papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Positiivinen koulutus vs. dominointi
« : 01.11.07 - klo:12:47:53 »
Kirjoittelin tällaisen pienimuotoisen artikkelin ajattelemisen aihetta antamaan.

Positiivinen koulutus - Lähteekö homma lapasesta vai tuleeko se sittenkin paremmin hanskaan?

"Papukaijalla pitää olla tiukat säännöt, joita on aina noudatettava." Vielä 5 vuotta sitten kyseinen näkemys oli lähes ainoa kirjallisuudessa mainittu linnun koulutustapa. Homma perustuu siihen, että koskaan ei anneta periksi, vaan käsketty toiminto viedään sinnikkäästi loppuun silloinkin kun lintu ei selvästi haluaisi sitä. Näin lintu oppii, ettei vastaan pyristeleminen auta, vaan tilanteesta pääsee pikemmin pois alistumalla ihmisen tahtoon. On siis ihan sama, mitä lintu haluaa, kunhan se vaan tekee niinkuin ihminen haluaa. Joskus voi antaa namuja ja kehujakin (temppujen opettaminen positiivisesti on jostain syystä sallittua) mutta suoria käskyjä tulee aina noudattaa ilman palkintoa. Tämän tyylisiä koulutustapoja voidaan kutsua myös linnun dominoimiseksi: "Tottelet, tai itket ja tottelet". Jos lintu puree, se on linnun vika ja johtaa rangaistukseen, joita ovat esimerkiksi käden heilutus eli ns. wobble correction, nenään puhaltaminen ja nokasta kiinni pitäminen.

Nykyisin yhä enemmän alaa on vallannut suuntaus, jonka mukaan lintua ei tule pakottaa mihinkään, vaan koulutus perustuu eläimen ymmärtämiseen ja oikean käytöksen palkitsemiseen, eli linnun motivointiin. Linnun mielipiteitä (=elekieltä) luetaan, linnun esittämiä toiveita noudatetaan ja sille annetaan valinnanvaraa joka tilanteessa. Komentamisen sijaan keksitään keino, jolla lintu saadaan tekemään haluttu toiminto oma-aloitteisesti ja iloisesti. Jos lintu puree, se ei koskaan ole linnun vika, vaan merkitsee sitä että kouluttaja on epäonnistunut linnun lukemisessa ja motivoinnissa.

Dominointia käyttävät kouluttajat leimaavat positiivisen koulutuksen lepsuiluksi, hemmotteluksi ja linnun pilaamiseksi. Tosiasia kuitenkin on se, että positiivisesti koulutettu lintu, jolla on luottamus ja motivaatio kunnossa, toimii erittäin nopeasti ja luotettavasti. Lisäksi lintu on 100% varmasti tyytyväisempi elämäänsä kuin dominoitu lintu.

Seuraavassa on vertailun vuoksi esitetty jokapäiväinen tapaus: Omistajan täytyy saada lintu häkkiin.

Dominointiin perustuva koulutus
Omistaja komentaa linnun häkkiin. Jos lintu ei mene, omistaja hakee sen kädelle ja laittaa häkkiin (pitää varpaista kiinni ettei pääse pakenemaan). Jos lintu pääsee karkuun, omistaja seuraa sitä kunnes saa sen kiinni ja laittaa häkkiin. Jos lintu puree ja taistelee vastaan, omistaja pitää siitä kiinni ja laittaa sen häkkiin. Häkkiin päätyessään lintu on kiihtynyt ja stressaantunut. Ajan kanssa lintu toteaa, ettei taisteleminen hyödytä, ja alistuu häkitettäväksi. Silti yksikin onnistunut pakomatka antaa linnulle toivoa ja rohkaisee sitä yrittämään pakenemista uudelleen. Omistajan on oltava täysin tinkimätön ja hyvällä kivunsietokyvyllä varustettu, jotta tämä koulutusmuoto toimisi.

Positiivinen koulutus
Omistaja hakee jääkaapista pienen nokareen juustoa, kävelee häkille ja sanoo "Menisitkö häkkiin?". Lintu lentää välittömästi häkille ja kiipeää ihan itse sisään, saa palkinnon, odottaa kiltisti kun ovi laitetaan kiinni ja jää rauhallisena häkkiin. Jos lintu ei mene heti häkkiin, omistaja poistuu häkin luota muihin touhuihin ja kokeilee uudelleen jonkin ajan kuluttua. Tällä aikaa lintu on ehtinyt miettiä asiaa ja meneekin toisella yrityksellä heti, ettei vain jäisi herkku tälläkin kertaa saamatta. Jatkossakin se menee mitä todennäköisimmin jo ensimmäisestä pyynnöstä ja mahdollisimman nopeasti, ettei omistaja vaan ehdi poistua paikalta nami mukanaan. Omistajan on toki muistettava aina silloin tällöin pyytää lintu häkkiin myös ilman oven sulkemista, jotta kokemus pysyisi linnun mielessä positiivisena. Vastaan taisteleminen ei tule linnulle mieleenkään, sillä sehän toimii vain oman tahtonsa mukaisesti.

