papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Lintu ei tykkää olla orsilla Uusi
« : 23.03.12 - klo:07:36:26 »
-
« Viimeksi muokattu: 07.04.12 - klo:22:13:46 kirjoittanut Jemsu »

Re: Lintu ei tykkää olla orsilla
« Vastaus #1 : 23.03.12 - klo:09:09:44 »
Hmm, erikoinen ongelma... Ensin ajattelin että kyseessä olisi vapaanaoleva lintu joka oleilee vaan häkin katolla eikä orsilla, sillä joskus häkin katto on se korkein kohta jolloin lintu luonnollisesti pyrkii sinne. Vaan eipä tämä mennytkään ihan noin...

Tuo kipujuttu voi olla ihan todellistakin, sillä tosiaan orsilla istuessa koko jalkapohja usein koskee ortta, kun taas pinnoissa kiipeillessä lintu saattaa olla lähinnä kynsiensä varassa, ja ruokakupin reunalla vain jalan keskiosa koskettaa reunaa. Eihän nyt kuitenkaan ole niin, että ruokakuppi on korkeimmalla oleva istuma-alusta ja sen takia lintu valitsee sen? Tosin jos kuppia madaltaa liikaa, voi olla että lintu valitsee pinnoissa roikkumisen enkä tiedä kumpi oikein on pahempi. ::) Olisiko mahdollista tehdä/hankkia Murulle samanlaista keinua missä se aiemmin viihtyi? Tai askarrella ruokakupin reunaan ortta (osassa muovikipoissa on jo valmiina)? Tässä tapauksessa sileä harjanvarsiorsi tai jopa muoviset orret ovat mielestäni paremmat linnulle kuin ainainen pinnoissa roikkuminen tai ohutreunaisen kipon reunalla istuminen. Vaikkei muoviorsilla istuminen tosin kynsiä sen enempää taida kuluttaakaan. :-\

Re: Lintu ei tykkää olla orsilla
« Vastaus #2 : 23.03.12 - klo:09:17:12 »
Tuo mahdollinen kipu kannattaa kyllä pyrkiä sulkemaan pois, vaikkei välttämättä sellaista vikaa olekaan.
Lähinnä ehkä kannattaisi ensimmäisenä varmistaa kalkkijalkapunkin mahdollisuus (tai suoraan loishäätö). Sen jälkeen voisi sitten neuvotella eläinlääkärin kanssa, että jos kokeilisi esimerkiksi viikoksi kipulääkitystä ja katsoisi muuttuuko käytös sen aikana. Jos muuttuu ja palautuu ennalleen kipulääkityksen loputtua, niin tietää, että vika johtuu kivusta.

Orsia kannattaa tarjota monenlaisia ja montaa materiaalia, josko hyvinkin jotakin suostuisi käyttämään.
Kanarialintuja, peippoja, viiriäisiä, muutama koukkunokka ja iso luusaha.

Re: Lintu ei tykkää olla orsilla
« Vastaus #3 : 23.03.12 - klo:14:43:20 »
On kyllä kieltämättä jännä ongelma. Kivunkaan mahdollisuutta ei tietenkään kannata vetää vielä ylitse, mutta minulla oli hoidossa kerran ruusukaijanen, joka sekin roikkui aina jossain. Yleensä tämä kaijanen roikkui katossa tai kattoon kiinnitetyissä leluissa. Sillä oli myös oma keinu, ja siinä se joskus saattoi jopa istuskellakin, mutta yleensä se vain nukkui siinä yöt. Muutoin en nähnyt siitä juuri koskaan ns. "normaalisti" istuvan millään orrella sen ollessa häkissä, mutta häkin ulkopuolella sekin taas käytti tasoja ja orsia ihan normaalisti. :) Eläinkaupassakin tällaisia kaijasia näki usein, jotka eivät juuri orsilla istuskelleet.

Kertomasi perusteella myös minä henkilökohtaisesti hiukan epäilen kipua, ja jos Muru kuitenkin tosiaan käyttää niitä orsia ollessaan vapaana, lähtisin ehkä ensimmäiseksi miettimään Murun häkkiä, mm. sen kokoa ja sisustusta, jospa sieltä löytyisi joitain puutteita (Murun mielestä). Jos syynä olisi esimerkiksi se, ettei se jostakin syystä tykkää olla häkissään, tai se kokee sen tylsäksi?
Minulla hoidossa olleen kaijasen kohdalla olisin voinut jopa olettaa ongelman olleen häkin koossa, sillä vaikka kotonaan sillä oli suuri aviaario, hoidon ajan se asusti hoitohäkissään, joka oli huomattavasti pienempi kuin mihin se oli tottunut. :)

Jokatapauksessa toivottavasti syy löytyy! Eikä se olisi mikään ikävä, esimerkiksi kasvain tms.. :-\
I'd fly above the trees, over the seas in all degrees.. To anywhere I please.

Re: Lintu ei tykkää olla orsilla
« Vastaus #4 : 23.03.12 - klo:15:05:26 »
Eläinkaupassakin tällaisia kaijasia näki usein, jotka eivät juuri orsilla istuskelleet.

Eläinkauppalinnuista tulee kyllä väkisellä mieleen, että ne saattavat lajista riippumatta olla niin arkoja, että pyrkivät mahdollisimman kauas ihmisestä -> häkin takaseinään roikkumaan. En kuitenkaan usko että Murulla on tuosta kyse, sillä yleensä vaatii sietokykyä ja rohkeutta ihmistä kohtaan että ylipäätään uskaltautuu vapaana lentelemään.