papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Lintulamppu
« : 13.07.02 - klo:15:20:49 »
kuinka tarpeellista uvb valo on isoille papukaijoille? ( amatsoneille ).tarviiko ostaa sellainen uvb valaisin.

Re: Lintulamppu
« Vastaus #1 : 13.07.02 - klo:20:32:22 »
Entäs pienemmille?  :)
everything you need is around you
     the only danger is inside you

Re: Lintulamppu
« Vastaus #2 : 13.07.02 - klo:21:35:43 »
Minä ostin sellaisen yhden lampun, joka sopi spottivalaisimeen ja se maksoi noin 500 vanhaa rahaa ja kestää noin 5 vuotta. Olen todella tyytyväinen siihen, kun ei tarvinnut ostaa mitään isompaa ja kalliimpaa. En muista nyt nimeä, mutta se on se, mitä korkeasaaressakin käytetään jne. Linnut-postituslistalla siitä joskus puhuttiin, ja täällä on varmasti ihmisiä, jotka muistavat merkin.  :)

Victor

Re: Lintulamppu
« Vastaus #3 : 15.07.02 - klo:16:28:18 »
Lemmikkiieläinkaupoista (ainakin Faunattaresta) saa matelijoille tarkoitettuja UVA ja UVB loistoputket. Maksavat n. 200 vanhassa rahassa. Käytän niitä...

Re: Lintulamppu
« Vastaus #4 : 15.07.02 - klo:23:46:17 »
meillä on Arcadia- niminen systeemi.Siis kytkin(?)johon samanmerkkinen loisteputki kiinnitetään ja josta laitetaan päälle.Loisteputkessa valon pituudet linnulle suosiolliset,siis ihan linnuille suunniteltu lintulamppu.Ei ollut kauhean kallis ratkaisu,jotain 300 mk.Olemme nostaneet loisteputken häkin päälle,ei kuumennu liikaa.Talvella huomasi miten tärkeä kunnon valo on.!!Varmasti vaikuttaa positiivisesti linnun hyvinvointiin,oma mielialakin saa lisävalosta buustia...
Linnun lemppari oli ja on nakertaa fanaattisena lampun johtoja,mutta kun olemme nostaneet lampun häkin katolta pöydälle,se antaa johtojen olla.Häkistä ei pysty johtoja onneksi syömään,mutta kun vapaus koittaa niin johdot saa kyytiä ...

Re: Lintulamppu
« Vastaus #5 : 16.07.02 - klo:10:38:46 »
Saiskohan niitä lamppuja muualta kuin eläinkaupoista.Saattaisivat olla halvempia...Ainakin aikaisemmin akvaariohin ostaessani samat valot olivat tavan valaisinliikkeessä puolta halvempia.
Elikkäs mitä lukuja lampuista pitää löytyä että menee oikein? :P
Meille ei ilmeisesti putkivaloja pysty tuohon laittamaan.Elikkäs pitäisi olla spotti...

Re: Lintulamppu
« Vastaus #6 : 16.07.02 - klo:18:31:00 »
Kävi niin hassusti tässä pari päivää sitten, että tiputin sen lampun imuroidessani ja se meni rikki..  :( Olisi ollut varmaan ainakin 2,5 vuotta vielä toiminnassa. Noh, pitää ostaa uusi.
Jotain positiivista tässäkin tapauksessa oli, sillä lampussa luki merkki ja se oli true-light. Ne on kyllä todella hyviä, eivät kuumene liikaa jne. Aion edelleenkin pysyä siinä merkissä.

Tässä osoite, josta lamppuni löysin:

http://www.adlux.fi/

Re: Lintulamppu
« Vastaus #7 : 19.07.02 - klo:05:38:34 »
Mulla on käytössä tällä hetkellä True-lightingin 120cm loisteputki.. Arvoja en kyllä millään ulkoa muista, mutta näitä oli ainakin saatavilla mallia aavikko, sademetsä yms.

Lamppua ostettaessa tärkeintä on CRI (color rendition index), jonka tulisi olla luokkaa > 90 ja värilämpötilan n. 5000-5800K.  UVA/UVB/UVC suhde on yleensä lampuissa oikea... Mikäli oikein tarkoiksi mennään, niin luonnossahan on lisäksi infrapunavaloa, eli periaatteessa myös infralampun tarvisi...

Toinen todella tärkeä pointti on lampun sijoitus: UV säteet eivät leviä valon lähteestä kuin n. 1-2 metrin päähän ja on suoraan verrannollinen lampun ikään. Eli optimaalisinta olisi lamppu sijoittaa korkeintaan metrinpäähän linnusta ja vaihtaa lamppu ainakin kahden vuoden välein. Jotkut pitävät perinteisellä kannalla varustettuja lamppuja parempina kuin loisteputkia, koska silloin valo leviää tasaisemmin ympäristöön...

Mielestäni merkittävin vaikuttava tekijä linnulle on yksinkertaisesti vain riittävä valo, oli se sitten normaalia huonevalaistusta tai UV:ta sisältävää. Toisekseen UV tai tarkemmin UVB valo saa linnun elimistön tuottamaan D3-vitamiinia, mikä sinänsä on tärkeää, mutta toisaaltaan esimerkiksi pelleteissä D3:sta on yleensä jo tarvittava määrä linnulle.