Onko jälkimmäisellä tavalla toimiva lintu pilalle hemmoteltu vai hyvin koulutettu? Jos osaat vastata tähän kysymykseen, osaat myös valita tavan, jonka mukaan lintuasi käsittelet.

Täytyy kuitenkin muistaa, että nämä kaksi koulutustapaa eivät ristiin käytettynä toimi kunnolla:
- Dominointi rikkoo luottamuksen, johon positiivinen koulutus perustuu.
- Positiiviseen koulutukseen kuuluva valinnanvapauden antaminen estää linnun totaalisen alistumisen, johon dominointi perustuu.

Vertailun vuoksi tässä vielä kaksi keskustelua, huomaatteko eron?

http://www.papukaijayhdistys.fi/web/index.php?option=com_fireboard&Itemid=135&func=view&id=43940&catid=21
http://forum.papukaijat.net/index.php?topic=17861.0

Toisessa ei kertaakaan mainita kysymystä "miksi?".

Lisää luettavaa käyttäytymisestä ja positiivisesta linnun kouluttamisesta:
An Introduction to Positive Reinforcement Training and its Benefits Barbara Heidenreich, Good Bird Inc.
The ABCs of Behavior S.G. Friedman, Ph.D., Utah State University.
The Art of Training Steve Martin, Natural Encounters, Inc.
The Anatomy Of Parrot Behavior Steve Martin, Presented at the Association of Avian Trainers Conference.
Biting, It’s Not For The Birds Steve Martin, President, Natural Encounters, Inc.
Understanding Parrot Behavior, Naturally Steve Martin, Natural Encounters, Inc.

Positiivisia kirjoja:
Good Bird! A Guide to Solving Behavior Problems In Companion Parrots (Barbara Heidenreich)
The Parrot Problem Solver. Finding Solutions to Agressive Behavior (Barbara Heidenreich)

Vertailun vuoksi yksi dominointiin perustuva kirja:
Guide to a Well-Behaved Parrot (Mattie Sue Athan)

Milla
« Viimeksi muokattu: 04.02.08 - klo:12:38:03 kirjoittanut sanne »

Re: Positiivinen koulutus vs. dominointi
« Vastaus #1 : 01.11.07 - klo:13:34:30 »
todella osuvasti kirjoitettu. toivottavasti tätä ei kukaan ota henkilökohtaisena piikkinä vaan oikeasti hyvänä ohjeena muttaa asennettaan lemmikkinsä elämänlaadun parantamiseksi. asemasotaan vetäytymällä pahentaa vain omien lemmikkiensä oloa.
E Burke:"nobody made a greater mistake than he who did nothing because he could only do a little"

Re: Positiivinen koulutus vs. dominointi
« Vastaus #2 : 01.11.07 - klo:14:01:33 »
Todella hienoa Milla :D Tällaista kaivataankin, selkeää koostetta aiheesta, mistä paljon nykyseltään keskustellaan meilläkin. Minusta itsestäni on ollut ilo nähdä muutos täällä ja se, että oikeasti mietitään käytöksen syitä pintaa syvemmälle eikä tyydytä ensimmäiseen ratkaisuun(mikä monesti on johtanut dominointiin).

Itse olen aloittanut papukaijaharrastuksen vanhojen käsitteiden pohjalta aikoinaan, mutta onneksi sitä aina oppii uutta ja pystyy toivottavasti myöntämään omat virheensä ja muuttamaan tapojaan. Omalla kohdalla tämä nykyinen ajatusmaailma on myös rikastuttanut käsitystä/kohtelua muidenkin eläinten kohdalla, joita aina on pyörinyt ympärillä.

Suuri hatunosto Millalle ja kaikille niille muillekin, jotka ovat jaksaneet ajaa näitä nykyisiä aatteita eteenpäin ja läpi ihmisten mieleen :D

sanne
höyhenmäistä elämää...

