papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Meidän tipumme Murun elämää.
« : 28.10.11 - klo:13:30:31 »
Kerronpa hieman oman papukaijamme Timneh Afrikkalaisen historiasta ja nykypäivästä.
Muru saapui meille 7 joulukuuta 1989. Hän tuli paikallisesta eläinkaupasta. Minulla oli kotona isohko akvaario joita olikin ollut jo parinkymmenen vuoden ajan.
Eli akvaariotarvikkeita silloinkin olimme hakemassa kun Muruun "törmäsimme"  Hän oli aivan hermoraunio häkkinsä nurkassa. Huusi koko ajan ja yritti mennä niin kauas ihmisistä jotka tunkivat hänen "iholleen". Minua suututti ihmisten käytös. Tämä ns. iso papukaija oli kuulemma toinen tähän eläinkauppaan hankittu vastaava lintu. Aiemmin vain pikkuisia lintuja. Muistaakseni juuri noihin aikoihin Suomeen saikin laillisesti tuoda noita isompia lintuja.
Menimme kuitenkin sillä kertaa kotiin ilman lintua. Mutta minua jäi kaihertamaan Murun hätä. Yritin etsiä kirjastosta kirjoja joissa olisi jotain noiden elämästä ja tarpeista häkkilintuina.
Yksi ainoa yleisluonteinen kirja löytyi. Sekin englanniksi.  Nettiä ei minulla silloin ollut kotona. Töissä oli, mutta sitä ei virallisesti saanut käyttää netissä riekkumiseen. Kuitenkin sieltä löysin englanninkielisen kirjan "DR. Edward J. Mulawka: Taming and Training Parrots" . Sen tilasin kirjakauppaamme. Kuitenkin se oli aika yleisluenteinen enkä varmaan silloin kaikkia hienompia vivahteita edes englanniksi tajunnutkaan.  
Mutta päätimme kuitenkin hakea Muru kotiin. Kaupassa minulle kerrottiin että se on kotoisin Ruotsista. Minä ymmärsin että se oli kasvatettu myös siellä.

Niinpä sitten kylmätuulisena, pimeänä joulukuun alun päivänä Muru haettiin kotiin. Häkki peitettiin lämpimällä huovalla ja hätäänsä huutava linturessu lähti meille.
Kotona se asetettiin rauhalliseen olohuoneen nurkkaan. Valona vain kirkas pöytälämppu. Ruokana vain papukaijojen siemenseosta ja omppoa. Näin minulle neuvottiin.
Muru oli oikea "frantic" tipu kuten tuossa ostamassani kirjassa kerrottiin. Onko mitään toivoa saada hänestä kaveria. Kun silloin istuimme läheisellä sohvalla ja RÄPÄYTIMME silmiämme, hän huusi suoraa huutoa.
Hänen toinen jalkansa on vammainen. Siinä on kaksi katkennutta varvasta sekä kaikki varpaat osoittavat eteenpäin. Hän putoili aluksi yöllä orreltaan. Sittemmin on oppinut elämään tosi hyvin noiden jäljellä olevien varpaiden kanssa. Ei juuri niiden puutosta huomaa kuin kävellessä. Se on sellaista vaappuvaa.

Jonkin ajan kuluttua päästimme hänet häkistä vapaaksi. eli häkin ovi auki. Ensin ei edes tullut ulos. sitten kipusi häkin katolle ja oleili siinä päivät. Välillä kävi juomassa ja syömässä.
Sitten eräänä päivänä lähti lentoon. Se oli järkyttävä ja huvittavakin tapaus. Hänen pitkät käsisulkansa oli leikattu jossain vaiheessa lyhyiksi. Niinpä hän lätsähti television ruutua päin kun yritti kentää sen päälle. Valui sitten alas kuin hidastetussa filmissä.  Sen jälkeen ei juuri vähään aikaan edes yrittänyt lentää. Kipusi kuitenkin alas lattialle kävelemään. Häkkiin takaisin saatiin kun siirrettiin häkki hänen vierelleen jolloin kiipesi kiireesti häkkiinsä.

