papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Vanhat kuvapähkinät v. 2012 Uusi
« : 02.01.12 - klo:08:53:55 »
Vuoden 2012 ensimmäisen Kuvapähkinän aika! Yhäkin saa vielä kommentoida ja yksäreitä laittaa Kuvapähkinän toimivuudesta ja ehdotuksia miten voisi parantaa. :)

Uuden vuoden kunniaksi kaikki voisivat kerrata Säännöt! :D

Vuoden ensimmäinen, eli viikon 1 Kuvapähkinä näyttää tältä:

« Viimeksi muokattu: 01.01.13 - klo:17:37:03 kirjoittanut Lintunen »

Re: Kuvapähkinä vko 1
« Vastaus #1 : 07.01.12 - klo:13:54:46 »
Vuoden ensimmäisen kuvapähkinän vastaus oli siis seeprapeippo!


Seeprapeippo (Taeniopygia guttata)

Seeprapeippo on yksi yleisimmistä lemmikkilintulajeista niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Alunperin Australiasta lähtöisin oleva peippo on kooltaan pieni, vain noin 9 cm pituinen. Seeprapeipon koiras ja naaras ovat ulkonäöltään hyvin erinäköisiä. Molempien luonnonväri on harmaa vaalealla vatsalla ja molemmilla on silmiensa alla tumma kyyneljuova. Koiraalla värit eivät lopu tähän, vaan sillä on oranssihtavat poskilaikut, raidoitusta rinnassa ja kyljissä oranssinruskealla pohjalla vaaleita pilkkuja. Pyrstö on molemmilla sukupuolilla raidallinen. Koiraan nokka on kirkkaamman punainen kuin naaraan, jonka nokka on enemmän oranssi. Seeprapeiposta on jalostettu lukuisia värimuotoja joista osa on vakiintunut myös Suomeen, esimerkiksi 'fawn' joka on muuten kuin villiväritteinen, mutta lämpimän ruskean sävyinen.

Seeprapeippo on tiukasti parvilintu, jota ei koskaan tulisi pitää yksin vaan vähintään pareittain, mutta mielellään parvessa. Seeprapeippo on luonnossa siemensyöjä, joten sillä pitäisi olla jatkuvasti tarjolla hyvälaatuista siemenseosta, kuitenkaan monipuolista tuoreruokintaa unohtamatta. Seeprapeippojen ääntely on hiljaista tööttäilyä, jonka takia laji on ansainnut lempinimen 'töötti'. Koiraat osaavat laulaakin, mutta eivät niin monipuolisesti tai kuuluvasti kuin esimerkiksi kanarialinnut. Seeprapeipot ovat yleensä katseltavia lemmikkejä, sillä niitä ei pidetä kovin kesytettävinä papukaijojen tapaan, vaikka peippojenkin kesyttäminen on täysin mahdollista. Seeprapeipot ovat joskus liiankin innokkaita pesimään, mutta pesimään niitä ei tulisi päästää jos omistaja ei ole perehtynyt asiaan riittävästi. Tällöin lintujenkin tulee olla hommaan soveltuvia.

Lähde ja lisätietoa: Seeprapeipot.fi

Oikein sen saivat:
- EetuV
- GoldieC
- Emilia
- TeraNymphicus
- Monica
- tipsu

Onnea oikein vastanneille, tässä ansaitsemanne papukaija, eikun siis peippomerkki:

Maanantaina jälleen uuden pähkinän pariin. :)

Kuvapähkinä vko 2
« Vastaus #2 : 09.01.12 - klo:09:10:55 »
Toisen viikon kuvapähkinän aika. Sääntöjen lukeminen uusille vastaajille pakollista, eikä aiemmin vastanneidenkaan ole pahitteeksi välillä niitä kerrata. ;)

Pähkinä tulee siis tässä:


Re: Kuvapähkinä vko 2
« Vastaus #3 : 15.01.12 - klo:10:57:38 »
Teknisten ongelmien vuoksi ratkaisu tulikin tällä viikolla vasta sunnuntaina.

Ratkaisu viikon 2 kuvapähkinään on siis raita-aratti!


Raita-aratti (Bolborhynchus lineola)

Raita-aratti on Suomessa vähitellen yleistyvä lemmikkipapukaijalaji. Se on kooltaan undulaatin kokoluokkaa, ollessaan noin 16 cm pitkä, josta pyrstöä ei ole kuitenkaan kovin paljon. Se on nimensä mukaan raidallinen, tosin pyrstön lähellä raidat muuttuvat täplämäisiksi. Perusväriltään raita-aratti vihreä, tosin lukuisia värimuotoja on jalostettu, kuten oliivi ja sininen. Sillä on pieni nokka, lyhyet jalat ja tummat nappisilmät.

