papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Re: Kuvapähkinä vko 10
« Vastaus #30 : 08.03.12 - klo:20:17:00 »
Mä aloin nyt epäillä todella pahasti mun vastausta...  ???
Kongonkaijat Kulti ja Iikku sekä mosambikinkaija Kaika, rakkaudella muistaen mosambik Patsya

Re: Kuvapähkinä vko 10
« Vastaus #31 : 08.03.12 - klo:20:19:52 »
Mä aloin nyt epäillä todella pahasti mun vastausta...  ???
Jos epäilykset herää, ei ole kiellettyä paikkailla omaa vastausta. ;)

Re: Kuvapähkinä vko 10
« Vastaus #32 : 10.03.12 - klo:12:38:50 »
Ratkaisu viikon 10 kuvapähkinään on keltarosella!


Keltarosella (Platycercus elegans flaveolus)

Keltarosella luettiin ennen omaksi lajikseen (Platycercus flaveolus), mutta nykyisin se luetaan punarosellan alalajiksi. Väritykseltään se on suurimmaksi osaksi keltainen. Sillä on siivissään mustakeltaista suomukuviota, ja sinistä väriä löytyy niin pyrstöstä kuin siivistäkin. Sillä on sininen kurkku ja otsallaan pieni punainen alue. Sen voi sekoittaa ulkonäöltään samankaltaiseen tasmanianrosellaan (Platycercus caledonicus), keltarosellan siivissä on kuitenkin selkeä suomukuvio ja se on väriltään keltaisempi, siinä missä tasmanianrosella on vihertävä. Keltarosella on noin 34 cm pitkä, josta noin puolet on pyrstöä. Sillä on muiden rosellojen tapaan pienehkö nokka ja pienet jalat.

Suomessa rosellat eivät ole kovin yleisiä lemmikkejä. Keltarosella ei maailmallakaan kuulu yleisimpiin lemmikkilajeihin. Se on kuitenkin hoidoltaan ja luonteeltaan kuin muutkin rosellat. Ne tarvitsevat monipuolisen siemeniä ja tuoreruokaa sisältävän ruokavalion voidakseen hyvin. Rosellojen sanotaan olevan lemmikkinä usein hieman ujoja ja etäisiä ihmistä kohtaan verrattuna moniin muihin papukaijalajeihin, ja yleensä lemmikkirosellat ovatkin kohtuullisen villejä. Luonnossa rosellat viihtyvät pareittain tai pienissä ryhmissä, mutta lemmikkinä ne ovat usein hyvin reviiritietoisia eivätkä kovin hyvin siedä muita lintuja lähellään. Rosellapariskunnan yhdistäminen saattaa tämän vuoksi olla hyvin haastavaa. Rosellojen ääntely on melodista eikä kovin kovaäänistä. Ne ovat taidokkaita lentäjiä, joiden kuuluisi päästä häkistään vapaaksi päivittäin, tai majoittaa suuressa aviaariossa.

Lisätietoa: Rosellat-lajiesittely

Oikein sen saivat:
- Helperi
- Maryca
- tipsu
- Sannita
- neitokenttä

Melkein oikein, kaikilla vastauksena tasmanianrosella:
- nonnukka
- annip
- GoldieC
- Jemsu

Onnea oikein vastanneille, tässä ansaitsemanne papukaijamerkki!

Kuten normaalistikin, kommentit ovat tervetulleita. :) Seuraavan pähkinän kimppuun käymme jälleen maanantaina.

Kuvapähkinä vko 11
« Vastaus #33 : 12.03.12 - klo:09:33:27 »
Viikon 11 Kuvapähkinä tuleepi tässä!


Re: Kuvapähkinä vko 11
« Vastaus #34 : 18.03.12 - klo:13:03:01 »
Ratkaisu viikon 11 kuvapähkinään on siis keltainen kanarialintu!


Kanarialintu (Serinus canaria domestica)

Kanarialintu on yksi maailmanlaajuisesti suosituimmista suoranokista lemmikkilintuna. Siitä on jalostettu useita rotuja, joiden koko vaihtelee 10-20 senttimetrin välillä. Muodoltaan se on perinteisen "pikkulinnun" mallinen: sillä on suora, lyhyt nokka, lievästi haarautunut pyrstö ja jalat joissa kolme varvasta osoittaa eteen ja yksi taakse. Kanarialinnusta on jalostettu myös useita hyvinkin erinäköisiä muunnoksia, mutta perinteisen näköinen kanaria on ehdottomasti yleisin. Luonnnonvärinen kanaria on ruskeakirjava, mutta useiden värimuotojen yleistyessä sen tunnetuin värimuunnos on keltainen.