Kevättalvella, kun hän oli jo jonkinverran rohkaistunut, ei enää kiljunut kun lähestyimme eikä muutenkaan pelännyt häkin siivouksia eikä ruokien laittoa, aloitin kirjassa neuvotun "taming and Training" session.  Vein hänet meidän pieneen keittiöön pöytien välille asettamaani kepin päälle. Suljin oven ja istuin viereen juttelemaan. Juttelin näin useamman päivän ajan. Kunnes Muru oli aivan rentona. Silloin otin noin 35cm pitkän kepin ja laitoin sen Murun rinnan eteen. ensin lensi pois monta kertaa kunnes astui kepille. Annoin kepin olla paikallaan ja juttelin rauhallisesti. Sitten laskin hänet takaisin tangolle. Toistin muutaman kerran. Seuraavilla kerroilla lisäsin aikaa kepillä ja lopuksi aloin siirtää keppiä ympäri huoneessa. Aluksi Muru lensi pois kunnes antoi siirtää keittiössä minne vain.  Lopuksi menin kepin kanssa muihin huoneisiin Muru istuen siinä. Kun tämä homma tuli täysin opituksi, on äärettömän helppoa siirtää häntä nyt mihin haluamme.
Kädellekin Muru silloin tuli, mutta usein nappasi kiinni ranteesta kun alkoi huonon jalkansa vuoksi liukumaan pois ranteelta. Joten sitä en ole hänelle opettanut.

Tässä siis alkuvaiheita meidän "raivoisasta" rakkaasta.  Jatkan juttua myöhemmin ellei tällainen ole kiellettyä tällainen pitkä elämän stoori   :)

Re: Meidän tipumme Murun elämää.
« Vastaus #1 : 28.10.11 - klo:14:19:51 »
Jatkan juttua myöhemmin ellei tällainen ole kiellettyä tällainen pitkä elämän stoori   :)

Ensinnäkin, tervetuloa joukkoon :)

Ihana kertomus, ei todellakaan ole kiellettyä tällaiset stoorit, vaan lähinnä vaadimme lisää  ;D

Vaiherikas, vähän surullinenkin alku, jään oikein odottamaan jatkoa sille, joka varmasti on huomattavasti positiivisempi. Hienosti olette aloittaneet silloin aikananne, vaikka tietoa oli todella vähän ja monet opuksetkin käskivät lähinnä alistamaan lintua, mutta teillä on näköjään alusta asti huomioitu linnun arkuus ja pelko ja olette osanneet suhtautua niihin hienosti.

tinttu

ps. kyllä ne kaikki harmaat taitaa kävellessä vaappua, oli varpaat oikeinpäin tai ei...

The early bird may get the worm, but the second mouse gets the cheese.

Re: Meidän tipumme Murun elämää.
« Vastaus #2 : 28.10.11 - klo:14:25:37 »
Tervetuloa minunkin puolesta :)

Re: Meidän tipumme Murun elämää.
« Vastaus #3 : 28.10.11 - klo:19:26:20 »
Tervetuloa .
Onko muuten joskus kirjoiteltukin?

Muru saapui meille 7 joulukuuta 1989.

Meille on samoihin aikoihin eli 3.4.90 ostettu timneh harmaapapukaija jonka nimeksi tuli myös Muru. Minunkin harmaa oli tullessaan pelokas ja höyhenpuvultaan osittain melko huonossa kunnossa.  Meidän Muru on tullut jalassaan olevan karanteenirenkaan nro. 608694SE perusteella Ruotsin kautta Suomeen, mutta linnun todellinen alkuperä on varmaan ikuisesti arvoitus.

Jos sinun timnehillä on jalassaan karanteenirengas, niin osuuko numerosarja hyvinkin lähelle minun linnun tunnusta? Jos osuu, niin linnut voisivat hyvinkin olla samaa tuontisatsia. Ties vaikka olisivat mahdollisina tarhakasvatteina keskenään sukua tai jopa saman kylän poikia jostain Sierra Leonen seuduilta. Sekin jää kyllä ikuisesti arvoitukseksi.
BFA&TAG

