papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Re: Kuvapähkinä vko 6
« Vastaus #15 : 11.02.12 - klo:12:24:35 »
Ratkaisu viikon 6 kuvapähkinään on siniotsa-amatsoni!


Siniotsa-amatsoni (Amazona aestiva)

Siniotsa-amatsoni on yksi yleisimmistä lemmikkiamatsoneista niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Alunperin Etelä-Amerikasta kotoisin oleva siniotsa-amatsoni on hyvin perinteisen papukaijan näköinen, ollessaan suurimmaksi osaksi vihreä, kooltaan keskikokoinen ja mallillaan lyhytpyrstöinen. Siniotsa-amatsonin vihreän päävärin lisäksi sillä on kasvoissaan sinistä ja keltaista kuviointia. Tämä kuviointi on hyvin yksilöllistä ja vaihtelee yksilön ja alalajin mukaan. Joillain ei ole sinistä nimeksikään ja toisilla keltainen saattaa puuttua täysin. Eri värejä on myös siivissä, vaikka siipien oikea värikirjo pääsee oikeuksiinsa vasta kun siivet ovat levitettyinä. Nokka on kokonaan tumma. Kooltaan siniotsa-amatsoni on noin 36 cm nokasta pyrstön kärkeen, mutta vaihtelua on jonkin verran.

Siniotsa-amatsoni saatetaan joskus sekoittaa kultaposkiamatsoniin, tai toisinpäin, sillä kummallakin on kasvoissaan sinistä ja keltaista. Kultaposkiamatsonin nokka on kuitenkin kirjava, eikä tasavärisen tumma kuten siniotsa-amatsonilla. Jos siniotsa-amatsonilla ei ole lainkaan sinistä kasvoissaan, mikä on mahdollista, se muistuttaa kultanaama-amatsonia tai keltapääamatsonia, mutta jälleen nokan väriero ratkaisee todellisen lajin.

Luonteeltaan siniotsa-amatsoni on leikkisä ja utelias muiden amatsonien tapaan. Siniotsa-amatsonia pidetään yhtenä parhaimmista puhujista. Se on kuitenkin hyvin haastava lintu, ja vaatii oikeanlaisen käsittelyn ja tarkkuutta, ettei linnusta tule aggressiivinen. Hyvin älykkäänä lintuna se vaatii runsaasti aivotyötä, unohtamatta jyrsittäviä leluja, joilla nokka pysyy kunnossa. Aktiivisena eläimenä se vaatii suuren häkin ja paljon vapaanaoloa.

Lähde ja lisätietoa: foorumilla Amatsonit-osio

Oikein sen saivat:
- Maryca
- tipsu
- Helperi
- Monica
- Jemsu

Melkein oikein:
- pippijapepe vastauksella kultaposkiamatsoni
- EetuV vastauksella keltapää-/keltaniska-amatsoni
- Crow. vastauksella kultanaama-amatsoni

Onnea oikein vastanneille, tässä ansaitsemanne papukaijamerkki:

Kommentteja otetaan jälleen vastaan! Itse kun luulin tällä kertaa laittavani helpon pähkinän purtavaksi, mutta vastaukset osoittivat hieman eriä... :P No, välillä näin. Maanantaina taas uuden pähkinän kimppuun!

Kuvapähkinä vko 7
« Vastaus #16 : 13.02.12 - klo:09:32:31 »
Tässäpäs tämän viikon pähkinä. Sääntöjen lukeminen ennen vastaamista erittäin suotavaa. ;)


Re: Kuvapähkinä vko 7
« Vastaus #17 : 18.02.12 - klo:17:23:21 »
Ratkaisu viikon 7 kuvapähkinään on siis vihersiipiara! :D


Vihersiipiara (Ara chloropterus)

Vihersiipiara on yksi maailman suurimmista papukaijalajeista. Pituudeltaan se on noin 90 cm nokasta pitkän pyrstön kärkeen ja se painaa yli kilon. Aramaiseen tapaan vihersiipiaran nokka on päähän suhteutettuna todella suuri, ja kasvoilla on paljas ihoalue jota koristavat pienet höyhenet. Väritykseltään vihersiipiara on suurimmaksi osaksi punainen, sinistä sillä on pyrstössään ja siipien kärjissä, ja nimensä mukaisesti siivissä on myös vihreää väriä. Se muistuttaa ulkonäöltään puna-araa, joka on kuitenkin hieman pienempi ruumiiltaan, ja sillä on vihreän sijasta siivessään keltainen alue ja yleensä täysin paljaat kasvot.