Re: Positiivinen koulutus vs. dominointi
« Vastaus #3 : 01.11.07 - klo:16:00:44 »
Erittäin hieno kirjoitus. Olen samaa mieltä, että aina voi oppia jotain uutta ;)

Itse olen viimeisen viikon aikana, ymmärtänyt (aina sen tiennyt mutta nyt sisäistänyt) kuinka tärkeää on ihmisen suhtautuminen eläimeen. Olen eläinrakas ja hoitanut lintuni hyvin mutta jostain syystä en ole yhden lintuni kanssa tullut kavereiksi. Mimmu tuli seuraksi ensimmäiselle neidolleni heinäkuussa 2004. Ihan kuin Mimmu pelkäisi; ei tule istumaan päälle, ei edes syö kädestä. Kaikki muut 5 neitoa ovat kesyjä.

Päätin että tilanne on yritettävät korjata (ahaa elämys :D). Kehui, annoin huomiota ym. uskomatonta mutta asenne ja suhtautuminen (vaikka luulin aikaisemmin olevani oikealla asenteelle liikenteessä) sain linnun istumaan olkapäälläni ja syömään kädeltäni. Tämä on viimeisen viikon aikana toistunut ja toistunut.

Pieniä asioita mutta sitäkin tärkeämpiä :)



Re: Positiivinen koulutus vs. dominointi
« Vastaus #4 : 01.11.07 - klo:16:38:36 »

Päätin että tilanne on yritettävät korjata (ahaa elämys :D).

Sepä se. Minusta hienointa on itsekin kokea tuo ahaa elämys monen asian suhteen ja tajuta, että voi itse parantaa ja korjata linnun oloja. Parhain palkinto tässä harrastuksessa ainakin itselleni on se, että tiedän linnun voivan hyvin joka suhteessa ja, että kunnioitus sekä ystävyys on molemminpuoleista
:)

sanne
höyhenmäistä elämää...

Re: Positiivinen koulutus vs. dominointi
« Vastaus #5 : 01.11.07 - klo:19:11:05 »
Dominoinnilla minäkin ekat 3 vuotta menin, kun en paremmasta tiennyt... :-[ Onneksi ahaa-elämyksiä on tullut runsaasti, ja varmaan tulee jatkossakin :)

Nykyään olen vakaasti sitä mieltä, että iso syy noihin Ekun aggressioihin löytyy siitä, että sitä on sinnikkäästi pakolla otettu kädelle. Silloin kun on muutenkin valmiusaste korkealla, jo ajatuskin siitä, että "kohta se tulee ottamaan väkisin" aiheuttaa hyökkäyksen, eli eräänlaisen puolustautumisen alistamista vastaan. Nyt kun on poistettu väkisin ottamiset, niin on myös hyökkäilyt loppuneet, samaa tahtia kun Ekku on oppinut luottamaan ettei väkisin oteta. Joissain tilanteissa (ympäristön vaikutus) kuumenee toki edelleen, mutta paljon on saatu pois, ja varmaan jatkossa enemmänkin. Keväällähän sen sitten lopullisesti näkee ja pääsee vertaamaan :)

Esim korkealta puusta reagoi vielä jonkin aikaa sitten äreästi, kun aina on pakolla otettu alas jos ei muuten tule. Tätä on korjattu sillä, että välillä namutetaan ohi kulkiessa puuhun, eli käännetään sen ajatusmaailmaa vanhasta "lähestyvä käsi tulee väkisin ottamaan" asenteesta uuteen "lähestyvä käsi on tosi kiva juttu". Nykyään kiipeääkin jo iloisena vastaan kun puuhun ojentaa kättä, ja tunkee melkein väkisin kädelle :) Muutos aiempaan on valtava.

Pienet muutokset käsittelyssä tekee ison eron käytökseen. Kaikessa pitäisi aina muistaa kysyä itseltään "Totteleeko se, koska sen on pakko, vai koska se haluaa?" Jos pakosta, silloin dominoit, jos halusta, silloin toimit oikein. Ei se itse asiassa ole edes vaikeaa :)

Milla
« Viimeksi muokattu: 02.11.07 - klo:08:29:28 kirjoittanut milla »

Re: Positiivinen koulutus vs. dominointi
« Vastaus #6 : 02.11.07 - klo:13:04:15 »
Minäkin olen käyttänyt hyväksi peikon kanssa tuota sen köysirakkautta ;D Aika hyvin on saanut eliminoitua kielletyt paikat korvaamalla ne ihanilla kyösiviritelmillä..samoin olen alkanut ottamaan helposti mukana kulkevat köysilelut vieraisiin paikkoihin..tuntee lintu olonsa turvallisemmaksi kun on tuttu keinu mukana.

sanne
höyhenmäistä elämää...

