papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Lintulääketiede Uusi
« : 22.02.14 - klo:10:15:40 »
Koska kaikilla eläinlääkäreillä ei ole tietotaitoa lintujen hoitoon, haluan tuoda tänne tietoa asiasta, jotta halukkaat voivat omatoimisesti tutustua aiheeseen, tai ainakin osaavat tarvittaessa vinkata sopivaa tietolähdettä eläinlääkärilleen.

Alla olevien esimerkkien ja vaihtoehtojen avulla on helppo ymmärtää, että nykypäivänä lintujen hoito ei ole enää pelkkää mutua, vaan tietoa on runsaasti tarjolla aivan jokaiselta lintulääketieteen saralta. Kyse on enää vain omasta (tai eläinlääkärien) halusta oppia ja ottaa asioista selvää. Olkaa siis hyvät!  ;D

Internetissä luettavissa olevat:
Avian medicine Ilmainen nettiversio erittäin kattavaan lintulääketieteenkirjaan, jossa on koko lintulääketieteen kenttä käyty lävitse. On oireet, diagnoosit, hoito-ohjeet jne.
> Avian Medicine Principles and Applications (1993)
tai
> Clinical Avian Medicine, vol I ja II (2005) (saman firman toinen opus, tähän en ole itse vielä tutustunut, koska ei ole aiemmin ollut nettiversiota tarjolla)
Em. teokset ovat myös ostettavissa.

Merck eläinlääketieteenmanuaali on kuin pieni "raamattu" eläinlääketieteestä. En ole aivan varma saavatko kaikki eläinlääkärit tämän lahjuksena, ehkäpä? Täälläkin erittäin helppolukuisesti taudinaiheuttajat, oireet, diagnoosit, erotusdiagnoosit, hoito-ohjeet jne.
> Sections
> Exotic and Laboratory Animals
> Pet Birds

Perinteistä kirjallisuutta:
Handbook of Avian Medicine (2009) on laajaan aihepiiriin nähden erittäin ohut kirja, ja mielestäni juuri papukaijojen ongelmiin tästä ei kannestaan huolimatta ole. Täältä löytyy muistaakseni kuitenkin laboratorioarvoille viitearvoja.

Avian Medicine and Surgery in Practice (2010) on ilmeisesti kompakti paketti perusasioista ja kirurgiasta

Avian and Exotic Animal Haematology and cytology (2007) solutasolle menevä opus sytologiasta ja hematologiasta

Diagnostic Imaging of Exotic Pets: Birds, Small Mammals, Reptiles (2010) on eksoottisten eläinten kuvantamisen opus. Sisältää kuvausohjeet, ultraäänen, tietokonetomografian ja magneettikuvauksen.

Manual of Parrot Behavior (2006) on hyvä katsaus lintujen käytökseen, käytösongelmiin ja niiden hoitoon. Tämä löytyy myös Kaijulin kirjastosta.Suomessa Fennovetin (eläinlääkäriliiton omistama yhtiö) kautta on myös tarjolla eksoottisiin eläimiin liittyviä kirjoja.

Erilaisia teoksia on aivan valtavasti tarjolla
Amazonin kirjahaulla, kukaan ei ainakaan voi sanoa, etteikö lintujen hoidosta olisi tietoa tarjolla.  ;D

Lääketieteelliset julkaisut:
Journal of Avian Medicine and Surgery Abstraktit luettavissa täällä.
Journal of Exotic Pet Medicine Artikkelit vaikuttaisivat olevan luettavissa kokonaan

Saisiko tämän pinnattua ylös, jottei vajoa ajan saatossa hukuksiin?  :)
« Viimeksi muokattu: 17.03.14 - klo:18:39:34 kirjoittanut sannamari »

Re: Lintulääketiede
« Vastaus #1 : 22.02.14 - klo:12:31:29 »
Minustakin voisi pinnata tämän. :) Näiden opusten lisäksi me saimme eilen päivystysleikkauksessa linnulle valtavasti apua myös muilta harrastajilta, eli jonkinlainen sairaskertomusten ja lääkemääräysten kerääminen voisi olla valtavan arvokasta. Onnistuneet ennakkotapaukset kuitenkin kertovat vielä paljon sellaista, mitä kirjoista ei löydy.