Raita-aratti on luonteeltaan rauhallinen ja aika hiljainen. Se liikkuu muihin kokoluokkansa papukaijoihin verrattuna hitaasti ja harkituin askelin. Rauhallisuutensa takia sitä voi pitää aviaariossa muiden ei-aggressiivisten ja suunnilleen samankokoisten papukaijalajien kanssa. Innostuessaan raita-arattikin voi olla lähes jopa äänekäs, jolloin sen ääntely on lajityypillistä pulputusta ja kuikutusta.

Oikein sen saivat:
- salaisuus
- Maryca
- Monica
- Sannita
- EetuV
- tipsu
- Crow.

Onnea oikein vastanneille, tässä ansaitsemanne papukaijamerkki:

Jälleen kommentit ovat tervetulleita, ja uuden pähkinän kimppuun pääsemme jälleen maanantaina. :)
« Viimeksi muokattu: 16.01.12 - klo:09:33:39 kirjoittanut Lintunen »

Kuvapähkinä vko 3
« Vastaus #4 : 16.01.12 - klo:09:53:57 »
Maanantai, Kuvapähkinän aika!

Uudet vastaajat, muistakaa lukea Säännöt, ja kaikki: noudattakaa niitä. Sääntöihin tehty lisäys tänään: "Vastaus lajin tarkkuudella! Oman harkintani mukaan puolikkaita pisteitä voi saada, jos sukuosa menee oikein. Vastauksen tulisi olla mielellään ajin nykyinen nimi (suomeksi, englanniksi, ruotsiksi tai tieteellinen nimi), mutta vanha nimikin kelpaa, mikäli se on tulkittavissa vain ja ainoastaan kyseisen lajin vanhaksi nimeksi."

Ja pähkinähän tulee tässä:


Re: Kuvapähkinä vko 3
« Vastaus #5 : 21.01.12 - klo:18:27:50 »
Ratkaisu viikon 3 kuvapähkinään on kauluskaija.


Kauluskaija (Psittacula krameri)

Kauluskaija on yksi yleisimmistä lemmikkipapukaijoista ympäri maailman. Alunperin Aasiasta kotoisin oleva kauluskaija on väriltään kirkkaan vihreä. Pyrstön alapinta on kellertävät ja siipien alapinnat tummat. Myös lukuisia värimuotoja on jalostettu, esimerkiksi sininen ja keltainen lutino. Selkeästi nähtävänä sukupuolierona on koiraan kaulalle ilmestyvä musta kaulanauha, jonka koiras saa noin 2-3 -vuotiaana. Kaulanauhan vieressä on myös vaaleanpunaista väriä, ja päätä myöten tietyssä valossa joillain yksilöillä näkyy sinertävää sävytystä. Naaraallakin saattaa näkyä kaulalla nauhantapaista ilmentymää, muttei läheskään niin tummana ja selkeänä kuin koiraalla. Kauluskaijoilla on muiden Psittacula -kaijojen tapaan myös hyvin pitkä pyrstö, joka kattaa vähän yli puolet linnun pituudesta. Kauluskaija on yleensä noin 40-45 cm pitkä.

Kauluskaija on nuorena helposti kesyyntyvä papukaija. Vanhemmiten sen alttius kesyyntyä vähentyy, mutta oikealla käsittelyllä kesyyntyminen on täysin mahdollista. Kauluskaijan ääni on metallinen ja joskus kovakin. Kauluskaija on aktiivinen laji ja taidokas lentäjä, joten sillä pitäisi olla tarpeeksi suuri häkki ja paljon vapaanaoloa. Lemmikkikauluskaijoja yleensä kuvaillaan leikkisiksi ja ulospäin suuntautuneiksi.

Oikein sen saivat:
- GoldieC
- Maryca
- Emilia
- Helperi
- EetuV
- Crow.

Onnea oikein vastanneille, tässä ansaitsemanne papukaijamerkki:

Jälleen kommentit ovat tervetulleita, ja uuden pähkinän kimppuun pääsemme maanantaina. :)

Kuvapähkinä vko 4
« Vastaus #6 : 23.01.12 - klo:09:04:56 »
Maanantai, eli uuden Kuvapähkinän aika!

Sääntöjen lukeminen ennen vastaamista on enemmän kuin suotavaa. ;)

Tässäpä tämän viikon pähkinä:


Re: Kuvapähkinä vko 4
« Vastaus #7 : 28.01.12 - klo:20:28:18 »
Ratkaisu viikon 4 kuvapähkinään on siis molukkienkakadu.