Vihersiipiara ei ole Suomessa niin yleinen lemmikki kuin sinikelta-ara. Luonteeltaan vihersiipiaraa kuvaillaan älykkääksi ja leikkisäksi. Se tarvitsee paljon virikkeitä voidakseen hyvin ja hyvin voimakas nokka tarvitsee myös runsaati tekemistä. Vihersiipiaralla on muiden isojen arojen tapaan hyvin voimakas ääni, joten se ei välttämättä ole paras lemmikki kerrostalossa asuville. Hyvin suurikokoisena lintuna se tarvitsee myös suuren asumuksen, mielellään oman huoneen, jossa se mahtuu edes hieman lentämään. Ruokavalioonsa vihersiipiara kaipaa muiden arojen tapaan muita papukaijoja enemmän rasvaa esimerkiksi erilaisten pähkinöiden muodossa.

Lähde ja lisätietoa: Arat-lajiesittely

Oikein sen saivat:
- Jemsu
- Sannita
- Pyry
- Maryca
- Emilia
- Helperi
- Jage
- EetuV
- Monica

Onnea oikein vastanneille, tässä ansaitsemanne papukaijamerkki:

Jälleen kommentit ovat tervetulleita, ja uuden pähkinän kimppuun pääsemme maanantaina. :)

Kuvapähkinä vko 8
« Vastaus #18 : 20.02.12 - klo:10:42:00 »
Tässäpäs teille viikon 8 kuvapähkinä pähkäiltäväksi. Sääntöjen noudattaminen suositeltavaa ellei jopa pakollista. :)


Re: Kuvapähkinä vko 8
« Vastaus #19 : 25.02.12 - klo:19:50:35 »
Ratkaisu viikon 8 kuvapähkinään on siis kruunuviherkaija.


Kruunuviherkaija (Cyanoramphus auriceps)

Kruunuviherkaija ei ole Suomessa kamalan yleinen lemmikki. Se on kooltaan hieman neitokakadua pienempi, pituudeltaan noin 23 cm, josta noin puolet on pyrstöä. Luonnonväritteinen kruunuviherkaija on vihreä, jolla on otsassaan keltaista ja nokan yli silmästä silmään kulkee punainen 'nauha'. Muutamia värimuotoja on myöskin jalostettu, joista osa on rantautunut Suomeenkin. Sukupuolieroja ei ole värityksessä, mutta ulkomuodossa on: naaras on solakka, ja koiras jykevämpi. Aina tämä ero ei ole kovin selvä, varsinkaan jos varmaa vertailukohdetta ei ole, joten DNA-testi on varmin tapa selvittää linnun sukupuoli.

Kruunuviherkaijaa kutsutaan usein nimellä kakariki. Kakariki-nimitys kuvaa kuitenkin koko viherkaijojen Cyanoramphus-sukua, johon kuuluu eri lähteiden mukaan neljästä seitsemään lajia. Näistä lemmikkinä pidetään yleisesti uudenseelanninviherkaijaa ja kruunuviherkaijaa, jälkimmäisen ollessa Suomessa yleisempi. Kakarikien vanha nimi on vuohipapukaija, sillä kakarikien ääntely muistuttaa vaimeaa vuohen määkimistä. Lemmikkinä kruunuviherkaija on muiden kakarikien tapaan hyvin aktiivinen laji, joka on alati tutkimassa kaikkia paikkoja. Ne tykkäävät usein kuopia pohjamateriaalia pitkillä varpaillaan ja ottaa pärskyviä kylpyjä vesiastiassa  Kakarikin luontaisen vauhdikkuuden ja rohkeuden takia se kesyyntyy suhteellisen helposti omalla tavallaan: kesy kakariki ei yleensä tyydy istumaan rauhallisesti ihmisen sormella siliteltävänä, vaan haluaa olla vauhdikkaasti kaikessa mukana. Kakarikin ruokavalion tulisi olla monipuolinen, koostuen siemenistä, pelleteistä, tuoreruoasta ja proteiinista.

Lähde ja lisätietoa: Kakarikit-lajiesittely.

