei tule yhtään siementä, ainoastaan tuoreet on sellaisia, mitä kuppiin laitetaan. Lisäksi pähkinät ovat kuorimattomia, eli joutuu vielä pähkinän esille kaivettuaan kuorimaankin sen.

Aktivointileluista parhaita on tuon mielestä kaikki, missä voi pyörittää jotain. Foraging Wheel ja Foraging Paddle Wheel on oikein kovia hittejä. Foraging Wheelejä löytyy useampaa eri kokoa, joten kannattaa ostaessa vähän mittoja katsella ja pohtia, mikä koko voisi olla omalle linnulleen sopivin. :)

Tavaroita viskovalle linnulle voi kokeilla vaikkapa koria, mikä on täynnä kaikkea pientä. Puupalikoita, jäätelötikkuja, pahvinpaloja... lintu voi sitten viskoa niitä sieltä alas. Samat tavarat voi laittaa koriin takaisin niin monesti, kun ne vielä puhtaita ovat. :)
Kanarialintuja, peippoja, viiriäisiä, muutama koukkunokka ja iso luusaha.

Re: Yliaktiivinen kakadu?
« Vastaus #3 : 02.09.13 - klo:15:29:59 »
Leluja on kokeiltu, mutta ei tuo puluparka jaksa olla kiinnostunut niistä sen kauempaa.

Mutta ystävä löysi uuden keinon linnun rauhoittamiseksi!

Yksi sana: Mozart.
Kakaduparvessa yksi ruusu ja kolme neitoa.

Re: Yliaktiivinen kakadu?
« Vastaus #4 : 02.09.13 - klo:16:13:36 »
kuullostaa tutulta :D meilläkin lelut kiinnostaa joinain päivinä ja treenaaminen kiinnostaa 5sek-1  minuutin :D muuten juostaan kiljutaan lennellään huudetaan lisää kiusataan papua ym :D kyl se siitä rauhottuu ajan kanssa :)
Harmaan askelin

Re: Yliaktiivinen kakadu?
« Vastaus #5 : 03.09.13 - klo:01:02:57 »
Kakaduista minulla ei ole kokemusta, mutta kakarikeistä on. Meillä oli samanlainen ongelma Daltonien kanssa, mikään lelu ei kelvannut mutta kaikki tavarat (varsin kielletyt) kelpasi hyvin. Daltoneillä on tapana varastaa pikkuesineitä ja viedä niitä tutkittavaksi ja tuhottavaksi. Kesti kauan ennen kun huomasin minkalaiset lelut sai suosiota edes hetken. Kävi ilmi että kakarikit eivät pystyy tuhoamaan kova puuta, mutta rakastavat kaiken minkä voi silppua. Jalkalelut ovat erityisesti suosiossa.

Minä rupesin valmistamaan niille sellaisia leluja jotka vastaavat heidän tuhoamisvimman ja sen lisäksi pidän muutaman kulhon jossa on sallittu pikkutavaraa niille heitettäväksi ja ryöstettävaksi. Daltonit viihtyvät myös lattialla ja siellä heillä on iso kissanhiekkalaatikko jossa on puruja ja leluja jotka voi kaivaa esiin samalla kun he etsivät siemeniä (iso aivoja aktivoiva namijemmalelu ;)) Nyt linnut viihtyvät sallituissa paikoissa ja muut minulle tärkeät tavarat jätetään enimmäkseen rauhan.

En tiedä voitko soveltaa näita menetelmiä Doriksen kanssa, mutta tämä ratkaisu sopii meille ja on toiminut hyvin Daltonien kanssa.

Re: Yliaktiivinen kakadu?
« Vastaus #6 : 03.09.13 - klo:16:20:04 »
Kakadut tosiaan on duraceleja ja jos eivät ole, niin kannattaa olla vähän jo huolissaan.
Koita keksiä jotain yhteistä "virranpurkamistekemistä". Meillä kelpaa monet asiat leikkiin silloin kun ihmiset on mukana.
Pallon heittely on molemmille tosi hauskaa Bella tykkää myös sukkien "järjestelemisestä"
Voisit myös koittaa lennättää Dorista, että suurin osa energiaa kuluisi oikeisiin asioihin.
Koulutatko muuten Dorista? Kun on paljon yhteistä touhua ei niin välttämättä tarvi hakea huomiota kielletyistä asioista.
Kakadujen kanssa kuitenkin kaikki kielletty on jokatapauksessa kivaa, eikä varmasti touhupeput appaattisiksi muutu, mutta voit kokeilla jos näistä olisi edes vähän apua :)


