papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Linnun opettaminen tuoreruoalle
« : 24.05.12 - klo:14:39:11 »
Noh, jopas nyt vasta hokasin, että oli tullut vastaus..  ;D
Juu, niin Zupreemin Fruit Blend pelletit on käytössä - ei se niitäkään ihan innoissaan hotki.
Mitäs suosittelette sille tuputettavaksi? Aika vaikeeta mun on keksiä sille mitään uutta!  ??? Koivunoksia kannoin sille tuosta puistosta, mutta eihän tuo nyt nälkää varmaan poista! 8)
Vielä on välillä tuota samaa ilmiötä, mutta musta tuntuu kyllä, että väri tulee noista pelleteistä! Siis onneksi! Luulisin, että veri menee ruskeaksi?
Kyllä on hankalaa joskus tuo linnun miellyttäminen!!

Mutta sapuskaideat on tervetulleita - köyhäähän tää on, nuudeleita ja pastaa eri makuisina..  :-X Jaettu aiheesta: Verta ulosteessa!?. -Lintunen
« Viimeksi muokattu: 25.05.12 - klo:09:08:36 kirjoittanut Lintunen »

Re: Linnun opettaminen tuoreruoalle
« Vastaus #1 : 24.05.12 - klo:20:19:54 »
Mutta sapuskaideat on tervetulleita - köyhäähän tää on, nuudeleita ja pastaa eri makuisina..  :-X 

Jos nuudelit ja pasta maistuvat, niin käytä niitä hyödyksi tuoreruuan tarjoilun kanssa. Laita niiden sekaan pieniksi silputtuja tuoreita. Tuoreita kannattaa kokeilla myös tarjoilla eri muodoissa: kokonaisina, paloina, raasteena, soseena, kuivattuna, keitettynä. Jos jossain muodossa lähtee kelpaamaan, niin sen jälkeen alkaa helposti maistumaan muutoinkin. :) Voit kokeilla vaikka sekoittaa pastaan keitettyä kukkakaalia, porkkanaa tai parsakaalia.

Ota tavoitteeksi pelkästään se, että linnun tulisi edes maistella kasviksia. Näin se oppii vähitellen tykkäämään niistä.

Jos on todella vaikea tapaus, eikä mitenkään meinaa maistaa, niin nukkumaan mennessä otat kaiken ruuan pois häkistä ja heti aamulla kun lintu herää, niin lykkäät tuorekupin nokan eteen ja tämä sitten ainoaksi ruuaksi tarjolle joidenkin tuntien ajaksi. Sitten iltaa kohti laitat tavallistakin ruokaa. Näin tulee kiinnittää jatkuvasti huomiota siihen, ettei lintu heikenny liikaa. Silloin tällöin voi olla päiviä, jolloin tarjoaa heti aamusta muutakin ruokaa (tottakai myös niitä kasviksia), mutta näitä kannattaa asteittain harventaa. Tämän toimivuus perustuu siis täysin nälkään, eli linnulla ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin syödä kasviksia, kun nälkä kurnii vatsassa. Kannattaa käyttää siis vasta viimeisenä konstina, jos ei muutoin tunnu onnistuvan. Julma konsti tietenkin, mutta toisaalta tuoreita syömätön lintu kaivaa omaa hautaansa jatkuvasti, eli pitkällä tähtäimellä parempi saada syömään niitä tuoreita vaikka se olisikin ensin linnun mielestä maailman suurin paha.

Tsemppiä, kyllä se onnistuu! Jos tuo minun maailman krantuin lintuni popsii nykyään monen sorttisia tuoreita hyvällä ruokahalulla (suorastaan rakastaa varsiselleriä!), niin siihen pystyy kyllä kaikki muutkin linnut! :)
Kanarialintuja, peippoja, viiriäisiä, muutama koukkunokka ja iso luusaha.

Re: Linnun opettaminen tuoreruoalle
« Vastaus #2 : 24.05.12 - klo:23:25:51 »
Kokeile sellaista huijausta, että raastat pienikokoisella raastimella lähes riisin värisiä vihanneksia riisin sekaan. Ja omenaa.

Mietoja vaaleita vihanneksia ovat esim. kesäkurpitsa, kukkakaali, keltainen paprika. Jos tykkää appelsiinista niin siitä voi puristaa tipan mehiua mössön päälle - näin meni meillä kaksi päivää uusi tuttavuus-porkkanaraaste. Tänään kun jätin appelsiinin pois, raaste jäi pääosin kuppiin. JA parsakaalia meillä alettiin syömään niin, että tökkäsin puolikkaan kokonaisena häkkiin. Menivät sitä sitten tutkimaan ja maistelemaan.