Oikein sen saivat:
- Senekaali
- GoldieC
- Monica
- Maryca

Melkein oikein vastauksella kakariki:
- Jemsu
- Emilia
- Helperi
- EetuV
- tipsu

Onnea oikein vastanneille, tässä ansaitsemanne papukaijamerkki:

Jälleen kommentit ovat tervetulleita, ja uuden pähkinän kimppuun pääsemme jälleen maanantaina. :)

Re: Kuvapähkinä vko 8
« Vastaus #20 : 26.02.12 - klo:10:36:22 »
Voi vitsi, aina oppii jotain uutta! Minä kun oon aina luullut että ko. tirpan nimi on virallisestikin kakariki. ;D
Nyt kun sanoit, niin täytyy myöntää, että niin mäkin luulin. Olin jopa kehitellyt sellaisen kuvitelman, että kruunuviherkaija on lajin vanha nimitys. ::)

Re: Kuvapähkinä vko 8
« Vastaus #21 : 27.02.12 - klo:01:57:46 »
Sama täällä, luulin kakarikin olevan ihan vain oma yksittäinen lajinsa, mutta kuinkas sitten kävikään...luin muutaman lintusivuston kakarikijutut, ja sieltäpä paljastui kaikennäköistä. Kummasti sitä oppii uutta, kun tarkistelee vastauksiaan useammasta lähteestä - mutta sepä taitaa ainakin osittain olla juonen nimi kuvapähkinöissä, saada ihmiset tutustumaan uusiin lajeihin. :)
Ask not what you can teach your bird but what your bird can teach you

Re: Kuvapähkinä vko 8
« Vastaus #22 : 27.02.12 - klo:09:15:31 »
Jos on valittamista vastauksen oikeellisuudesta, niin saa valittaa! En pidä itseäni ehdottomana kaikkitietäjä lajien suhteen ja huomautuksia otetaan hyvillä mielin vastaan. :) (Näin yleisenäkin huomautuksena.)

Omista lähteistäni olen kuitenkin päätellyt, että kakariki-sana kuvaa viherkaijojen lintusukua samaan tapaan kuin amatsoni-sana kuvaa kaikkia Amazona -sukuun kuuluvia lintulajeja. Tällöin nyt Kuvapähkinässä sillä sai Melkein oikein -tittelin (ja puolikkaan pisteen?), sillä vaadin vastauksen aina lajin tarkkuudella. Tämän takia ei tee koskaan pahaa lisätä vaikka tieteellistä nimeä vastaukseensa, kuten osa tekee nykyäänkin. :) Pakollista tämä ei kuitenkaan ole, mutta tällä vältettäisi tällaisia sattumuksia, että on tarkoitettu eriä mitä tuleekin vastanneeksi.

Re: Vanhat Kuvapähkinät
« Vastaus #23 : 27.02.12 - klo:14:21:57 »
Tuo kakarikin nimihassutus tuli minullekin vastaan jokaisella sivustolla jolla kävin. 3 eri lajia, joista maorit ovat alkaneet käyttää yhteisnimitystä "pieni papukaija" eli kakariki.
Ask not what you can teach your bird but what your bird can teach you

Re: Kuvapähkinä vko 8
« Vastaus #24 : 27.02.12 - klo:16:44:56 »
Sama täällä, luulin kakarikin olevan ihan vain oma yksittäinen lajinsa, mutta kuinkas sitten kävikään...luin muutaman lintusivuston kakarikijutut, ja sieltäpä paljastui kaikennäköistä. Kummasti sitä oppii uutta, kun tarkistelee vastauksiaan useammasta lähteestä - mutta sepä taitaa ainakin osittain olla juonen nimi kuvapähkinöissä, saada ihmiset tutustumaan uusiin lajeihin. :)

Itse tykkään kuvapähkinästä juurikin siitä syystä, että tutustun lajeihin. Mulle lähes kaikki lajit on vielä uusia (tai en ainakaan tiedä niiden nimityksiä), joten tykkään etsiä vastauksia kuvapähkinöihin. Usein pitää aloittaa etsinnät täysin alusta, jolloin tutustuu moniin muihinkin lajeihin kuin vain siihen, joka on kyseisellä viikolla pähkinässä. :)
Kongonkaijat Kulti ja Iikku sekä mosambikinkaija Kaika, rakkaudella muistaen mosambik Patsya

Kuvapähkinä vko 9
« Vastaus #25 : 04.03.12 - klo:12:19:34 »
Tämän kierroksen viimeistä viedään! :D Tässä kuussa aika moni tehtävä oli vastauksista ja vastausmääristä päätellen aika haastavia. Ensi kuussa yritän laittaa sitten suurilta osin edes hieman helpompia. Tai, miten vain haluatte, toiveita tulevista pähkinöistä otetaan vastaan ja toteutetaan mahdollisuuksien salliessa! :D

Sääntöjen lukeminen ja noudattaminen enemmän kuin suositeltavaa. ;) Viikon 9 kuvapähkinä tulee siis tässä:


PS: Kaupantäti on parisen viikkoa tavoittamattomissa, joten tämän kierroksen palkkionsaaja ei saa sitten palkintoaan ihan välittömästi.

