papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Ruokakuppien pudottelu
« : 08.03.12 - klo:19:44:18 »
Meillä alkaa olemaan ihan ongelmana yhden neitsikan kuppien pudottelu. Neljästä linnusta vain yksi tekee tätä. Ensin Nana tiputtaa toisen puolen kipon piikin ja kuppi roikkuu puoliksi. Sitten jossain vaiheessa on toinenkin puoli irti ja ruuat lattialla. Ja näin käy vähintään kahdelle kupille neljästä perusruokakiposta päivän aikana. Nana on meillä viellä aika uusi tulokas, tullut joulun alla, mutta nyt pudotttelusta on tullut oikeen riesa. Mikä tässä avuksi? Ottaa kupit aina ruokailun jälkeen pois vai mitä?

Muuten Nana on oikein leikkisä ja paljon laulava lintu joka tykkää lennellä paljon vapaana. Ja juttua riittää joka päivä ihan riittämiin. Mielessä kävi myös että olisko tää uhmaa? Mitä luultavammin syntynyt 10 loppuvuonna tai 11 alkuvuonna. Rengastettu on, muttei ole viellä koko rengasta  ylös saatu. Sulkapeitteeltään tyttö on vähän rähjänen, kun virtaa riittää niin kommelluksiakin sattuu.

Olisko jollain kertoa kokemuksia ja miten siitä on päästy eroon?
Neitokakadut Töyhtis, Rusina, Nana ja Tico

Re: Ruokakuppien pudottelu
« Vastaus #1 : 08.03.12 - klo:20:14:42 »
Ottaa kupit aina ruokailun jälkeen pois vai mitä?
Lintujen nopean aineenvaihdunnan takia niillä ei pitäisi olla perusravinnon suhteen "ruoka-aikaa", vaan ruokaa pitäisi olla tarjolla koko ajan. Tämän takia ainakaan kaikkien ruokakuppien pois ottaminen ruokailun jälkeen ei ole hyvä idea. :-\

Mielessä kävi myös että olisko tää uhmaa? Mitä luultavammin syntynyt 10 loppuvuonna tai 11 alkuvuonna.
Itse olen ainakin ymmärtänyt, ettei linnuilla oikeasti kovin ole uhma- tai murrosikää. ;) Siis tavallaan on, muutaman kuukauden ikäisenä linnut eivät ole enää niin vauvoja ja alkavat elää oman pään mukaan, korostuu käsinruokituilla linnuilla, joita voi vauva-ikänä pallutella miten päin vain ilman että lintu osaa osoittaa mieltään. Kasvaessaan sitten tulevat muka "uhmaikään" kun osaavatkin osoittaa esim. puremalla mitä mieltä ovat käsittelystä.

Mutta sitten itse ongelmaan! Joillain linnuilla ruokakupeilla leikkiminen on vain leikkimistä. Linnut kun eivät pahemmin erittele mikä on lelu ja mikä ei tarkoitusperän mukaan, vaan leikkivät sillä minkä kokevat mieleiseksi. Samoin leluksi voi muodostua jollain esineellä räpeltäminen, ja tämä saattaa korostua jos muuta mielekästä tekemistä ole. Ajan mittaan tuollainen leikkiminen voi myös muodustua vaan tavaksi. En siis usko että lintu uhmakkuuttaan tai ilkeyttään ruokakuppeja tiputtelee. Kannattaa kiinnittää huomiota, onko sillä muuta kivaa tekemistä? Tuon ikäinen lintu on vielä nuori ja hyvin touhukas ja utelias. :)

Kannattaa siis mahdollisuuksien mukaan lisätä oikeita leluja ja muuta tekemistä, esim. namijemmaleluja. Jotkut linnut myös istuvat ruokakupin reunalla, kun se on paras "orsi" ja siten saattavat siinä ohimennen räpeltää kuppeja ja pudotella niitä. Kannattaa siis myös katsoa että orret ovat kunnolliset, hyvillä paikoilla eivätkä ruokakuppien reunat toimita orsien virkaa.