Re: Linnun opettaminen tuoreruoalle
« Vastaus #3 : 24.05.12 - klo:23:53:29 »
Mulla toinen puna-aroista pirkottaa tällä hetkellä kaikista tuoreista paitsi maissista ja sen kanssa on nyt kaikki kikat pelissä...

Tässä muutama, jota voit koittaa...

keitä juureksia ja vihanneksia ja tarjoa ne hieman lämpiminä.

laita cayenne-pippurirouhetta tuoreiden päälle tai chilipippurirouhetta. Se voi saada paremmin uppoamaan.

laita pähkinä- tai mantelirouhetta tuoreiden päälle tai pellettirouhetta.

syö itse ja päästä lintu "pummimaan" suoraan sulta ruokaa, jolloin voi kokeilla.

pilko kaikki ihan silpuksi ja laita sekaan pastaa siluttuna tai riisiä.

marinoi ruuat granaattiomena etc mehulla tai soseella.

tee tuoreista soosia.

CAG Ukko, MA Rapa, YNA Nooa, SM:t Clara & Lawrence

Re: Linnun opettaminen tuoreruoalle
« Vastaus #4 : 25.05.12 - klo:00:55:39 »
Yhtenä vinkkinä vielä sellainen, että lintulamppu kannattaa suunnata osoittamaan ruokakuppiin tai sen lähelle.

Linnulle näkö on tärkeää ruuan valinnassa, joten sillä mitä lintu näkee, on valtava merkitys siihen, mitä se syö. Olen itse huomannut celebesilläni, että sen ruokakupin tuijottelu on ihan täysin sidoksissa siihen, miten hyvin lamppu on suunnattu sinne - jos lampun valo on suunnattu väärään paikkaan, jää ruokakuppi hämäremmäksi ja linnun kuppiin tuijottama aika kasvaa. Jos taas valo osoittaa kunnolla kuppiin, se vain kurkkaa kuppiin ja ottaa sieltä ruokaa. Riittävässä valaistuksessa maistuu paremmin. :)

(Käytän tuolla siis noita kierrekantaisia lamppuja, joten niissä tuo valon suuntaus on tärkeämpää, kun valoa tulee pienemmälle alalle. Pienillä käytän loisteputkia ja ne valaisevat paremmin koko tilan.)
Kanarialintuja, peippoja, viiriäisiä, muutama koukkunokka ja iso luusaha.

Re: Linnun opettaminen tuoreruoalle
« Vastaus #5 : 25.05.12 - klo:12:19:39 »
Tässä oivallisena esimerkkinä ::) että kaikki, mitä ihmiset syö, niin ne on aivan vastustamattomia kurppien mielestä (kesyjen siis)

http://www.youtube.com/watch?v=3HnkTNKCIjU&list=UUH8BzzYFMFPxbOo351kPhYw&index=1&feature=plcp
CAG Ukko, MA Rapa, YNA Nooa, SM:t Clara & Lawrence

Re: Linnun opettaminen tuoreruoalle
« Vastaus #6 : 25.05.12 - klo:12:31:43 »
^ toi on niin totta. voihan sitä esittää mussuttelevansa jotain siinä ja koittaa sitten tarjota niin saattaa maistuakkin. Meillä toimi ainakin tuoreiden kanssa niin aluks, nyt menee ilmankin.
TeraNymphicus's Neitokakadut - Untuvia Kurkussa

Re: Linnun opettaminen tuoreruoalle
« Vastaus #7 : 25.05.12 - klo:12:36:56 »
Valitettavasti osa ihmisistä kääntää tämän myös niihin epäterveellisiin: "Lintu tykkää karkista mutta inhoaa vihanneksia!". Voipi siinä miettiä mistähän johtuu. ;D Ei tee ihmisellekään pahaa karkin sijasta mussuttaa väliin vaikka porkkanan- tai omenanpalasia, ja siinä voi samalla opettaa lintuakin sille tielle. Lisäksi vahvistaa lintu-ihminen -suhdetta kun luvallisesti voi jakaa ruokansa eikä olla hätistämässä lintua pois karkkipussin ääreltä. :)

Re: Linnun opettaminen tuoreruoalle
« Vastaus #8 : 25.05.12 - klo:13:14:21 »
Kun tämä aihe on jaettu ja siirretty tähän, niin tässä varmaan voi nyt keskustella yleisemmin muidenkin lintujen tuoreille opettelusta? Olen tätä hehkuttanut muuallakin, mutta laitetaan tähänkin, kun neitokakadujenkin tuoreruokaan opettelusta joku aina joskus kyselee.