Re: Positiivinen koulutus vs. dominointi
« Vastaus #7 : 02.11.07 - klo:13:04:53 »
Hyvä kun saitte leikkipaikan vaihdettua noin tyylikkäästi ja positiivisesti! :D

Niin ja en tiedä miksi, mutta ei käytä standia pahemmin ollenkaan vaikka siinä on herkkuja ja leluja mutta...

Se ei varmaan ole tarpeeksi korkea? Itseluottamus on vielä hakusessa, ja katon rajassa on turvallisinta olla :) Laittakaa ständiksi kattoon saakka menevä puu, niin varmasti viihtyy sielläkin.

Tosi on, että käsittelyn muuttuminen dominoimisesta positiiviseen näkyy linnun käytöksessä tosi nopeasti, parissa viikossa viimeistään :) Meillä on esim "pahanteko" loppunut kokonaan, vaikka ehkä olis voinut kuvitella päinvastoin. Kun lintu on kokonaisvaltaisesti tyytyväisempi, sillä ei myöskään ole tarvetta kalastella huomiota kepulikonstein, vaan se leikkii omassa puussaan ja tulee syliin sitten kun sen tarve on.

Milla
« Viimeksi muokattu: 02.11.07 - klo:13:09:50 kirjoittanut milla »

Re: Positiivinen koulutus vs. dominointi
« Vastaus #8 : 04.02.08 - klo:09:36:45 »
Samat jutut näyttävät olevan keskustelun aiheena eläinlajista riippumatta. Lintujen parissa olen vielä aloittelija, mutta hevosten ja muiden elukoiden kanssa koko ikäni touhunneena voin todeta, että samat periaatteet pätevät eläimeen kuin eläimeen. Myös lapsiin ;)
Positiivinen koulutus antaa aina kestävämpiä tuloksia, vaikkakin siihen kuluu alussa enemmän aikaa.
Herkuilla palkitseminenkaan ei ole välttämätöntä lopullisesti, vaan alussa herkkuja käytetään eläimen ehdollistamiseen. Se oppii nopeasti että ihmisen läsnäolosta saa suun makeaksi, seuraavaksi se oppii tekemään pyydettyjä temppuja samasta syystä. Myöhemmin herkut voi vaihtaa suulliseen kehuun tai rapsutukseen, ja käyttää herkkuja vain silloin tällöin.
Paras palkinto eläimelle lopulta on kuitenkin aina ihmisen poistuminen paikalta. Niin mukavalta kuin tuntuukin kaveerata eläimien kanssa, oma lajitoveri päihittää ihmisen aina 6-0.
Eläin oppii, että ihmisen seurassa saa suun makeaksi ja hyvän mielen, mutta se ei ole sama asia, kuin se, että eläin tekee sen omasta vapaasta tahdostaan.

Re: Positiivinen koulutus vs. dominointi
« Vastaus #9 : 04.02.08 - klo:10:02:10 »
Paras palkinto eläimelle lopulta on kuitenkin aina ihmisen poistuminen paikalta.

Tämä ei sitten päde millään lailla läheisriippuvaiseen, ihmiseen leimautuneeseen papukaijaan, vaan on lähinnä rangaistus kyseiselle linnulle, sen mielestä kun sen "oman ihmisen" pitäisi olla vähintään näkyvillä 24/7

korostan sanaa "pitäisi"  ;)

tinttu
The early bird may get the worm, but the second mouse gets the cheese.

Re: Positiivinen koulutus vs. dominointi
« Vastaus #10 : 04.02.08 - klo:10:14:05 »
Paras palkinto eläimelle lopulta on kuitenkin aina ihmisen poistuminen paikalta.

Tämä ei sitten päde millään lailla läheisriippuvaiseen, ihmiseen leimautuneeseen papukaijaan, vaan on lähinnä rangaistus kyseiselle linnulle, sen mielestä kun sen "oman ihmisen" pitäisi olla vähintään näkyvillä 24/7

Allekirjoitan tämän. Jos kyseessä on ihmiseen leimautunut, tätä parvikaverinaan pitävä papukaija, joka ei tajua hölkäsen pöläystä muista linnuista, niin yksin jättäminen ei missään nimessä ole palkinto.