Mikäli nuo eivät toimi, kannattaa vaihtaa ruokakupin mallia. Useimmat metalliset kupit ovat painavempia ja kiinni eri tavalla kaltereissa niin ettei neitokakadun kokoinen lintu saa niitä niin hyvin pudotettua kuin kevyitä muovisia. Tai sitten sijoittaa laakea ruokakuppi pohjalle. Pohjalla olevan ruokakupin kanssa pitää kiinnittää huomiota kuitenkin siihen, että ruokaan ei pääse ylemmiltä orsilta tippumaan ulosteita. Samoin, jos häkin pohja on lattian kanssa samalla tasolla, pitää pitää huoli että myös aremmat linnut uskaltautuvat lattian tasalle ruokailemaan.

Toivottavasti noista olisi jotain apuja. :)

Re: Ruokakuppien pudottelu
« Vastaus #2 : 08.03.12 - klo:21:23:22 »
Neitokakaduja voi tosiaan ruokkia häkin pohjallakin, sillä onhan ne luonnostaan maassa ruokailevia lintuja, ja ne nauttivat siitä selvästi myös kotioloissa - suosittelen kokeilemaan! :D Esimerkiksi vaikka meilläkin on neljällä neitokakadulla viisi ruokakuppia, ne toisinaan menevät tapsuttelemaan lintuhuoneen lattialle, ihan huvin vuoksi, ja etsivät sinne pudonneita hirssinpaloja, siemeniä, ja muita herkkuja. :) Virikkeenäkin pidän toisinaan ns. "dyykkauspaikkaa" esillä (ihan normaali uunivuoka), johon kädellä siirrän joskus ruokakupeista päällimmäisen kerroksen pois, ja pakostikin siinä samalla vuokaan joutuu myös ihan syötäviä siemeniä. Neitokakaduille tämä on todella mukava virike. :)
I'd fly above the trees, over the seas in all degrees.. To anywhere I please.

Re: Ruokakuppien pudottelu
« Vastaus #3 : 08.03.12 - klo:21:59:18 »
Rohmu teki tuota samaa alle vuoden vanhana  ;D hahaha ! Kyl se oli ihan ohimeneva vaihe ! Malttia vaan, tai muuta viriketta peliin.  :-*

Re: Ruokakuppien pudottelu
« Vastaus #4 : 08.03.12 - klo:22:08:55 »
Täytyy laitaa paljon lisää virikkeitä ja tosiaan miettiä mihin ne kipot pistää ettei ole missään tiellä. Ja hankkia ainakin kokeeks muutama metalli kippo. Meilläkin kyllä käydään välillä etsimässä ruokaa lattialta just hirssin paloja (yleensä siellä on joku joka sen poikkasee jossain kohtaa) ja muita siemeniä mitä on tippunu. Töyhtis on meillä se joka ei uskalla mennä sinne lattialle syömään. Meillä 170cm korkea häkki. Mutta voisihan sitä kokeilla että laittais johonkin kippoon tai lautaselle ruokaa vähän :)

On ihanaa huomata kyllä miten erilaisia linnut on, toiset tosiaan tarvitsee paljon enemmän kaikkea kun toiset. Töyhtiksen kanssa oli joskus kyllä sellasta että se tykkäs olla vaan ja istua kipoilla, vaikka oli erilaisia ja paksusia orsia paljon. Tämäki kyllä pikkuhiljaa vähentynny.

Kiitos paljon neuvoista, tulee ajateltua niin erikantilta kun saa muilta ajatuksia ja mielipiteitä. Suur kiitos ideoista :)
Neitokakadut Töyhtis, Rusina, Nana ja Tico

Re: Ruokakuppien pudottelu
« Vastaus #5 : 09.03.12 - klo:10:19:29 »
Meillä on undulaatit aina nakelleet ruokakuppejaan. Nyt oli väliin pidempään poiskin tuo nakkelu, mutta alkoipa uudestaan. Vähän se korpesi, kun just laitoin kuppeihin uudet ruoat ja kohta nakattiin yksi kupeista häkin pohjalle, annoin sen olla siellä, kun en mahatautitoipilaana oikein jaksanut siivoilla. Yleensä se kuppi lentää silloin kun samalle kupille haluaa useampi, eihän kuusi ruokakuppia riitä mitenkään neljälle vaan samalle pitää ängetä koko jengin.