Re: Meidän tipumme Murun elämää.
« Vastaus #4 : 29.10.11 - klo:00:48:44 »
Jukka@ me olemme tosiaan keskustelleet näistä meidän "muruistamme" joitakin vuosia sitten. Meidän Murulla ei ole mitään rengasta. Silloin sellaisesta ei minulle kukaan puhunut. Että sellainen pitäisi olla. Kiitos myöskin muista kommenteista!
-
*
Muutama vuosi siinä sitten kului opetellessa herkän linnun hoitamista. Ostin pari papukaijoja käsittelevää kirjaakin lisää. Risa Teitlerin: Training African Grey Parrots ja Annette Wolterin : Papukaijat/Lemmikkieläimet Jälkimmäinen suomenkielinen. Kummatkaan eivät kummoisia opuksia olleet. Varsinkin kun kielikin noissa kahdessa tuotti hieman vaikeuksia.
Murusta tuli kai enimmäkseen minun lintuni koska silloin hoidin sitä enimmäkseen. Kun Muru sai siipisulkansa seuraavassa sulkasadossa kuntoon, siitä tuli innokas lentelijä. Hän oli häkissä vain töissä olomme ajan. Kotona ollessamme Muru oli aina vapaana ja on yhä.
Murun elämän aikana nuo ruoat ovat olleet hankalia siinä mielessä että pelletin,  johon Muru ensin tottui, maahantuonti lopetettiin. Siihen aikaan en vielä oikein halunnut/uskaltanut ruokia ulkomailta tilata. Ja ilman EU'ta se oli hankalampaakin. Niinpä tuli muutaman viikon/kuukauden mittainen jakso jolloin eivät uudet pelletit  maistuneet. Tuntuu kuin hän olisi kovinkin nirso uusien makujen suhteen. Niitä kyllä otetaan nokkaan mutta pilpotaan innoissaan maahan kuin ne olisivat leluja. Nyt on onneksi tuota Harrisonin pellettiä saanut jatkuvasti ja se onkin Murun herkkua. Ihanan sotkuisasti osaa kyllä senkin syödä.   
Nykyään on aina tarjolla myös toista pellettilaatua varmuuden vuoksi. Niin että se olisi ainakin hieman tuttua jos Harrison lopetettäisiin.

Sitten tulikin muutto uuteen kotiin. Eli muutimme koko konkkaronkka. Pelkäsin että muutto aiheuttaisi Murulle jotain traumoja tai stressiä mutta kumma kyllä mitään ongelmia ei tullut. Eleli kuin olisi aina täällä asunut.
Ulos rakennettiin isohko ulkohäkki jossa on nyt viettänyt suurimman osan kesistään. Öisin hän ei siellä ole. Se ei ole niin iso että sinne saisi turvalliset olot ilman valvontaa. Aamuisin kun Murulle avataan häkkinsä ovi, hän kesäisin miltei heti lentää pikkuisen kuljetushäkin päälle odottamaan että pääsisi ulos. Ulkona hänellä onkin sitten paljon seuraa. Siellä vipeltävät oravat ja lintuja on paljon erilaisia. Aluksi hieman pelotti että nuo luonnoneläimet toisivat Murulle joitain sairauksia, mutta onneksi ei noin ole käynyt.
Muru onkin ollut erittäin terve. Sulka/höyhenpeite on miltei virheetön. Ruokahalu on hyvä ja ulosteet runsaita  ;D   terveen linnun ulosteita.  Yhden ainoan kerran olen silloin Murun ollessa noin kolmivuotias, soittamaan lääkärille. Muru alkoi rajusti oksentamaan vaahtomaista limaa. Yökki aika pitkään. Saimme reseptin apteekkiin. en edes muista mitä lääkettä sai. Sitä olisi pitänyt antaa useampana päivänä, mutta antaa nyt lääkettä linnulle joka on kohtalaisen arka käsittelylle, olikin varsin haasteellista. Vain kerran saimme Murun tuon lääkkeen ottamaan. Mutta niinpä se tauti meni ohi. Olisi voinut mennä varmaan muutenkin.   Sen jälkeen ei ole ollut mitään vaivoja.

Aluksi Muru asusteli pienessä häkissä. Mutta oli siellä siis vain yöt. Ja meni innolla itse sinne iltaisin.Joskus joutui olemaan myös päivällä jos oli pidempi työrupeama. Uudessa kodissa ostimme sitten ison Montanan häkin. Ja tämä siksi kun Muru alkoi nyhtää rinta untuviaan kun jouduimme laittamaan hänet joskus päivällä häkkiin kun lapsenlapset tulivat kyläilylle. Muru kun olisi halunnut lentää heidän hartioilleen tai peräti päähänsä.
Uudessa isossa häkissä höyhenten nyppiminen loppui välittömästi. Sinne mahtui myös paremmin virikkeitä. Samoihin aikoihin ostimme myöskin lintuvalon joka palaa häkissä päivisin koko ajan. Muru kun menee häkkiin välillä päivälläkin.
Murulla on kaksi ständiä. Toinen keittiössä ison ikkunan edessä josta näkee pihan linnut ja oravat. Toinen on olohuoneessa jossa voi meidän kanssamme istuskella ja katsoa vaikka televisiota.

