Kirjoittelin tällaisen pienimuotoisen artikkelin ajattelemisen aihetta antamaan.
Positiivinen koulutus - Lähteekö homma lapasesta vai tuleeko se sittenkin paremmin hanskaan?"Papukaijalla pitää olla tiukat säännöt, joita on aina noudatettava." Vielä 5 vuotta sitten kyseinen näkemys oli lähes ainoa kirjallisuudessa mainittu linnun koulutustapa. Homma perustuu siihen, että koskaan ei anneta periksi, vaan käsketty toiminto viedään sinnikkäästi loppuun silloinkin kun lintu ei selvästi haluaisi sitä. Näin lintu oppii, ettei vastaan pyristeleminen auta, vaan tilanteesta pääsee pikemmin pois alistumalla ihmisen tahtoon.
On siis ihan sama, mitä lintu haluaa, kunhan se vaan tekee niinkuin ihminen haluaa. Joskus voi antaa namuja ja kehujakin (temppujen opettaminen positiivisesti on jostain syystä sallittua) mutta suoria käskyjä tulee aina noudattaa ilman palkintoa. Tämän tyylisiä koulutustapoja voidaan kutsua myös linnun dominoimiseksi:
"Tottelet, tai itket ja tottelet". Jos lintu puree, se on linnun vika ja johtaa rangaistukseen, joita ovat esimerkiksi käden heilutus eli ns. wobble correction, nenään puhaltaminen ja nokasta kiinni pitäminen.
Nykyisin yhä enemmän alaa on vallannut suuntaus, jonka mukaan lintua ei tule pakottaa mihinkään, vaan koulutus perustuu eläimen ymmärtämiseen ja oikean käytöksen palkitsemiseen, eli linnun motivointiin. Linnun mielipiteitä (=elekieltä) luetaan, linnun esittämiä toiveita noudatetaan ja sille annetaan valinnanvaraa joka tilanteessa. Komentamisen sijaan keksitään keino, jolla lintu saadaan tekemään haluttu toiminto oma-aloitteisesti ja iloisesti. Jos lintu puree, se ei koskaan ole linnun vika, vaan merkitsee sitä että kouluttaja on epäonnistunut linnun lukemisessa ja motivoinnissa.
Dominointia käyttävät kouluttajat leimaavat positiivisen koulutuksen lepsuiluksi, hemmotteluksi ja linnun pilaamiseksi.
Tosiasia kuitenkin on se, että positiivisesti koulutettu lintu, jolla on luottamus ja motivaatio kunnossa, toimii erittäin nopeasti ja luotettavasti. Lisäksi lintu on 100% varmasti tyytyväisempi elämäänsä kuin dominoitu lintu.
Seuraavassa on vertailun vuoksi esitetty jokapäiväinen tapaus: Omistajan täytyy saada lintu häkkiin.
Dominointiin perustuva koulutusOmistaja komentaa linnun häkkiin. Jos lintu ei mene, omistaja hakee sen kädelle ja laittaa häkkiin (pitää varpaista kiinni ettei pääse pakenemaan). Jos lintu pääsee karkuun, omistaja seuraa sitä kunnes saa sen kiinni ja laittaa häkkiin. Jos lintu puree ja taistelee vastaan, omistaja pitää siitä kiinni ja laittaa sen häkkiin. Häkkiin päätyessään lintu on kiihtynyt ja stressaantunut. Ajan kanssa lintu toteaa, ettei taisteleminen hyödytä, ja alistuu häkitettäväksi. Silti yksikin onnistunut pakomatka antaa linnulle toivoa ja rohkaisee sitä yrittämään pakenemista uudelleen. Omistajan on oltava täysin tinkimätön ja hyvällä kivunsietokyvyllä varustettu, jotta tämä koulutusmuoto toimisi.
Positiivinen koulutusOmistaja hakee jääkaapista pienen nokareen juustoa, kävelee häkille ja sanoo "Menisitkö häkkiin?". Lintu lentää välittömästi häkille ja kiipeää ihan itse sisään, saa palkinnon, odottaa kiltisti kun ovi laitetaan kiinni ja jää rauhallisena häkkiin. Jos lintu ei mene heti häkkiin, omistaja poistuu häkin luota muihin touhuihin ja kokeilee uudelleen jonkin ajan kuluttua. Tällä aikaa lintu on ehtinyt miettiä asiaa ja meneekin toisella yrityksellä heti, ettei vain jäisi herkku tälläkin kertaa saamatta. Jatkossakin se menee mitä todennäköisimmin jo ensimmäisestä pyynnöstä ja mahdollisimman nopeasti, ettei omistaja vaan ehdi poistua paikalta nami mukanaan. Omistajan on toki muistettava aina silloin tällöin pyytää lintu häkkiin myös ilman oven sulkemista, jotta kokemus pysyisi linnun mielessä positiivisena. Vastaan taisteleminen ei tule linnulle mieleenkään, sillä sehän toimii vain oman tahtonsa mukaisesti.
Onko jälkimmäisellä tavalla toimiva lintu pilalle hemmoteltu vai hyvin koulutettu? Jos osaat vastata tähän kysymykseen, osaat myös valita tavan, jonka mukaan lintuasi käsittelet.
Täytyy kuitenkin muistaa, että
nämä kaksi koulutustapaa eivät ristiin käytettynä toimi kunnolla:
- Dominointi rikkoo luottamuksen, johon positiivinen koulutus perustuu.
- Positiiviseen koulutukseen kuuluva valinnanvapauden antaminen estää linnun totaalisen alistumisen, johon dominointi perustuu.
Vertailun vuoksi tässä vielä kaksi keskustelua, huomaatteko eron?
http://www.papukaijayhdistys.fi/web/index.php?option=com_fireboard&Itemid=135&func=view&id=43940&catid=21http://forum.papukaijat.net/index.php?topic=17861.0Toisessa ei kertaakaan mainita kysymystä "miksi?".
Lisää luettavaa käyttäytymisestä ja positiivisesta linnun kouluttamisesta:
An Introduction to Positive Reinforcement Training and its Benefits Barbara Heidenreich, Good Bird Inc.
The ABCs of Behavior S.G. Friedman, Ph.D., Utah State University.
The Art of Training Steve Martin, Natural Encounters, Inc.
The Anatomy Of Parrot Behavior Steve Martin, Presented at the Association of Avian Trainers Conference.
Biting, It’s Not For The Birds Steve Martin, President, Natural Encounters, Inc.
Understanding Parrot Behavior, Naturally Steve Martin, Natural Encounters, Inc.
Positiivisia kirjoja:
Good Bird! A Guide to Solving Behavior Problems In Companion Parrots (Barbara Heidenreich)
The Parrot Problem Solver. Finding Solutions to Agressive Behavior (Barbara Heidenreich)
Vertailun vuoksi yksi dominointiin perustuva kirja:
Guide to a Well-Behaved Parrot (Mattie Sue Athan)
Milla