Re: Yliaktiivinen kakadu?
« Vastaus #7 : 16.02.14 - klo:21:07:40 »
Kakadut tosiaan on duraceleja ja jos eivät ole, niin kannattaa olla vähän jo huolissaan.
Koita keksiä jotain yhteistä "virranpurkamistekemistä". Meillä kelpaa monet asiat leikkiin silloin kun ihmiset on mukana.
Pallon heittely on molemmille tosi hauskaa Bella tykkää myös sukkien "järjestelemisestä"
Voisit myös koittaa lennättää Dorista, että suurin osa energiaa kuluisi oikeisiin asioihin.
Koulutatko muuten Dorista? Kun on paljon yhteistä touhua ei niin välttämättä tarvi hakea huomiota kielletyistä asioista.
Kakadujen kanssa kuitenkin kaikki kielletty on jokatapauksessa kivaa, eikä varmasti touhupeput appaattisiksi muutu, mutta voit kokeilla jos näistä olisi edes vähän apua :)

Kouluttaminen on niin laaja käsite, että sormi menee suuhun kun kysytään, koulutanko Dorista. Tietysti koulutan sitä sen verran, että Doris ei koske kiellettyihin juttuihin ja leikkii omilla leluillaan, eikä yritä syödä sähköjohtoja. Myös vieraiden kanssa käyttäytymistä harjoitellaan ja sen saa laitettua häkkiin ja kutsuttua luokse melko vaivattomasti. Mutta en kutsu näitä varsinaisesti koulutukseksi, vaan tarkoitus on tehdä linnusta hyvä elintoveri. Tätä tekstiä kirjoittaessakin harjoittelen sen kanssa rauhallista datausta eli Doris istuu tietokoneen päällä ja leikkii omalla lelullaan ja minä kirjoitan.

Mutta temppuja se ei osaa. Kenties siltä löytyisi potenttiaalia sellaiseen, mutta mitä olen yrittänyt opettaa, on vain ärsyttänyt sitä. En yksinkertaisesti osaa opettaa sille temppuja. Naksutinta en omista, enkä luultavasti osaisikaan tai muistaisikaan käyttää sitä oikein. Vaikka se ongelma onkin korjattavissa, en vain yksinkertaisesti keksi minkäänlaisia temppuja. Olen yrittänyt etsiä youtubesta opetusvideoita, mutta koulutettavat papukaijat ovat kaikki luonteeltaan niin erilaisia kuin Doris.

Ja niin, lelukupista, josta mainittiin aiemmin: meilläkin toimii se melko hyvin. Lähinnä kissanleluilla ja erilaisella sälällä täytetty laatikko, josta Doris saa valita mieleisensä lelun. Pitäisi varmaan etsiä taas lisää leluja tuonne, kun vanhat alkaa kyllästyttää  ::)
 


Re: Yliaktiivinen kakadu?
« Vastaus #8 : 16.02.14 - klo:21:30:53 »
Lainaus
Mutta temppuja se ei osaa. Kenties siltä löytyisi potenttiaalia sellaiseen, mutta mitä olen yrittänyt opettaa, on vain ärsyttänyt sitä.

Jos sinulla on jotain, jota Doris haluaa (herkkuja, rapsutuksia jne) niin varmasti kouluttaminen ennen pitkää onnistuu. :) Kannattaa vain lähteä liikkeelle hyvin yksinkertaisista asioista, kuten kohteen seuraamisesta. Sen avulla Doriskin voi sitten hiljalleen älytä, mistä tuossa on kyse.

Vs: Yliaktiivinen kakadu?
« Vastaus #9 : 25.05.16 - klo:13:15:11 »
Päivitystä näin vuosien jälkeen: Doris on rauhoittunut, tai minä olen tottunut.

Puluseni täyttää tänä kesänä 6 vuotta, joten pahin duracel-kausi on ohi. Ei ole enää niin paljon virtaa, ja se on oppinut mitä ei saa syödä. Pari vuotta sitten en olisi voinut kuvitellakaan, että laturit saisivat joskus olla rauhassa lattialla. Nyt energia puretaan leluihin. (puretaan, heh heh mikä puujalkavitsi)

Energisyyteen vaikutti myös se, että muutin sen kanssa yksiöön. Se saa olla koko ajan ihmisten kanssa, toisin kuin edellisessä asunnossa, jossa oli lintuhuone. Se saa koko ajan seurailla tekemisiäni, ja touhuta omiaan, joten vapaaksi päästessä ei tarvitse irrotella riehumalla.
Kakaduparvessa yksi ruusu ja kolme neitoa.