Meille tuli pikkuinen kääpiö mäyräkoira yli kahdeksan vuotta sitten. Aika pitkään sitä mietittiin millainen vaikutus sillä olisi Murun elämään. Mutta arvelimme että tuskin mitään suurempia hankaluuksia tulisi koska minä jäin eläkkeelle samoihin aikoihin. Ja Muru oli  aina kuitenkin ollut kohtalaisen omissa oloissaan viihtyvä. Enkä tosiaan muista että muutamaa kertaa lukuunottamatta on mitään kummempaa ollut.
 Yhden virheen olen (ainakin) Onnin (mäykkymme) kasvatuksessa jotenkin tehnyt. Nyt Onni luulee että hänen pitää aina mennä komentamaan Murua jos Muru lentää esimerkiksi kiellettyyn paikkan tai kun joku meillä käyvä ihminen lähtee. Silloin Onni laukkaa Murun luo ja haukkuu ja katsoo minua.  Huomaan kyllä että se ärsyttää Murua.

Muru myös jutteli aiemmin enemmän kuin nykyään. Nytkin joskus kun on yksikseen toisessa huoneessa, varsinkin aamuisin, alkaa höpötys. Tulee pitkiä lauseita joista saattaa saada hieman selvää. Mutta pitäisi pystyä toistamaan ne hänelle jotta sanat selvenisivät. Kuitenkin "puhuu" selväsi joko minun tai mieheni äänellä jotakin.
Omaa nimeään toistaa usein hellällä äänellä. Samoin kun torun häntä jostakin, hän alkaa hiljaisella, pehmeällä äänellä toistella "mussu", "mussu", moneen kertaan ja nyökyttää päätään kuin anteeksi pyytäisi  :)

. . . . jatkuu. . . . . (jos vielä jaksatte)


Re: Meidän tipumme Murun elämää.
« Vastaus #5 : 29.10.11 - klo:00:54:57 »
Tottakai jaksetaan! Ihanaa lukea näin pitkää tarinaa!

Re: Meidän tipumme Murun elämää.
« Vastaus #6 : 29.10.11 - klo:11:34:04 »
todellakin ihana lukea tätä :)

jatkoa odotellessa..

tinttu
The early bird may get the worm, but the second mouse gets the cheese.

Re: Meidän tipumme Murun elämää.
« Vastaus #7 : 29.10.11 - klo:13:45:37 »
Todella hienoa tarinaa!  :)

Re: Meidän tipumme Murun elämää.
« Vastaus #8 : 29.10.11 - klo:13:47:33 »
Jaksetaan kyllä ehdottomasti! Ihanaa, kun joku viitsii kirjoittaa pitkää tarinaa, ja varsinkin tällaista elämäntarinaa.
"Harvat ymmärtävät miten paljon on ymmärrettävä voidakseen ymmärtää ettei ymmärrä kovinkaan paljoa"

Re: Meidän tipumme Murun elämää.
« Vastaus #9 : 31.10.11 - klo:22:42:02 »
Ihanaa lukee kertomusta Murusta!
Jatkoa odotellen... :)
Optimisti näkee valoa pimeässäkin, mutta miksi pessimistin täytyy aina sammuttaa se?