Kanarialinnnun hoito lemmikkinä ei ole kovin vaikeaa. Naaras ja koiras ovat kovin samannäköiset ja joskus sukupuolen erottaminen on haastavaa. Laji tunnetaan koiraan kauniista lauluäänestä, mutta myös naaras voi luritella hieman. Laulu on kaunista ja vaihtelevaa, mutta saattaa ajoittain olla jopa korviasärkevän kovaäänistä. Kanarialinnun ruokavalio rakentuu hyvälaatuisesta siemenseoksesta sekä monipuolisesta tuoreruoasta proteiinilisiä unohtamatta.

Lähde: Wikipedia
Kanarialintu-lajiesittely on tuloillaan Kaijulin sivuille!

Oikein sen saivat:
- Helperi
- tipsu
- neitokenttä
- Maryca

Onnea oikein vastanneille, tässä ansaitsemanne kanariamerkki:

Luulin että olisin laittanut täksi viikoksi helpon, mutta vastauksien määrästä päätellen näin ei ollutkaan. Kommentteja otetaan vastaan tähän tai yksärillä! :) Uuden pähkinän kimppuun pääsemme jälleen ensi viikolla.

Kuvapähkinä vko 12
« Vastaus #35 : 19.03.12 - klo:10:18:11 »
Viikon 12 Kuvapähkinän pariin!

Sääntöjen lukeminen ennen vastaamista on enemmän kuin suotavaa. ;)


Re: Kuvapähkinä vko 12
« Vastaus #36 : 25.03.12 - klo:11:41:53 »
Ratkaisu viikon 12 kuvapähkinään on siis undulaatti!


Undulaatti (Melopsittacus undulatus)

Undulaatti on yksi maailman yleisimmistä lemmikkilinnuista. Undulaatti on pieni papukaija, joka on alunperin kotoisin Australiasta. Sen luonnollinen värimuoto on vihreä, mutta siitä on jalostettu useita muunnoksia. Koiras- ja naarasundulaatin voi erottaa vahanahkan väristä: koiraalla se on kirkkaansininen tai vaaleanpunainen, naaraalla haaleansininen tai ruskea. Undulaatti on noin 18 cm pitkä päästä pyrstön kärkeen. Noin puolet tästä on pyrstöä. On jalostettu myös ns. "englantilaisia undulaatteja", jotka ovat jopa yli 20 cm pitkiä, joilla on normaaliin undulaattiin verrattuna hyvin tuuheat naamahöyhenet.

Undulaatti on todella taitava lentäjä, oikea ilmojen mestari. Se nauttii parvitoveriensa seurasta, joten sitä on suositeltavaa pitää vähintään neljän linnun parvissa, ehdottomasti vähintään pareittain. Undulaatti on niin pieni, että pienen parven ylläpito ei ole paljon vaativampaa kuin lintuparinkaan. Undulaatin ääni ei ole kovin voimakas verrattuna esimerkiksi isojen papukaijojen ääneen, mutta undulaatti on äänessä paljon. Se säksättää ja pulisee ison osan päivästä. Vaikka undulaatti onkin pieni, se vaatii myös jyrsittävää, aivotyöskentelyä ja vapaanaoloa, jotta se ei pitkästy.

Lähde ja lisätietoa: Undulaatit.net
Kaijulin tietonurkassa: Undulaatti-lajiesittely

Oikein sen saivat:
- Jemsu
- Emilia
- Helperi
- pippijapepe
- fes
- neitokenttä
- tipsu
- Monica
- Maryca

Onnea oikein vastanneille, tässä ansaitsemanne papukaijamerkki:

Kommentit ovat enemmän kuin tervetulleita, niitä saa laittaa tähän tai sitten yksärillä! Ensi viikolla jälleen finaalikierros! :D

Kuvapähkinä vko 13
« Vastaus #37 : 27.03.12 - klo:09:05:35 »
Taitaapi olla viimeinen pähkinä tällä kierroksella. :)

Sääntöjen lukeminen ennen vastaamista on enemmän kuin suotavaa. ;)

Pähkinä tulleepi tässä:


Re: Kuvapähkinä vko 13
« Vastaus #38 : 27.03.12 - klo:19:15:06 »
Aut. Nyt kyllä (mulle) pistit tosi pahan...
« Viimeksi muokattu: 27.03.12 - klo:19:30:47 kirjoittanut fes »
Neljänokkainen undulaattiyhdyskunta

Re: Kuvapähkinä vko 13
« Vastaus #39 : 01.04.12 - klo:21:14:58 »
Ratkaisu viikon 13 kuvapähkinään on siis kultaloistokaija, arvoitus- ja ratkaisukuvissa koiras.