Lääkärimme oli eilen aivan uskomaton ja vaikka lintu ei vielä olekaan selvillä vesillä, aion joka tapauksessa pitää yhteyttä lääkäriin jatkossakin lintuasioiden tiimoilta, sillä hän vaikutti todella kiitolliselta kaikista tiedoista ja harrastajakokemuksista, joita leikkauksen aikana sain selvitettyä ja toivoi kuulevansa niitä vielä myöhemminkin. :) Näin siis voimme myös osaltamme vaikuttaa siihen, että lintujen hoitotaito lisääntyy. Kävi lopulta miten kävi, oppi eläinlääkäri varmasti valtavasti taas linnuista ja niiden hoitamisesta.
Neitokakadujen kasvatusta vuodesta 2005 ja undulaattien vuodesta 2014. :)

Re: Lintulääketiede
« Vastaus #2 : 23.02.14 - klo:00:54:18 »
Kiitos linkeistä. Noista kirjoista saattaisin hankkia tuon Avian Medicine and Surgery in Practice. Painettu 2010 eli varsin tuoretta tietoa ja lisäksi paljon kuvia.
"Harvat ymmärtävät miten paljon on ymmärrettävä voidakseen ymmärtää ettei ymmärrä kovinkaan paljoa"

Re: Lintulääketiede
« Vastaus #3 : 24.02.14 - klo:11:37:49 »
laittakaa pysyväksi aiheeksi
CAG Ukko, MA Rapa, YNA Nooa, SM:t Clara & Lawrence

Re: Lintulääketiede
« Vastaus #4 : 24.02.14 - klo:11:55:03 »
Luulin laittaneeni jo, mutten näemmä ollut. Nyt on ainakin. :)

Mainitaan nyt samaan ketjuun vielä, että täältä löytyy sairaskertomusta neitokakadun koko keskiruumiin kattavasta avohaavasta ja sen hoidosta. Hätätilanteissa lääkitystietoja voi kysyä minulta tai yliopistolliselta eläinsairaalalta:
Kun lintu lopulta kärrättiin leikkaussaliin, jäimme porukalla yhä selvittämään lääkärin pyynnöstä eri lääkkeitä ja niiden annostuksia, joita neitokakadu olisi voinut kivunlievitykseen tai tulehduksen ehkäisyyn saada. Näitä kyseltiin harrastajilta, soiteltiin päivystäviltä eläinlääkäriasemilta ja yritettiin jopa saada Heinolan lintutarhalta. Vastaisuuden varalle mainittakoon, että ainakin Helsingin yliopistollisella eläinsairaalalla on nyt tieto tästä tapauksesta, joka löytynee 21.2.2014 päivämäärällä, neitokakadulla tai minun nimelläni (Anni Pohja). Sinne siis kannattaa yrittää soittaa hätätilanteissa!

Normaalin virka-ajan ulkopuolella Turun tuhatjalka ja erityisesti Rosa Jolma osaavat myös vastailla lintujen lääkinnällisiin ohjeisiin. Tuhatjalan päivystysnumero on siis (0600 124 44). Jos Rosa on paikalla, kannattaa tietoja kysyä esimerkiksi neitokakadu Murun osalta, joka oli aikanaan siiven kasvainleikkauksessa, mutta jos ei, löytää respan työntekijäkin tietoja ainakin kystaleikkauksessa olleesta kanarialintu Surkeasta. :)

Jos et omista älypuhelinta tai muuta nettilaitetta, joka saattaisi olla mukana eläinlääkärillä, voisi näiden tietojen tulostaminen johonkin kansioon olla hyvä asia. Lintuihin erikoistumatonkin eläinlääkäri pääsee todella pitkälle avunannossaan, jos saa kirjallisesti riittävästi tietoa! :)
Neitokakadujen kasvatusta vuodesta 2005 ja undulaattien vuodesta 2014. :)