Muoks: Alunperin postattu 27.02.12, uudelleenlähetetty aikaleimojen vuoksi.

Re: Kuvapähkinä vko 9
« Vastaus #26 : 04.03.12 - klo:12:33:24 »
Ratkaisu viikon 9 kuvapähkinään on naurukyyhky!


Naurukyyhky (Streptopelia risoria)

Naurukyyhky on yksi yleisimmistä lemmikkikyyhkyistä. Sen domestikoitumisprosessista ei olla täysin varmoja, mutta yleensä sen villeiksi sukulaisiksi mainitaan turkinkyyhky ja saharanturturikyyhky. Nämä voivat myös risteytyä keskenään. Lajit muistuttavat paljon toisiaan. Ne ovat kooltaan normaalia kesykyyhkyä pienempiä. Yleisväritykseltään ne ovat haaleanruskeita, ja niskassa niillä on mustavalkoinen sepelkuvio. Naurukyyhkyllä esiintyy myös erilaisia värimuotoja, joista ehdottomasti yleisin on valkoinen.

Naurukyyhky on hoidoltaan helppohoitoinen, vaikkei se olekaan helppo sisälemmikki. Kyyhky ei välttämättä lennä ahtaissa tiloissa kovin ketterästi ja lisäksi kyyhkyt ovat myös sotkuisia. Ruokavalion puolesta naurukyyhkyille syötetään kyyhkyn siemenseosta ja tuoreruokia. Naurukyyhkyt kesyyntyvät poikasina helposti ja ovat kesyinä hölmönsuloisia lemmikkejä. Naurukyyhkyt ovat erityisen tunnettuja kukkuvasta 'naurustaan', josta kyyhkyt ovat saaneet nimensä. Kyyhkyn ääntely ei ole kovaäänistä ja aluksi se on huvittavankin kuuloista, mutta sitä saattaa jatkua tuntitolkulla myös todella aikaisin aamulla. Vaikka kyyhkyt eivät olekaan tunnettuja loistavan älykkäinä lintuina, nekin vaativat lajityypillistä tekemistä ja riittävästi tilaa.

Lisätietoa: Emilian lintusivut: Naurukyyhky
Foorumilla: Naurukyyhky


Oikein sen saivat:
- Jemsu
- Maryca
- Emilia
- tipsu
- Helperi

Onnea oikein vastanneille, tässä ansaitsemanne kyyhkymerkki:

Tämän kierroksen voittajaksi selviytyi Maryca (tasapelejä ei tullut)! Onnea! :D Profiilin iän mukaan Maryca vielä kuuluu "nuoriin" ja on siten oikeutettu palkkioon. Laitatko yksityisviestillä yhteystietosi, niin laitan ne eteenpäin kaupantädille, joka lomaltaan palattuaan laittaa sinulle palkkion tulemaan. :) (Mikäli jollain on sanottavaa pisteenlaskusta, saa sanoa, sillä olen vain ihminen, en laskukone. ;))

Ensi viikolla alkaakin sitten taas uusi kierros.

Re: Kuvapähkinä vko 9
« Vastaus #27 : 04.03.12 - klo:16:32:57 »
Jeij, oon vielä "nuori".  8)
Kongonkaijat Kulti ja Iikku sekä mosambikinkaija Kaika, rakkaudella muistaen mosambik Patsya

Kuvapähkinä vko 10
« Vastaus #28 : 05.03.12 - klo:09:25:34 »
Uuden kierroksen aika, nyt kaikki vastaamaan! :D

Ennen vastaamista lukaiskaa Säännöt.

Tässä tämän viikon pähkinä:


Re: Kuvapähkinä vko 10
« Vastaus #29 : 07.03.12 - klo:09:15:36 »
Vastauksia on tullut normaaliin tahtiin verrattuna niukasti, ja täytyy myöntää että aika haastava tuli tällä kertaa. Aioin aloittaa kierroksen helpohkolla, mutta toisin kävi... Selityksenä sanottakoon, että osa kuvapähkinä-kuvista on eri koneella, ja maanantaiaamuna mikään helppo ei ollut käsillä, joten oli pakko mennä tällä. Heittäkää yksärillä tai kommentoikaa tähän, jos on liian vaikea niin voin illalla laittaa vinkkikuvaa! :D