Kultaloistokaija (Polytelis anthopeplus)

Kultaloistokaija on kooltaan keskikokoinen parakiitti. Sillä on hyvin pitkä ja kärkeä kohti kapeneva pyrstö, ja linnun kokonaispituus on noin 40 cm. Kultaloistokaijalla on pieni punainen nokka. Muuten se on väriltään keltaisen vihertävä. Siivissä on myös punaista, ja siivenkärjet ja pyrstö ovat tummat. Aikuisina sukupuolet ovat hieman erinäköiset: naaras on vihertävä ja koiras kellertävä. Joskus eroa saattaa olla hankala erottaa, elleivät koiras ja naaras ole vierekkäin vertailtavina. Naaraalla on kuitenkin usein pyrstösulissaan punaista sävytystä.

Suomessa kultaloistokaija on muiden loistokaijojen tapaan harvinainen lemmikki. Sen sanotaan olevan papukaijaksi kohtuullisen hiljainen. Luonteeltaan kultaloistokaijaa kuvaillaan aktiiviseksi ja leikkisäksi linnuksi. Pitkän pyrstönsä ja aktiivisuutensa vuoksi kultaloistokaija tarvitsee suuren häkin ja paljon vapaanaoloa. Se on hyvä lentäjä. Kultaloistokaija vaatii monipuolisen ruokavalion voidakseen hyvin. Ruokavalion tulisi sisältää hyvälaatuista parakiitin siemenseosta, joka ei sisällä liikaa rasvaisia auringonkukansiemeniä. Myöskin erilaisia tuoreruokia on tärkeää pitää tarjolla päivittäin. Vaikka kultaloistokaijan nokka ei olekaan järin suuri ja voimakas, se tarvitsee silti jyrsittävää ja muuta tekemistä.

Foorumilla aihe: Kultaloistokaija

Oikein sen saivat:
- Jemsu
- Sannita
- GoldieC
- jkl
- Maryca
- tipsu
- Helperi
- fes

Onnea oikein vastanneille, tässä ansaitsemanne papukaijamerkki:

Tämä olikin tämän kierroksen viimeinen kurppa! Pisteet jakautuivat aika erikoisesti verrattuna siihen, kuka loppujenlopuksi saa palkkion. ;D Eniten pisteitä saivat Helperi, tipsu ja Maryca, onnea heille! Valitettavasti osa heistä on konkreettisen palkkioikärajan yläpuolella, ja joukon nuorin voitti viime kierroksen. Käyttäjä neitokenttä tuli kunniakkaasti hopeasijalle, muttei hänkään ole valitettavasti iän puolesta oikeutettu palkkioon. Kolmanneksi eniten pisteitä keräsi jo palkkioon oikeutettu Jemsu! Onnea! :D Laita minulle yksärillä yhteystietosi, niin pyydän kaupantätiä laittamaan sinulle palkkion tulemaan. :)

Ensi maanantaina jälleen uuden kierroksen pariin. Silloin kaikki innokkaina vastailemaan. ;)

Kuvapähkinä vko 14
« Vastaus #40 : 02.04.12 - klo:09:16:45 »
Hip hei! Uusi kierros alkoi uuden kuukauden myötä. Nyt kaikki innokkaasti vastaamaan Kuvapähkinään! Sääntöjen lukeminen ennen vastaamista on kuitenkin enemmän kuin suotavaa. ;)

Ja pähkinä tulee tässä:


Re: Kuvapähkinä vko 14
« Vastaus #41 : 07.04.12 - klo:19:42:11 »
Ratkaisu viikon 14 kuvapähkinään on siis kultaposkiamatsoni.


Kultaposkiamatsoni (Amazona amazonica)

Kultaposkiamatsoni on muiden amatsonien tavoin perinteisen papukaijan näköinen. Se on kooltaan keskikokoinen ja väriltään se on suurimmaksi osaksi vihreä. Sillä on suhteellisen suuri nokka ja lyhyehkö pyrstö. Päässä sillä on keltaista ja sinistä väriä. Kultaposkiamatsonilla on nimensä mukaan kullankeltaiset posket, muuten pään väritys vaihtelee yksilöllisesti, joillain on enemmän sinistä ja toisilla enemmän keltaista. Kultaposkiamatsoni muistuttaa kovasti väritykseltään siniotsa-amatsonia, mutta siniotsa-amatsonin nokka on aina yksivärisen tumma, kultaposkiamatsonilla se on taas vaalean ja tumman kirjava.