Mikäli lintu ei ole tottunut UV-valoon, niin totuttaminen kannattaa kyllä toteuttaa hiljalleen, koska linnun aineenvaihdunta ja käytös saattavat moisesta sekaantua. Lisäksi kannattaa lintua tarkkailla, koska UV-säteily saattaa aiheuttaa linnullekin ihovaivoja, aivan kuten ihmisellekin.

Kaikkein parastahan on lintua käyttää ulkona aina kun säät vain sallii.

-mika


Re: Lintulamppu
« Vastaus #8 : 30.01.03 - klo:13:15:20 »
Lisäksi kannattaa lintua tarkkailla, koska UV-säteily saattaa aiheuttaa linnullekin ihovaivoja, aivan kuten ihmisellekin.

Noissa eläinkauppojen perus-UV-putkissa itse UV:n määrät on suurinpiirtein samaa luokkaa kuin ikkunasta läpi pääsevässä valossa, joten sen ei pitäisi aiheuttaa ongelmia. Ei ihmisille eikä eläimille.

Re: Lintulamppu
« Vastaus #9 : 30.01.03 - klo:14:13:12 »
Noissa eläinkauppojen perus-UV-putkissa itse UV:n määrät on suurinpiirtein samaa luokkaa kuin ikkunasta läpi pääsevässä valossa, joten sen ei pitäisi aiheuttaa ongelmia. Ei ihmisille eikä eläimille.

Totta.. ikkunanläpi kun UVB-valo ei tule, niin toki lasin läpi katsottuna auringonvalo & UV -lamppu ovat samalla viivalla   ;) ..muuten asia ei ole ihan näin yksiselitteinen.

-mika


Re: Lintulamppu
« Vastaus #10 : 30.01.03 - klo:14:26:17 »
Totta.. ikkunanläpi kun UVB-valo ei tule, niin toki lasin läpi katsottuna auringonvalo & UV -lamppu ovat samalla viivalla   ;) ..muuten asia ei ole ihan näin yksiselitteinen.

Just joo aivan  :-[

Mut pointti joka tapauksessa oli se, että UV-lampun säteily verrattuna aurinkoiseen päivään on todella pieni. Kuten se on pilviseenkin päivään verrattuna... Eli jos uskallat mennä ulos kesällä uskallat myös käyttää lamppua ;) Tietty äkkinäinen muutos valoisan ajan pituudessa voi aiheuttaa hämmennystä, mutta mielestäni iho-ongelmista ei tarvitse noiden lamppujen kanssa huolehtia.

Re: Lintulamppu
« Vastaus #11 : 30.01.03 - klo:15:09:07 »
Ao. valoja saa tilaamalla sähköliikkeiden kautta. Yleensä niitä ei varastossa ole - ainakaan Joensuussa! >:(

Toissapäivänä käväisin juuri ostamassa akvaarioon lamppua (Sylvania Aquastar 30W €10, lemmikkiliikkeessä €18) ja samalla kysäisin 36W:n (1200mm) reptiputkea terraarioon (parta-agamalle), äijä ilmaisi putken (Sylvania, mikälie UVB 5%, UVA 30%) maksavan n. vanhan satasen (lemmikkiliikkeessä n €40), ikävänä puolena vain 3 viikon toimitusaika  >:( .

Muuttomme jälkeen Urholla ei ole ollut valaisinta, mutta tänään virittelin vanhan loisteputkirungon (nätti on joooo...) roikkumaan häkin yläpuolelle varustettuna 20W:n reptiputkella. Hyvin tuo on talven pärjäillyt ilmankin. Ulkonaolo on korvannut keinovalotarvetta. Nuo True Light valot olisivat kivoja, mutta periferiasta ei niitä saa, pitäisi vissiin osata kysyä oikeasta paikasta!

Mites olisi esimerkiksi Philipsin päivänvaloputki 965 (6500K, väritoisto erinomainen)? Terrassamme on 860 Sylvania Daylight DeLuxe, joka antaa varsin miellyttävää valoa (6000K)!

-Timo
Timo

"Pain decreases as nerve damage accumulates" Anonymous physiologist

Re: Lintulamppu
« Vastaus #12 : 30.01.03 - klo:15:26:29 »
Tässä yhden lamppukauppiaan näkemys linnun valontarpeesta:

http://www.arcadia-uk.com/en/220birdlamp.html

..ihan hyvä putki tuntuu olevan, Otto vaikuttaa vähän energisemmältä kuin aiempina talvina.

jaana
The truth is out there? Does anyone know the URL?

Re: Lintulamppu
« Vastaus #13 : 31.01.03 - klo:09:05:34 »
http://www.arcadia-uk.com/en/220birdlamp.html

Mielenkiintoista! Ilmeisesti Reptiputket antavat liikaa sinistä, kuten monet akvaarioputketkin (esim Sylvania Aquastar 10000K). Tosin nuo suhteet eri aallonpituuksissa riippuvat jonkinverran leveysasteista, vuodenajasta ja korkeudesta vedenpinnasta sekä sääoloista! Joten hehkutusta juuri oikeista suhteista voinee pitää mainosmielessä tehtynä kikkailuna!

Hyvä näkemys kuitenkin!

-Timo
Timo

"Pain decreases as nerve damage accumulates" Anonymous physiologist

Re: Lintulamppu
« Vastaus #14 : 19.02.03 - klo:23:40:20 »
kunka monta tuntia päivässä sen voi antaa olla päällä. ajatelin itse laittaa sen kello jastimella kahdeksitoista tuntia päälle. esim kello 10 - 22.