Eläimen käytös on ainoa mittari, jolla voidaan luotettavasti määrittää mitä eläin kokee hyvänä ja mitä pahana. Jos käytös lisääntyy ko. palkinto oli hyvä, jos vähenee, niin kyseessä olikin rangaistus ajatteli ihminen sitten mitä hyvänsä. :P

Milla

Re: Positiivinen koulutus vs. dominointi
« Vastaus #11 : 04.02.08 - klo:10:53:58 »
täysin väärässä bonnie ei kuitenkaan ole. usein nämä ihmiseen leimautuneet linnut vuoden parin siedätyshoidossa "oikean" linnun parissa kokevat lintuseuran mielekkääksi ja vähemmän ristiriitoja tuottavaksi suhteeksi. tosin joissakin tapauksissa voi olla sulaa hulluutta edes ajatella hankittavan seuralaista linnulle.
E Burke:"nobody made a greater mistake than he who did nothing because he could only do a little"

Re: Positiivinen koulutus vs. dominointi
« Vastaus #12 : 04.02.08 - klo:11:17:32 »
Juu, kuten sanoin, lintupuolella olen vasta aloittelija.
Lähtisin liikkeelle kuitenkin siitä olettamuksesta, että mitään eläintä ei tulisi kohdella niin, ettei sillä ole lajitoveria, johon leimautua. Mikäli siis kyseessä on laumaeläin.
Valitettavasti niin ei kuitenkaan aina ole, joten siinä tapauksessa tietysti eläin leimautuu ihmiseen, joka on linnulle yksinäisyyttä parempi vaihtoehto.
Jos puhutaan eläimistä, joita ei ole pakotettu olemaan ilman lajitovereita, niin ne eivät leimaudu ihmiseen, ja niiden kouluttamiseen palkintona käytetään rauhaan jättämistä.
Koirilla myös esiintyy vastaavaa leimautumista, jos ne ovat ilman lajitoveria.

Re: Positiivinen koulutus vs. dominointi
« Vastaus #13 : 04.02.08 - klo:12:13:26 »
myöskin samoilla linjoilla millan ja tintun kanssa, jos kyseessä on käsinkasvatettu täysin ihmisiin leimautunut lintu, joka pitää ihmispeshettään parvenaan, niin huomiotta jättäminen/linnun jättäminen yksin on pahinta mitä linnulle voi tapahtua, sillä silloin lintu kokee parven jättäneen sen ja usein pyrkii kaikin keinoin saamaan kontaktin takaisin parveen... jos on päätynyt lintua hankkiessaan ottamaan kesyn käsinkasvatetun yksilön, joka vielä tulee talouteen jossa ei ole muita lintuja niin silloin täytyy vain pitää mielessä, että jos tällaisen ratkaisun on tehnyt, niin omistaja ja muut ihmiset ovat linnun parvi ja koko linnun elin iän ``ihmisparven´´ pitää pitää huolta, että lintu kuuluu osaksi parvea, eikä missään tapauksessa hylätä tai jättää lintua yksin...

tosin tuo mitä JM kirjoitti, niin meidän koiras kultaposkiamatsoni Jade aloitti elämänsä käsinkasvatettuna poikasena, joka vietti ensimmäisen puolitoista vuotta ainoana lintuna perheessä, ja oli täysin kesy (ehkäpä jopa kuuleman mukaan liiankin kesy- perskärpänen) no Jadelle ostettiin toinen kultaposki (naaras) kaveriksi, joka oli villi emojen ruokkima... jo ensimmäisenä päivänä linnut päättivät pariutua ja ovat olleet siitä asti paita ja peppu, aina yhdessä... Jade alkoi todella pian kaverin hankinnan jälkeen ``villiintyä´´, ja lakkasi hakemasta kontaktia ihmisiin ja pyrki olemaan koko ajan kontaktissa Xenaan... tätä nykyä linnut ovat olleet yhdessä 7 vuotta, ja ovat pari, kumpikaan ei varsinaisesti hae kontaktia ihmiseen, vaan elelevät kahdestaan, edelleen silloin tällöin Jade saattaa hypähtää kädelle ja kerjätä muutaman minuutin rapsutus tuokion ja tulee kyllä moikkaamaan kun häkkiä lähestyy ja molemmat syövät kädestä, eli silloin tällöin ihmisseura edelleen kiinnostaa ja tykkäävät olla niin että näkevät ihmisparvensa, mutta muutoin eivät halua kontaktia... eli se mitä tapahtui niin jade villintyi ja päätti alkaa elelemään linnun elämää ja xena taas jaden mallia katsellen on kesyyntynyt huomattavasti alku tilanteestaan...

CAG Ukko, MA Rapa, YNA Nooa, SM:t Clara & Lawrence

Re: Positiivinen koulutus vs. dominointi
« Vastaus #14 : 04.02.08 - klo:19:36:44 »
linnulle parin hankkiminen ei tarkoita myöskään sitä, että se villiintyisi.
toki on selvää, että oli muutos millainen tahansa, sillä on vaikutusta linnun käytökseen, mutta ei suinkaan negatiiviseen suuntaan.
E Burke:"nobody made a greater mistake than he who did nothing because he could only do a little"