Lemmikkinä kultaposkiamatsoni on yksi yleisimmistä lemmikkiamatsoneista. Sen sanotaan olevan luonteeltaan tasaisempi kuin esimerkiksi siniotsa- tai keltaniska-amatsoni. Sen sanotaan myös olevan äänekkäämpi ja pitävän enemmän ns. viidakkokalkatusta. Laji ei myöskään opi niin hyvin puhumaan kuin jotkut muut amatsonit. Muiden amatsonien tapaan kultaposkiamatsoni on älykäs, ja vaatii hyvin runsaasti tekemistä nokalleen ja päälleen.

Foorumilla: Amatsonit-osio.

Oikein sen saivat:
- GoldieC
- tipsu
- Helperi
- Monica
- fes
- Maryca

Melkein oikein:
- Emilia, vastauksella siniotsa-amatsoni

Onnea oikein vastanneille, tässä ansaitsemanne papukaijamerkki:

Uusi pähkinä jälleen ensi viikolla!

Kuvapähkinä vko 15
« Vastaus #42 : 09.04.12 - klo:21:14:49 »
Jaahas jaahas, joko se onkin maanantai! Eihän sitä viikon alkamista näin loman tiimellyksessä meinaa edes huomata. ;) Tässä siis tämän viikon pähkinäinen, vähän normaali myöhäisemmässä aikataulussa tällä kertaa.

Kaikki rohkeasti vastaamaan! Sääntöjen lukeminen ennen vastaamista on enemmän kuin suotavaa. ;)


Re: Kuvapähkinä vko 15
« Vastaus #43 : 14.04.12 - klo:21:01:11 »
Ratkaisu viikon 15 kuvapähkinään on siis valkokakadu! Tämän viikon kuvapähkinä olikin tavallaan kompa, sillä arvoituskuvassa on todellisuudessa kaksi lintua, tosin samaa lajia silti. ;)


Valkokakadu (Cacatua alba)

Valkokakadu on yksi yleisimmisä suurista lemmikkikakaduista. Se on nimensä mukaan hyvin pitkälti valkoinen, sillä on haaleaa kellertävää sävyä siipien ja pyrstön alapinnoilla. Jalat ovat harmaat ja nokka tumma, ja silmien ympärillä tietyssä valossa sinertävät paljaat alueet. Valkokakadu on pituudeltaas lähes 50 cm pitkä, josta pyrstöä ei ole paljoakaan. Ne painavat yleensä noin puoli kiloa. Koiras ja naaras ovat hyvin samannäköiset, mutta sukupuolen voi joskus erottaa silmistä: koiraalla ne ovat hyvin tummat ja naaraalla yleensä punertavan ruskeat. Ainoa satavarma keino sukupuolen erottamiseen on kuitenkin DNA-testi. Valkokakadun päälakea koristaa suuri, valkoinen töyhtö. Yleensä se on painettuna päätä vasten, jolloin sitä ei välttämättä edes huomaa, sillä se on päätä myöten kupera.

Lemmikkinä valkokakadu on yleisyydestään huolimatta hyvin haastava. Se on hyvin innokas tuhoamaan nokallaan kaikenlaista, ja valkokakadun ääni on yksi eläinmaailman voimakkaimmista. Muiden kakadujen tapaan valkokakadut eivät ole papukaijoista parhaimpia puhumaan, mutta tämän ne voittavat aktiivisuudellaan ja ulospäinsuuntautuneella pellemäisellä luonteellaan. Monet kesyt valkokakadut rakastavat myös rapsutteluja. Hyvin voidakseen valkokakadut tarvitsevat myös monipuolisen ruokavalion sekä tarpeeksi tekemistä vahvalle nokalleen ja fiksulle päälleen.

Lisätietoa: Foorumilla osio Kakadut

Oikein sen saivat:
- GoldieC
- Helperi
- Jage
- tipsu

Melkein oikein:
- Pinkku vastauksella carolintu. ;D
- fes vastauksella celebesinkakadu
- Maryca vastauksella kultatöyhtökakadu/sinisilmäkakadu

Onnea oikein vastanneille, tässä ansaitsemanne papukaijamerkki:

Kommentit tervetulleita jälleen, tähän taikka yksäreillä, kuten aina. Seuraava pähkinä normaaliin tapaan ensi viikon alussa! :)

Re: Kuvapähkinä vko 15
« Vastaus #44 : 14.04.12 - klo:21:16:37 »
Melkein oikein:
- Pinkku vastauksella carolintu. ;D

DÄMN! Se keltainen väri huijasi minut luulemaan, että kyseessä on ihka aito carolintu! ;D ;D
Noh, ei huolta, olikin melkeincarolintu, eli vain toista alalajia, kesytetty versio carolinnusta! :)
Kanarialintuja, peippoja, viiriäisiä, muutama koukkunokka ja iso luusaha.