Eli neitokakaduni Minttu, joka ei ennen lainkaan tuoreruokaa syönyt, oppi kevään tullen hyvinkin nopeasti tuoreisiin. Minttu ei siis syönyt tuoreita mutta piti kaikenlaisesta järsittävästä ja kun keväällä toin linnuille nuoria hentoja koivunoksia silmuineen, oli Minttu niiden kimpussa yhtä innoissaan kuin toisetkin linnut. Pian oksissa alkoi olla pieniä lehtiä ja niitäkin Minttu tuli maistelleeksi ja ilmeisen hyväksi todenneeksi. Syötyään muutamana päivänä koivun nuoria lehtiä, löysi Minttu tuoreruokalautaselta jotain samankaltaista - tammenlehtisalaattia! :D Ja nopeaan tahtiin valikoima laajentui moniin muihinkin lehteviin vihreisiin. Muuta se ei ole vielä maistellut, mutta kyllä minusta neitokakadun kyseessä ollessa nykyinenkin ruokavalio on jo oikein hyvä - ainakin jos entiseen vertaa! :)

Luulisin, että neitokakadujen ja muiden vastaavien kohdalla toinen hyvä "portti" tuoreisiin ruokiin olisivat erilaiset heinäkasvit, joissa on siemeniä - ovat aika luontaista ruokaa ja muistuttavat hieman hirssiä, joka on monen herkku. Muutenkin ulkoa kannattaa kokeilla mahdollisimman paljon kaikkea nirsoillekin linnuille, jos suinkin mahdollista - maistuu monasti paremmin eikä harmita, jos menee hukkaan, ilmaista kun on! :D

(Ja on valtavan suuri ilo, kun saa linnun, joka on syönyt vain siemeniä, syömään terveellisemmin! :D)

Re: Linnun opettaminen tuoreruoalle
« Vastaus #9 : 25.05.12 - klo:13:17:06 »

(Ja on valtavan suuri ilo, kun saa linnun, joka on syönyt vain siemeniä, syömään terveellisemmin! :D)
Niinon! :) Ite oon kokenut sen ja pitäis saada Tom vielä syömään vähän rohkeemmin noita, mutta kyllä se Teran perässä vielä uskaltaa. Terakaan ei aluks edes halunnut nähdä mitään vihreää ja nyt ne maistuu hyvinkin.
TeraNymphicus's Neitokakadut - Untuvia Kurkussa

Re: Linnun opettaminen tuoreruoalle
« Vastaus #10 : 26.05.12 - klo:20:03:14 »
Meillä yksinkertaisesti paras juttu oli metalliset tikut mihin laitoin ensin muutaman paraskaalin oksan ja sitten vaan lempioksan viereen roikkumaan.Alkoivat vähitellen maistelemaan ja nt sitä menee aika paljonkin. Kevään uusin ihastus on varsiselleri. Se on periaatteessa kätevä tuossa tikussa, eka pala varsiselleriä sitten salaattia ja sitten toinen pala varsiselleriä - niillä saa puristettua salaatit vähän tiukemmaksi nipuksi ettei heti repeä ja tipu lattialle. Ja samalla tosi turvallinen tapa, lintu ei voi jäädä jumiin. varsiselleriin millään tapaa.

 

Re: Linnun opettaminen tuoreruoalle
« Vastaus #11 : 02.08.12 - klo:09:14:05 »
Hyviä kikkoja! Kiitos!  8)

Taitaa vähän käydä tuulellä tämä likka täällä.. Eilen sille maistui pavunvarret ja miniporkkanat keitettynä.. Että vähän on kyllä päivästäkin kiinni! :) Toi valo ruokakupilla on kyllä hyvä. Joskus huomaan, että lintu on mennyt syömään häkkiin ja istuu pimeässä - käyn laittamassa sille valot ja se oikein "kurisee" mielihyvästä!  ;D
Nälässä pitäminen on tietysti raakaa, mutta välillä se on pakko, kun mikään ei kelpaa!

Mitäs ootte mieltä lasten pilteistä? Olen muutaman purkin sille ostanut, mutta nehän ei säily kun muutaman päivän..  ::) Pikkupurkkikin on siis liikaa, jos en itse sitä loppua syö. Karjalanpaistia ja spagettiliha-systeemiä olen tarjonnut! Hedelsmäsoseista ei oikein välitä..