S@ga

Re: Meidän tipumme Murun elämää.
« Vastaus #10 : 01.11.11 - klo:20:04:20 »
Täälläkin kovasti odotellaan jatkoa tarinalle!! Todella ihana lukea noin pitkää tarinaa, harva jaksaa kirjoittaa :)

Re: Meidän tipumme Murun elämää.
« Vastaus #11 : 01.04.14 - klo:21:50:02 »
Kiitokset kommenteistanne. Jopas on aikaa kulunut siitä kun viimeksi olen täällä käynyt .
Muru on muuttunut hiljalleen aina enemmän laumalinnuksi. Eli aina lentää ruokapöydälle, tai oikeastaan tuolin selustalle kun olemme alottamassa ruokailun. Miehen ruokatunnilla Muru saa aina yhden kuorimattoman maapahkinän. Siis sellaisen missä on yleensä kaksi pähkinää. Syö usein myös sen kuoren ja joskus jättää jopa pähkinän syömättä kun se kuori on parempaa.
Kun sitten illalla syömme varsinaisen päivällisen Murun herkkua on juusto. Sitä saa joskus ihan itse nokkaista pienen palan suoraan isosta juustosta. Ei muuten edes huoli valmiiksi leikatusta jos yrittää siten tarjota. Juuston suolan vuoksi tuota herkkua ei saa kuin hitusen ja senkin aika harvoin.
Toinen superherkku on perunamuhennos. Murua varten jätetään erikseen lusikallinen suolaamatta. Ja se kyllä menee todella tarkkaan nokalla vinottain kaapien viimeiseen murenaan.
Kun itse aloitin Berocan juomisen ( en muista joko tästä kerroin) niin tarjosin Murulle myös muutaman nokallisen. Kokeilin josko maistuisi. Ja maistuihan se. Nyt hän tulee aina määrättyyn paikkaan joko häkin reunalle tai ständille kun huomaa että laitan Berocan kuplimaan lasiin. Hän sitten saa siitä aina muutaman nokallisen.
Omasta mielestäni se on piristänyt ja aktivoinut Murua selvästi. Myös sulkasato on ollut jotenkin parempi. Ainahan Murun höyhenpeite on ollut hyvä mutta nyt vielä parempi.
Hänelle ei enää ole juurikaan tarvinnut mistään kovemmalla äänellä muistuttaa. Ihan normi äänellä sanottu  ei  tai "hyi, ei noin saa tehdä" saa hänet heti nyökyttelemään päätään ja siirtymään pois pahanteosta.
Muutenkin koen yhteyden Muruun nykyään vielä paremmaksi kuin ennen. Hän on niin kiltti. Joka ei siis tarkoita sitä etteikö joskus ihan " vahingossa"  olisi nakerrettu jotain jota ei saisi  :D
Nyt odotellaan taas kesää ja pääsyä ulkoilemaan ulkohäkkiin. Viime kesä olikin aivan mahtava. Muru oli ulkona miltei joka päivä.

Re: Meidän tipumme Murun elämää.
« Vastaus #12 : 26.08.14 - klo:12:06:10 »Muru on ollut toista kuukautta päivittäin ulkona häkissään. Vaikka häkki on ollut hänellä koko neljännesvuosisadan elämänsä ajan, vasta nyt tänä kesänä on uskaltautunut siellä olevaan "mökkiinsä". Sahasimme siihen "kui,kui" aukot  :)
Hänen uusi herkkunsa on idätetty hampun siemen. Kun itse aloin niitä syömään, ajattelin kokeilla josko herra haluaisi. Ja hän todella haluaa. Saa noita joka toinen päivä hieman. Ovat oikeita ravinto ja proteiinipommeja.
« Viimeksi muokattu: 26.08.14 - klo:12:09:22 kirjoittanut *kaijani* »

Re: Meidän tipumme Murun elämää.
« Vastaus #13 : 26.08.14 - klo:13:33:11 »
Mainio toi "kui, kui kurkkija" kuvassa  :D
Millanen toi teidän ulkohäkki on, onko sulla siitä kuvaa, jossa näkys enemmän?

Re: Meidän tipumme Murun elämää.
« Vastaus #14 : 26.08.14 - klo:17:45:11 »
Eipä taida olla kokonaista. Aina otettu herrasta lähikuvia.
Tämä on minkkiverkosta tehty viritys. Runko hitsattu haponkestävästä  putkesta. Nyt tämä on hieman liian pieni kun hölmöyttämme menimme lyhentämään pidempää seinää muuton yhteydessä.
Hieman sentään pääsee tässäkin lentelemään.
Ja kovasti lentääkin aina kun ilta lähestyy ja öttiäiset :)
Mutta on aina innolla lähtemässä ulos kun nostamme kuljetushäkin pöydälle. Eli välittömästi pöllähtää häkin katolle siirtoa odottamaan.