Molukkienkakadu (Cacatua moluccensis)

Molukkienkakadu on yksi suurimmista lemmikkipapukaijoista, painaen noin 750-950 grammaa ja ollen kakadumaisen lyhytpyrstöisenä jopa 50 senttimetrin pituinen. Se on yleiväriltään hyvin haalean punainen ja voi näyttää tietyssä valossa valkoiselta. Siipien ja pyrstön alapinnalla on oranssinsävyistä väriä. Koko komeuden kruunaa pystyyn nostettuna erittäin näyttävä ja suuri töyhtö, joka on väriltään punainen. Päälakea vasten töyhtöä ei juuri huomaa, sillä punaiset sulat ovat usein vaaleiden sulkien peitossa. Molukkienkakadun nokka on tumma ja koivet harmaat.

Lemmikkinä molukkienkakadu on erittäin haastava. Suuren kokonsa vuoksi se vaatii hyvin runsaasti tilaa. Luonteeltaan se on aktiivinen, utelias ja älykäs. Se vaatii todella paljon tekemistä voimakkaalle nokalleen. Molukkienkakadun sanotaan usein olevan lemmikkipapukaijoista kaikkein kovaäänisin, joten se ei välttämättä ole paras lemmikki kerrostaloon. Kesynä lemmikkinä molukkienkakadut usein muiden kakadujen tapaan rakastavat rapsutteluja.

Oikein sen saivat:
- Monica
- Jage
- Helperi
- Maryca
- GoldieC
- EetuV
- pippijapepe

Onnea oikein vastanneille, tässä ansaitsemanne papukaijamerkki:

Kommentit ovat jälleen enemmän kuin tervetulleita joko tähän tai yksityisviestitse. :)

Re: Kuvapähkinä vko 4
« Vastaus #8 : 28.01.12 - klo:23:04:49 »
Näin niinku ekaks haluan kiittää sinua Lintunen näistä pähkinöistä, kivaa kun saa vähän päänvaivaa...ens viikon kuvaa odotellessa! :D

Tässä olen huomannut, että yhdistyksen live-tapahtumiin osallistuessa on melkeinpä eniten kertynyt lajitietoa. Kirjan tai netin kuvista en ainakaan itse opi yhtä helposti, kasvotusten kun pääsee "aitoa tavaraa" tiirailemaan, lajipiirteet jäävät tehokkaammin mieleen. Taas yksi syy tulla paikalle messuille, lintupäiville ja muihin tapaamisiin! ;)
Ask not what you can teach your bird but what your bird can teach you

Re: Kuvapähkinä vko 4
« Vastaus #9 : 30.01.12 - klo:09:33:45 »
Kiitos kommentista, Monica. :)

Nyt kävi jälleen niin, että voittajaksi ja innokkaimmaksi vastaajaksi tällä kierroksella selviytyi EetuV! Onnea, palkinnon pitäisi tulla kunhan kaupantäti saa sen liikkeelle. :)

Tämä johtaakin seuraavaan kysymykseen! Miten pitäisi Teidän mielestänne palkintojen jako laittaa? Vaikka vastaajilla aktiivisuutta on ja tietoakin, ovat samat henkilöt kärjessä koko ajan.  Ei ole välttämättä fiksua syytää mielinmäärin palkkioita samoille henkilöille..? Kävisikö, että kuun vaihteessa ilmoitan esim. viisi eniten pisteitä saaneet ja näistä arvotaan voittaja? Ja voittaa ei voi kahta kertaa peräkkäin. Miltäs kuulostaisi? :) Voitte vastata tähän tai yksityisviestillä.

Re: Kuvapähkinä vko 4
« Vastaus #10 : 30.01.12 - klo:15:17:38 »
Tämä johtaakin seuraavaan kysymykseen! Miten pitäisi Teidän mielestänne palkintojen jako laittaa? Vaikka vastaajilla aktiivisuutta on ja tietoakin, ovat samat henkilöt kärjessä koko ajan.  Ei ole välttämättä fiksua syytää mielinmäärin palkkioita samoille henkilöille..? Kävisikö, että kuun vaihteessa ilmoitan esim. viisi eniten pisteitä saaneet ja näistä arvotaan voittaja? Ja voittaa ei voi kahta kertaa peräkkäin. Miltäs kuulostaisi? :) Voitte vastata tähän tai yksityisviestillä.