Re: Linnun opettaminen tuoreruoalle
« Vastaus #12 : 02.08.12 - klo:09:40:46 »
Taitaa vähän käydä tuulellä tämä likka täällä.. Eilen sille maistui pavunvarret ja miniporkkanat keitettynä.. Että vähän on kyllä päivästäkin kiinni! :)
Hienoa! Siitä se lähtee! :D

Toi valo ruokakupilla on kyllä hyvä. Joskus huomaan, että lintu on mennyt syömään häkkiin ja istuu pimeässä - käyn laittamassa sille valot ja se oikein "kurisee" mielihyvästä!  ;D
Tämä menee hiukan offtopic, mutta onhan linnullasi lintulamppu? :) Sellainen on linnun hyvinvoinnin kannalta hyvin tärkeää, mutta se toimii normaalia lamppua paremmin myös tässä ruoka-asiassa. Joten jos sitä ei vielä ole voit lukea aiheesta lisää täältä, mutta jos sellainen teillä jo on, se kannattaa pitää päällä sen 12 tuntia mitä lintu on hereillä. :)

Nälässä pitäminen on tietysti raakaa, mutta välillä se on pakko, kun mikään ei kelpaa!
Käytännöllisesti katsoen esimerkiksi tuoreruoan tarjoaminen ainoana ruokana aamuisin ei ole nälässä pitämistä. Useimmiten papukaijat kyllä tunnistavat ruoat syötäväksi, mutta tuppavat mielellään valitsemaan ne kaikkein parhaimmalta maistuvat ruuat, joilla ne sitten täyttäisivät vatsansa. :) Kyse on usein siis asiasta, jota me ihmiset kutsumme nirsoudeksi.
Jos samaan aikaan sinulle tarjottaisiin herkullista suosikkiruokaasi, tai pinaattikeittoa/salaattia, kumman sinä valitsisit? ;)

Mitäs ootte mieltä lasten pilteistä?
Tarjoan satunnaisesti pikkuaralle hiukan pilttiä muiden tuoreruokien lisäksi niinä aikoina, kun tuoreruokaa menee huomattavasti vähemmän, sekä silloin, kun vitamiinien tarve on normaalia suurempi. Mutta ehdottomasti sokeroimatonta, ja tarkistan itse vielä aina vielä purkin kyljestä ettei siihen ole lisätty mitään järkyttäviä määriä lisäaineita. Eikä niissä yleensä olekaan, ja siksi säilyvyyskin on niin huono.
Mutta noita pilttisoseitahan voi tehdä itsekin valitsemistasi aineista, joten jos teiltä löytyy soseutuskone (tai on mahdollisuus sellainen hankkia), suosittelen tekemään piltit itse! :)
I'd fly above the trees, over the seas in all degrees.. To anywhere I please.

Re: Linnun opettaminen tuoreruoalle
« Vastaus #13 : 02.08.12 - klo:18:07:59 »
Ei ole lintulamppua..!  :(
Monta kertaa sitä meinannut hommata, mutta aina on joku selitys, miksei siihen muka ole varaa.. Edelleen työttömänä, silti ostin juuri asunnon -- jonne ajattelin nyt sitten laittaa Evelle kaikki hienosti kuntoon, puuhanurkkaa myöten partsille näin kesällä!
(Muuten, kuinka myöhään syksyllä voi lintua pitää lasitetulla parvekkeella? Muutan vasta syys/lokakuussa).

Niin, noista soseista..
Kaikki vihreä on niin kovin arvokasta ostaakkin, kun tiedän että jos niitä soseutan, niin roskiin menee.. Hullua ostaa ihan pikkuriikkisiä määriä ja aina se ei edes ole mahdollista. Itse en niin kamalasti välitä soseista, mutta muuten kyllä kiskon salaatteja rutkasti!  ::)
Täytyy vaan mussuttaa ton tytön edessä joka kerta ja tarjota sillekkin samalta lautaselta. Kyllä tässä pikkuhiljaa edetään!  ;D
Kyselin tuolla toisella sivulla tuosta häkin uudelleen maalaamisesta/puhdistuksesta, täytyy vissiin ruveta kyseleen edullista hiekkapuhallusta --- TAI sitten antaa olla koko jutun!  :)


Re: Linnun opettaminen tuoreruoalle
« Vastaus #14 : 02.08.12 - klo:18:19:24 »
Karjalanpaistia ja spagettiliha-systeemiä olen tarjonnut! Hedelsmäsoseista ei oikein välitä..

noissa molemmissa punaista lihaa ja kaikkea ei linnuille sopivaa. Jatka vaan niiden oikeiden linnun ruokien kokeilua, eli osta hedelmä ja vihannes ja juurespilttejä ja jätä ne lihapitoiset ihmisille, mille kuuluvatkin.
CAG Ukko, MA Rapa, YNA Nooa, SM:t Clara & Lawrence