Re: Ruokakuppien pudottelu
« Vastaus #6 : 09.03.12 - klo:11:47:39 »
Tähän on erittäin, erittäin simppeli ratkaisu. Hanki kupit, joita ei voi pudottaa ;) esim. crox-kupit, tai sellaiset, jotka laitetaan ruuvilla kiinni (siis kiristetään). Ei voi olla simpelimpää ratkaisua. Itsekin tein näin, koska amatsoneista yksi pudottelee kupit ja jako heittelee kaiken, kupit mukaan lukien, minkä vaan irti saa ja viskattua alas, mutta eipä saa enään.
CAG Ukko, MA Rapa, YNA Nooa, SM:t Clara & Lawrence

Re: Ruokakuppien pudottelu
« Vastaus #7 : 09.03.12 - klo:14:22:52 »
Mun palmuaratti tyhjensi ennen neitsikoiden pienet siemenet (sen mielestä turhaa ruokaa) lattialle nokallaan "lapioiden" ja viskas sitten kupitkin lattialle, kun ei löytyny mitään syötävää pohjaltakaan. Silloin tein sen ratkaisun, että siemenet ovat kahdessa kupissa häkin lattialla sellaisessa kohtaa, että yläpuolella ei ole orsia. NÄin olle myös vanhat papat joutuvat liikkumaan häkin yläorsilta alas ja takaisin käydessään syömässä. Ylhäällä on vain tuoreruoka.

Re: Ruokakuppien pudottelu
« Vastaus #8 : 09.03.12 - klo:14:27:45 »
Näin olle myös vanhat papat joutuvat liikkumaan häkin yläorsilta alas ja takaisin käydessään syömässä. Ylhäällä on vain tuoreruoka.

Hah, todella hyvä ratkaisu! :D Toimii varmasti mainiosti, kunhan linnut ovat tarpeeksi kesyjä/rohkeita että uskaltautuvat pohjalle. Muuten jos laiskuus iskee, on pakko joko syödä pakolla pahoja (;D) terveellisiä tuoreruokia, tai nähdä vaiva ja mennä pohjalle. Ja onhan tuo pohjalla siemenillä ruokailu neitokakaduille ennenkaikkea hyvin luonnollinen tapa ruokailla.

Re: Ruokakuppien pudottelu
« Vastaus #9 : 23.06.14 - klo:12:10:59 »
Facebookissa heräsi taas keskustelu ruoka- ja juomakuppien pudottelusta. Askartelin sinne kuvaohjeeksi maailman hienoimmat ohjeet, millainen kuppijärjestelmä oli eräässä eläintarhassa, jolla estetään ettei edes isoimmat, voimakkaimmat ja älykkäimmät papukaijat saa kuppeja pudotettua, mutta silti kuppien vaihtaminen on hoitajalle helppoa ilman tuhansia rautalankaviritelmiä.


Eli siis, pitäisi olla teline, jossa on kuppia hieman pienemmät reiät, eli pitää olla kuppi, jossa on jonkin verran reunaa (normaaleissa metallikupeissa onkin). Telineessä on reikä vaikka munalukolle tai pikalukolle, riippuen kuinka kätevä lintu on avaamaan lukkoja. Kuppi jää siis telineen reunojen väliin puristuksiin, eikä lintu varmasti saa kuppia tiputettua. Tuollaisen tehtailu vaatii kuitenkin jonkinlaisia kädentaitoja, tai tilauksen jostain pajalta. (Tajusikohan tuostakaan selityksestä mitään...) Vaatii siis jonkinlaiset saranat, sekä myös kiinnitysmekanismin häkkiin.