Hyvä idea tosiaankin minun mielestä, koska olisi reilumpaa muita kohtaan ettei aina sama voittaja saisi palkintoa! :)

Re: Kuvapähkinä vko 4
« Vastaus #11 : 04.02.12 - klo:11:33:39 »
Kiitos kommentista, Monica. :)

Nyt kävi jälleen niin, että voittajaksi ja innokkaimmaksi vastaajaksi tällä kierroksella selviytyi EetuV! Onnea, palkinnon pitäisi tulla kunhan kaupantäti saa sen liikkeelle. :)

Tämä johtaakin seuraavaan kysymykseen! Miten pitäisi Teidän mielestänne palkintojen jako laittaa? Vaikka vastaajilla aktiivisuutta on ja tietoakin, ovat samat henkilöt kärjessä koko ajan.  Ei ole välttämättä fiksua syytää mielinmäärin palkkioita samoille henkilöille..? Kävisikö, että kuun vaihteessa ilmoitan esim. viisi eniten pisteitä saaneet ja näistä arvotaan voittaja? Ja voittaa ei voi kahta kertaa peräkkäin. Miltäs kuulostaisi? :) Voitte vastata tähän tai yksityisviestillä.

Minustakin tuo kuulostaa hyvältä idealta. :)

Kuvapähkinä vko 5
« Vastaus #12 : 04.02.12 - klo:11:56:35 »
Jälleen uuden Pähkinän aika. :)

Sääntöjen lukeminen ennen vastaamista on enemmän kuin suotavaa. ;)

Viikon 5 arvoitus tulee siis tässä:
Edit. Postattu uudelleen aikaleimojen vuoksi. Alkuperäinen julkaisupäivä: 30.1.2012

Re: Kuvapähkinä vko 5
« Vastaus #13 : 04.02.12 - klo:12:06:14 »
Ratkaisu viikon 5 kuvapähkinään on siis celebesinkakadu! Hyväksyttäviä vastauksia olisivat olleet myös vanhentuneet nimet, kuten keltatöyhtökakadu tai alalajeja kuvaavat nimet oranssitöyhtökakadu, sitruunatöyhtökakadu jne... Kultatöyhtökakadu on samankaltaisesta nimestään ja ulkonäöstään huolimatta kuitenkin tyystin eri laji.


Celebesinkakadu (Cacatua sulphurea)

Celebesinkakadu on Suomessa harvinainen lemmikkilintu. Väriltään se on valkoinen, joka taittaa välillä voimakkaasti keltaiseen, esimerkiksi poskien (korvien) kohdalla sekä siipien ja pyrstön alapinnalla. Sen päätä koristaa ulospäin kaareva töyhtö, jonka väri vaihtelee alalajin mukaan keltaisesta syvän oranssiin. Nokka on musta tai tummanharmaa ja jalat harmaat. Naarailla sanotaan olevan ruskeat silmät ja koirailla taas niin tummat, että ne näyttävät mustilta. Aina ero ei ole ilmiselvä, vaan DNA-testi on tehtävä sukupuolen selvittämiseksi. Celebesinkakadu muistuttaa paljon ulkonäöltään suurempaa serkkuaan kultatöyhtökakadua, mutta celebesinkakadun ollessa vain noin 33 cm pitkä, se on kultatöyhtökakadua huomattavasti pienempi.

Celebesinkakadu on luonteeltaan ja hoidoltaan samankaltainen kuin muutkin isot kakadut. Se vaatii omistajaltaan paljon, ollessaan hyvin älykäs eläin. Sen vahva nokka vaatii jatkuvasti erilaista sallittua tuhottavaa. Myöskään aivotyötä ei tule unohtaa. Celebesinkakadusta puhuttaessa mainitaan usein lajin karhea ja kova ääni, joka on lähes vertaansa vailla voimakkuudessa. Kesynä lemmikkinä celebesinkakadut yleensä muiden kakadujen tapaan arvostavat rapsutteluja, mutta tämän rauhallisuuden vastapainoksi ne myös ajoittain innostuvat riehumaan joskus hyvinkin vauhdikkaasti.

Oikein sen saivat:
- GoldieC
- Epoletti
- Jage
- EetuV
- tipsu
- Maryca
- Helperi

Melkein oikein:
- pippijapepe vastauksella kultatöyhtökakadu
- Tsirppuli vastauksella kultatöyhtökakadu

Onnea oikein vastanneille, tässä ansaitsemanne papukaijamerkki:

Osa vastaajista oli unohtanut laittaa yksityisviestiin otsikon (ja osa oli muistanut sittemmin korjata asian), joten muistutan yhä, että otsikko on oltava mukana! Olen jälleen liian hyväsydäminen, enkä ole hylännyt otsikottomia vastauksia vaikka olen niin uhkaillut. Mutta omaa tehtävääni helpottaa huomattavasti kun otsikko on laitettuna. :)

Kommentit ovat tervetulleita, ja uuden pähkinän kimppuun pääsemme jälleen maanantaina. :)

Kuvapähkinä vko 6
« Vastaus #14 : 06.02.12 - klo:09:19:33 »
Kuvapähkinä aika jälleen... Uudet vastaajat, lukekaa Säännöt ja vanhatkin vastaajat: noudattakaa niitä. ;)

Viikon 6 arvoitus tulee siis tässä: