papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Mikä otsikkohirviö. ::) Mutten keksinyt parempaakaan...

Elikkä siis, jos sinulla on linnuilla korkeamallinen kiipeilypuu, oleileeko lintu kovin paljoa muualla kuin siellä ylimmillä orsilla? Tämä siis, mikäli kaikki oksat ovat esim. alle neliömetrin sisällä, jolloin lintu ei pääse sivusuunnassa liikkumaan niin suurella alueella. Jos vertaa vaikka aviaarion sisustukseen tai suuren, pitkänmallisen kiipeilytelineen rakenteeseen: mikäli lintu haluaa liikkua sivusuunnassa paikasta A paikkaan B, mutta paikassa B ei olekaan ylhäällä olevia orsia, vaan kaikki yläorret ovat paikassa A, on linnun pakko oleilla alemmilla orsilla ollakseen paikassa B. Ymmärsiköhän tuostakaan kukaan mitään. ::)

Lähinnä ajan takaa, kannattaako rakentaa kohtuullisen kapeita tikasmaisia/tornimaisia kiipeilytelineitä, jos linnut loppujenlopuksi kuitenkin vain oleskelevat siellä ylimmällä tikkaalla. Tietty tekemisen perässä saattavat mennä alemmas, mutta meneekö se sitten niin, että heti kun tekeminen on koluttu, matka käy takaisin yläorrelle.

Kommentteja ja kokemuksia omista linnuistanne kaipailisin. :)

Esimerkkejä:
- Viinipulloteline (okei, kuvassa chinchilloja mutta käy myös pienille linnuille)
- Perinteinen, eläinkaupoistakin löydettävä pikkulintujen ripustettava kiipeilypuu
- Eläinkaupoista saatava 8-kulmainen kiipeilyteline
- "Köysiatomi"
- Kiipeilytorni
- Suuret tikkaat
- Köysspiraali

(Tietty osassa noissa voi vaikuttaa koolla: esim. köysispiraalissa tai tikkaissa on hankala istua kun pää osuu ylempään "orteen", mutta otetaan oletukseksi, että alemmillakin istuinpinnoilla voi istua rauhassa ilman että pää osuu ylempään.)

no vastaan simpelisti ;) Kaikki linnut mulla oleskelevat myös todella paljon alhaalla kiipeilypuissaan ja häkeissään ja jako, keltaniska ja toinen kultaposkista oleskelee paljon myös lattialla ja menevät siis aika tasapuolisesti lattian ja katon väliä
CAG Ukko, MA Rapa, YNA Nooa, SM:t Clara & Lawrence

no vastaan simpelisti ;) Kaikki linnut mulla oleskelevat myös todella paljon alhaalla kiipeilypuissaan ja häkeissään ja jako, keltaniska ja toinen kultaposkista oleskelee paljon myös lattialla ja menevät siis aika tasapuolisesti lattian ja katon väliä
Arvasin että kerkeet vastaamaan nopeasti. ;)

Ja vielä täydentävä kysymys: Vaikuttaako lintusi kesyys asiaan? Arempi lintu luonnollisesti haluaa (?) olla korkeammalla turvassa. Entä jos koko kiipeilyteline on ihmisen yläpuolella, myös ihan alimmat osat?

roosa kiipeilee sekä ylhäällä että alhaalla. jokke kiipeilee enimmäkseen ylhäällä.

Pienillä (=peippoja, kanarioita) on tuollainen kiipeilytorni, mutta siis kokonaan puusta rakennettu Jarmon sivujen ohjeen mukaan. Rakastavat sitä suuresti ja sen lisäksi että se on ehdoton suosikkipaikka tuoreiden syömiselle, niin siinä myös nukutaan. Kaikki tasot kelpaavat vallan mainiosti nukkumiseen (ja hengaamiseen!), jopa ne alimmat. Tuon alin taso roikkuu ehkä jonkun metrin korkeudessa, joten hämmentävän alhaalla nukkuvat täysin mielellään (mahdollisuus on myös päästä miltei katon rajaan saakka). Tuohon mahtuu myös pakkautumaan useampi lintu kerralla. Lintujen kerrossänky! :-*

Ja pienet ovat oikeastaan villejä, vaikka siis pieniksi ovatkin suhteellisen kesyjä. Mutta noh, sanotaan nyt, että ovat villejä.
Kanarialintuja, peippoja, viiriäisiä, muutama koukkunokka ja iso luusaha.

Meillä on linnut yleensä korkealla(ei oo kamalan kesyjä)  :) Mutta siis mulla ei ookkaan niin "hirveän" matalalla muutkaan paikat ulkoa, että alempana oleskelisivat. Häkki on  öm.. Noin.. äh oon huono näissä korkeuksissa ;D jossain parin metrin korkeudella.. helpommin sanottuna aikuisen miehen silmien tasolla.
Pippi ja Pepe (:

Minulla on neitojen ja undujen häkissä kokonainen pieni oksainen puu, joka tuli häkin mukana. Siinä on oksia myös alhaalla, ja neitsikoista Draco, Dimmu ja Digi viihtyvät hyvin alaoksilla ja ihan maan pinnassakin, undut taas mieluummin pysyttelevät ylhäällä. Varmaan tulee kiipeilypuu paremmin käyttöön koko korkeudelta, jos laittaa alaoksillekin jotain kiinnostavaa.
« Viimeksi muokattu: 14.03.12 - klo:09:21:24 kirjoittanut Marhinen »
Kauluskaija Sulo ja sortin sakki

Meillä käy niin karvamatto ku ovenkarmikin, ei kyllä nirsoo.
Neljänokkainen undulaattiyhdyskunta

Kesyin lintu viihtyy lattialla parhaiten (ei kyllä tarvis  ::) ) ja sitten tuo vähän arempi versio on siellä ylempänä. Tolla toisellakin häkkikunnalla on selvästi niin, että arempi ylhäällä ja rohkeampi/kesympi alhaalla.
Kongonkaijat Kulti ja Iikku sekä mosambikinkaija Kaika, rakkaudella muistaen mosambik Patsya

Meilläkin ollaan melko paljon lattialla porukalla. Välillä kökötellään ihme paikoissa, ei kovin korkealla. Yöksi mennään joko häkkiin, tai kaapin oven päälle katonrajaan.
Neitokakadut Niki & Bobi, Cico & Peppi, Puttis & Choco, undulaatit Nemo &....